Ultimat köpguide: Bästa påslakanen i linne 2024

Uppdaterad: 11 jan, 2024

Sidan kan innehålla reklam genom annonslänkar.

Linne är ett underbart material med perfekta egenskaper för sängkläder. Den skrynkliga texturen ger ett avslappnat intryck som ger den bäddade sängen liv. Samtidigt är linne väldigt bra på att transportera fukt och isolerar inte värmen, så du får en svalare och skönare sömnupplevelse. 

Att ha åtminstone ett eller två uppsättningar sängkläder i linne är en lyx som alla bör unna sig. Det behöver inte vara så dyrt, och idag finns det många tillverkare som gör väldigt fina linnesängkläder till riktigt bra priser.

Men likt alla andra delar av en komplett bäddad säng är det viktigt att överväga vilka produkter man väljer. God kvalitet och bra känsla är viktigt, och gärna till ett vettigt pris. Sängkläderna ska hålla lång tid, utan att vara så grova att de skaver minsta lilla.

Vi har tagit reda på vad som kännetecknar linnepåslakan av hög kvalitet, och vilka alternativ som är bäst på marknaden just nu. De egenskaper vi har utgått ifrån är mått som hur mycket linne påslakanen innehåller, men även miljö- och allergicertifieringar samt prisklass.

Men självklart framförallt hur påslakanen känns och och upplevs. Kalla oss tokiga men vi tycker att det är viktigare att du sover gott än att det är hög trådtäthet i dina lakan.

Efter noggrann undersökning och research av olika alternativ har vi kunnat utse ett fåtal produkter som vi gillar extra mycket inom sin kategori. I den här artikeln kommer vi först att gå igenom de linnepåslakan som utmärker sig som de bästa. Längre ner går vi också igenom intressant information om påslakan och vad som är bra att tänka på när man väljer.

🥇 Bästa påslakanen i linne överlag anser vi är Mille Notti Lino, gjorda i ett härligt matigt tyg som både är lyxigt mjukt och samtidigt lättskött.

💰 Bästa budgetvalet är Jotex Locri, ett enklare men fortfarande väldigt bra linnebäddset som dessutom finns i en mängd vackra färger.

Bästa linnepåslakanen

Bästa påslakanen i linne överlag – Mille Notti Lino

Mille Notti Lino, bästa påslakanen i linne
Typ:Påslakan i 100% lin
Mått:150 x 210 cm, 220 x 220 cm
Material:100% lin
Miljö/allergi:OEKO-TEX certifierad

☁️ Matig linne med mjuk känsla

🧺 Lättskötta, kräver väldigt lite för att hålla sig fina och sköna

🌿 Hållbart och ekologiskt framställda

Dessa mjuka och lyxiga påslakan från Mille Notti har en fantastisk känsla samtidigt som de är väldigt lättskötta.

De här påslakanen är tillverkade i en matig linne som tvättbehandlats för att ge en mjuk och len känsla. Resultatet är en slitstark väv som känns skön från första natten, och som bara blir mjukare och skönare med tiden.

Precis som vilket linnepåslakan som helst kommer det här att ha lätt att skrynkla, men den tjockare väven gör att tyget håller sig relativt slätt. Det ger en lite lyxigare känsla och bidrar till att göra sängkläderna mer lättskötta.

Ja, eftersom de håller sig relativt släta kan du med gott samvete tvätta i 60 grader och låta torka hängande. Torktumlare går också bra, men då kan de bli lite mer intensivt skrynkliga. Även det går ut om du skakar om dem, och efter en natts sömn är det knappt någon skillnad.

Något som är värt att anmärka på är att de här påslakanen försluts i nederkant med ett blixtlås. Om du föredrar en annan typ av knäppning bör du kanske välja något av de andra påslakanen vi rekommenderar istället.

Något som är värt att anmärka på är att de här påslakanen försluts i nederkant med ett blixtlås. Om du föredrar en annan typ av knäppning bör du kanske välja något av de andra påslakanen vi rekommenderar istället.

De här påslakanen säljs separat, det vill säga inte tillsammans med matchande örngott.

Extra plus för att dessa påslakan är tillverkade i hållbar och ekologisk linne av högsta kvalitet även vad gäller hållbarhet.

Mille Notti Lino är ett utmärkt val för alla som vill ha linnepåslakan av högsta nivå, och utan att behöva tänka så mycket på skötseln. De är väldigt okrävande, men kommer att hålla länge och ge en härlig bäddning.

Bästa bäddsetet i linne budget – Jotex Amanda

Jotex Locri
Typ:Bäddet (örngott ingår) i 100% lin
Mått:150 x 210 cm
Material:100% lin
Miljö/allergi:

🛏 Både påslakan och örngott ingår

🧺 Lättskötta, kräver väldigt lite för att hålla sig fina och sköna

🌈 Flera snygga färger att välja mellan

Matigt och mycket prisvärt bäddset i linne, med mängder av färger att välja mellan

Detta bäddset från Jotex utmärker sig i första hand genom att det har en linneväv som har god stadga, struktur och matighet. Jämfört med många lågprisalternativ är känslan i de här helt klart grövre, vilket är bra. Grövre linne ger längre hållbarhet och slitstyrka, men brukar inte ha negativ påverkan på hur sköna de är att sova med.

Väven är däremot lite glesare än de dyrare varianterna vi rekommenderar, vilket gör att dessa blir både mjukare och svalare. Man får räkna med att de slits lite snabbare och kan skrynkla något mer, men med hänsyn till priset kommer du med all sannolikhet bli nöjd.

Det är trevligt med alla valmöjligheter som finns. Dels finns det en rad olika färger, både ett urval av jordnära färger och ett gäng lite mer fantasifulla pasteller.

Sett till priset är det här ett urmärkt val för alla som letar efter påslakan i linne. Du får ett komplett set inklusive matchande örngott för ungefär halva priset mot de dyrare alternativen (som visserligen håller högre teknisk kvalitet).

Fler bra påslakan i linne

Ellos Home Candice

Ellos Home Candice påslakanset

Ellos har med sitt egna märke tagit fram ett bäddset i linne som ger fantastiskt värde för pengarna. Sängkläderna i 100% lin har bra stadga och “matighet” i tyget, vilket talar för lång hållbarhet och livslängd. Finns i en rad färger med utgångspunkt i jordtoner, så som havregult och olivgrönt.

Frågor och svar

Varför ska jag ha linnepåslakan?

Först och främst för att du tycker om hur de ser ut och känns. Linnepåslakan är vackert skrynkliga och ger en väldigt härlig och avslappna bäddning, som många tycker om.

Linne är dessutom ett perfekt material för sängkläder eftersom det naturligt släpper igenom luft och fukt. Det gör att sängkläderna håller sig fräscha, men även att de bidrar till att ge svalka när det är varmt.

Är det skönt att sova i linne?

Ja, de flesta linnepåslakanen är väldigt sköna. Helt nya och väldigt grova linnetyger kan vara lite stela, men det brukar ge med sig efter bara några nätter.

Är linne bättre än bomull?

De är bra på olika sätt. Linne är generellt mer slitstarkt och ofta även bättre ur hållbarhetssynpunkt. Det har en unik känsla och skrynklar sig fint.

Bomull går att få krispigt slätt med fantastisk lyster, på ett sätt som aldrig går med linne. Bomull är även billigare och mer kan vävas på många olika sätt för att få specifika egenskaper.

Varför har linne lägre trådtäthet än bomullstyger?

Lin ger naturligt en grövre fiber än bomullsplantan, vilket gör att trådarna i linnetyg också blir grövre. En genomsnittlig linneväv har en trådtäthet på 80-150, vilket i ett bomullstyg skulle anses lågt.

Det blir därför missvisande att jämföra trådtäthet mellan olika typer av material. Trådtäthet är inte heller lika populärt som kvalitetsmått när det kommer till linne, istället är det ”matigheten” (stadga, tjocklek och känsla) som bedöms.

Kan jag torktumla mina linnepåslakan?

Ja, det går i regel bra att torktumla. Som alla andra sängkläder kommer torktumlaren ge mycket fler skrynklor, men de slätar ofta ur sig när du använder lakanen.

Är linne miljövänligt?

Ja, åtminstone bättre än många alternativ. Lin kan odlas i regniga klimat och är oftast inte hårt drabbade av skadedjur. Det gör att det går åt mindre vatten, gödning och bekämpningsmedel jämfört med till exempel bomull.

Läs gärna mer om detta hos organisationen Bra Miljöval.

Sammanfattning

Sängkläder i linne är några av de härligaste som går att bädda med. Materialets egenskaper är perfekt anpassade för maximal komfort, vilket gör känslan av att bädda ner sig till en absolut fröjd. Tendensen att skrynkla är det vissa som stör sig på, men om du kan lära dig att se det vackra i det operfekta är det enligt oss faktiskt en av linnetygets allra finaste egenskaper. 

Om du väljer sängkläder i linne får din säng en mer avslappnad och naturlig känsla, samtidigt som sängkläderna är hållbara och bra på att motstå smuts. Och om du hatar att mangla eller hänga sängkläder är en av de kanske största fördelarna med linnesängkläder att det går alldeles utmärkt att torktumla. Bara en sån sak!

Karin

Karin

Jag har ett stort intresse för sömn, hälsa, inredning och inte minst älskar jag att skriva. Med ett förflutet som säljare i inredningsbranschen och på sängvaruhus har jag också bra koll på sängar, sängkläder och mycket mer. Lever för långa sovmorgnar!