Bästa duntäcket 2021

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Att sova bra och bekvämt är oerhört viktigt. Inte bara för att orka med dagen, utan också för att hålla sig frisk både mentalt och fysiskt. En människa behöver i snitt 6 – 8 timmars sömn per natt, vilket betyder att en person som får sin rättmätiga nattsömn tillbringar i runda slängar en tredjedel av sitt liv sovandes. Helst ska det ske i en komfortabel säng med sköna, högkvalitativa bäddtextilier.

Vi har tagit reda på vad det finns för skillnader mellan dun, syntet och silke, vad som gör ett duntäcke varmt eller svalt, vad bärighet betyder samt vilka duntäcken som är bäst utifrån olika egenskaper. De egenskaper vi har utgått ifrån är antalet miljö- och allergicertifieringar, andelen dun kontra andelen fjädrar, värmenivå samt prisklass.

Efter noggrann research och genomlysning av alternativen på marknaden har vi kunnat utse ett fåtal alternativ som sticker ut som bäst inom sin kategori. Bästa duntäcket överlag anser vi är Engmo Dun – Cecilia. Om du är ute efter ett särskilt varmt täcke för vinterhalvåret rekommenderar vi i första hand Ringsted Duns Omtanke. Och omvänt, om du letar efter ett svalt sommartäcke är Emma Cool från Hemtex det bästa enligt oss.

Bästa duntäcket
Engmo Dun Cecilia

Mes duntäcke för pengarna
Jotex Basic Varm

Bästa duntäcket för allergiker
Mille Notti Natura

Varmt duntäcke
Ringsted Dun Omtanke

Svalt duntäcke
Jotex Feel

“Det här är definitivt ett prisvärt kvalitetstäcke.“

“Balance by BN är tillverkat av noga utvalt myskdun och håller hög kvalitet.“

“Rekommenderat av Astma- och Allergiförbundet.“

“Väger 600 gram vilket ger såpass mycket tyngd att många upplever bättre sömn.“

“Ett svalt täcke som upplevs lika härligt som ett kraftigare duntäcke.“

Bästa duntäcket alla kategorier – Engmo Dun Cecilia

Engmo Dun Cecilia
Typ:Duntäcke för enkelsäng
Mått:150 x 210 cm
Material:90 % myskanddun, 10 % småfjäder, 100 % bomullscambric
Värmenivå:Varmt, medium eller svalt täcke
Miljö/allergi:Oeko-Tex klass 1, NOMITE (fritt från kvalster), Downafresh

Ett fluffigt, mycket prisvärt duntäcke med hög bärighet (10) och vitrandigt yttertyg. Yttertyget är gjort av fin bomullscambric som ger en extra lyxig och luftig känsla. Det här är definitivt ett prisvärt kvalitetstäcke.

Bästa duntäcket för personer med allergi – Mille Notti Natura

Mille Notti Natura
Typ:Duntäcke för enkelsäng/dubbelsäng
Mått:150 x 210 cm
Material:Gåsdun med 90 % dunandel, bomullscambric
Värmenivå:Varmt, medium eller svalt täcke
Miljö/allergi:Oeko-Tex Standard 100+, NOMITE, Downafresh

Ett klassiskt, lyxigt duntäcke fyllt med vitt gåsdun med bärighet 10. Täcket har flera allergicertifieringar, vilket garanterar att man inte använt dun från levande fåglar. Med en stor andel gåsdun i kombination med yttertyg i bomullscambric har du ett täcke som håller fluffighet och form länge.

Extra plus är att det här täcket är rekommenderat av Astma- och Allergiförbundet.

Bästa varma duntäcket – Ringsted Dun Omtanke

Klod-Hans täcke
Typ:Duntäcke för enkelsäng/dubbelsäng
Mått:140 x 200, 140 x 220, 200 x 200, 200 x 220, 240 x 220
Material:90 % myskandsdun, 100 % bomullscambric
Värmenivå:Varm, medium eller svalt täcke
Miljö/allergi:Oeko-Tex klass 1, NOMITE, Downafresh

Täcket väger 600 gram vilket ger såpass mycket tyngd att många upplever bättre sömn. Täcke Omtanke finns i flera varianter vad gäller storlek och isoleringsgrad/värmenivå.

Bästa svala duntäcket – Jotex Feel

Jotex Feel duntäcke
Typ:Duntäcke för enkelsäng
Mått:150 x 210 cm
Material:90 % anddun, 10 % andfjädrar, 100 % bomull (yttertyg)
Värmenivå:Svalt täcke

Täcket har en jämn fördelning av dun tack vare kvadratsydd sömnad. Ett svalt täcke som upplevs lika härligt som ett kraftigare duntäcke. Det är samtidigt förbehandlat för att minska prassel och öka följsamhet.

Mest prisvärda duntäcket – Bättre Nätter Balance

Bättre nätter Balance duntäcke
Typ:Allergivänligt duntäcke
Mått:150 x 210 cm
Material:100 % europeiskt muskdun, 100 % bomullscambric (yttertyg)
Värmenivå:Medium
Miljö/allergi:Downafresh Greenline, OEKO-TEX klass 1, NOMITE

Beskrivning: Balance by BN är tillverkat av noga utvalt myskdun och håller hög kvalitet. Detta duntäcke är certifierade enligt Downafresh och NOMITE, vilket ger mycket bra allergi- och kvalsterskydd. Balance lämpar sig därmed extra bra för personer med kvalsterallergi.

Ett extra plus är att täcket kan tvättas i 60 grader.

Dun, syntet eller silke – vad ska man välja?

Eftersom dun är ett naturmaterial som andas håller ett duntäcke dig varm när det är kallt och sval när det är varmt. Under sommarhalvåret får du skönare sömn med ett tunt och svalt täcke, medan du under vinterhalvåret kan satsa på ett tjockt, varmt och fluffigt täcke.

Ytterlagret består oftast av bomull, vanligtvis bomullscambric (även kallat bomullstwill). Det är ett tätvävt tyg av 100 % bomull som hindrar fjädrarna från att ramla ur täcket tack vare tygets täthet.

Gås- och anddun

Fyllningen kan bestå av olika typer av dun och fjädrar, vanligtvis gås- och/eller anddun. I synnerhet varma duntäcken, avsedda för vintern, innehåller ofta en hög andel anddun eftersom dunet leder bort överflödig kroppsvärme samtidigt som det andas.

Gåsdun är något mjukare än anddun och upplevs därmed något exklusivare. Har du ett täcke med mycket gåsdun har du ett varmt och fluffigt duntäcke. Även en viss andel fjädrar är vanligt förekommande i såväl täcken som kuddar. Föredrar du ett svalt täcke och en fast kudde ska du välja ett stoppat med en högre andel fjädrar än dun.

Syntet

Skillnaden mellan syntet och dun är inte särskilt stor då dagens syntettäcken är både fluffiga och lätta. De vanligast förekommande syntetfibrerna är microfiber, hålfiber och bollfiber (det sistnämnda gäller oftast för kuddar).

Ett täcke som stoppats med syntetfibrer är behagligt och lättskött och tål regelbundna tvättar. Det är dessutom snabbtorkande.

Silke

Silket är, precis som dun, ett naturmaterial. Det är ett lätt och mjukt material och värmer i kyla och svalkar i värme. Återigen; precis som dun.

Då silkestäcken tillverkas av rena material är de också fria från diverse kemikalier som annars kan förekomma i tillverkningsprocessen. Silkesfibern stöter dessutom bort såväl damm som fukt vilket gör att det håller sig luftigt och torrt – något som kvalster, mögel och svamp ogillar.

När du ska välja duntäcke

Det finns några punkter som vi tycker är viktigare att tänka på än andra inför valet av duntäcke. Det är bland annat bärighet, material, miljöcertifiering och värmenivå. Du behöver självklart också tänka på mått och användningsområde.

Bärighet

Bärighet talar om graden av spänstighet och kan bäst beskrivas som ett samspel mellan luft och dun. Önskar du ett riktigt fluffigt täcke ska du välja ett med hög bärighet. Det betyder att du ska titta efter en så hög siffra som möjligt (bärighet 9-10 anses vara en hög siffra).

Fyllning

Vill du inte ha dun kan du välja ett täcke med fiberfyllning. Det finns exempelvis fibertäcken som är ihopsydda av två täcken, vilket gör att det skapas en luftficka. Den typen av täcke blir extra varmt och kallas termotäcke.

Det går bra att tvätta och torktumla ett fibertäcke på hög temperatur, om och om igen, utan att dess egenskaper blir förstörda. Det gör att även fibertäcken passar bra för allergiker och astmatiker.

Mått

Rekommenderat är att köpa ett täcke som är mellan 20 – 30 centimeter längre än kroppslängden. Standardmått är 200 centimeter för enkeltäcke och 220 centimeter för dubbeltäcke.

Värmenivå

Värmenivån, eller som vissa återförsäljare väljer att kalla det, isoleringsförmågan, märks vanligtvis med sval, medium, varm och extra varm. Det betyder att täcket finns som svalt till extra varmt täcke. För att välja ett täcke som passar ska du tänka på just din kroppstemperatur, men även den temperatur sovrummet brukar hålla.

Det kan vara bra att köpa två olika täcken: ett för vinterhalvåret och ett för sommarhalvåret. Sover du med ett svalt täcke när det är varmt ute, och ett varmt täcke när det är kallt ute, kommer du att få en behagligare sömn.

Certifiering

En certifiering visar att täcket har tillverkats enligt vissa normer samt att det innehåller material som är allergi- och miljövänliga. Många som köper ett allergivänligt täcke tror att de är allergiska mot dun och/eller fjädrar, när det i själva verket är kvalster de är allergiska mot.

OEKO-TEX: Med etiketten “Trygg Textil” uppfyller täcket Internationella OEKO-TEX Associations testkriterier, vilket betyder att täcket är fritt från kemikalier och skadedjur.

Asthma Allergy Nordic: Produkter märkta enligt AAN har genomgått analyser som säkerställer att produkten är fri från ämnen som kan framkalla allergier.

Kvalsterallergi

Kvalster har en bekväm levnadsmiljö i täcke och kuddar där de suger upp fukt (svett) och äter döda hudceller. Kvalster har ytterst små exkrement som innehåller ett enzym som kan framkalla allergiska reaktioner hos vissa människor.

Det är väldigt svårt att få bort kvalster helt och hållet, men det går att begränsa deras fortplantningsförmåga och därmed minska antalet. Detta görs enklast genom att tvätta såväl täcke som kudde och bäddmadrass regelbundet. Cirka 5 – 6 gånger per år är att rekommendera.

Är du kvalsterallergiker (eller känslig) ska du helst köpa ett täcke som är märkt med

NOMITE: ett tättvävt hölje som gör att kvalster inte tränger igenom eller överlever. Är täcket dessutom märkt med OEKO-TEX och/eller Asthma Allergy Nordic är det bara ett plus.

Skötsel av duntäcken

Täckets livslängd beror till stor del på skötseln, men även vilken typ av material det är gjort av. Det är en fördel om sovrummet kan vädras regelbundet och om täcke, kuddar och bäddmadrasser kan skakas ordentligt regelbundet. Låt dem gärna hänga ute en stund vid kallare utomhustemperatur för försvåra för kvalstren att överleva.

Olika material kräver olika skötsel och så här sköter du ett duntäcke

– Bör skakas ofta för att fjädrar och dun ska behålla optimal fyllighet och spänst

– Bör inte piskas eller dammsugas då detta skadar dun och fjädrar

– Ska tvättas enligt medföljande tvättråd

– Ska alltid torktumlas helt torrt

– Bör torkas med ett par tennisbollar i torktumlaren för att dun och fjädrar ska bli genomluftade

– Bör skakas under torktumlingen för att hjälpa torkningsprocessen på traven

Varför tvätta?

När du tvättar ett sovtäcke (gäller även kudden) förlänger du täckets livslängd. Det är vanligt att fjädrar och dun klumpas ihop på grund av fukt från kroppen och att täcket då känns tunnare. Genom att tvätta täcket ett par gånger om året bevaras fylligheten från dunet.

Det är viktigt att täcket tvättas i minst 60 grader Celsius så att kvalster och andra levande organismer dör. Använder du vanligt tvättmedel, som innehåller så kallade tensider, funkar det mindre bra för att rengöra täcken och kuddar av dun (det funkar däremot bra mot fläckar och fett).

Använd istället ett tvättmedel speciellt framtaget och anpassat för att tvätta textiler som innehåller dun: täcken, kuddar, jackor och liknande. Se alltid till att torka ett dunplagg/duntäcke mycket noga.

Varför byta täcke?

Varför du bör byta täcke är helt enkelt för att ett täcke slits. Någon exakt vetenskap om när det är dags finns dock inte så vitt vi vet, men rekommenderat är att byta efter cirka 5 – 10 år. Det beror förstås på hur mycket slitage ditt täcke har utsatts för.

En kudde däremot bör bytas efter cirka 2 år, då slitaget är mycket högre på en huvudkudde än vad det är på ett täcke. Även om du använder både täcke och kudde varje natt ligger du tätare intill kudden, vilket gör att den lättare absorberar svett.

Saker du kan tänka på/göra för att veta när det är dags att köpa nytt täcke och kudde

– När kudde och täcke är gulaktiga i färgen, snarare än vita som de med all sannolikhet var när du köpte dem, är det ett säkert tecken på att det är dags att byta.

– Är du en person som svettas lätt och mycket när du sover bör du byta ut både täcke och kudde något oftare än rekommenderat. Ett tips är att ha det så svalt i sovrummet som möjligt och att bara köpa bäddtextilier i naturmaterial, exempelvis dun eller silke.

– När täcke och kudde klumpar ihop sig, eller fortfarande är platt, efter både tvätt och torktumling är det dags att köpa nytt.

Fördelar med duntäcken

Det finns ganska många fördelar med att köpa ett dun- och fjädertäcke (det är ju oftast en blandning av dessa två). Den lyxiga känslan av att krypa ner under ett fluffigt och skönt duntäcke är en fördel, men även att dun är ett naturmaterial som andas.

Naturmaterial som dun och fjädrar andas och släpper därmed igenom överflödig kroppsfukt när du sover. Dun leder dessutom bort överflödig värme, vilket gör att du får en behagligare sömn. Det fiffigaste med ett duntäcke är kanske ändå att det håller dig varm när det är kallt, och sval när det är varmt.

Ytterligare en fördel är att naturmaterial som dun och fjädrar (gäller även silke och vissa bomullssorter) är mer miljövänliga än icke naturliga material (exempelvis syntet). Naturliga material går att bryta ner i mycket större utsträckning, vilket gör att de även är lättare att återvinna och återanvända.

Dock är det inte så enkelt att bara gå iväg och köpa sig ett duntäcke. Det är viktigt att investera i ett täcke med hög andel miljövänliga dun och fjädrar, gärna certifierade enligt flera olika miljömärkningar (OEKO-TEX, Asthma Allergy Nordic, Downafresh eller liknande).

En av dunets främsta egenskaper är att det transporterar bort fukt och därför bör du undvika att bädda med överkast. Lägger du på ett överkast det första du gör på morgonen hinner fukten inte avdunsta utan stannar kvar i täcket (vilket blir mumma för kvalstren).

Sammanfattning

– Ett duntäcke andas

– Ett duntäcke absorberar fukt

– Ett duntäcke reglerar överskottsvärme

– Ett duntäcke med en hög andel dun är fluffigt och luftigt

– Ett duntäcke med högre andel fjädrar än dun är svalare än ett duntäcke med lägre andel fjädrar.