Ultimat köpguide: Bästa lakanen 2024

Uppdaterad: 9 jan, 2024

Sidan kan innehålla reklam genom annonslänkar.

En nybäddad säng med rena och mjuka lakan gör underverk för sömnen. God sömn är A och O för ditt mående, och att bädda sängen med fräscha sängkläder gör mycket för att bidra till nattvilan. För den optimala sömnen, och inte minst för en bra känsla, är det viktigt att använda sig av bra och sköna underlakan.

Vi har tagit reda på vad som kännetecknar lakan av hög kvalitet, och vilka alternativ som är bäst på marknaden just nu. De egenskaper vi har utgått ifrån är mått som trådtäthet, men även miljö- och allergicertifieringar samt prisklass. Men självklart framförallt hur lakanen känns och och upplevs. Kalla oss tokiga men vi tycker att det är viktigare att du sover gott än att det är hög trådtäthet i dina lakan.

Efter noggrann undersökning och research av olika alternativ har vi kunnat utse ett fåtal produkter som vi gillar extra mycket inom sin kategori. I den här artikeln kommer vi först att gå igenom de lakan som utmärker sig som de bästa. Längre ner går vi också igenom intressant information om lakan och vad som är bra att tänka på när man väljer.

🥇 Bästa underlakanen överlag är Mille Notti Pousada Percale , som tack var extra hög trådtäthet är fantastiskt mjuka.

🥈 Bästa satinlakanen anser vi är Mille Notti Satina EKO, vars härliga lyster ger en lyxig hotellkänsla.

✉️ Bästa kuvertsydda underlakanet är Mille Notti Satina EKO Kuvertsytt satinlakan. Satina-tyget är verkligen toppenskönt och väldigt praktiskt.

💰 Bästa budgetvalet är Dra-på-lakanen Calm från Cura of Sweden, som trots det låga priset har skön känsla och produceras med hållbara metoder.

Psst! Om du är intresserad av mer än bara underlakan är det också väl värt att spana in vår kompletta guide om sängkläder. Där hittar du ännu fler unika tips och råd kring allt som rör sängkläder.

Bästa lakanen överlag – Mille Notti Pousada Percale

Mille Notti Pousada Percale
Typ:Underlakan i 100% bomull.
Mått:150×270, 180×270, 240×270, 270×270
Material:Percale-väv i 100 % bomull
Trådtäthet:230 TC
Miljö/allergi:Uppfyller kraven i OEKO-TEX Standard 100 för produkter fria från skadliga ämnen

☁️ Mjuk känsla

🧺 Lättskötta

💪🏼 Bra slitstyrka

🌿 Miljövänligt tillverkade

Den här populära underlakanen från Mille Notti är både lyxigt mjuka och följsam, samtidigt som de är lätta att sköta om.

Tyget som lakanen är vävda i är extra tunna och fina, och den kammade ekologiska väven bidrar till en sval och mjuk känsla. Percale vävs av extra tunna trådar, men med en ökad täthet mellan trådarna. Det ger en mycket tunn och slät vävning som dessutom är mjuk och skön mot huden. Samtidigt är det en vävning som ger gott om slitstyrka.

Percale-väven är sval och skön, men också lättskött. Det går utmärkt att tvätta lakanen i temperaturer på 60 grader eller uppåt, och de tål att torktumlas. Om du torktumlar är det bäst att låta lakanen hängtorka den sista stunden, för att minska skrynklor.

Dessutom är lakanen hållbart producerade och cerifierad både som OEKO-TEX och GOTS (Global Organic Textile Standard). Alltså kan du sova gott i vetskapen att lakanen är ekologiskt producerade och att sociala och miljömässiga krav uppfylls ända fram tills att du får hem dina lakan.

👍🏻 Fördelar:

 • Helt slät väv som ger en mjuk och lyxig känsla
 • Lättskött, kan lika gärna manglas som torktumlas
 • Slitstarka, håller länge
 • Tillverkade garanterat utan skadliga ämnen

👎🏻 Nackdelar:

 • Inte de billigaste lakanen

Bästa satinlakanen – Mille Notti Satina Underlakan EKO

Mille Notti Satina Underlakan
Typ:Underlakan i 100% egyptisk bomull.
Mått:260 x 260 cm, 180 x 260 cm
Material:Satin-väv i 100 % egyptisk bomull
Trådtäthet:340 TC
Miljö/allergi:Uppfyller kraven i OEKO-TEX Standard 100 för produkter fria från skadliga ämnen

☁️ Hög trådtäthet och mjuk känsla

💪🏼 Bra slitstyrka

🌿 Miljövänligt tillverkade

De här lakanen är tillverkade i en mjuk och slitstark ekologisk bomull, med hög trådtäthet (340 TC). De är hållbart producerade och cerifierade både som OEKO-TEX och GOTS (Global Organic Textile Standard). Alltså kan du sova gott i vetskapen att lakanen är ekologiskt producerade och att sociala och miljömässiga krav uppfylls ända fram tills att du får hem dina lakan.

Dessa lakan har länge varit vår absoluta favorit (och vi tycker även om de kuvertsydda lakanen i samma tyg, se längre ned på sidan). Tyget är underbart med fin lyster och mjukhet, samtidigt som det kräver väldigt lite skötsel och har bra slitstyrka.

Med sin väl avvägda trådtäthet (inte för hög och inte för låg) så är dessa lakan perfekta för att ge lite lyxkänsla i vardagen. Strukna eller manglade är dessa lakan verkligen underbart krispiga och härliga.

Satina-väven är, precis som Mille Nottis andra tyger, hållbart producerad och cerifierad både som OEKO-TEX och GOTS (Global Organic Textile Standard).

👍🏻 Fördelar:

 • Lyxiga satinlakan med lagom hög trådtäthet
 • Slitstarka, håller länge
 • Räcker att hängtorka, behöver inte strykas eller manglas
 • Tillverkade garanterat utan skadliga ämnen

👎🏻 Nackdelar:

 • Inte de billigaste lakanen

Bästa kuvertsydda lakanen – Mille Notti Satina EKO Kuvertsytt satinlakan

Mille Notti Satina EKO Kuvertsytt underlakan

Typ:Kuvertsytt satinlakan i 100% egyptisk bomull
Mått:90×200, 90×210,
105×200, 105×210 ,
120×200, 120×210 
140×200, 140×210
160×200, 160×210
180×200, 180×210
210×200, 210×210
Material:100% bomullssatin
Trådtäthet340 TC
Miljö/allergi:Oeko-Tex klass 1

☁️ Hög trådtäthet och mjuk känsla

💪🏼 Bra slitstyrka

🌿 Miljövänligt tillverkade

Vi har tidigare varit väldigt positiva till de vanliga Mille Notti Satina-underlakanen (och det är vi fortfarande, se lite längre upp!). Den härligt silkeslena Satina-väven gör sig dock lika bra i den här kuvertsydda varianten. Tyget har en lyxig lyster som för tankarna till krispiga hotellakan. Dessutom är det förhållandevis lättskött och passar bra för dig som inte vill behöva stryka eller mangla dina lakan.

Det kuvertsydda lakanet omsluter madrassen med en tät passform som håller lakanet på plats. Tack vare detta håller sig bäddningen slät och fin även om du rör dig mycket under sömnen.

Eftersom det här är kuvertsydda satinlakan ska du köpa lakan som har exakt samma mått som din madrass, annars kommer de inte att sitta perfekt.

Viktigt att tänka på är att det bara passar till madrasser som är upp till 10 cm höga (eftersom det annars inte går att trä på lakanet ordentligt). Om du har en högre madrass bör du välja ett vanligt lakan i stället (forsätt läsa för tips!).

👍🏻 Fördelar:

 • Lyxiga satinlakan med lagom hög trådtäthet
 • Kuvertsydda, enkelt att få till en slät och fin bäddning
 • Slitstarka, håller länge
 • Räcker att hängtorka, behöver inte strykas eller manglas
 • Tillverkade garanterat utan skadliga ämnen

👎🏻 Nackdelar:

 • Kan vara lite opraktiska att vika efter tvätt
 • Inte de billigaste lakanen

Bästa lakanen budget – Cura of Sweden Calm Bomull Dra-på-lakan

Cura of Sweden Dra-på-lakan

Typ:Dra-på-lakan i 100% ekologisk bomull.
Mått:90 x 200
160 x 200
180 x 200
Material:Percale-väv i 100% ekologisk bomull
Trådtäthet:200 TC
Miljö/allergi:Oeko-Tex certifierad

🙂 Lätta att bädda med

💪🏼 Bra slitstyrka

🌿 Miljövänligt tillverkade

De här lakanen är enkla och ärliga, men också otroligt praktiska. Vi gillar dra-på-lakan eftersom det är det absolut enklaste sättet att bädda snabbt och med perfekt resultat varje gång. Hur låter det med ett dra-på-lakan som är hållbart och lättskött och dessutom har ett lågt pris? Rätt så bra väl? Ja men då är det här något som kan passa dig.

Cura of Swedens dra-på-lakan är tillverkade i en slitstark percale-väv som ger god hållbarhet och lättskötta egenskaper. Det här är ett lakan du kan tvätta hårt och torktumla med gott samvete, och ändå få till en snygg och prydlig bäddning. Med hänsyn till sitt låga pris tycker vi att det här är ett kap.

Extra plus för miljömärkningen. Cura of Swedens dra-på-lakan är tillverkade i högkvalitativ ekologisk bomull som uppfyller kraven för OEKO-TEX.

👍🏻 Fördelar:

 • Lättskött
 • Väldigt enkla att bädda med
 • Mycket prisvärt
 • Bomull från hållbara källor

👎🏻 Nackdelar:

 • Inte lika mjuka som finare lakan

Satin, percale, tvåskaft eller linne – vad ska man välja?

En stor del av hur lakan ser ut och känns beror på i vilket material de tillverkats i. De vanligaste alternativen är olika typer av bomull eller linne. Beroende på hur de behandlats och vävts får de olika finish och egenskaper.

Linne är till exempel känt för sin förmåga att andas, vilket framförallt ger skön svalka under varmare nätter. Samtidigt är det ökänt skrynkligt, vilket ger en speciell känsla. På andra sidan spektrat finns stramt vävda bomullstyger som ger en härligt krispig känsla, och mycket hotellkänsla.

Satin

Lakan i satin har en särskild lyster som uppstår som en konsekvens av hur tyget vävs. Vävningen sker genom att bomullstrådarna går över fyra tråder, därefter under en tråd, över fyra och så vidare. Effekten blir att den största delen av trådarna ligger obrutna av en mötande tråd. Det ger en mycket slät yta med vacker lyster och en mjuk känsla.

Den härliga och lyxiga känslan hos lakan i satin bör vägas mot att de kräver ett visst underhåll. Satinlakan håller bäst om du tvättar dem och därefter stryker eller manglar tyget. Detta pressar ner ytans fibrer och bevarar lystern. Undvik att torktumla lakan av satin eftersom det kan slita på ytan och bilda noppor. Mycket av de fina egenskaperna hos satin försvinner också om de är alltför skrynkliga.

 • Satinlakan tillverkas i 100% bomull
 • Har en slät yta med vacker lyster
 • Lyxiga egenskaper som ger mycket hotellkänsla
 • Bör strykas eller manglas efter tvätt

Percale

Ett annat bomullsmaterial som är populärt i underlakan är percale. Percale vävs av extra tunna trådar, men med en ökad täthet mellan trådarna. Det ger en mycket tunn och slät vävning som dessutom är mjuk och skön mot huden. Samtidigt är det en vävning som ger gott om slitstyrka.

Percale är svalt och skönt, men också lättskött. Det går utmärkt att tvätta sängkläder i percale i temperaturer på 60 grader eller uppåt, och de tål att torktumlas. Om du torktumlar är det bäst att låta lakanen hängtorka den sista stunden, för att minska skrynklor.

 • Percalelakan tillverkas i 100% bomull
 • Slät, mjuk yta med viss lyster
 • Hög slitstyrka och håller för användning under lång tid
 • Klarar att torktumlas men skrynklar en del

Tvåskaft

Tvåskaft är den vanligaste typen av lakan. Namnet kommer från att bomullstrådarna på längden och tvären korsar varandra en i taget. Det ger ett mycket tåligt och lättskött tyg som kan vävas i en mängd olika mönster.

Lakan i tvåskaft kan tvättas hårt och kan torktumlas. Slitstyrkan är normalt hög, bortsett från eventuell infärgning som kan blekas med tiden och många tvättar.

 • Tvåskaftlakan tillverkas i 100% bomull
 • Kan ha detaljerade mönster och varierande färger
 • Mycket tåliga och lättskötta
 • Klarar torktumling

Linne

Linnelakan, som vävs av lin, är både vackra och praktiska. I sin naturliga och skrynkliga form ger de en avslappnad känsla, men de kan också strykas och stärkas för att ge en mer klassisk och lyxig känsla. Linnetyg av god kvalitet har en vacker lyster som är svår att slå. Rätt skött håller de en evighet, och kan se ut som nya även efter många år.

Linnetyget är också lättskött och tål att tvättas i hög värme. Om du vill undvika de allra värsta skrynklorna gör du bäst i att låta de hängtorka. Torktumlaren förstör inte lakanen, men resultatet blir sällan det man önskar. Vill du ha en extra lyxig känsla kan du mangla eller stryka lakanen.

 • Linnelakan tillverkas i 100% lin
 • Vacker, naturlig lyster med hög kvalitetskänsla
 • Skrynklar lätt
 • Lättskött och tåligt, men bör som minst hängtorkas

När du ska välja lakan

Det finns några punkter som vi tycker är viktigare att tänka på än andra inför valet av lakan. Det är bland annat material, trådtäthet och miljöcertifiering. Du behöver självklart också tänka på mått och användningsområde.

Material

Valet av material är jätteviktigt eftersom det avgör hur lakanen upplevs, ser ut och hur de ska skötas. Linnelakan är lyxiga och vackra, men kostar i regel mer än bomullslakan att köpa. Olika typer av vävning ger i sin tur olika egenskaper, där tvåskaft är den vanligaste typen och satin den lite mer exklusiva.

Mått

En självklar del av att välja lakan är att köpa dem i rätt storlek för din säng. Lakan säljs normalt i storlek 180 x 270 för mindre sängar, och 270 x 270 för större sängar. Det finns även särskilda formsydda lakan speciellt anpassade för olika madrassmått.

Trådtäthet

Ett mått ofta används för att indikera kvalitet på lakan är dess trådtäthet, alltså hur många enskilda trådar som används per kvadrattum tyg. Måttet anger ofta som TC, ex. 800 TC, vilket betyder 800 Thread Count eller med andra ord att det vävs med 800 trådar per kvadrattum.

Högre TC anses indikera bättre kvalitet. Det är inte alltid fallet, eftersom även andra saker spelar in i vad som har högst kvalitet. Används därför trådtäthet mest som en indikation, inte facit på ett specifikt lakans kvalitet.

Certifiering

En certifiering visar att lakan har tillverkats enligt vissa normer samt att det innehåller material som är allergi- och miljövänliga.

OEKO-TEX: Med etiketten ”Trygg Textil” uppfyller lakanen Internationella OEKO-TEX Associations testkriterier, vilket betyder att de är fria från kemikalier och skadedjur.

Asthma Allergy Nordic: Produkter märkta enligt AAN har genomgått analyser som säkerställer att produkten är fri från ämnen som kan framkalla allergier.

Kvalsterallergi

Kvalster har en bekväm levnadsmiljö i sängen där de suger upp fukt (svett) och äter döda hudceller. Kvalster har ytterst små exkrement som innehåller ett enzym som kan framkalla allergiska reaktioner hos vissa människor.

Det är väldigt svårt att få bort kvalster helt och hållet, men det går att begränsa deras fortplantningsförmåga och därmed minska antalet. Detta görs enklast genom att tvätta sängkläder samt täcke, kudde och bäddmadrass regelbundet. För dina lakan är det att rekommendera att de tvättas ungefär två till tre gånger i månaden.

Skötsel av lakan

Livslängden på lakan beror till stor del på hur du sköter dem, men självklart också på hur väl de är tillverkade. Det viktigaste är att tvätta dina underlakan regelbundet och att ta hand om fläckar när de uppstår.

De flesta lakan mår allra bäst av att manglas, men om du inte kan eller vill göra det är det också väldigt bra att stryka dem för hand. Hängtorkning är bra mot skrynklor men ger minskad motstånd mot smuts. Torktumling sliter hårt på de flesta lakan, och gör också att de blir smutsigare fortare. Det innebär i sin tur att lakanen behöver tvättas oftare.

 • Tvätta lakanen regelbundet
 • Ta hand om fläckar när de uppstår
 • Bäst är att mangla eller stryka lakanen, därefter att hängtorka och sist att torktumla

Fördelar med bra lakan

Det finns många fördelar med att köpa lakan av god kvalitet. Först och främst ger det en lyxig känsla att krypa ner i en välbäddad säng med rena och fräscha lakan, utan missfärgningar eller hål. Det gör att du trivs bättre i din säng och ger bättre sömn. Det har i sin tur mängder av positiva effekter.

Genom att välja bra lakan som passar dina behov och önskemål får du också en lång hållbarhet och mer för dina pengar. Bättre material klarar slitage över tid på ett bättre sätt, och kommer bli billigare per användning över tid.

Till sist ska det nämnas att textilbranschen hör till en av de smutsigare vi har. Genom att välja lakan som framställts på ett ansvarsfullt sätt och med miljövänliga metoder bidrar du till en bättre miljö och framtid. Här kan du hålla särskild utkik efter certifieringar som OEKO-TEX med flera.

Sammanfattning

– De vanligaste typerna av underlakan är satin, percale, tvåskaft och linne

– När du ska välja lakan är det viktigt att överväga material, mått, trådtäthet och miljörelaterade egenskaper

– Trådtäthet ger en fingervisning om kvalitén på ett lakans tyg, men är inte det enda som avgör

– Olika lakan sköts på olika sätt. Viktigast är att tvätta regelbundet och ta hand om fläckar.

CJ

CJ

Jag grundade Sömntuta.se för att få utlopp för mitt intresse för hälsa och sömn. Som nörd i allmänhet och pryltokig i synnerhet kan jag inte låta bli att vara intresserad av tekniker och prylar som bidrar till bra sömn. Sov gott!