Ultimat köpguide: Bästa sängkappan 2024

Uppdaterad: 12 jan, 2024

Sidan kan innehålla reklam genom annonslänkar.

Ett bra sätt att lyfta känslan i sovrummet är genom att komplettera sängen med en vacker sängkappa. Sängkappan döljer den trista madrassen och ger ett mer enhetligt och tjusigt utseende på sängen. Man kan väldigt enkelt säga att en sängkappa är som en dekorativ “kjol” för sängen.

Sängkappan kan vara stram och stilren, eller mer romantisk och böljande (till exempel med volanger). Valet är såklart helt och hållet ditt, och helt upp till tycke och smak. 

Vilken sängkappa är bäst?

Efter noggrann undersökning och research av olika alternativ har vi kunnat utse ett fåtal produkter som vi gillar extra mycket inom sin kategori.

Det mest populära är en enkel och lite stramare design i ett vackert tyg i naturfärg och med lite struktur. Och det är också en sängkappa av den typen som vi valt ut som det bästa alternativet för dig som letar efter en sängkappa.

🥇 Bästa sängkappan överlag är populära Mille Notti Venezia, tillverkad i en slitstark och skrynkelfri linnemix som också är hållbar. Dessutom till ett bra pris!

☁️ Bästa sängkappan i bomull är Mille Notti Napoli, även det en lyxig sängkappa som finns i flera snygga färger (och i högkvalitativ bomull som är billigare än linne).

💰 Bästa budgetvalet är Louise från Åhlens egna märke. Den är lättskött, billig och ser ut nästan som de dyrare varianterna i riktigt linne.

Bästa sängkappan – Mille Notti Venezia

Mille Notti Venezia
Material: Slitstark och skynkelfri linnemix (70% polyester, 20% linne, 10% bomull)
Mått:44 x 90-210 x 220 cm54 x 90-210 x 220 cm
Färger: Flera olika naturfärgade alternativ
Miljö/allergi:Oeko-Tex-certifierad

Den här sängkappan från Mille Notti är formgiven i en snygg boxmodell med motveck i hörnen som ger ett rent och enkelt intryck med mycket hotellkänsla.

Tyget är en praktisk linnemix som tar fram den fina strukturen hos linne men kombineras med egenskaper som gör det skrynkelfritt och lättskött. 

Om du har en säng med en längd på 200 cm kan du enkelt korta sängkappan med hjälp av de medföljande säkerhetsnålarna. Det är en liten detalj som ger en fingervisning om att det här är en genomtänkt kvalitetsprodukt. 

Det enda minuset vi kan lyfta fram är att tvättanvisningarna säger att sängkappan bara ska kemtvättas. Å andra sidan är det ovanligt att få fläckar på sidan av sängen som inte kan punktbehandlas med fläckborttagning, särskilt med tanke på det vackert melerade och lite oregelbundna tyget som gör att smutsen “försvinner”.

Bästa sängkappan i bomull – Mille Notti Napoli

Mille Notti Napoli
Material: 100% bomull
Mått:42 x 90-210 x 220 cm52 x 90-210 x 220 cm
Färger: Flera olika naturfärgade alternativ
Miljö/allergi:Oeko-Tex-certifierad

Mille Nottis Napoli har en boxformad design med motveck i hörnen, vilket ger en snyggt och stilrent intryck. Tyget är vävt i en slät bomull som ger ett skrynkelfritt och städat utseende, med vacker lyster. Känslan är väldigt gedigen och tyget har ett läckert fall som känns lyxigt. 

Säkerhetsnålar medföljer så att du kan korta sängkappan om din säng är kortare än 220 cm, vilket är väldigt uppskattat. Det gör det lätt att få det fint omedelbart efter att du packat upp din nya sängkappa. 

Ett stort plus får denna för att det är lätt att tvätta den om den skulle bli fläckig. Det är bara att bädda av och tvätta i tvättmaskinen på 40 grader. Mycket bra för dig som vet med dig att det är risk för fläckar.

Bästa sängkappan som ger mest för pengarna – Åhléns Louise

Åhléns Louise sängkappa
Material: Linnemix (92% polyester, 8% linne)
Mått:60 x 90-180 x 200 cm
Färger: Beige
Miljö/allergi:

Ett lite enklare och riktigt prisvärt alternativ är den här sängkappan från Åhléns egna märke. Den är tillverkad i en snygg boxform med fint fall som ger ett rent och prydligt utseende. 

Tyget är till största del vävt med polyester, med en liten del linne. Det ger en fin struktur och lite naturlig lyster, samtidigt som det inte skrynklar. Det är inte det lyxigaste materialet, men sett till sitt pris är det bättre än vad vi förväntat oss. 

En stor fördel är att det går bra att tvätta sängkappan i tvättmaskinen. Det underlättar mycket!

Fler bra sängkappor

Sängkappa i 100% linne – Himla Mira Loose 

Himla Mira Loose
Material: 100% linne
Mått:42 x 90-180 x 220 cm52 x 90-180 x 220 cm
Färger: Beige, Vit
Miljö/allergi:Ekologisk lin

För dig som älskar utseendet hos naturlig linne finns det inget bättre alternativ än den här fina sängkappan från Himla. Den är tillverkad i lin av högsta kvalitet med alla de egenskaper du förväntar dig hos linne: matig känsla i tyget, vacker lyster och härlig struktur.

Med en väv i 100% linne blir det självklart också lätt ganska skrynkligt, men för fans av linne är det ingen nyhet. Och faktiskt kan det göra att sovrummet blir otroligt inbjudande och mysigt, så det ser vi inte som någon nackdel. 

En annan fördel är att linne går utmärkt att tvätta i tvättmaskin, och faktiskt till och med mår bra av torktumling. Så den här sängkappan är nog den allra mest lättskötta av alla vi tipsat om. 

Om du gillar looken hos linne så finns egentligen bara en större nackdel med sängkappan från Himla, och det är det högre priset. Å andra sidan kan du räkna med lång livslängd då sängkappan inte slits så hårt. Så gillar du linne rekommenderar vi den här varmt!

Sängkappa med volang – Åhléns Edith

Åhléns Edith
Material: 100% bomull
Mått:45 x 90-180 x 200 cm
Färger: Ljusgrå, Vit
Miljö/allergi:Better Cotton

För dig som föredrar ett mer levande utseende med böljande former är den här sängkappan med volanger ett bra alternativ. Sängkappan är sydd med skrynklor längs ovansidan, som får volangerna att falla fint. 

Tyget är i en matig bomullsväv som ger en fin lyster och fint fall. Trots volangerna är det väldigt motståndskraftigt mot skrynklor och håller sig fint över tid. 

Trots att priset är relativt lågt är bomullen tillverkad av “Better Cotton”, det vill säga en hållbart producerad bomull. Det gillar vi! Ett annat plus är att det går fint att tvätta dessa i tvättmaskin, upp till 60 grader. Skulle du få en fläck är det alltså inga bekymmer, bara att bädda av och kasta i tvättmaskinen.

Behöver du en sängkappa?

Sängkappan fyller egentligen inte någon specifik praktisk funktion. Rent funktionellt är det svårt att säga att en sängkappa behövs. Men det är också sant att en säng kan se lite naken ut om den saknar en sängkappa. 

Beroende på hur sängen är konstruerad och ser ut kan den kännas lite rörig, även när den är bäddad. Då kan sängkappan faktiskt göra enorm skillnad, och för dig som tycker det är viktigt med ett snyggt och prydligt sovrum är det en väldigt viktig detalj.

Så väljer du sängkappa

När du ska välja sängkappa till dig säng tror vi verkligen att du kan hitta det rätta valet bland alternativen vi tipsat om. Men när vi nu delat med oss av vilka produkter vi själva anser är bra val, vill vi också gå igenom vad som är bra att tänka på när du ska välja en sängkappa till din säng.

På så vis har du allt du behöver för att kunna göra egna bedömningar, om du kollar på en eller flera sängkappor som inte nämnts här i artikeln. Det vi anser är bra att fundera på är:

  • Vilken storlek ska du ha?
  • Vilket material vill du ha?
  • Vilken design önskar du?

Storlek

Det säger nästan sig självt att sängkappan behöver ha en storlek som passar din säng. Beroende på hur bred, lång och hög säng du har kommer du behöva välja en sängkappa som har mått som passar. 

De flesta sängkapporna är 200 eller 220 cm långa. Om du köpt en sängkappa som är längre än din säng går det bra att justera med ett veck eller en säkerhetsnål i huvudändan. Men en för kort sängkappa är tyvärr alltid för kort. Höjden är normalt 45-60 cm. Bredden varierar kraftigt, du hittar oftast modeller för alla sängstorlekar från 80-200 cm i bredd.

Material

Vilket material du väljer på sängkappan är väldigt viktigt. Det avgör dels hur utseendet blir, där till exempel ett glansigt eller matt tyg ger olika intryck. Men det kan också påverka skötsel och liknande. En sängkappa i linne blir lite lättare skrynklig, men går ofta lätt att tvätta om du behöver. Som tur är blir sängkappor sällan smutsiga eller fläckade, så problem med skötsel brukar vara ganska minimala.

Design

En viktig punkt är även design. Det finns sängkappor som ger en stram och “tight” fit, vilket kan vara riktigt snyggt. Men många gillar kanske en lite mer lös passform med en sängkappa som ger ett mer böljande intryck. En del sängkappor har dekorativa volanger, vilket ger ett fint men lite mindre stramt utseende. Här finns det inga fel, men se till att du väljer efter dig egen smak – låt dig inte bli för påverkad av andra!

Sammanfattning

Så, vilken sängkappa är bäst? Vi har valt ut olika alternativ som enligt oss bör passa de flesta. En generell favorit och sedan ett par alternativ för den som letar efter något särskilt, som en sängkappa i lyxig linne med en loose fit. 

Om du själv ska välja en sängkappa från det stora utbud som finns tillgängligt, då är det viktigt att tänka på att få rätt storlek, material och design. Prickar du in rätt på de punkterna så törs vi lova att du blir nöjd med din nya sängkappa.

Karin

Karin

Jag har ett stort intresse för sömn, hälsa, inredning och inte minst älskar jag att skriva. Med ett förflutet som säljare i inredningsbranschen och på sängvaruhus har jag också bra koll på sängar, sängkläder och mycket mer. Lever för långa sovmorgnar!