Ultimat köpguide: Bästa tyngdtäcket 2024

Uppdaterad: 11 jan, 2024

Sidan kan innehålla reklam genom annonslänkar.

Dålig sömn är inte bara något jobbigt som leder till sämre humör och trötthet på dagarna. Den som är aktiv och tränar får till exempel en kraftigt minskad positiv effekt av sin träning om sömnen inte är bra. Och ännu värre är att mer och mer forskning pekar på att bristande sömn är rent av farlig, och att det finns kopplingar mellan kvaliteten på sömn och flertalet allvarliga sjukdomar som diabetes och cancer. Dålig sömn är ingen lek, och lider du av sömnbesvär är det värt att försöka göra något åt det.

En produkt som under lång tid framgångsrikt använts inom vården för att hjälpa till mot sömnproblem är tyngdtäcken. Trots att tyngdtäcken funnits länge är det först på senare år som de blivit riktigt populära.

Många beskriver att de skaffat ett tyngdtäcke och fått radikalt bättre sömn, med mindre oro och förbättrat mående. När det kommer till täcken framstår alltså tyngdtäcken ibland som lite av en mirakelprodukt, och vi kan intyga att de är gosigt och skönt att bädda ner sig under ett vikttäcke med några kilos extra tyngd.  

Men tyngdtäcken är inte svaret på alla sömnproblem. Det är ingen mirakelprodukt som löser allt. Men det finns goda skäl till att de används inom vården, och det är att de faktiskt hjälper till att minska oro på natten och ger en omslutande känsla som ger trygghet och lugn. Även om du har normalt god sömn är det en behaglig känsla, och det finns många som använder tyngdtäcke enbart för att de gillar hur det känns. 

Vilket tyngdtäcke är bäst?

Att välja tyngdtäcke är numer inte så lätt, eftersom många olika sorters täcken och märken har kommit ut på marknaden. Alla säger sig vara bäst på att ge den sköna och trygga känslan som tyngdtäcken gjort sig kända för. Men vilket täcke är verkligen bäst och mest köpvärd?

Efter noggrann undersökning och research av olika alternativ har vi kunnat utse ett fåtal produkter som vi gillar extra mycket inom sin kategori.

🥇 Bästa tyngdtäcket överlag är populära Cura Pearl Classic, tillverkad i bra material och med god följsamhet som gör det till ett bra täcke i sig självt (med tyngdtäckets funktion som grädde på moset). Dessutom till ett bra pris!

⛓ Bästa tyngdtäcket med ringar är Sleepify Ringtäcke, som har de absolut bästa egenskaperna när det kommer till hur täcket andas, svalkar och transporterar fukt.

👶 Bästa tyngdtäcket för barn är Beckasins lätta 2,6 kg-täcke. Det ger tyngdtäckets alla positiva effekter men är anpassat för barn mellan 6 månader upp till 3 år.

💰 Bästa budgetvalet är tyngdtäcket från 4Living, som har många av egenskaperna hos Cura-täcket men till ungefär halva priset.

Bästa tyngdtäcket överlag – Cura Pearl Classic

Cura Pearl Classic

Material:– Yttertyg i 100% bomull
– Innertyg i polyester
– Glaspärlor
Kan tvättas i tvättmaskin:Ja, 60 grader

👩‍⚕️ Godkänd som hjälpmedel av Läkemedelsverket och registrerat som medicinstekniskt hjälpmedel

🫧 Följsam känsla tack vare stoppningen med små glaskulor

🧼 Lätt att tvätta i tvättmaskin

Det kanske mest populära tyngdtäcket i Sverige heter Cura Pearl och är också det vi tycker är det bästa för de flesta.

Anledningen till att vi rekommenderar Cura Pearl är för att det har en bra känsla som framhävs av de små glaspärlorna inuti, samtidigt som det har en hög kvalitetskänsla utan att för den sakens skull höra till de dyrare tyngdtäckena på marknaden. 

Cura Pearl är tillverkad i sju lager med ett yttre tyg som är helt i bomull. Innanför yttertyget finns ett lager av polyester som finns där för att skydda mot slitage från innehållet. Innanför polyesterlagret finns flera lager av glaskulor och vadd som är det som ger täcket dess tyngd. Täcken från Cura särskiljer sig från traditionella tyngdtäcket på det viset gentemot många andra märken som använder sig av kedjor eller ringar för att få till rätt tyngd.

Glaspärlorna har en ökad följsamhet och bidrar till att ge en mjuk och skön känsla när du bäddat ner dig. Täcket är indelat i rutmönster som håller pärlorna på plats med ett jämnt tryck, och det finns alltså ingen risk att allt samlas i en klump. 

Cura Pearl har också godkänts av Läkemedelsverket, och är registrerade som medicintekniska hjälpmedel (LVFS 2003:11, LVFS 2003:11 och LVFS 2001:5). Det är en bra garant som ger ytterligare styrka till att dessa tyngdtäcken håller vad de lovar.

En viktig punkt som många undrar över är kring möjligheten att tvätta sitt täcke i en vanlig tvättmaskin. Cura Pearl går utmärkt att tvätta i en helt vanlig tvättmaskin, och täcket håller för tvätt i 60 grader.

Om du inte vill tvätta i maskin går det också bra att rengöra täcket med handtvätt. Du kan också prova att hänga ut täcket utomhus, alternativt lägga det i frysen, för att fräscha upp det om det inte finns några fläckar.

Cura Pearl finns i flera olika tyngder, där det är viktigt att välja en tyngd som passar just dig. En tumregel är att välja en tyngd på ditt täcke som motsvarar 10-15 % av din kroppsvikt. Om du till exempel väger 70 kilo är det alltså rekommenderat att välja ett täcke med 7-11 kilo.

Ju tyngre täcke du väljer desto starkare blir effekten, och vi rekommenderar att välja ett tyngre täcke om du tvekar mellan två olika tyngder. 

Cura Pearl tyngdtäcke finns i följande tyngder: 

Täckets tyngdPassar för kroppsvikt
3 kg20-30 kg
5 kg33-50 kg 
7 kg47-70 kg
9 kg60-90 kg
11 kg73-110 kg
13 kg87-130 kg
15 kg100-150 kg

Bästa tyngdtäcket med ringar – Sleepify ringtäcke

Sleepify tyngdtäcke med ringar

Material:– Yttertyg i Trevira CS (flamskyddande polyester)
– Ringar i kirurgiskt stål
Kan tvättas i tvättmaskin:Ja, 60 grader

🌬 Överlägsen andingsförmåga

👩‍⚕️ Certifierade enligt flera olika medicintekniska standarder

🧼 Lätt att tvätta i tvättmaskin

Det finns också täcken med andra tyngdlösningar än de glaspärlor som blivit populära på sistone. Ett lyxigare och ännu mer gediget (men också dyrare) alternativ är att skaffa ett tyngdtäcke med ringar. Här är tyngdtäcket från Sleepify vår favorit.

Täcken från Sleepify har ett innehåll som bygger på ett nät av 352 individuella ringar i kirurgiskt stål, vilket ger liknande effekt som tyngdtäcken med glaspärlor men med förbättrade egenskaper när det kommer till hur täcket andas, svalkar och transporterar fukt. 

Sleepifys tyngdtäcken är tillverkade i yttermaterial som heter Trevira CS, som är ett flamskyddande polyestermaterial speciellt framtaget för komfort (CS står för Comfort & Safety). Täcket har två olika sidor där den ena sidan har en mjuk vaddering och den andra sidan ger mer direkt kontakt med stålringarna.

Det ger en flexibilitet i hur täcket känns som gör att du själv kan reglera hur mycket täcket ska kännas mot kroppen. Själva ringarna som ger täcket sin tyngd är tillverkade i kirurgiskt stål. Konstruktionen med isolerade ringar ger en överlägsen andningsförmåga och god följsamhet.

Ringtäcket från Sleepify är certifierade enligt flera olika medicintekniska standarder, däribland OEKO-TEX 1000 och har en CE-märkning. Det ger stöd till att dessa täcken håller hög standard och faktiskt fungerar. 

Med metallringar inuti skulle man kunna tro att det är svårt eller omöjligt att tvätta dessa täcken i en vanlig tvättmaskin. Men täcket har en dragkedja som löper längs halva längden och som gör det möjligt dela täcket för att tvätta. Det går utmärkt att tvätta i upp till 60 grader, vilket är toppen!

Sleepify ringtäcke finns i följande tyngder: 

Täckets tyngdPassar för kroppsvikt
4 kg27-40 kg
6 kg40-60 kg 
8 kg53-80 kg
10 kg67-100 kg
12 kg80-120 kg
14 kg93-140 kg
16 kg107-160 kg

Bästa tyngdtäcket för barn – Beckasin

Beckasin - tyngdtäcke för barn
Material:– Yttertyg i 100% bambu
– Fyllning av barnsäker och allergivänlig sandkristall (ej silikon eller polyeten)
Kan tvättas i tvättmaskin:Ja, 60 grader

Det bästa tyngdtäcket för de minsta är detta från Beckasin. Anpassat för att passa barn från 6 månader och uppåt (gäller minsta vikten på 2,6 kg).

Även barn kan ha nytta av de rogivande effekterna som tyngdtäcken kan ge. Exakt samma principer gäller som för vuxna, men självklart är det extremt viktigt att välja rätt tyngd. Det kan annars bli obekvämt eller rent av farligt för de allra minsta barnen.

Väljer du rätt storlek så kan det här tyngdtäcket vara väldigt uppskattat. Alla material är noga utvalda för att vara barnanpassade. Den antibakteriellt behandlade bambun avleder effektivt fukt och fyllningen består av luktfri och allergivänlig sandkristall.

För barn är det klokt att välja en tyngd som är lägre än den som brukar rekommenderas för vuxna. Om barnet trivs med det kan du alltid prova ett tyngre täcke när det är dags att byta.

Beckasin tyngdtäcke finns i följande tyngder: 

Täckets tyngdPassar för kroppsvikt
2,6 kgSmå barn från 6 månader upp till 3 år 

Bästa budget – 4Living tyngdtäcke

4Living tyngdtäcken

Material:– Yttertyg i 100% bomull
– Vadd i polyester
– Glaspärlor
Kan tvättas i tvättmaskin:Ja, 40 grader

🫧 Följsam känsla tack vare stoppningen med små glaskulor

🧼 Lätt att tvätta i tvättmaskin

💰 Lågt pris

Ett mycket bra alternativ för dig med begränsad budget är tyngdtäcket från 4Living. Vi gillar det här täcket för att det har en skön känsla och känns gediget, samtidigt som det håller en relativt låg prisnivå.

Precis som täcken från Cura har detta en fyllning av små pärlor i glas, vilket gör täcket behagligt att använda och en jämn viktfördelning. 4Living tyngdtäcken är tillverkade med ett yttre bomulltyg och ett innehåll som består av vadd i polyester och små kulor i glas.

Täcket är sytt så att pärlorna är samlade i ett rutnät, vilket hindrar dem från att samlas i ena änden av täcket. Det ger en jämn viktfördelning, vilket är väldigt viktigt för att täcket ska kännas skönt och för att du ska få maximal effekt av det. 

Tyngdtäcken från 4Living går att tvätta i tvättmaskin, och rekommendationen är att tvätta i maximalt 40 grader. För maximal hygien hade vi önskat att täcket var godkänt för att tvättas i 60 grader. Precis som med andra tyngdtäcken kan du också tvätta för hand eller hänga ut täcket för att ge mer fräschör om det inte finns fläckar som måste tvättas bort. 

4Living tyngdtäcke finns i följande tyngder: 

Täckets tyngdPassar för kroppsvikt
3 kg20-30 kg
5,5 kg37-55 kg
7 kg47-70 kg
9 kg60-90 kg

Vanliga frågor om tyngdtäcken

VIlka fördelar finns med tyngdtäcke? 

Tyngdtäcken är varma och sköna och har en omslutande känsla när du bäddat ner dig med dem. Det känns ungefär som en lätt kram, vilket är bevisat lugnande och hjälper mot olika typer av sömnsvårigheter.

Att använda ett tyngdtäcke kan även jämföras med en lätt massage, eftersom grundidén bygger på att täcket stimulerar dina nerver och får musklerna att slappna av.

Hur hjälper tyngdtäcken att ge bättre sömn?

Att använda ett tyngdtäcke stimulerar nerverna och ger en liknande effekt som när du kramas med en annan person. Det som händer då är att kroppen utsöndrar en naturlig må-bra-hormon som heter oxytocin och som skänker lugn och harmoni.

Genom att tyngdtäcket stimulerar dina nerver på ett liknande sätt leder det till att dina muskler får hjälp att slappna av och det blir lättare att somna in. Även om du normalt lider av sömnsvårigheter eller oro på natten så ger tyngdtäcke hjälp på traven att somna in och sova gott hela natten.

Är det okej för barn att använda tyngdtäcke?

Ja, det går bra så länge täcket inte är för tungt. Barn kan uppleva samma fördelar som en vuxen med att använda ett tyngdtäcke. Vad som är viktigt är att tyngdtäcket har en tyngd som är behaglig för barnet.

Hur tungt täcke ska jag köpa?

En tumregel är att välja en tyngd på ditt täcke som motsvarar 10-15 % av din kroppsvikt. Om du till exempel väger 70 kilo är det alltså rekommenderat att välja ett täcke med 7-11 kilo.

Ju tyngre täcke du väljer desto starkare blir effekten, och vi rekommenderar att välja ett tyngre täcke om du tvekar mellan två olika tyngder. 

Ska man välja tyngdtäcke med glaskulor eller kedjor?

Detta är delvis en fråga om personlig uppfattning, det vill säga vad du själv föredrar. Om du aldrig provat ett tyngdtäcke förut kommer du troligtvis bli väldigt nöjd med ett täcke fyllt med glaspärlor. Det är lite billigare men ger hela effekten av ett tyngdtäcke.

Om du vill ha ett lite mer gediget tyngdtäcke med en mer påtaglig tryckande känsla så kan det vara bra med ett ringtäcke. Ringtäcken är mer vanliga inom vården, och anses ha de allra bästa egenskaperna.

Samtidigt är priserna högre, så det är upp till var och en att bedöma hur stor budget du har och hur mycket du kan tänka dig att spendera. Med det sagt är ett ringtäcke en god investering i din sömn som kommer hålla under många år framöver.

Vilka sängkläder använder man till tyngdtäcken?

Tyngdtäcken är precis som vanliga täcken i syntet eller dun. Med andra ord kan du använda dig av de sängkläder du redan har, eller köpa nya av den sort du föredrar. De flest tyngdtäcken har en bredd på ca 150cm.

CJ

CJ

Jag grundade Sömntuta.se för att få utlopp för mitt intresse för hälsa och sömn. Som nörd i allmänhet och pryltokig i synnerhet kan jag inte låta bli att vara intresserad av tekniker och prylar som bidrar till bra sömn. Sov gott!