Sovrum

Omgivningen i ditt sovrum Àr avgörande för hur du sover. Genom att skapa en bra omgivning skapar du ocksÄ bra förutsÀttningar för att sova bra, och i förlÀngningen för att mÄ bra.

Att designa det perfekta sovrummet handlar om att skapa rÀtt intryck för dina sinnen: syn, doft, hörsel och kÀnsel.

Att inreda sovrum

Inredning handlar om att tÀnka igenom och skapa en genomtÀnkt miljö. NÀr du inreder ditt sovrum Àr det viktigt att tÀnka bÄde pÄ form och funktion. SjÀlvklart Àr det trevligt att det ser fint ut, men det Àr minst lika viktigt att du kan sova gott i ditt sovrum.

EfterstrÀva en lugnande fÀrgskala

VÀggar, golv, tak, möbler, textilier. Allt Àr en del av fÀrgskalan som pÄverkar hur sovrummet upplevs. HÀr Àr det viktigt att försöka vÀlja fÀrger som hjÀlper dig att komma ner i varv och bli lugn.

Exempel pÄ varma och kalla fÀrger

För de flesta Àr det mjuka, varma fÀrger som Àr bÀst. Varma fÀrger Àr alltsÄ sÄna som innehÄller en andel rött eller gult, medan kalla Àr mer blÄaktiga (hÀr Àr en bra artikel som förklarar mer) Men sjÀlvklart ska du vÀlja fÀrger som du tycker om och upplever som lugnande.

Fundera pĂ„ vilka fĂ€rger du har i sovrummet idag. Är det nĂ„got som sticker ut, som riskerar att störa ögat? Det kan vara en bra idĂ© att prova att plocka bort frĂ„n sovrummet. 

Om du övervÀger att mÄla om sÄ finns det massor av alternativ, inte bara nyanser av vitt. LÀs gÀrna vÄr artikel om fÀrger i sovrummet för konkreta tips.

Funktionell och tilltalande möblering

Oavsett hur stort eller litet du bor sĂ„ Ă€r det sista du vill att sovrummet ska kĂ€nnas trĂ„ngt och instĂ€ngt. 

Det första du kan göra Ă€r att se till att storleken pĂ„ sĂ€ngen Ă€r en bra match med sovrummets storlek, varken för stor eller för liten. HĂ€r Ă€r det svĂ„rt att ge nĂ„gon konkret tumregel, men sĂ€ngen ska gĂ€rna ha lite luft runt omkring sig. 

Om du bor trÄngt kan du övervÀga att tÀnka pÄ höjden. Kanske skulle en loftsÀng kunna vara en bra idé? Det Àr ett bra sÀtt att kunna fÄ in en större sÀng utan att ta upp viktig golvyta.

TĂ€nk gĂ€rna pĂ„ att allt som Ă€r i sovrummet gĂ€rna fĂ„r vara funktionellt och inte skapa nĂ„gon frustration hos dig. 

Vissa kan till exempel ligga vakna och tĂ€nka pĂ„ att garderoben Ă€r stökig. DĂ„ kanske en bĂ€ttre organiserad garderob skulle göra stor skillnad. Det lĂ„ter kanske lite lĂ„ngsökt, men ett sovrum fritt frĂ„n sĂ„dana frustrationer gör skillnad. 

StÀda bort röran

Ett stökigt och rörigt sovrum kan bidra till förhöjda stressnivĂ„er, vilket pĂ„verkar sömnen negativt. 

Det hÀr Àr sÄklart personligt, dÀr olika personer pÄverkas olika mycket av stökiga miljöer. Det Àr ÀndÄ ett gott rÄd att se över sovrummet och försöka skapa en sÄ bra ordning som möjligt.

Inred med din personlighet

Visst, det Ă€r bra att dra ner pĂ„ synintrycken sĂ„ gott som möjligt. Det betyder dĂ€remot inte att ditt sovrum ska vara kalt och helt fritt frĂ„n dina personliga saker. 

Gör gÀrna ditt sovrum hemtrevligt genom att inreda med föremÄl som du tycker om. Minnen, foton pÄ familj eller kanske nÄgon konst du tycker om (och som inte fÄr dig att ligga vaken och titta pÄ den)?

Praktiska tips som hjÀlper dig sova gott

Det handlar inte bara om att inreda smart. Det finns ocksÄ en rad praktiska tips du kan ta till dig för att ge din sömn en knuff i rÀtt riktning. MÄlet Àr att miljön ska vara sÄ bra anpassad som möjligt för att sova gott och fÄ maximal ÄterhÀmtning.

Ljus

Ljus har en enorm pĂ„verkan pĂ„ dygnsrytmen. Alla mĂ€nniskor har en inbyggd biologisk klocka som hjĂ€lper till att reglera sömnen. 

“Vi Ă€r gjorda för att vara utomhus,” berĂ€ttar John Axelsson för Forskning.se. ”Det elektriska ljuset har bara funnits i 150 Ă„r och evolutionĂ€rt har vi inte anpassats för att vara inomhus sĂ„ mycket som vi Ă€r idag. Alla varelser pĂ„ den hĂ€r planeten sover och vi mĂ€nniskor har en biologi som Ă€r utvecklad för att sova nĂ€r det Ă€r mörkt”.

NÀr du ska sova vill du dÀrför hjÀlpa dygnrytmen pÄ traven genom att se till att göra det ordentligt mörkt. Om du har mycket ljusinslÀpp utifrÄn sÄ Àr det en bra idé att prova att anvÀnda mörklÀggnignsgardiner (lÀs vÄra tips om de bÀsta mörklÀggninsgardinerna).

BlÄtt ljus frÄn skÀrmar

Det Àr ocksÄ viktigt att försöka minimera skÀrmtid innan lÀggdags. SkÀrmar utsÀtter ögonen för kortvÄgigt blÄtt ljus som hÀmmar produktionen av melatonin, ett viktigt sömnhormon (kÀlla). 

Utan att bli för teknisk sÄ kan skÀrmtid för nÀra lÀggdags ge dig sömnsvÄrigheter och det Àr bra att skapa sig vanan att lÀgga bort alla skÀrmar minst en timme innan du ska sova.

Prova gÀrna att lÀgga mobiltelefonen i ett annat rum. Om du anvÀnder den som alarm pÄ morgonen Àr det kanske en god idé att istÀllet skaffa en vÀckarklocka (hÀr tipsar vi om de bÀsta vÀckarklockorna).

Ljud

Omgivningsljud kan vara jÀttejobbigt och störande för din sömn. Det kan vara allt frÄn gatubuller till en snarkande partner, men effekten Àr i alla fall att sömnen blir lidande.

Om du har möjlighet att spela upp ljud i sovrummet sĂ„ finns det vissa som gillar att anvĂ€nda sig att “vitt brus” för att blockera buller. Det finns massor av gratis vitt brus-videos pĂ„ Youtube att prova, till exempel den hĂ€r:

Ett annat sÀtt Àr förstÄs att sova med öronproppar. Det finns speciellt anpassade öronproppar som Àr bÄde bekvÀma och effektiva för nÀr du sover. HÀr tipsar vi om de bÀsta öronpropparna.

Doft 

Studier har visat att trevlig doft i sovrummet kan bidra till att ge lugn och avslappning som hjÀlper sömnen. 

Ett sÀkert sÀtt att frÀscha upp doften i sovrummet Àr att anvÀnda en luftfuktare med funktion för doftspridning (till exempel den hÀr).

Temperatur

Temperaturen i sovrummet Àr viktig och forskning har visat att den perfekta rumstemperaturen Àr 18,3 grader. Det Àr förstÄs svÄrt att uppnÄ en exakt temperatur stabilt, men det Àr bra att sikta att hamna i nÀrheten.

18,3 grader Ă€r en ganska lĂ„g temperatur och för de flesta kan det vara en god idĂ© att anvĂ€nda bĂ„de flĂ€kt och öppna ett fönster. 

Om du har svÄrt att sÀnka temperaturen i rummet finns det kanske andra saker du kan göra för att sÀnka den upplevda temperaturen. Kanske kan du byta till lite lÀttare tÀcke, eller anvÀnda en kyld vetekudde för att ge svalka.

Luftkvalitet

Det kanske inte Ă€r det första man tĂ€nker pĂ„, men luftkvalitet Ă€r viktigt för sömnen. Det första och enklaste rĂ„det Ă€r att se till att sovrummet Ă€r rent. Dammtorka och dammsug regelbundet, sĂ€rskilt under och runt sĂ€ngen. 

Om du vill gÄ steget lÀngre sÄ kan en tyst men effektiv luftrenare vara till stor hjÀlp. Luftrenare kan ha göra underverk (hÀr tipsar vi om de bÀsta luftrenarna), men bÀst effekt fÄr du om du kombinerar det med regelbunden stÀdning.

SĂ€ng och madrass

Din sĂ€ng och madrass Ă€r sĂ„klart ocksĂ„ viktig. En lagom mjuk, stöttande och ergonomisk sĂ€ng gör att du kan slappna av och att nacke och ryggrad avlastas korrekt. 

En dÄligt anpassad sÀng kan leda till ryggsmÀrta, men Ànnu vanligare Àr att helt enkelt inte sova bekvÀmt.

Se dÀrför till att du har en sÀng som Àr skön och som ger rÀtt stöd. Vi har massor av bra information om det och rekommenderar att du spanar in vÄr artikelsamling om sÀngar och madrasser.

Sammanfattning

Omgivningen i ditt sovrum Àr avgörande för hur du sover. Genom att skapa en bra omgivning skapar du ocksÄ bra förutsÀttningar för att sova bra, och i förlÀngningen för att mÄ bra.

NÀr du inreder sovrummet bör du tÀnka pÄ att:

  • EfterstrĂ€va en lugnande fĂ€rgskala
  • VĂ€lja en funktionell och tilltalande möblering
  • StĂ€da bort röran
  • Inreda med din personlighet

Praktiska saker som du kan behöva förbÀttra för att sova gott:

  • Korrekt ljussĂ€ttning och skĂ€rmtid
  • StĂ€nga ute störande omgivningsljud
  • Skapa en trevlig doft
  • UppnĂ„ en lagom sval och skön temperatur
  • Se till att sova i ren och fin luft
  • Sova i sĂ€ng och madrass som Ă€r rĂ€tt anpassad för dig
CJ

CJ

Jag grundade Sömntuta.se för att fÄ utlopp för mitt intresse för hÀlsa och sömn. Som nörd i allmÀnhet och pryltokig i synnerhet kan jag inte lÄta bli att vara intresserad av tekniker och prylar som bidrar till bra sömn. Sov gott!