Ultimat köpguide: Bästa duntäcket 2024

Uppdaterad: 9 jan, 2024

Sidan kan innehålla reklam genom annonslänkar.

Att sova bra och bekvämt är oerhört viktigt. Inte bara för att orka med dagen, utan också för att hålla sig frisk både mentalt och fysiskt. För att kunna sova gott är det viktigt att bädda sängen med sköna material som hjälper dig att slappna av.

En människa behöver i snitt 6 – 8 timmars sömn per natt, vilket betyder att en person som får sin rättmätiga nattsömn tillbringar i runda slängar en tredjedel av sitt liv sovandes. Helst ska det ske i en komfortabel säng med sköna, högkvalitativa bäddtextilier.

Tyvärr är det lätt att man bli störd i sin sömn, om förutsättningarna inte är rätt. Det är till exempel väldigt jobbigt om temperaturen är fel och du ligger och fryser eller svettas. Om du är känslig för temperatur kan det rent av vara något som regelbundet håller dig sömnlös om nätterna.

Därför är det viktigt att skapa bra förutsättningar för att sova bekvämt. Ett sätt att göra det är att bädda med en skönt, fluffigt duntäcke som andas bra och håller önskad temperatur. Det finns idag en mängd duntäcken både för den som vill ha extra värme eller som föredrar att sova lite svalt.

I den här artikeln går vi till botten med vilka duntäcken som är bäst, men vi går även igenom vad det finns för skillnader mellan dun, syntet och silke, vad som gör ett duntäcke varmt eller svalt, vad bärighet betyder samt vilka duntäcken som är bäst utifrån olika egenskaper.

Vilka duntäcken är bäst?

Efter noggrann undersökning och research av olika alternativ har vi kunnat utse ett fåtal produkter som vi gillar extra mycket inom sin kategori. De egenskaper vi har främst utgått ifrån är deras miljö- och allergicertifieringar, andelen dun kontra andelen fjädrar, värmenivå samt prisklass.

🥇 Bästa duntäcket överlag anser vi är Engmo Dun Cecilia, stoppad med en högkvalitativ dunmix som ger ett fluffigt och härligt täcke som passar de flesta.

❄️ Bästa svala duntäcket är Mille Notti Natura, som både är väldigt fluffigt även i svalt utförande, men också håller väldigt hög nivå när det kommer till hållbarhet.

🔥 Bästa varma duntäcket är Engmo Dun Astrid, stoppad med 100% gåsdun av finaste kvalitet. Täcket är väl isolerat och perfekt för dig som blir kall om natten.

💰 Bästa budgetvalet är Emma från Nordun, ett duntäcke som både är skönt och prisvärt.

Bästa duntäcket alla kategorier – Engmo Dun Cecilia

Engmo Dun Cecilia
Typ:Duntäcke för enkelsäng
Mått:150 x 210 cm
220 x 220 cm
Material:90 % myskanddun, 10 % småfjäder, 100 % bomullscambric
Värmenivå:Varmt, medium eller svalt täcke
Miljö/allergi:Oeko-Tex klass 1, NOMITE (fritt från kvalster), Downafresh

☁️ Hög bärighet som ger ett spänstigt samspel mellan dun och luft, hindrar klumpar från att bildas

🪶 Flera olika alternativ att välja på, beroende på om du är varm eller kall av dig

🌿 Hållbart framställt

Engmo Dun Cecilia är ett fluffigt och mjukt duntäcke med hög kvalitet och fina material. Den mjukt puffiga dunstoppningen ger en lyxig känsla, och det finns alternativ för både dig som blir varm eller kall om natten.

Tekniskt är Cecilia mycket bra, med en hög grad av spänstighet. Den höga bärigheten (10) ger ett täcke som känns fluffigt och luftigt, utan att dunet klumpar ihop.

Även det skyddande yttertyget i vackert vitrandig bomullscambric är av hög kvalitet, och har en sval och len känsla när man hanterar täcket.

Cecilia finns i tre olika varianter med olika stoppning som ska passa olika önskemål om hur varmt täcket ska vara. De olika modellerna har de rätt logiska namnen ”Jag fryser aldrig” (alltså ett tunnare svalt täcke), ”Jag fryser ibland” (medium-varmt stoppad) och ”Jag fryser alltid” (stoppad för att ge mycket värme).

Stoppningen består av en mix av 10% småfjäder och 90% myskanddun. Det är en lyxig kombination med dun av högsta kvalitet, vilket även det bidrar till att täcket upplevs som både fylligt och mjukt.

Alla material är hållbart (om än med ursprung från djur) framställda, och alla relevanta certifieringar man vill se finns på plats. Dessa duntäcken går också bra att använda för personer med allergi.

Skötseln är enkel och det går utmärkt att tvätta duntäcket i tvättmaskin på 60 grader. Det är rekommenderat att torka i torktumlare (gärna med ett gäng tennisbollar). För det dagliga räcker det att skaka ur täcket lätt när du bäddar sängen.

Engmo Dun Cecilia är ett högkvalitativt täcke med bra material och enkel skötsel, och till ett rimligt pris. Täcket passar de flesta som vill ha ett duntäcke som känns riktigt härligt och som kan tänka sig att betala en slant, men inte lägga mer än nödvändigt på sitt täcke.

Bästa svala duntäcket – Mille Notti Natura

Mille Notti Natura
Typ:Duntäcke för enkelsäng/dubbelsäng
Mått:150 x 210 cm
Material:90 % gåsdun, 10% gåsfjäder, yttertyg i bomullscambric
Värmenivå:Varmt, medium eller svalt täcke
Miljö/allergi:Oeko-Tex Standard 100+, NOMITE, Downafresh, Rekommenderad av Astma- och Allergiförbundet, Certifierad av IDFL

🌿 Hållbart framställt med väldigt stränga hållbarhetskrav

☁️ Hög bärighet som ger ett spänstigt samspel mellan dun och luft, hindrar klumpar från att bildas

🪶 Flera olika alternativ att välja på, beroende på om du är varm eller kall av dig

Ett klassiskt, lyxigt duntäcke av allra högsta kvalitet. Fyllt med vitt gåsdun med en de hösta fluffigheten som går att få tag på. Härligt fluffigt även i det svala utförandet.

Mille Notti använder bara dun från certifierade källor där man kan garantera att dunet inte plockats från levande djur, och att djuren fötts upp på ett etiskt vis.

Även bomullen är framställd med hållbara metoder och uppfyller alla relevanta hållbarhetskriterier. Sammantaget är Mille Notti Natura ett duntäcke som sticker ut genom de höga hållbarhetskraven som ställs i tillverkningen.

Täcket har flera allergicertifieringar, så även du som har allergi besvär kan sova gott med det här täcket. Extra plus är att det här täcket är rekommenderat av Astma- och Allergiförbundet.

De höga hållbarhetskraven i materialvalen har endast positiv påverkan på upplevelsen av att sova med det här täcket, vars dunstoppning (90% gåsdun, 10% gåsfjäder) har en fantastisk mjukhet. Dessa täcken är bland de mjukaste som finns tillgängliga, och det gäller både de tungt stoppade som de med mindre stoppning.

Täcket är lättskött och tvättas med fördel i tvättmaskin på 60 grader. Torka sedan i torktumlare (gärna med ett gäng tennisbollar).

Mille Notti Natura säljs i tre olika stoppningar: varmt, medium och svalt. Det är ganska välisolerat, så välj endast den varma versionen om du verkligen är kall av dig. Annars är det nog bättre för de flesta att välja medium eller det svalare alternativet. Det är faktiskt det svala täcket som utmärker sig mest, där den lättare men fortfarande fluffiga stoppningen ger en perfekt balans.

Täcket håller den absolut högsta klassen och efter att ha bytt till det här täcket är det svårt att gå tillbaka. Samtidigt är prislappen den högsta i den här köpguiden, och kommer hamna utanför budget för många. Men för dig som vill ha det bästa och som har möjlighet att lägga lite mer pengar på täcket så är det här rätt för dig.

Bästa varma duntäcket – Engmo Dun Astrid

Engmo Dun Astrid
Typ:Duntäcke för enkelsäng/dubbelsäng
Mått:150 x 210 cm
220 x 220 cm
Material:100% vitt gåsdun, yttertyg i 100 % bomullscambric
Värmenivå:Varm, medium, svalt eller extra svalt täcke
Miljö/allergi:Oeko-Tex klass 1, NOMITE, Downafresh, EDFA

🔥 Ordentligt isolerande, passar perfekt för dig som är frusen av dig

☁️ Fluffiga och mjuka med mycket hög luftighet i känslan

🪶 100% rent vitt gåsdun

🌿 Hållbart framställda

Astrid från Engmo Dun är ett duntäcket där dess kvalitet både syns och känns. Den extremt höga bärigheten ger ett extra luftigt och fluffigt täcke som är särskilt bra i den tyngre varma stoppningen.

Täcket har en mycket hög bärighet på 12, vilket bidrar till att göra täcket extra luftigt och fluffigt. Stoppningen består av 100% dun som är noggrant utvalt enligt stränga kritierier, såväl när det gäller kvalitet och känsla som hållbarhet i tillverkningen.

Den varma och mediumvarma versionen är sytt i små rutor, vilket är mycket positivt. Många andra täcken har problem med att dunet förflyttas till täckets ytterdelar, men här gör det sydda rutnätet att allt dun hålls jämnt fördelat över hela täcket.

Täcket är mycket fluffigt och fyller påslakanet ut påslakanet på ett sätt som andas lyx, mys och gör en sugen att krypa ner i sängen för en lur.

Stoppningen är generellt varm, så om du är varm av dig är det bättre att välja ett annat duntäcke. Om du föredrar en varmare känsla så kommer du bli väldigt nöjd med Astrid. De riktigt frusna av sig kan använda det här som året om-täcke, medan andra nog bör komplettera med ett svalare komplement för sommarmånaderna.

Engmo Dun Astrid passar alla som vill ha ett riktigt mjukt, fluffigt och ordentligt varmt duntäcke. Det har en väldigt härlig känsla, är tillverkad på ett hållbart vis och är utifrån dess egenskaper rimligt prissatt.

Bästa duntäcket budget – Emma Nordun

Emma Nordun
Typ:Duntäcke för enkelsäng/dubbelsäng
Mått:150 x 210 cm
Material:70% vitt anddun, 30% vit andfjäder, yttertyg i bomull
Värmenivå:Medelvarmt
Miljö/allergi:Responsible Down Standard, Better Cotton

💰 Prisvärt alternativ

🌿 Hållbart framställda

Ett mycket prisvärt men fortfarnade mjukt och fluffigt alternativ finns i Emma från Nordun. Det här medelvarma duntäcket är perfekt för dig som vill ha ett bra täcke, men inom en mindre budget.

Det medelvarma täcket är stoppat med en mix av anddun och fjäder som ger en fin mjukhetskänsla. Bärigheten (måttet på fluffighet) är lite lägre än de dyrare täcken vi rekommenderar, men fortfarande ganska hög jämfört med andra alternativ i den lägre prisklassen.

Täcket innehåller dun som kommer från ansvarsfullt hanterade djur, även bomullen är framställd enligt hållbara kriterier. Däremot saknas certifieringar som OEKO-TEX, som annars är standard bland de andra täckena vi lyfter fram.

Det saknas rekommendationer kring allergi, men om du är allergiker bör du snarare välja ett av de andra alternativen (eller kanske ett täcke med fiberfyllning istället).

Med det sagt så uppfyller täcket ändå det viktigaste kriteriet, alltså att det ska vara skönt att sova med. Det blir något varmt, men för de flesta borde det till och med kunna användas som året om-täcke.

Emma-täcket från Nordun passar dig som vill ha ett bra duntäcke till ett bra pris, och gärna får maximalt täcke för pengarna. Det passar däremot inte den allra mest kräsne vad gäller fluffiga tecken, eller dig med allergibesvär.

Vad du bör tänka på när du ska välja duntäcke

Det finns några punkter som vi tycker är viktigare att tänka på än andra inför valet av duntäcke. Det är bland annat bärighet, material, miljöcertifiering och värmenivå. Du behöver självklart också tänka på mått och användningsområde.

Bärighet

Bärighet talar om graden av spänstighet och kan bäst beskrivas som ett samspel mellan luft och dun. Önskar du ett riktigt fluffigt täcke ska du välja ett med hög bärighet. Det betyder att du ska titta efter en så hög siffra som möjligt (bärighet 9-10 anses vara en hög siffra).

Fyllning

Vill du inte ha dun kan du välja ett täcke med fiberfyllning. Det finns exempelvis fibertäcken som är ihopsydda av två täcken, vilket gör att det skapas en luftficka. Den typen av täcke blir extra varmt och kallas termotäcke.

Det går bra att tvätta och torktumla ett fibertäcke på hög temperatur, om och om igen, utan att dess egenskaper blir förstörda. Det gör att även fibertäcken passar bra för allergiker och astmatiker.

Mått

Rekommenderat är att köpa ett täcke som är mellan 20 – 30 centimeter längre än kroppslängden. Standardmått är 200 centimeter för enkeltäcke och 220 centimeter för dubbeltäcke.

Värmenivå

Värmenivån, eller som vissa återförsäljare väljer att kalla det, isoleringsförmågan, märks vanligtvis med sval, medium, varm och extra varm. Det betyder att täcket finns som svalt till extra varmt täcke. För att välja ett täcke som passar ska du tänka på just din kroppstemperatur, men även den temperatur sovrummet brukar hålla.

Det kan vara bra att köpa två olika täcken: ett för vinterhalvåret och ett för sommarhalvåret. Sover du med ett svalt täcke när det är varmt ute, och ett varmt täcke när det är kallt ute, kommer du att få en behagligare sömn.

Certifiering

En certifiering visar att täcket har tillverkats enligt vissa normer samt att det innehåller material som är allergi- och miljövänliga. Många som köper ett allergivänligt täcke tror att de är allergiska mot dun och/eller fjädrar, när det i själva verket är kvalster de är allergiska mot.

OEKO-TEX: Med etiketten ”Trygg Textil” uppfyller täcket Internationella OEKO-TEX Associations testkriterier, vilket betyder att täcket är fritt från kemikalier och skadedjur.

Asthma Allergy Nordic: Produkter märkta enligt AAN har genomgått analyser som säkerställer att produkten är fri från ämnen som kan framkalla allergier.

Kvalsterallergi

Kvalster har en bekväm levnadsmiljö i täcke och kuddar där de suger upp fukt (svett) och äter döda hudceller. Kvalster har ytterst små exkrement som innehåller ett enzym som kan framkalla allergiska reaktioner hos vissa människor.

Det är väldigt svårt att få bort kvalster helt och hållet, men det går att begränsa deras fortplantningsförmåga och därmed minska antalet. Detta görs enklast genom att tvätta såväl täcke som kudde och bäddmadrass regelbundet. Cirka 5 – 6 gånger per år är att rekommendera.

Är du kvalsterallergiker (eller känslig) ska du helst köpa ett täcke som är märkt med

NOMITE: ett tättvävt hölje som gör att kvalster inte tränger igenom eller överlever. Är täcket dessutom märkt med OEKO-TEX och/eller Asthma Allergy Nordic är det bara ett plus.

Material i duntäcke – olika typer av fyllning

Eftersom dun är ett naturmaterial som andas håller ett duntäcke dig varm när det är kallt och sval när det är varmt. Under sommarhalvåret får du skönare sömn med ett tunt och svalt täcke, medan du under vinterhalvåret kan satsa på ett tjockt, varmt och fluffigt täcke.

Ytterlagret består oftast av bomull, vanligtvis bomullscambric (även kallat bomullstwill). Det är ett tätvävt tyg av 100 % bomull som hindrar fjädrarna från att ramla ur täcket tack vare tygets täthet.

Gås- och anddun

Fyllningen kan bestå av olika typer av dun och fjädrar, vanligtvis gås- och/eller anddun. I synnerhet varma duntäcken, avsedda för vintern, innehåller ofta en hög andel anddun eftersom dunet leder bort överflödig kroppsvärme samtidigt som det andas.

Gåsdun är något mjukare än anddun och upplevs därmed något exklusivare. Har du ett täcke med mycket gåsdun har du ett varmt och fluffigt duntäcke. Även en viss andel fjädrar är vanligt förekommande i såväl täcken som kuddar. Föredrar du ett svalt täcke och en fast kudde ska du välja ett stoppat med en högre andel fjädrar än dun.

Ejderdun

Ejderdun är den mest exklusiva duntypen, och mycket sällsynt. Dunet samlas in för hand från ejderboet, efter att ungen har lämnat det. Den totala insamlade dunmängden varje år kan få plats i en liten skåpbil.

Ejderns dun räknas som världens bästa eftersom den lever i kalla delar av världen (exempelvis kommer 70% av dunet från Island). Det gör att ejdern är anpassad för extrema temperaturer, samtidigt som dess dun är lätt.

Ejderdun används väldigt sparsamt och förekommer ibland som en liten andel av dunmixen. Duntäcken med en del ejder är i allmänhet varmare, så om du är frusen av dig kan det här vara en lyx som passar dig.

Myskanddun

Myskdun kommer från myskanden. Myskänderna ger en dun som är av absolut högsta kvalitet. Det påminner mycket om ejderdun och är nästan lika exklusivt, och ger en fyllig och mjuk känsla som värmer gott.

Skötsel av duntäcken

Täckets livslängd beror till stor del på skötseln, men även vilken typ av material det är gjort av. Det är en fördel om sovrummet kan vädras regelbundet och om täcke, kuddar och bäddmadrasser kan skakas ordentligt regelbundet. Låt dem gärna hänga ute en stund vid kallare utomhustemperatur för försvåra för kvalstren att överleva.

Olika material kräver olika skötsel och så här sköter du ett duntäcke

– Bör skakas ofta för att fjädrar och dun ska behålla optimal fyllighet och spänst

– Bör inte piskas eller dammsugas då detta skadar dun och fjädrar

– Ska tvättas enligt medföljande tvättråd

– Ska alltid torktumlas helt torrt

– Bör torkas med ett par tennisbollar i torktumlaren för att dun och fjädrar ska bli genomluftade

– Bör skakas under torktumlingen för att hjälpa torkningsprocessen på traven

Varför tvätta?

När du tvättar ett sovtäcke (gäller även kudden) förlänger du täckets livslängd. Det är vanligt att fjädrar och dun klumpas ihop på grund av fukt från kroppen och att täcket då känns tunnare. Genom att tvätta täcket ett par gånger om året bevaras fylligheten från dunet.

Det är viktigt att täcket tvättas i minst 60 grader Celsius så att kvalster och andra levande organismer dör. Använder du vanligt tvättmedel, som innehåller så kallade tensider, funkar det mindre bra för att rengöra täcken och kuddar av dun (det funkar däremot bra mot fläckar och fett).

Använd istället ett tvättmedel speciellt framtaget och anpassat för att tvätta textiler som innehåller dun: täcken, kuddar, jackor och liknande. Se alltid till att torka ett dunplagg/duntäcke mycket noga.

Varför byta täcke?

Varför du bör byta täcke är helt enkelt för att ett täcke slits. Någon exakt vetenskap om när det är dags finns dock inte så vitt vi vet, men rekommenderat är att byta efter cirka 5 – 10 år. Det beror förstås på hur mycket slitage ditt täcke har utsatts för.

En kudde däremot bör bytas efter cirka 2 år, då slitaget är mycket högre på en huvudkudde än vad det är på ett täcke. Även om du använder både täcke och kudde varje natt ligger du tätare intill kudden, vilket gör att den lättare absorberar svett.

Saker du kan tänka på/göra för att veta när det är dags att köpa nytt täcke och kudde

– När kudde och täcke är gulaktiga i färgen, snarare än vita som de med all sannolikhet var när du köpte dem, är det ett säkert tecken på att det är dags att byta.

– Är du en person som svettas lätt och mycket när du sover bör du byta ut både täcke och kudde något oftare än rekommenderat. Ett tips är att ha det så svalt i sovrummet som möjligt och att bara köpa bäddtextilier i naturmaterial, exempelvis dun eller silke.

– När täcke och kudde klumpar ihop sig, eller fortfarande är platt, efter både tvätt och torktumling är det dags att köpa nytt.

Fördelar med duntäcken

Det finns ganska många fördelar med att köpa ett dun- och fjädertäcke (det är ju oftast en blandning av dessa två). Den lyxiga känslan av att krypa ner under ett fluffigt och skönt duntäcke är en fördel, men även att dun är ett naturmaterial som andas.

Naturmaterial som dun och fjädrar andas och släpper därmed igenom överflödig kroppsfukt när du sover. Dun leder dessutom bort överflödig värme, vilket gör att du får en behagligare sömn. Det fiffigaste med ett duntäcke är kanske ändå att det håller dig varm när det är kallt, och sval när det är varmt.

Ytterligare en fördel är att naturmaterial som dun och fjädrar (gäller även silke och vissa bomullssorter) är mer miljövänliga än icke naturliga material (exempelvis syntet). Naturliga material går att bryta ner i mycket större utsträckning, vilket gör att de även är lättare att återvinna och återanvända.

Dock är det inte så enkelt att bara gå iväg och köpa sig ett duntäcke. Det är viktigt att investera i ett täcke med hög andel miljövänliga dun och fjädrar, gärna certifierade enligt flera olika miljömärkningar (OEKO-TEX, Asthma Allergy Nordic, Downafresh eller liknande).

En av dunets främsta egenskaper är att det transporterar bort fukt och därför bör du undvika att bädda med överkast. Lägger du på ett överkast det första du gör på morgonen hinner fukten inte avdunsta utan stannar kvar i täcket (vilket blir mumma för kvalstren).

Sammanfattning

– Ett duntäcke andas

– Ett duntäcke absorberar fukt

– Ett duntäcke reglerar överskottsvärme

– Ett duntäcke med en hög andel dun är fluffigt och luftigt

– Ett duntäcke med högre andel fjädrar än dun är svalare än ett duntäcke med lägre andel fjädrar.

CJ

CJ

Jag grundade Sömntuta.se för att få utlopp för mitt intresse för hälsa och sömn. Som nörd i allmänhet och pryltokig i synnerhet kan jag inte låta bli att vara intresserad av tekniker och prylar som bidrar till bra sömn. Sov gott!