Kontinentalsäng: Ultimat köpguide för dig som ska köpa säng

Uppdaterad: 18 jan, 2023

Sidan kan innehålla reklam genom annonslänkar.

Kontinentalsängar är en typ av säng som just nu är omåttligt populär. De bjuder på skyhög komfort, gedigen konstruktion och hög designgrad, så det är inte konstigt att fler och fler väljer en kontinentalsäng. Om du är en av de som går i tankarna att köpa en, då har du kommit rätt.

I den här uttömmande artikeln kommer vi att gå igenom allt du behöver veta för att göra ett bra beslut i ditt köp av säng. Vi kommer att börja med att förklara vad en kontinentalsäng är och hur de skiljer sig från andra sängar. Därefter går vi igenom vad du bör tänka på när du väljer säng. Vi delar våra bästa tips på sängar att titta extra på, och till sist täcker vi in och besvarar de sista frågorna som du kanske har.

Bästa kontinentalsängarna just nu

Emma Kontinentalsäng

🥇 Bäst överlag:

Emma Kontinentalsäng

✔ Madrass ingår (möjlighet att uppgradera)

✔ Sänggavel ingår

📏 Bredd: 140, 160, 180 cm

🌳 OEKO-TEX-certifierad bomull

😴 Prova hemma i 100 dagar

📦 Fri frakt och fri retur

Garanti: 10 år

Pris: 💰💰

Högteknologisk sängteknik med fantastisk komfort

Psst! Använd koden somntuta för 5% rabatt på ditt köp hos emma.se

Engelnäs Kontinentalsäng

💰 Bästa budgetvalet:

Venus Kontinentalsäng

✔ Madrass ingår (möjlighet att uppgradera)

🚫 Sänggavel kan väljas till

📏 Bredd: 140, 160, 180, 210 cm

🌳 Latexen i bäddmadrassen är Svanenmärkt, FSC-certifierat trä

😴 Prova hemma i 100 dagar

📦 Fri frakt och fri retur

Garanti: 25 år

Pris: 💰

Sällsynt välbyggd säng med en riktigt schysst prislapp

Venus Kontinentalsäng

🌳 Hållbart val:

Kungsängen Engelnäs

✔ Madrass ingår

🚫 Sänggavel ingår inte

📏 Bredd: 160, 180, 210 cm

🌳 Bomull enligt OEKO-TEX, FSC-certifierat trä

😴 Prova hemma i 180 dagar

📦 Fri frakt, ej fri retur

Garanti: 25 år

Pris: 💰💰

Hållbart producerad, och rekordgenerös prova-på-policy

Vad är en kontinentalsäng?

Grunden i en kontinentalsäng är att den består av tre huvudsakliga lager: en resårbotten, en madrass och en bäddmadrass. Det har alltså ingenting att göra med hur stor sängen är, även om det är vanligt att att kontinentalsängar är lite högre än andra sängtyper.

Något som gör kontinentalsängar unika är att du kan ha olika fasthet på olika ställen, men i samma madrass. Det är vanligt att kontinentalsängen är indelad i olika zoner med olika fasthet, vilket gör att du kan få en skönare och mer ergonomisk säng för dig.

Att sängen är skön och ergonomisk är jätteviktigt, eftersom det har en direkt påverkan på kvalitén i din sömn. Sömn är i sin tur något av det viktigaste för att må bra. En bra säng som möjliggör god sömn är alltså något som fortsätter att bidra även under dagen.

Kontinentalsäng vs ramsäng

En ramsäng skiljer sig från kontinentalsängen på så vis att de endast består av två lager: resårbotten och bäddmadrass. Skillnaden är alltså rent konkret att de saknar de extra madrasslagret i mitten.

Många håller med om att en ramsäng upplevs som lite stadigare än en kontinentalsäng. Om du är typen som föredrar en riktigt stadig och fast säng så kan en ramsäng möjligen vara det bättre valet.

Däremot saknar ramsängen möjligheten till varierad fasthet som kontinentalsängen har, så det finns goda skäl att påstå att kontinentalsängen har potential att vara mer ergonomisk. De flesta tycker även att det är mycket skönare att sova i en kontinentalsäng.

Det sista som är värt att lyfta fram är att kontinentalsängar generellt är dyrare än ramsängar. Det beror på att det är större sängar som kräver mer material, dyrare frakter och så vidare. Det är också ofta mer avancerade material och tekniker som används, vilket även det bidrar till något högre priser.

Vad ska jag tänka på när jag väljer kontinentalsäng?

Det finns några saker som är viktiga att tänka extra på när du väljer kontinentalsäng. Först och främst är det ju själva sängens konstruktion, alltså vilken resårbotten, madrass och bäddmadrass som ingår. Det är såklart även viktigt att designen känns rätt och att du tycker att sängen är snygg och passar in i sovrummet.

Till sist är det bra att kolla upp vilka villkor som gäller. Det finns ofta möjlighet att ta hem och prova sängen, men även sånt som garantier och fraktvillkor är viktiga.

Bas

Basen är den del av sängen som kanske har minst påverkan på helheten, och där sängtillverkarna också ger minst information. Eftersom det är två ytterligare lager mellan dig och resårbottnen så har dess konstruktion inte särskilt stark påverkan på hur sängen upplevs.

Naturligtvis är det viktigt att bottnen är stadigt byggd i material som håller, eftersom sängen såklart helst ska hålla bra över en längre tid.

Madrass

Med madrassen finns det däremot mycket som påverkar hur sängen faktiskt känns. Madrasser på kontinentalsängar är ofta indelad i zoner med olika fasthet, vilket är menat att göra sängen bättre på att anpassa sig efter din kropp.

Ju fler zoner, desto mer ”lyhördhet” bör du kunna räkna med i din madrass. Många av de bättre madrasserna har idag 5-7 zoner.

Värt att tänka på är att madrasslagret i dubbelsängar oftast är delat i två. Det innebär att det ofta går att välja två olika madrasser på vardera sida. Det är toppen eftersom det är väldigt vanligt att behöva olika fasthet på madrassen.

Rätt fasthet på madrassen

Det är viktigt att välja rätt fasthet på madrassen, och vilken fasthet som är rätt skiljer sig från person till person. Många tänker att det i första hand beror på tycke och smak, men det finns faktiskt etablerade tumregler för vad som är ergonomiskt rätt.

Fastheten på madrassen ska huvudsakligen avgöras på hur mycket du väger. För madrasser med pocketfjädrar gäller den här tumregeln:

Din viktRekommenderad madrass
Om du väger under 75 kgMedium madrass med pocketfjädrar
Om du väger mellan 75 och 95 kgFast madrass med pocketfjädrar
Om du väger över 95 kgExtra fast madrass/Fast madrass med multipocketfjädrar*
* Multipocketfjädrad betyder att madrassen har fler fjädrar per kvadratmeter än en vanlig pocketfjädrad madrass

Det är vanligt att sängköpare väljer en för mjuk madrass för sin kropp. Kom ihåg att låg fasthet inte är detsamma som att madrassen är skönare, utan det handlar endast om hur mycket fjädring den har.

Om möjligheten finns är det också klokt att ta chansen att välja rätt madrass på sängens olika sidor. Om du ska köpa en dubbelsäng kanske de två personerna som ska sova i sängen har olika vikt, och därför behöver madrasser som är olika fasta.

Bäddmadrass

Högst upp på sängen är bäddmadrassen. Det är den du bäddar med lakan och som du ligger närmast, så den har stor påverkan på hur sängen känns för dig.

Bäddmadrasser kan vara i olika tjocklek och tillverkade i olika material. Det vanligaste är att de har en kärna av ”memory foam” eller latex, som ger stöd och avlastar trycket från kroppen. Klämmer man på bäddmadrasser så är de ofta ganska fasta, men när du ligger på sängen ska den helst få dig att känna som att du flyter på moln.

En del lite lyxigare bäddmadrasser är även tillverkade så att de reglerar temperaturen och håller dig jämnt sval under natten. Vissa bäddmadrasser är även vändbara, med olika fasthet på olika sida.

Slipp sprickan i mitten 

För dubbelsängar är det ett vanligt irritationsmoment att ha uppdelade bäddmadrasser som skapar en springa i mitten av sängen. När du köper en kontinentalsäng så är det standard att bäddmadrassen är i ett stycke, så att du slipper bädda dubbelt och irritera dig på sprickan i mitten av sängen.

Design

Något som givetvis är väldigt viktigt är att sängen också har en design du trivs med. Vi har alla olika intresse för design och inredning, och inte minst olika smak. Men oavsett hur intresserad du är så ska du ju ändå gärna trivas med och i sängen.

I de flesta fallen finns det olika tyger att välja mellan, och det rör sig nästan alltid om slitstarka bomullstyger i nyanser av vitt, grått och beige. Om du tycker sängen ser för tråkig ut i ordinarie stil så kan du prova att komplettera med en sängkappa (här är våra bästa tips!), som kan hjälpa till att göra sängen lite mer unik.

Många sängtillverkare säljer kontinentalsängar med matchande sänggavlar. I vissa fall går det bara att köpa sängen komplett med gavel, men ofta är det ett tillval.

Villkor

Den sista saken som är viktig att tänka på är vilka villkor som gäller när du köper säng. Här är det främst tre saker som är värda att lyfta fram: möjlighet att prova hemma, frakt och retur samt garantier.

Möjlighet att prova hemma

Det tar tid att vänja sig vid en ny madrass. Så här säger till exempel Daniel Johansson, en av initativtagarna bakom Care of Beds: ”(G)enerellt brukar man säga att det tar ca 14 dagar innan du vänjer dig vid sängen. I början kan det kännas lite ovant med något nytt, på samma vis som ett par nya skor kanske gör. Men när du väl har provat din säng i några veckor så vänjer kroppen sig, förutsatt att du köpt en säng som passar dina behov” (källa).

Därför är det väldigt bra att många som säljer sängar erbjuder möjligheten att prova sängen hemma i lugn och ro. Ofta kan du få prova sängen hemma i 3-6 månader, så att du verkligen hinner utvärdera och bli bekväm i din säng.

Risken för felköp minskar drastiskt med tryggheten i att kunna ångra sitt köp och antingen få byta eller helt enkelt få pengarna tillbaka.

Frakt och retur

Oavsett om du köper online eller i butik så ska sängen levereras hem till dig. Som med alla andra produkter och butiker är det vettigt att kontrollera om säljaren erbjuder gratis leverans till hemmet, och vad som gäller om du vill returnera sängen.

Många av de som erbjuder möjlighet att prova hemma har även en generös policy kring frakt och retur, där allt är helt gratis för dig som kund. Andra tar betalt för både leverans och retur, vilket för en stor säng kan vara ganska kostsamt.

Garanti

Det är inte speciellt vanligt att behöva nyttja garantin på sin säng efter de första åren, men många sängtillverkare erbjuder ändå väldigt långa garantiperioder. Det är inte ovanligt med 10 eller till och med uppåt 25 års garanti.

Att ha en lång garantiperiod är bra, men glöm inte att kolla upp vad garantin täcker. Ibland är det bara delar av sängen som är under garanti, och det är skönt att veta vilka rättigheter du har ifall något händer med sängen i framtiden.

Bästa kontinentalsängarna 2024

Emma Kontinentalsäng: Högteknologisk sängteknik med fantastisk komfort

Emma Kontinentalsäng

🏆 Utnämnd till testvinnare av Testfakta 2021
💤 100 nätter att prova sängen hemm
a
🌡 Temperaturreglerande
☁️ 7 zoner för maximal komfort
👨‍🔧  10 års garanti

Psst! Använd koden somntuta för 5% rabatt på ditt köp hos emma.se

Den kontinentalsäng som just nu enligt oss är det bästa valet kommer från Emma.

Emma gör en kontinentalsäng i gedigna material med hög komfortfaktor, väldigt bra ergonomi, generöst erbjudande om att testa hemma och (speciellt med rabattkod eller vid kampanjer) konkurrenskraftigt pris. Den passar alla som vill ha en prisvärd säng men som har höga krav på komforten och vill satsa på en riktigt bra säng.

Bas

Emma Kontinentalsäng bygger på en grund med en dynamiskt fjädrande sängbotten. Materialen är gedigna och bonellfjädrarna som sitter i madrassen ger goda förutsättningar för stabil fjädring som passar för alla kroppstyper och sovställningar.

Sängstorlekarna du kan välja mellan är i bredderna 140, 160 och 180 cm. Alla kontinentalsängar från Emma är 200 cm långa.

Madrass

Madrassen som Emmas kontinentalsäng levereras med heter Helix Hybrid och består av en kombination av resårer och skum, med pocketfjädrar indelade i hela 7 zoner. Det är en speciellt utvecklad madrass som endast säljs i kombination med kontinentalsängen.

De sju zonerna innebär att madrassen har lätt att anpassa sig efter din kropp och reagerar effektivt när du till exempel byter sovposition.

Bäddmadrass

Emma Diamond bäddmadrass i tvärsnitt
Emma Diamond bäddmadrass i tvärsnitt

När du köper en kontinentalsäng från Emma har du möjlighet att välja mellan två olika bäddmadrasser: Flip och Diamond.

Flip är 6 cm tjock och har en mjuk och en hård sida. Inuti är Flip uppbyggt av två sorters skum (Airgocell och HRX) som vart och ett har olika egenskaper och ger olika grader av fasthet när du ligger mot dem. Tillsammans ger de gott om stöd, samtidigt som du lätt kan anpassa hur fast du vill ha din bäddmadrass.

Diamond är 9 cm tjock, med en mix av stödjande HRX-skum och ett övre lager av temperaturreglerande skum. Den stabila kärnan bidrar till att ge tryckavlastning, medan det yttre lagret bidrar till att hålla en jämn och skön temperatur så att du slipper svettas. Diamond är lite dyrare än Flip, men just nu ändå den mest populära av de två.

Både Flip och Diamond är klädda i elastiska överdrag som går jättebra att ta av och tvätta i tvättmaskin (40 grader).

Design

Det finns några få alternativ att ta ställning till när det kommer till sängens design. Själva sängen levereras alltid med en matchande sänggavel i pikérad stil. Du kan välja mellan tre olika tyger i mörkgrått, ljusgrått eller beige.

Du kan även välja ben till sängen: antingen konformade träben i naturfärgad ek, eller cylinderformade träben i svart ek.

Emmas kontinentalsäng är snygg men erbjuder alltså inte speciellt mycket att välja på.

Villkor

Vad gäller villkoren är Emma rakt igenom generösa. När du köper en säng får du alltid gratis hemleverans. Du får 100 nätter på dig att prova sängen och om du inte är nöjd får du den hämtad och returnerad helt kostnadsfritt. Det innebär att du kan känna dig trygg med att du inte kommer bli missnöjd.

Emma erbjuder 10 års garanti. Det är bra, men inte något speciellt. Garantin täcker detta:

  • Sprickor, hål eller skador på skummet, som har uppkommit trots korrekt användning och hantering.
  • Produktionsskador vid dragkedjan.

Övrigt

Värt att nämna är att Emmas madrass har blivit utnämnd som Bäst i test enligt Testfakta 2021. Genom labbtest kom de fram till att madrassen hade överlägsen komfort och slitstyrka.

Kunder är också väldigt nöjda och ger mycket höga betyg till Emma, med ett Trustpilot-resultat som ligger nära maxpoäng (4,6 av 5 möjliga).

Något som många anmärker på är att Emma levereras sina sängar i delar. Du måste alltså själv sätta ihop den efter leverans.

Fördelar och nackdelar med Emma kontinentalsäng

👍🏻 Testvinnande kvalitét

👍🏻 Generös prova-på-policy som låter dig testa själv hemma

👍🏻 Andra som köpt sängar från Emma är nöjda

👍🏻 Ofta möjligt att köpa till rabatt

👎🏻 Måste monteras efter leverans

👎🏻 Går inte att köpa utan sänggavel

👎🏻 Ingen fysisk butik i Sverige

Psst! Använd koden somntuta för 5% rabatt på ditt köp hos emma.se

Bättre Nätter Venus Kontinentalsäng: Sällsynt välbyggd säng med budgetvänlig prislapp

Venus Kontinentalsäng från Bättre Nätter

💰 Prisvärd, budgetvänlig kontinentalsäng
💤 100 nätter att prova sängen hemma

☁️ 7 zoner för maximal komfort
👨‍🔧  25 års garanti

Det kanske mest prisvärda alternativet (speciellt om du kan köpa till kampanjpris) är kontinentalsängen Venus från Bättre Nätter.

Venus är välbyggd med hållbart utvalda material av hög kvalitet. Madrass och bäddmadrass är noga utformade för att ge hög komfort, men sängen är trots detta ändå betydligt billigare än många jämförbara alternativ.

Bas

Basen till sängen består av en ramsäng i solitt furuträ (allt trä FSC-certifierat). Inuti den 12 cm höga träramen ryms en matta av individuella pocketfjädrar (220 st per kvadratmeter) som skapar en gedigen grund för en stödjande och ergonomisk säng.

Sängstorlekarna du kan välja mellan är i bredderna 140, 160, 180 och 210 cm.

Madrass

Resårmadrassen som Venus kontinentalsäng levereras med består av 7 zoner som Bättre Nätter väljer att kalla ”Bättre-zoner”. Det betyder att madrassen har en mer dynamisk fjädring eftersom de använder en kombination av tre olika storlekar på fjädrar (mot de vanliga två).

De sju zonerna innebär att madrassen har lätt att anpassa sig efter din kropp och reagerar effektivt när du till exempel byter sovposition.

Bäddmadrass

Den 7 cm tjocka bäddmadrassen som kommer med alla Venus-sängar heter Mayan Rönd och är tillverkad i Svanenmärkt latex enligt en speciell teknik som kallas för SonoCore-metoden. Det ger en jämn och stadig yta på bäddmadrassen, med lagom motstånd.

Kärnan på bäddmadrassen är i 100% naturligt latex (utvunnet från en typ av gummiträd som heter Hevea Brasiliensis). Det ger naturligt elastiska egenskaper som gör att du med lätthet kan vända dig när du sover.

Att använda naturligt utvunnen latex bidrar till en mer miljövänlig bäddmadrass. Det mjuka överdraget är dessutom Svanenmärkt och behandlat för att vara motståndkraftigt mot bakterier. Det är goda nyheter för dig som lider av allergi.

Överdraget går bra att ta av och tvätta i tvättmaskin i 60 grader.

Design

Designval som finns tillgängliga för Venus kontinentalsäng
Tillgängliga designval

Det finns ett gäng alternativ att ta ställning till när det kommer till sängens design. Själva sängen levereras med eller utan matchande sänggavel, antingen en slät vägghängd eller stående i pikérad eller chesterfield-design.

Du kan välja mellan fyra olika tyger i svart, antracit (mörkgrått), ljusgrått eller beige.

Du kan även välja ben till sängen, här finns det antingen konformade träben i ek eller metallben i svart, mässing eller metallic att välja mellan.

Sammantaget finns det några möjligheter att sätta din egen prägel på sängen, men de tillgängliga alternativen är inte särskilt många.

Villkor

Bättre Nätter har generösa villkor. När du köper en säng får du alltid gratis hemleverans. Du får 100 nätter på dig att prova sängen och om du inte är nöjd får du den hämtad och returnerad på begäran. Det innebär att du kan känna dig trygg med att du inte kommer bli missnöjd.

Bättre Nätter erbjuder 25 års garanti. Det är mycket bra! Garantin täcker detta:

  • Ram och fjäderbrott

Övrigt

Kunder till Bättre Nätter är väldigt nöjda och ger mycket höga betyg till dem, med ett Trustpilot-resultat som ligger nära maxpoäng (4,7 av 5 möjliga i skrivande stund).

Något som många anmärker på är att Bättre Nätter är långsamma med att leverera sina sängar. Den ungefärliga leveranstiden för en Venus-säng är i skrivande stund 13-20 dagar, det vill säga 2-3 veckor. Det är alltså bra att ha god framförhållning och beställa i god tid innan du behöver sängen.

Fördelar och nackdelar med Bättre Nätter Venus kontinentalsäng

👍🏻 Hållbara materialval

👍🏻 Generös prova-på-policy som låter dig testa själv hemma

👍🏻 Andra som köpt sängar från Bättre Nätter är nöjda

👍🏻 Ofta möjligt att köpa till rabatt

👎🏻 Något lång leveranstid

👎🏻 Ingen fysisk butik i Sverige

Kungsängen Engelnäs: Hållbart producerad

Engelnäs Kontinentalsäng från Kungsängen

🌳 Genomgående hållbara materialval med tillverkning i Enköping
👨‍🔧 Hela 30 års garanti
💤 180 nätter att prova sängen hemma

Kungsängens kontinentalsäng med tillverkning i Sverige är sannolikt det mest hållbara valet.

Den hantverksmässigt tillverkade sängen är genomgående hållbar, både vad gäller materialval och produktion. Komfortnivån är även den väldigt bra, även om det finns detaljer som du bör känna till innan ett köp.

Bas

Basen till sängen består av dubbla resårlager med stötdämpande bonellfjädrar och ett lager med polyeterskum. Det ger en stadig bas som garanterar tillräckligt stöd oavsett sovposition och kroppstyp. Trät i basen är FSC-certifierat, vilket är en garant för att virkets ursprung är från hållbart skogsbruk.

Basen till sängen består av en ramsäng i solitt furuträ (allt trä FSC-certifierat). Inuti den 12 cm höga träramen ryms en matta av individuella pocketfjädrar (220 st per kvadratmeter) som skapar en gedigen grund för en stödjande och ergonomisk säng.

Sängstorlekarna du kan välja mellan är i bredderna 160, 180 och 210 cm. Du kan också välja längd, antingen 200 eller 210 cm lång.

Madrass

Resårmadrassen som Engelnäs kontinentalsäng levereras med består av 2 zoner (Duozon). Det ger en uppdelad avlastning som ska vara särskilt bra för sidoliggare. Om du vill ha en neutral (det vill säga samma över hela) så är det möjligt att vända på madrassen.

I jämförelse med andra kontinentalsängar är det en mindre detaljerad zonindelning, men ger ändå en bra effekt på ergonomin.

Bäddmadrass

Den 8 cm tjocka bäddmadrassen som kommer med alla Engelnäs-sängar heter Lina Vit. Den består av en kärna av ”Hypersoft”-skum och ett yttre lager med thermofixerad (gör att materialet är stabilt även vid temperaturskiftningar) fibervadd.

Yttertyget (i OEKO-TEX-certifierad textil) är fastsytt direkt igenom madrassen, vilket hjälper till att hålla allt på plats. Däremot går det inte att ta av, så det blir svårt att tvätta bäddmadrassen vid behov. Därför är det absolut rekommenderat att komplettera med ett madrasskydd (här har vi en guide som hjälper dig välja rätt madrasskydd).

Känslan i bäddmadrassen är väldigt skön, tack vare kombinationen av den stöttande skumkärnan och det fluffiga yttre vaddlagret.

Design

Engelnäs levereras helt utan sänggavel, så det får du komplettera med själv.

Däremot kan du välja mellan ett relativt brett utbud av tyger som klär sängbasen och madrassen.

Designval som finns tillgängliga för Engelnäs kontinentalsäng
Tillgängliga tygval

Totalt kan du välja mellan åtta olika färger i naturnära nyanser, från svart till en mer creme-vit khaki.

Ben ingår inte, men Kungsängen säljer ett brett utbud av kompatibla ben. Här kan du välja helt fritt, eller köpa ben från något annat ställe om du hellre vill det.

Villkor

Kubngsängen har överlag generösa villkor. Kostnad för frakt tillkommer med 595 kronor, och sängen levereras då direkt till ditt hem.

Det som verkligen sticker ut är att Kungsängen (som har egen tillverkning i Enköping) erbjuder hela 30 års garanti, som täcker:

  • Ram och fjäderbrott

Det är mycket bra och visar att de står för sin produkt och att de är byggda för att hålla över tid.

Villkoren för att få testa sängen hemma är även de rekordgenerösa. Hela 180 dagar får du ha sängen hemma hos dig och prova, och om du inte är nöjd får du byta eller pengarna tillbaka. Du kan med andra ord ta god tid på dig att känna efter.

Övrigt

Något som vissa anmärker på är att Engelnäs är överraskande fast i madrasserna. Om du ligger på gränsen mellan fasthet (se rubriken ”Rätt fasthet på madrassen” ovan) så kan du överväga att välja den mjukare av två alternativ.

En annan sak som eventuellt är lite frustrerande är att leveranstiden på sängar kan vara upp till 4-5 veckor. Det beror på att sängarna tillverkas på beställning, och att bygga en säng tar ganska lång tid. Det är egentligen bra att inte tillverka fler sängar än vad det finns efterfrågan till, men om du är otålig kan det förstås kännas som en evighet. Tänk på att planera i förväg och beställa med god framförhållning, så borde det inte vara något stort problem.

Fördelar och nackdelar med Bättre Nätter Venus kontinentalsäng

👍🏻 Hållbara materialval

👍🏻 Mycket generös prova-på-policy som låter dig testa själv hemma

👍🏻 Tillverkad på beställning i snickeriet i Enköping

👍🏻 Rekordlång garanti

👎🏻 Sängben och eventuell sänggavel tillkommer

👎🏻 Svårt att rengöra bäddmadrass (inget problem om du kompletterar med madrasskydd)

👎🏻 Ej gratis frakt

Hur du bedömer om en säng är rätt för dig

Hur du bedömer om en säng är rätt för dig är något som kommer vara ganska individuellt. För vissa är komfortnivån det absolut viktigaste, för en annan är designen det viktigaste och för en tredje kommer priset vara helt avgörande.

Det bästa tipset du kan få är att läsa igenom rekommendationerna här på sidan, fundera på vilken säng som verkar rätt för dig och sen se till att få prova den. Antingen besöker du ett sängvaruhus där sängen finns att provligga, eller så utnyttjar du möjligheten med att prova sängen hemma.

Fördelen med att använda sig av återförsäljarnas prova-på-policies är att du kan testa sängen i lugn och ro över en längre tid. Som nämnts tidigare tar det ofta flera veckor att vänja sig vid en säng, så det kan vara svårt att bilda sig en rättvis uppfattning genom ett snabbt besök i sängvaruhuset.

Att köpa säng på nätet

Kontinentalsängar är ganska stora inköp, och komfort och känsla är oerhört viktiga för hur nöjd du kommer att bli med din säng. Därför är det många som tvekar på att köpa säng över nätet, och föredrar att istället besöka en fysisk butik och prata med en säljare.

Det är absolut inget fel med det. Tänk bara på att det är svårt att få en rättvis bild av hur sängen faktiskt känns, även om du tar god tid på dig. Det tar ofta lång tid att verkligen bedöma en säng, upp till flera veckor.

Dra nytta av provperioderna

Möjligheten att få prova på sängen hemma och skicka tillbaka den kostnadsfritt har gjort det betydligt smidigare att köpa sin kontinentalsäng på nätet. Många erbjuder dessutom möjligheten att prata med en kunnig rådgivare via telefon, så du kan faktiskt ändå dra nytta av kunskapen hos en säljare.

Är du inte nöjd med sängen du får hem så är det vanligt att du kan få hjälp att byta ut något på sängen, kanske till en fastare madrass. Vill du hellre lämna tillbaka sängen helt och få pengarna tillbaka så går det också bra (men koll upp vilken policy som gäller i förväg, så du inte blir negativt överraskad om du ångrar dig).

Några exempel på återförsäljare som har generösa prova-på-policies är Emma, Bedre Naetter och Kungsängen.

Hur sängen påverkar kvalitén på din sömn

Påverkar sängen hur bra du sover? Ja, absolut. De flesta experter är överens om att sömnkvalitén påverkar av underlaget du sover på.

Det finns forskning som visar på att mediumfasta till fasta madrasser är optimala för god ergonomi och i förlängningen också för god sömn.

För personer med smärta i rygg och nacke pekar studier på att bäddmadrasser med fyllning av skum eller latex bidrar till att lindra smärta. Det finns också studier som menar att latex är bäst för att det minskar trycket mot kroppen. Bäddmadrasser i latex är mer effektiva mot att man ”sjunker in” i madrassen, och det gör att man lättare bibehåller en ergonomisk sömnposition under natten.

I slutändan är det mycket annat som påverkar din sömn, som dina vanor innan läggdags, din stressnivå och din omgivning. En bra säng hjälper bara till att ta till vara på sömnen, och kan bidra till att det känns härligare och mer vilsamt att sova.

Är kontinentalsängar ergonomiska?

Kontinentalsängar har fördelen att det finns flera lager av dämpning, och att de ofta har en zonindelad fjädring som gör att de kan anpassa sig efter din kropp på ett effektivt sätt.

Det betyder i sig inte att de nödvändigtvis är mer ergonomiska än alla andra sängar. Men, med rätt madrass och rätt bäddmadrass är det tveklöst så att en kontinentalsäng har alla förutsättningar att vara det bästa alternativet ur ergonomisk synpunkt.

Vanliga frågor om kontinentalsängar

Nedan besvaras de vanligaste frågorna om kontinentalsängar.

Vad kostar en kontinentalsäng?

Priserna på nya kontinentalsängar varierar mycket, från cirka 3 000 kronor upp till 50 000 kronor eller mer.

Det som främst skiljer mellan billigare och dyrare kontinentalsängar är komforten (alltså hur skön sängen är), men även dess design, hur den reglerar temperatur samt vilka material som används (och hur stränga man är med att produktionen ska vara miljövänlig).

Hur länge håller en kontinentalsäng?

Det finns en anledning till att många tillverkare erbjuder 25 års garanti på sina kontinentalsäng. En bra kontinentalsäng kan lätt hålla i 20-25 år eller längre.

Exakt hur länge du kan räkna med kommer bero på hur sängen är konstruerad och hur den används. Om sängen står delvis oanvänd eller används varje natt (kanske med barn som ibland hoppar i sängen?), skillnaden över tid blir ganska stor i hur mycket den slits.

Hur ofta ska man byta säng?

En vanlig rekommendation är att byta säng ungefär efter cirka 15 år, om den använts regelbundet under hela perioden. Oftast är det fjädringen som slutar att vara effektiv, och sängen blir därför lite mindre dämpande.

Tänk på att det kan vara möjligt att bara byta ut madrassen, det är inte alltid så att hela sängen behöver bytas ut.

Hur hög brukar en kontinentalsäng vara?

Höjden på en kontinentalsäng varierar beroende på kombinationen av madrasser och vilka sängben som används. De flesta sängarna är cirka 50-60 cm höga exklusive ben.

Kan man ha kontinentalsäng utan ben?

Ja, benen fyller ingen särskild funktion mer än att höja sängen från golvet. Däremot kan de göra att sängen ser lite konstig ut, så det är ovanligt att avstå från att sätta på sängben.

CJ

CJ

Jag grundade Sömntuta.se för att få utlopp för mitt intresse för hälsa och sömn. Som nörd i allmänhet och pryltokig i synnerhet kan jag inte låta bli att vara intresserad av tekniker och prylar som bidrar till bra sömn. Sov gott!