Bästa tyngdtäcket 2022

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Tyngdtäcket är en produkt som under lång tid framgångsrikt använts inom vården för att hjälpa till mot sömnproblem. Trots att tyngdtäcken funnits länge är det först på senare år som de blivit riktigt populära. Många beskriver att de skaffat ett tyngdtäcke och fått radikalt bättre sömn, med mindre oro och förbättrat mående. När det kommer till täcken framstår alltså tyngdtäcken ibland som lite av en mirakelprodukt, och vi kan intyga att de är gosigt och skönt att bädda ner sig under ett vikttäcke med några kilos extra tyngd.  

Dålig sömn är inte bara något jobbigt som leder till sämre humör och trötthet på dagarna. Den som är aktiv och tränar får till exempel en kraftigt minskad positiv effekt av sin träning om sömnen inte är bra. Och ännu värre är att mer och mer forskning pekar på att bristande sömn är rent av farlig, och att det finns kopplingar mellan kvaliteten på sömn och flertalet allvarliga sjukdomar som diabetes och cancer. Dålig sömn är ingen lek, och lider du av sömnbesvär är det värt att försöka göra något åt det.

Tyngdtäcken är inte svaret på allt som beskrivs i förra stycket. Det är ingen mirakelprodukt som löser allt. Men det finns goda skäl till att de används inom vården, och det är att de faktiskt hjälper till att minska oro på natten och ger en omslutande känsla som ger trygghet och lugn. Även om du har normalt god sömn är det en behaglig känsla, och det finns många som använder tyngdtäcke enbart för att de gillar hur det känns. 

Bästa tyngdtäcket
Cura Pearl Classic

Mest för pengarna
4Living tyngdtäcke

Bästa tyngdtäcket med ringar
Sleepify ringtäcke

Tyngdtäcke under 1000 kr 
Cura Pearl Basic

“Cura Pearl har en hög kvalitetskänsla utan att för den sakens skull höra till de dyrare tyngdtäckena på marknaden“

“Vi gillar det här täcket för att det har en skön känsla och känns gediget, samtidigt som det håller en lite lägre prisnivå.“

“Ringtäcket ger liknande effekt som tyngdtäcken med glaspärlor men med förbättrade egenskaper när det kommer till hur täcket andas, svalkar och transporterar fukt.“

“I Cura Pearl Basic får du ett högkvalitativt tyngdtäcke till ett pris som understiger tusenlappen.“

Vilket tyngdtäcke är bäst?

Att välja tyngdtäcke är numer inte så lätt, eftersom många olika sorters täcken och märken har kommit ut på marknaden. Alla säger sig vara bäst på att ge den sköna och trygga känslan som tyngdtäcken gjort sig kända för. Men vilket täcke är verkligen bäst och mest köpvärd? Vi har undersökt alla tyngdtäcken som säljs i Sverige, och valt ut några som vi vill tipsa dig om.

Bästa tyngdtäcke – Cura Pearl Classic

Cura Pearl Classic

Material:– Yttertyg i 100% bomull
– Innertyg i polyester
– Glaspärlor
Kan tvättas i tvättmaskin:Ja, 60 grader

Det kanske mest populära tyngdtäcket i Sverige heter Cura Pearl och är också det vi valt som bästa köpet överlag. Anledningen till att vi rekommenderar Cura Pearl är för att det har en bra känsla som framhävs av de små glaspärlorna inuti, samtidigt som det har en hög kvalitetskänsla utan att för den sakens skull höra till de dyrare tyngdtäckena på marknaden. 

Cura Pearl är tillverkad i sju lager med ett yttre tyg som är helt i bomull. Innanför yttertyget finns ett lager av polyester som finns där för att skydda mot slitage från innehållet. Innanför polyesterlagret finns flera lager av glaskulor och vadd som är det som ger täcket dess tyngd. Täcken från Cura särskiljer sig från traditionella tyngdtäcket på det viset gentemot många andra märken som använder sig av kedjor eller ringar för att få till rätt tyngd. Glaspärlorna har en ökad följsamhet och bidrar till att ge en mjuk och skön känsla när du bäddat ner dig. Täcket är indelat i rutmönster som håller pärlorna på plats med ett jämnt tryck, och det finns alltså ingen risk att allt samlas i en klump. 

Cura Pearl har också godkänts av Läkemedelsverket, och är registrerade som medicintekniska hjälpmedel (LVFS 2003:11, LVFS 2003:11 och LVFS 2001:5). Det är en bra garant som ger ytterligare styrka till att dessa tyngdtäcken håller vad de lovar.

En viktig punkt som många undrar över är kring möjligheten att tvätta sitt täcke i en vanlig tvättmaskin. Cura Pearl går utmärkt att tvätta i en helt vanlig tvättmaskin, och täcket håller för tvätt i 60 grader. Om du inte vill tvätta i maskin går det också bra att rengöra täcket med handtvätt. Du kan också prova att hänga ut täcket utomhus, alternativt lägga det i frysen, för att fräscha upp det om det inte finns några fläckar.

Cura Pearl finns i flera olika tyngder, där det är viktigt att välja en tyngd som passar just dig. En tumregel är att välja en tyngd på ditt täcke som motsvarar 10-15 % av din kroppsvikt. Om du till exempel väger 70 kilo är det alltså rekommenderat att välja ett täcke med 7-11 kilo. Ju tyngre täcke du väljer desto starkare blir effekten, och vi rekommenderar att välja ett tyngre täcke om du tvekar mellan två olika tyngder. 

Cura Pearl tyngdtäcke finns i följande tyngder: 

 • 4 kg, passande för barn och vuxna med en kroppsvikt på ca 27-40 kg
 • 6 kg, passande för barn och vuxna med en kroppsvikt på ca 40-60 kg 
 • 8 kg, passande för barn och vuxna med en kroppsvikt på ca  53-80 kg
 • 10 kg, passande för barn och vuxna med en kroppsvikt på ca  67-100 kg
 • 12 kg, passande för barn och vuxna med en kroppsvikt på ca  80-120 kg
 • 14 kg, passande för barn och vuxna med en kroppsvikt på ca  93-140 kg
 • 16 kg, passande för barn och vuxna med en kroppsvikt på ca  107-160 kg

Bästa budget – 4Living tyngdtäcke

4Living tyngdtäcken

Material:– Yttertyg i 100% bomull
– Vadd i polyester
– Glaspärlor
Kan tvättas i tvättmaskin:Ja, 40 grader

Ett mycket bra alternativ för dig med begränsad budget är tyngdtäcket från 4Living. Vi gillar det här täcket för att det har en skön känsla och känns gediget, samtidigt som det håller en lite lägre prisnivå. Precis som täcken från Cura har detta en fyllning av små pärlor i glas, vilket gör täcket behagligt att använda och en jämn viktfördelning. 

4Living tyngdtäcken är tillverkade med ett yttre bomulltyg och ett innehåll som består av vadd i polyester och små kulor i glas. Täcket är sytt så att pärlorna är samlade i ett rutnät, vilket hindrar dem från att samlas i ena änden av täcket. Det ger en jämn viktfördelning, vilket är väldigt viktigt för att täcket ska kännas skönt och för att du ska få maximal effekt av det. 

Tyngdtäcken från 4Living går att tvätta i tvättmaskin, och rekommendationen är att tvätta i maximalt 40 grader. För maximal hygien hade vi önskat att täcket var godkänt för att tvättas i 60 grader. Precis som med andra tyngdtäcken kan du också tvätta för hand eller hänga ut täcket för att ge mer fräschör om det inte finns fläckar som måste tvättas bort. 

4Living tyngdtäcke finns i följande tyngder: 

 • 3 kg, passande för barn och vuxna med en kroppsvikt på ca 20-30 kg
 • 5,5 kg, passande för barn och vuxna med en kroppsvikt på ca 37-55 kg 
 • 7 kg, passande för barn och vuxna med en kroppsvikt på ca  47-70 kg
 • 9 kg, passande för barn och vuxna med en kroppsvikt på ca  60-90 kg

Bästa tyngdtäcke med ringar – Sleepify ringtäcke

Sleepify tyngdtäcke med ringar

Material:– Yttertyg i Trevira CS (flamskyddande polyester)
– Ringar i kirurgiskt stål
Kan tvättas i tvättmaskin:Ja, 60 grader

Det finns också täcken med andra tyngdlösningar än de glaspärlor som blivit populära på sistone. Ett lyxigare och ännu mer gediget (men också dyrare) alternativ är att skaffa ett tyngdtäcke med ringar. Här är tyngdtäcket från Sleepify vår favorit. Täcken från Sleepify har ett innehåll som bygger på ett nät av 352 individuella ringar i kirurgiskt stål, vilket ger liknande effekt som tyngdtäcken med glaspärlor men med förbättrade egenskaper när det kommer till hur täcket andas, svalkar och transporterar fukt. 

Sleepifys tyngdtäcken är tillverkade i yttermaterial som heter Trevira CS, som är ett flamskyddande polyestermaterial speciellt framtaget för komfort (CS står för Comfort & Safety). Täcket har två olka sidor där den ena sidan har en mjuk vaddering och den andra sidan ger mer direkt kontakt med stålringarna. Det ger en flexibilitet i hur täcket känns som gör att du själv kan reglera hur mycket täcket ska kännas mot kroppen. Själva ringarna som ger täcket