Ultimat köpguide: Bästa nackkudden 2024

Uppdaterad: 10 jan, 2024

Sidan kan innehålla reklam genom annonslänkar.

En bra nackkudde är guld värd för den som är på väg att resa. När man är på resande fot är det vanligt att behöva tränga sig in i obekväma utrymmen där det kan vara svårt att komma till ro, vila och kanske till och med ta sig en tupplur. För de flesta är det en obekväm historia att sova sittandes, där stel nacke och taskig sömn är en del av paketet.

Med en dålig start så var den resan förstörd. Eller? Nja, så behöver det verkligen inte vara. Dessutom finns som det bra lösningar som gör att det åtminstone blir några snäpp lättare att slappna av och få sin skönhetssömn. Om det så är på tåget, flyget eller i bilen så är en bra nackkudde en kamrat som gör resan lite trevligare.

Men det finns mängder och åter mängder av olika nackkuddar av olika sorter, och med olika material och finesser. Vi har ägnat många timmar åt att gå igenom alla alternativ som finns tillgängliga, och har valt ut de alternativ som just nu är de bästa köpen. Fortsätt läsa för att få våra bästa tips, utan att själv behöva gå igenom hundratals olika alternativ.

Bästa nackkudden överlag – Cabeau Evolution S3

Cabeau S3 nackkudde
Typ:Nackkudde med memory foam
Mått:24 x 12 x 25 cm
Vikt: 330 g
Material: Bomull/polyester, skum
Övrigt:Ficka för smartphone

🧽 Skön memory foam som ger stadga

✈️ Perfekt att använda på längre resor

Cabeau Evolution S3 är en högklassig resekudde i mjukt skum, som ger ett mycket bra 360-graders stöd för nacke och huvud.

Evolution S3 är stoppad med ett mjukt men stadigt skum (”memory foam” eller tempur-material) som avlastar nacken och gör att du kan vila huvudet. En dragsko framtill gör att du kan knyta ihop kudden för att hålla den på plats.

Resekudden är smart formgiven med ett platt bakparti för att du ska kunna luta dig mot en stol så bekvämt som möjligt. Det är en liten men viktig designdetalj som gör det lättare att göra sig till rätta i sätet.

Extra plus för den integrerade mobilfickan. Den gör att du kan stoppa undan telefon (eller annan värdesak) och ha koll på att ingen försöker ta den när du sover.

Innerkudden går tyvärr inte att tvätta, men får du en fläck på så är yttertyget enkelt att göra rent. Det är bara att tvätta av med en fuktad trasa, och om det är tuffare fläckar kan fodralet tas av och tvättas i tvättmaskin.

Den enda nackdelen som är värd att nämna är att den här typen av nackkuddar tar ganska stor plats i packning eller handbagage, åtminstone om man jämför med en uppblåsbar variant. På resor där det är ont om packutrymme kan du behöva lämna den hemma.

Bästa resekudden för barn – Rätt Start

Bästa nackkudden för barn
Typ:Nackkudde för barn
Mått:25 x 18 cm
Material: Yttertyg i polyester och fyllning av polyesterfiber
Övrigt:Försedd med hållare till bilens säkerhetsbälte och uppfyller kraven för CE & EN71

👶 Speciellt anpassad för barn

🫧 Lätt att göra rent om den blir smutsig

En bekväm och säker nackkudde för barn, med praktiska funktioner för att fästa i säkerhetsbältet.

Den här lite mindre resekudden är framtagen specifikt för barn. Med den här får ditt barn ordentligt med stöd för nacken när hen sover eller vilar på resan.

En praktisk hållare medföljer som gör det möjligt att koppla ihop kudden med säkerhetsbältet för ökad säkerhet.

Stoppningen i polyester är mjuk och ger lagom stadga, precis så att kudden sitter på plats men utan att irritera barnet. Eftersom både yttertyg och fyllning är i polyester går det bra att tvätta hela kudden i tvättmaskinen (40 grader).

Här finns väl egentligen inte så mycket att anmärka på. Kudden gör precis vad som förväntas och prislappen är väldigt rimlig. Den lilla storleken gör att kudden inte tar speciellt mycket plats, men såklart mer plats än vad en uppblåsbar kudde gör när luften tagits ur.

Bästa resekudden för total avskärmning – Ovaer nackkudde

Ovaer nackkudde med luva
Typ:Uppblåsbar nackkudde med luva
Vikt: 240 g
Material: Polyester, rayon och spandex
Övrigt:Förvaringspåse medföljer

🎩 Integrerad luva som stänger ute omvärlden

🫧 Lätt att göra rent om den blir smutsig

💨 Uppblåsbar, tar liten plats med luften utsläppt

Vill du stänga ute omvärlden helt och försöka återskapa känslan av att vila i ett mörkt rum? Då är resekudden från Ovaer helt rätt för dig.

Den här nackkudden har en inbyggd luva som dämpar ljuset från omgivningen och döljer ditt ansikte medan du använder den. Detta ger dig möjlighet att skapa en liten privat sfär även i offentliga miljöer med mycket folk. För den som lätt störs av ljus och ljud är det en extra bonus som gör det lättare att slappna av.

Luvan kombineras med en uppblåsbar nackkudde som blåses upp till önskad hårdhet. Kudden är lätt att blåsa upp med ett par andetag och kan knäppas ihop med kardborre för att sitta på plats runt halsen.

Hela kudden inklusive luva kan tvättas i 40 grader. Väldigt praktiskt.

Eftersom du enkelt tar ur luften när du inte använder den så behöver den här kudden inte ta speciellt mycket plats i packningen. Däremot kan det vara lite jobbigt att blåsa upp varje gång den används, åtminstone om det är kortare resor.

Vad ska du tänka på när du ska välja resekudde?

Det finns vissa saker som är extra bra att fundera över för att vara säker på att du bli nöjd med din nackkudde. Det som framförallt är värt att tänka igenom är om du föredrar en nackkudde med memory foam eller hellre vill ha en uppblåsbar. För dig som reser med din nackkudde är vikten också värd att väga in (haha!) i beslutsprocessen.

Memory foam eller uppblåsbar?

En klassisk nackkudde är en sådan som du blåser upp. Det finns mängder av fördelar med dessa, inte minst att de är lätta att packa ihop och stoppa undan när de inte används. I regel väger de väldigt lite och kan vikas ihop till ett format som får plats i en jackficka.

Baksidan med den här typen av nackkudde är att de kan läcka luft, vilket gör att de inte blir helt pålitliga. Om det är dålig kvalitet kan de också vara lite knarriga, något som kan vara rätt störande när du försöker slappna av.

Det främsta andra alternativet är att välja en nackkudde med memory foam. Dessa slipper du blåsa upp, och de är istället stoppade med ett skum som ger stadga och mjukhet på samma sätt som en Tempur-kudde. Dessa ger en helt oöverträffad bekvämlighet och är underbara på längre resor.

Å andra sidan tar de större plats än en uppblåsbar kudde, och när de inte används är det lite onödigt att behöva bära dem med sig. Om vikt och packutrymme är begränsat är det lätt att nackkudden får låg prioritet.

Vikt

När du väljer nackkudde är det bra att fundera på vikten. Om du reser mycket, framförallt längre sträckor med flyg, kan det vara bra med en lättare kudde. Om du har med dig kudden på utomhusäventyr, till exempel när du campar, är det också bra med en låg vikt.

Det finns inga rätt eller fel, men innan du väljer en modell med maximal komfort är det värt att kolla så att den inte är för tung för det du ska använda den till.

Fördelar med en bra nackkudde

Om du ska ge dig ut på en längre resa är en bra nackkudde en ovärderlig tillgång. Att kunna spänna på sig en kudde runt nacken och kunna vila nacke utan att ha tillgång till en ordentlig säng kan göra enorm skillnad för hur du mår under resan. Detta gör i sin tur att ditt humör blir bättre, du blir mer utvilad och har lättare att få ut max av din resa.

Väljer du en kudde av bra kvalitet som passar dina behov kommer du också kunna navända den under lång tid. Nackkuddar slits inte så hårt, så om du satsar på en bra en så kan du räkna med att den håller i många år.

Utslaget per resa blir prislappen ändå väldigt låg, och med tanke på hur mycket bättre resan blir så betalar den sig själv.

Frågor och svar om nackkuddar

Är det någon skillnad på ”nackkudde” och ”resekudde”?

Oftast menar man samma sak, men en nackkudde är specifikt en kudde som sitter kring nacken (och används oftast på resa). Resekuddar kan ha en annan form, mer som en helt vanlig kudde. Vi använder bägge ord för samma sak och menar ”nackkudde”.

Spelar kuddens vikt någon roll?

Det beror på. I många fall spelar vikten ingen större roll. Det är främst om du reser med begränsad packning som vikten kan göra skillnad. På en backpackingresa kan det till exempel vara tungt att bära runt på en tyngre kudde med skumfyllning.

Är det skillnad på dyra och billiga nackkuddar?

Ja, som med det mesta är det så att man får det man betalar för. En billigare kudde kan fungera utmärkt men slits kanske fortare än en i högre kvalitet. En bra (och lite dyrare) resekudde kan användas om och om igen utan att slitas nämnvärt, medan en billig kan tappa formen eller börja läcka luft ganska fort.

Kan man tvätta en resekudde?

Ja, nästan alla resekuddar brukar kunna tvättas helt eller åtminstone delvis i tvättmaskin. Det är främst kuddar med skumfyllning som inte kan maskintvättas, men däremot brukar det gå bra att tvätta yttertyget. Ofta kan även skumkudden handtvättas, även om det inte angivits.

Sammanfattning

Att ha en bra nackkudde är ett fantastiskt life hack för dig som reser mycket. Idag finns det många bra varianter, men några saker är extra bra att tänka på.

  • Att använda nackkudde hjälper nacken slappna av och gör att du kan vila eller sova utan att ha tillgång till en ordentlig säng
  • Nackkuddar med memory foam är mycket mjuka och stadiga och ger överlägsen stabilitet
  • Uppblåsbara nackkuddar är oftast inte riktigt lika sköna som de med memory foam. Däremot är de väldigt praktiska och när de inte är uppblåsta får de plats i en jackficka
  • Satsa på en nackkudde med god kvalitet, det är en investering som betalar sig själv över tid
CJ

CJ

Jag grundade Sömntuta.se för att få utlopp för mitt intresse för hälsa och sömn. Som nörd i allmänhet och pryltokig i synnerhet kan jag inte låta bli att vara intresserad av tekniker och prylar som bidrar till bra sömn. Sov gott!