Ultimat köpguide: Bästa fibertäcket 2024

Uppdaterad: 11 jan, 2024

Sidan kan innehålla reklam genom annonslänkar.

God sömn är en av de viktigaste förutsättningarna som finns för ett hälsosamt och bra liv, där du orkar ta dig an dagen på bästa sätt. Att gosa ner sig i sängen är och bör vara en härlig upplevelse, och där spelar ditt täcke en avgörande roll. Läs vidare för våra bästa tips till dig som letar efter ett dunfritt fibertäcke.

Dunfritt, ja. Att hitta ett härligt, gosigt och fluffigt duntäcke är ganska så lätt (om du är nyfiken på det kan du läsa vår artikel om vilka duntäcken som är bäst). Men det finns många skäl till att vilja välja ett fibertäcke istället – och självklart vill du ändå ha hög kvalitet och bra känsla.

Fibertäcken är till exempel det perfekta valet för personer som vill ha ett täcke som är helt fritt från material från djur. En del upplever allergibesvär med vanliga täcken, och då är ett fibertäcke ett alternativ som oftast är bra istället.

Men det är inte lätt att hitta rätt bland alla alternativ, och att läsa sig till vilka kvalitéer och alternativ som är bäst kan sysselsätta dig i många långa timmar. De goda nyheterna är att vi gjort det mesta av det grovjobbet åt dig. Efter noggrann research och genomlysning av alternativen på marknaden har vi kunnat utse ett fåtal alternativ som sticker ut som bäst inom sin kategori.

🥇 Bästa fibertäcket överlag anser vi är Mille Notti Fibra. Det är ett mycket fluffigt och mjukt fibertäcke med särskilt bra egenskaper för allergiker.

🔥 Bästa varma fibertäcket är Textilgruppens varma täcke. Täcket är fyllt med hål- och microfiber som gör det tjockt, fylligt och varmt.

❄️ Bästa svala fibertäcket är Enviro från Höie. Det här täcket absorberar minimalt med fukt och lukt tack vare Höies specialutvecklade Comforel Nordic-fiber.

💰 Bästa budgetalternativet är Celine från Jotex. Det mediumvarma täcket är mjukt, skönt och hållbart tillverkat, och har även ett extra schysst pris.

Vad är ett fibertäcke?

Det som kännetecknar ett fibertäcke är dess fyllning, som alltså är tillverkad i ett fibermaterial. Det ger i bästa fall en fluffig och mjuk känsla som liknar den hos ett duntäcke.

Ungefär samma känsla, men utan att behöva tas från ett djur alltså. På så vis är det ett mycket bra alternativ för dig som inte vill ha produkter utvunna från djur.

Andra fördelar med fibertäcken är att materialet kan tas fram speciellt för att minska allergibesvär, öka slitstyrka, vara mer lättskött och så vidare. Rent funktionellt finns det fibertäcken som är helt överlägsna alternativen i naturmaterial.

Bör du välja fibertäcke eller duntäcke?

Vi gillar både duntäcken och fibertäcken, och i slutändan är det upp till dig att bedöma vad du föredrar. Ett duntäcke kan vara otroligt lyxigt och härligt, men numer kan även många fibertäcken konkurrera med dem på det planet.

Fibertäcken är generellt något billigare att köpa, så om du har begränsad budget är det en rekommendation att kika extra på just fibertäcken.

Finns det fluffiga täcken i fiber?

Absolut! Fibertäcken av bra kvalitet är fluffiga, mjuka och väldigt sköna. Särskilt täcken som är menade att vara varma brukar kännas fluffiga och härliga. Billigare fibertäcken av sämre kvalitet kan dock lätt upplevas som lite mindre fluffiga.

Bästa fibertäcket överlag – Mille Notti Fibra

Bästa fibertäcket är Mille Notti Fibra
Typ:Fibertäcke för enkel- eller dubbelsäng
Mått:150 x 210 cm, 220 x 220 cm
Material:Fylld med HCS (Hollow Conjugate Siliconised) polyester fiber, yttertyg i 100% bomull
Värmenivå:Varmt eller svalt täcke
Miljö/allergi:– Bomull certifierad enligt Oeko-Tex Standard 100
– Fyllningen innehåller Allerban (motverkar mögel, kvalster m.m.)

☁️ Dunlik känsla, fluffig och precis lagom tyngd (varken för tung eller för lätt)

🌡 Finns som både varm och sval variant

🤧 Bra val för allergiker, tack vare stoppningen som är gjord för att motverka kvalster, mögel och bakterier

🌿 Tillverkad med hållbart producerad bomull

Mille Notti Fibra är ett mycket fluffigt och mjukt fibertäcke med högsta kvalitet och särskilt bra egenskaper för allergiker.

Täcket har en lätt fyllning som ändå gör ett bra jobb med att hålla en jämn och behaglig temperatur. Samtidigt är fyllningen härligt puffig och påminner mycket om ett bra duntäcke

Det fina yttertyget i 100% bomull skyddar och ger en lyxig och luftig känsla. Bomullen är hållbart producerad och certifierad enligt OEKO-TEX, som garanterar att du kan sova gott med gott samvete.

Trots att känslan i täcket är ganska lik ett duntäcke är detta betydligt mer lättskött. Det går bra att tvätta täcket i 40 grader, torkar gör du antingen i torktumlare eller genom att hänga ut täcket. Du behöver inte tänka på att innehållet klumpar ihop sig, vilket är skönt.

Det här täcket rekommenderar vi till alla som vill ha ett dunliknande täcke, men helt fritt från dun. Det är en utmärkt produkt som känns lyxig och skön, och dessutom är tillverkad enligt hållbara metoder och kriterier.

Bästa varma fibertäcket – Textilgruppen Varma Fibertäcket

Jotex Sleep fibertäcke
Typ:Fibertäcke med varm värmenivå
Mått:150 x 210 cm
Material:Polyestermicrofiber, 100% bomullscambric
Värmenivå:Varm
Miljö/allergi:

☁️ Yttertyg i mjukbehandlad percale-bomull

🔥 Välisolerat täcke som håller värmen bra

🦻 Förbehandlat för att inte prassla

För dig som är kall av dig är det skönt med ett täcke som är välisolerat och håller dig varm om natten. Här är Textilgruppens varma täcke ett väldigt bra val, främst tack vare fyllningen med skön hål- och microfiber.

Täcket är fyllt med hela 950 gram fyllning, vilket ger en härligt varm och gosig känsla. Fyllningen gör det här täcket perfekt för dig som är frusen eller sover i ett kallt rum, men kan eventuellt vara lite för varmt under sommarmånaderna. Det kommer att bero helt på hur varmt du gillar ditt täcke.

Känslan i täcket är relativt tung (som sagt väger det drygt ett kilo), samtidigt som det är ganska puffigt och fluffigt. Det känns väldigt likt ett duntäcke, vilket är ytterligare ett plus.

Materialen är väl valda och förbehandlade för att ge ett mjuk och följsamt täcke med ganska lyxig känsla. Behandlingen mot prassel är effektiv och täcket är därför tyst när du rör på dig.

Sammanfattningsvis, Textilgruppens varma täcke är ett väldigt bra fibertäcke som passar alla som blir kalla om natten och vill ha ett varmt täcke av god kvalitet.

Bästa svala fibertäcket – Höie Enviro

Åhlens Sommartäcke
Typ:Fibertäcke med sval värmenivå
Mått:150 x 210 cm
Material:Fyllning: 100% polyester
Ytteryg: 100% bomull
Värmenivå:Svalt täcke

☁️ Specialutvecklad fyllning för maximal komfort, mjukhet och livslängd

❄️ Svalt täcke som inte absorberar fukt eller lukt

🌿 Hållbart tillverkad

Ett svalare alternativ (men för vissa snarare ett hett alternativ) med bra egenskaper är detta täcke från Höie.

Enviro har en lättare fyllning på 500 gram, vilket är perfekt under de varmare månaderna eller året om för dig som blir varm om natten.

Själva fyllningen består av Höies specialutvecklade Comforel Nordic-fiber, som är framtagen för att ge ökad mjukhet och livslängd samtidigt som den håller täcket svalt och skönt. Täcket är mjukt och fluffigt, utan den prasslighet som en del lättare täcken kan ha ibland.

Ett område som Enviro verkligen imponerar på är hur hög nivå på hållbarhet de håller. Høie är den första (och i skrivande stund enda) tillverkaren att nå upp till Svanenmärkningens hårda kriterier på fiberkuddar och täcken. Allt från ursprung på bomull till kemikaliefri och utsläppssnål produktion gör att det här täcket sticker ut extra positivt.

En nackdel är att de hållbara och specialframtagna materialen bidrar till att täcket har ett ganska högt pris, en bit över tusen kronor. Det gör att det eventuellt faller utanför budgeten, men för den som verkligen vill ha ett riktigt bra svalt täcke är det här det bästa valet.

Bästa fibertäcket budget – Jotex Celine

Åhléns Året Runt - Fibertäcke
Typ:Fibertäcke med medium värmenivå
Mått:150 x 210 cm
Material:Fyllning: Polyestermicrofiber
Yttertyg: 100% ekologisk bomull
Värmenivå:Medium
Miljö/allergi:

☁️ Mjukt och följsamt fibertäcke i högkvalitativt material

🌿 Hållbart tillverkad

Ett mycket prisvärt val är detta Celine-täcke från Jotex. Det här fibertäcket är tillverkat för att hålla mediumvärme, och för de flesta kommer det att kunna användas hela året.

Trots en relativt tung fyllning på 1100 gram hamnar den mitt emellan ett varmt täcke och ett svalare sommartäcke, och blir alltså en bra balans däremellan. Varmt när det är kallt och svalt när solen värmer på.

Täcket är quiltat för att hålla fyllningen på plats, vilket vi tycker om. Många billigare täcken saknar detta, och övertid tappar det formen. Här kan du istället lita på att formen kommer att hålla över en lång tid.

Trots priset är Jotex Celine också en hållbart tillverkad produkt. Bomullen är ekologisk, producerad helt fritt från konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel. Även fyllningen är hållbart producerad från återvunnet material. Toppen!

Med tanke på dess höga användbarhet och fina kvalitet är detta ett kap för alla som letar efter ett fibertäcke med högsta möjliga värde för pengarna.

När du ska välja fibertäcke

Det finns några punkter som vi tycker är viktigare att tänka på än andra inför valet av fibertäcke. Det är bland annat material, miljöcertifiering och värmenivå. Du behöver självklart också tänka på mått och användningsområde.

Fyllning

De vanligaste alternativen är fibrer eller dun. Duntäcken är kända för sin gosiga känsla och höga andningsförmåga, men på senare år har även fibertäcken börjat komma ikapp även där. Det går bra att tvätta och torktumla ett fibertäcke på hög temperatur, om och om igen, utan att dess egenskaper blir förstörda. Det gör att även fibertäcken passar bra för allergiker och astmatiker.

Mått

Rekommenderat är att köpa ett täcke som är mellan 20 – 30 centimeter längre än kroppslängden. Standardmått är 210 centimeter för enkeltäcke och 220 centimeter för dubbeltäcke. Om du sover i en enkelsäng är ett täcke på 150 cm i bredd lagom, och om du sover i dubbelsäng kan du antingen ha ett större täcke (vanligen 220 cm bredd) eller två stycken enkeltäcken.

Värmenivå

Värmenivån, eller som vissa återförsäljare väljer att kalla det, isoleringsförmågan, märks vanligtvis med sval, medium, varm och extra varm. Det betyder att täcket finns som svalt till extra varmt täcke. För att välja ett täcke som passar ska du tänka på just din kroppstemperatur, men även den temperatur sovrummet brukar hålla.

Det kan vara bra att köpa två olika täcken: ett för vinterhalvåret och ett för sommarhalvåret. Sover du med ett svalt täcke när det är varmt ute, och ett varmt täcke när det är kallt ute, kommer du att få en behagligare sömn. Men det finns även bra alternativ som ligger mitt emellan, som funkar bra under hela året.

Certifiering

En certifiering visar att täcket har tillverkats enligt vissa normer samt att det innehåller material som är allergi- och miljövänliga. Många som köper ett allergivänligt täcke tror att de är allergiska mot dun och/eller fjädrar, när det i själva verket är kvalster de är allergiska mot.

OEKO-TEX: Med etiketten ”Trygg Textil” uppfyller täcket Internationella OEKO-TEX Associations testkriterier, vilket betyder att täcket är fritt från kemikalier och skadedjur.

Kvalsterallergi

Kvalster har en bekväm levnadsmiljö i täcke och kuddar där de suger upp fukt (svett) och äter döda hudceller. Kvalster har ytterst små exkrement som innehåller ett enzym som kan framkalla allergiska reaktioner hos vissa människor.

Det är väldigt svårt att få bort kvalster helt och hållet, men det går att begränsa deras fortplantningsförmåga och därmed minska antalet. Detta görs enklast genom att tvätta såväl täcke som kudde och bäddmadrass regelbundet. Cirka 5 – 6 gånger per år är att rekommendera.

Skötsel av fibertäcken

Täckets livslängd beror till stor del på skötseln, men även vilken typ av material det är gjort av. Det är en fördel om sovrummet kan vädras regelbundet och om täcke, kuddar och bäddmadrasser kan skakas ordentligt regelbundet. Låt dem gärna hänga ute en stund vid kallare utomhustemperatur för försvåra för kvalstren att överleva.

Olika material kräver olika skötsel och så här sköter du ett fibertäcke

– Ska tvättas enligt medföljande tvättråd

– Ska alltid torktumlas helt torrt

– Bör torkas med ett par tennisbollar i torktumlaren för att undvika att fibrer klumpar ihop sig (gäller ej för täcken med fyllning i hålfiber)

Varför tvätta?

När du tvättar ett sovtäcke (gäller även kudden) förlänger du täckets livslängd. Det kan hända att fyllningen klumpas ihop på grund av fukt från kroppen och att täcket då känns tunnare. Genom att tvätta täcket ett par gånger om året bevaras puffigheten från fyllningen.

Det är viktigt att täcket tvättas i minst 60 grader Celsius så att kvalster och andra levande organismer dör.

Om du vill undvika att tvätta ofta är det en god idé att hänga ut och vädra täcket, utan påslakan på. Det räcker med några timmar för att fräscha upp och förlänga livslängden på ditt täcke.

Varför byta täcke?

Varför du bör byta täcke är helt enkelt för att ett täcke slits. Någon exakt vetenskap om när det är dags finns dock inte så vitt vi vet, men rekommenderat är att byta efter cirka 5 – 10 år. Det beror förstås på hur mycket slitage ditt täcke har utsatts för.

En kudde däremot bör bytas efter cirka 2 år, då slitaget är mycket högre på en huvudkudde än vad det är på ett täcke. Även om du använder både täcke och kudde varje natt ligger du tätare intill kudden, vilket gör att den lättare absorberar svett.

Saker du kan tänka på/göra för att veta när det är dags att köpa nytt täcke och kudde

– När kudde och täcke är gulaktiga i färgen, snarare än vita som de med all sannolikhet var när du köpte dem, är det ett säkert tecken på att det är dags att byta.

– Är du en person som svettas lätt och mycket när du sover bör du byta ut både täcke och kudde något oftare än rekommenderat. Ett tips är att ha det så svalt i sovrummet som möjligt och att bara köpa bäddtextilier i naturmaterial, exempelvis dun eller silke.

– När täcke och kudde klumpar ihop sig, eller fortfarande är platt, efter både tvätt och torktumling är det dags att köpa nytt.

Fördelar med fibertäcken

Det finns många fördelar med att välja ett fibertäcke. En klar fördel är att det är betydligt billigare än många alternativ med stoppning av dun och fjädrar. Fiberfyllningen är helt enkelt billigare att producera och är därför billigare att köpa för dig som konsument.

Innehållet i fibertäcken är idag framtagna för att ha optimala egenskaper vad gäller fukttransport, andningsförmåga och värmehållning på ett sätt som är väldigt pålitligt. Det ger att täckena förfinats för att ge den bästa komforten till ett så bra pris som möjligt.

Samtidigt är det många som förknippar syntetmaterial i täcken med en sämre kvalitet och känsla. Så kan det ha varit tidigare, men idag finns det många bra alternativ som helt klart är i nivå med de täcken som tillverkas helt i naturmaterial. Du kan med gott samvete välja ett fibertäcke även om du har höga krav på att ditt täcke ska vara mjukt och fluffigt.

På tal om gott samvete är det många som inte är helt bekväma med att ha sängkläder som kommer från djur. Fyllningen till fibertäcken tas fram på syntetisk väg, så du kan vara säker på att inga djur varit inblandade.

Sammanfattning

– Ett fibertäcke är billigare än duntäcken

– Ett fibertäcke kan vara lika skönt som ett duntäcke

– Ett fibertäcke är vanligen bra för dig som har mycket besvär med allergi

– Välj ett fibertäcke med rätt mått och värmenivå för dina behov och önskemål

CJ

CJ

Jag grundade Sömntuta.se för att få utlopp för mitt intresse för hälsa och sömn. Som nörd i allmänhet och pryltokig i synnerhet kan jag inte låta bli att vara intresserad av tekniker och prylar som bidrar till bra sömn. Sov gott!