Bästa fibertäcket 2022

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Ett skönt täcke är viktigt för att sova bekvämt och kunna slumra genom hela natten. God sömn är en av de viktigaste förutsättningarna som finns för ett hälsosamt och bra liv, där du orkar ta dig an dagen på bästa sätt. Att gosa ner sig i sängen är och bör vara en härlig upplevelse, och där spelar ditt täcke en avgörande roll.

Att hitta ett härligt, gosigt och fluffigt täcke bland ett stort urval duntäcken är ganska så lätt (om du är nyfiken på det kan du läsa vår artikel om vilka duntäcken som är bäst). Men det finns många skäl till att vilja välja ett fibertäcke istället – och självklart vill du ändå ha hög kvalitet och bra känsla. Men kanske vill du inte ha dun från djur, eller helt enkelt ett täcke med andra egenskaper. Då är fibertäcken ett väldigt bra alternativ.

Men det är inte lätt att hitta rätt bland alla alternativ, och att läsa sig till vilka kvalitéer och alternativ som är bäst kan sysselsätta dig i många långa timmar. De goda nyheterna är att vi gjort det mesta av det grovjobbet åt dig. Efter noggrann research och genomlysning av alternativen på marknaden har vi kunnat utse ett fåtal alternativ som sticker ut som bäst inom sin kategori.

Bästa fibertäcket
Mille Notti Fibra

Varmt täcke
Jotex Basic Varm

Svalt täcke
Jotex Basic Svalt

Mest för pengarna
Åhléns Året Runt

“Ett mycket fluffigt och mjukt fibertäcke med särskilt bra egenskaper för allergiker.“

“Perfekt för dig som är frusen eller sover i ett kallt rum.“

“Täcket är mjukt och fluffigt, utan den prasslighet som en del lättare täcken kan ha.“

“Varmt när det är kallt och tvärtom när solen värmer på. Med tanke på dess höga användbarhet och fina kvalitet är detta ett kap.“

Vad är ett fibertäcke?

Först och främst, vad är ett fibertäcke? Det som kännetecknar ett fibertäcke är dess fyllning, som alltså är tillverkad i ett fibermaterial. Det ger i de flesta fall en fluffig och mjuk känsla som liknar den hos ett duntäcke. Ungefär samma känsla, men utan att behöva tas från ett djur alltså. På så vis är det ett mycket bra alternativ för dig som inte vill ha produkter utvunna från djur.

Andra fördelar med fibertäcken är att materialet kan tas fram speciellt för att minska allergibesvär, öka slitstyrka, vara mer lättskött och så vidare. Rent funktionellt finns det fibertäcken som är helt överlägsna alternativen i naturmaterial.

Bör du välja fibertäcke eller duntäcke?

Vi gillar både duntäcken och fibertäcken, och i slutändan är det upp till dig att bedöma vad du föredrar. Ett duntäcke kan vara otroligt lyxigt och härligt, men numer kan även många fibertäcken konkurrera med dem på det planet. Fibertäcken är generellt något billigare att köpa, så om du är priskänslig är det en rekommendation att kika extra i den här kategorin.

Bästa fibertäcket alla kategorier – Mille Notti Fibra

Bästa fibertäcket är Mille Notti Fibra
Typ:Fibertäcke för enkel- eller dubbelsäng
Mått:150 x 210 cm, 220 x 220 cm
Material:Fylld med HCS (Hollow Conjugate Siliconised) polyester fiber, yttertyg i 100% bomull
Värmenivå:Varmt eller svalt täcke
Miljö/allergi:Oeko-Tex Standard 100, fyllningen innehåller Allerban (motverkar mögel, kvalster m.m.)

Ett mycket fluffigt och mjukt fibertäcke med särskilt bra egenskaper för allergiker. Fyllningen är härligt puffig och påminner mycket om ett bra duntäcke, och det fina yttertyget i 100% bomull skyddar och ger en lyxig och luftig känsla. Ett mycket prisvärt täcke sett till den höga kvaliten.

Bästa varma fibertäcket – Jotex Basic varmt

Varmt fibertäcke från Jotex Basic
Typ:Fibertäcke med varm värmenivå
Mått:150 x 210 cm
Material:Polyestermicrofiber, 100% bomullscambric
Värmenivå:Varm
Miljö/allergi:

Detta täcke med hela 1100 gram fyllning ger en härligt varm och gosig känsla, som dessutom känns väldigt lik ett duntäcke. Perfekt för dig som är frusen eller sover i ett kallt rum, men kan annars vara lite lite för varmt under sommarmånaderna.

Bästa svala fibertäcket – Jotex Basic Svalt

Åhlens Sommartäcke
Typ:Fibertäcke med sval värmenivå
Mått:150 x 210 cm
Material:100% polyester
Värmenivå:Svalt täcke

Ett svalare alternativ med bra egenskaper är detta täcke från Jotex. Det har en lättare fyllning på 500 gram, vilket är perfekt under de varmare månaderna eller året om för dig som blir varm om natten. Täcket är mjukt och fluffigt, utan den prasslighet som en del lättare täcken kan ha ibland.

Mest prisvärda duntäcket – Åhléns Året Runt

Åhléns Året Runt - Fibertäcke
Typ:Fibertäcke för alla säsonger
Mått:150 x 210 cm
Material:Fyllning av hålfibrer
Värmenivå:Medium
Miljö/allergi:

Ett mycket prisvärt val är detta Året Runt-täcke från Åhléns. Som namnet antyder är det här tillverkat för att kunna användas hela året. Med en fyllning på 900 gram hamnar den mitt emellan ett varmt täcke och ett svalare sommartäcke, och blir alltså en bra balans däremellan. Varmt när det är kallt och tvärtom när solen värmer på. Med tanke på dess höga användbarhet och fina kvalitet är detta ett kap.

När du ska välja fibertäcke

Det finns några punkter som vi tycker är viktigare att tänka på än andra inför valet av fibertäcke. Det är bland annat material, miljöcertifiering och värmenivå. Du behöver självklart också tänka på mått och användningsområde.

Fyllning

De vanligaste alternativen är fibrer eller dun. Duntäcken är kända för sin gosiga känsla och höga andningsförmåga, men på senare år har även fibertäcken börjat komma ikapp även där. Det går bra att tvätta och torktumla ett fibertäcke på hög temperatur, om och om igen, utan att dess egenskaper blir förstörda. Det gör att även fibertäcken passar bra för allergiker och astmatiker.

Mått

Rekommenderat är att köpa ett täcke som är mellan 20 – 30 centimeter längre än kroppslängden. Standardmått är 210 centimeter för enkeltäcke och 220 centimeter för dubbeltäcke. Om du sover i en enkelsäng är ett täcke på 150 cm i bredd lagom, och om du sover i dubbelsäng kan du antingen ha ett större täcke (vanligen 220 cm bredd) eller två stycken enkeltäcken.

Värmenivå

Värmenivån, eller som vissa återförsäljare väljer att kalla det, isoleringsförmågan, märks vanligtvis med sval, medium, varm och extra varm. Det betyder att täcket finns som svalt till extra varmt täcke. För att välja ett täcke som passar ska du tänka på just din kroppstemperatur, men även den temperatur sovrummet brukar hålla.

Det kan vara bra att köpa två olika täcken: ett för vinterhalvåret och ett för sommarhalvåret. Sover du med ett svalt täcke när det är varmt ute, och ett varmt täcke när det är kallt ute, kommer du att få en behagligare sömn. Men det finns även bra alternativ som ligger mitt emellan, som funkar bra under hela året.

Certifiering

En certifiering visar att täcket har tillverkats enligt vissa normer samt att det innehåller material som är allergi- och miljövänliga. Många som köper ett allergivänligt täcke tror att de är allergiska mot dun och/eller fjädrar, när det i själva verket är kvalster de är allergiska mot.

OEKO-TEX: Med etiketten “Trygg Textil” uppfyller täcket Internationella OEKO-TEX Associations testkriterier, vilket betyder att täcket är fritt från kemikalier och skadedjur.

Kvalsterallergi

Kvalster har en bekväm levnadsmiljö i täcke och kuddar där de suger upp fukt (svett) och äter döda hudceller. Kvalster har ytterst små exkrement som innehåller ett enzym som kan framkalla allergiska reaktioner hos vissa människor.

Det är väldigt svårt att få bort kvalster helt och hållet, men det går att begränsa deras fortplantningsförmåga och därmed minska antalet. Detta görs enklast genom att tvätta såväl täcke som kudde och bäddmadrass regelbundet. Cirka 5 – 6 gånger per år är att rekommendera.

Skötsel av fibertäcken

Täckets livslängd beror till stor del på skötseln, men även vilken typ av material det är gjort av. Det är en fördel om sovrummet kan vädras regelbundet och om täcke, kuddar och bäddmadrasser kan skakas ordentligt regelbundet. Låt dem gärna hänga ute en stund vid kallare utomhustemperatur för försvåra för kvalstren att överleva.

Olika material kräver olika skötsel och så här sköter du ett fibertäcke

– Ska tvättas enligt medföljande tvättråd

– Ska alltid torktumlas helt torrt

– Bör torkas med ett par tennisbollar i torktumlaren för att undvika att fibrer klumpar ihop sig (gäller ej för täcken med fyllning i hålfiber)

Varför tvätta?

När du tvättar ett sovtäcke (gäller även kudden) förlänger du täckets livslängd. Det kan hända att fyllningen klumpas ihop på grund av fukt från kroppen och att täcket då känns tunnare. Genom att tvätta täcket ett par gånger om året bevaras puffigheten från fyllningen.

Det är viktigt att täcket tvättas i minst 60 grader Celsius så att kvalster och andra levande organismer dör.

Om du vill undvika att tvätta ofta är det en god idé att hänga ut och vädra täcket, utan påslakan på. Det räcker med några timmar för att fräscha upp och förlänga livslängden på ditt täcke.

Varför byta täcke?

Varför du bör byta täcke är helt enkelt för att ett täcke slits. Någon exakt vetenskap om när det är dags finns dock inte så vitt vi vet, men rekommenderat är att byta efter cirka 5 – 10 år. Det beror förstås på hur mycket slitage ditt täcke har utsatts för.

En kudde däremot bör bytas efter cirka 2 år, då slitaget är mycket högre på en huvudkudde än vad det är på ett täcke. Även om du använder både täcke och kudde varje natt ligger du tätare intill kudden, vilket gör att den lättare absorberar svett.

Saker du kan tänka på/göra för att veta när det är dags att köpa nytt täcke och kudde

– När kudde och täcke är gulaktiga i färgen, snarare än vita som de med all sannolikhet var när du köpte dem, är det ett säkert tecken på att det är dags att byta.

– Är du en person som svettas lätt och mycket när du sover bör du byta ut både täcke och kudde något oftare än rekommenderat. Ett tips är att ha det så svalt i sovrummet som möjligt och att bara köpa bäddtextilier i naturmaterial, exempelvis dun eller silke.

– När täcke och kudde klumpar ihop sig, eller fortfarande är platt, efter både tvätt och torktumling är det dags att köpa nytt.

Fördelar med fibertäcken

Det finns många fördelar med att välja ett fibertäcke. En klar fördel är att det är betydligt billigare än många alternativ med stoppning av dun och fjädrar. Fiberfyllningen är helt enkelt billigare att producera och är därför billigare att köpa för dig som konsument.

Innehållet i fibertäcken är idag framtagna för att ha optimala egenskaper vad gäller fukttransport, andningsförmåga och värmehållning på ett sätt som är väldigt pålitligt. Det ger att täckena förfinats för att ge den bästa komforten till ett så bra pris som möjligt.

Samtidigt är det många som förknippar syntetmaterial i täcken med en sämre kvalitet och känsla. Så kan det ha varit tidigare, men idag finns det många bra alternativ som helt klart är i nivå med de täcken som tillverkas helt i naturmaterial. Du kan med gott samvete välja ett fibertäcke även om du har höga krav på att ditt täcke ska vara mjukt och fluffigt.

På tal om gott samvete är det många som inte är helt bekväma med att ha sängkläder som kommer från djur. Fyllningen till fibertäcken tas fram på syntetisk väg, så du kan vara säker på att inga djur varit inblandade.

Sammanfattning

– Ett fibertäcke är billigare än duntäcken

– Ett fibertäcke kan vara lika skönt som ett duntäcke

– Ett fibertäcke är vanligen bra för dig som har mycket besvär med allergi

– Välj ett fibertäcke med rätt mått och värmenivå för dina behov och önskemål