Ultimat köpguide: Bästa huvudkudden i dun 2024

Uppdaterad: 4 jan, 2024

Sidan kan innehålla reklam genom annonslänkar.

För att du ska få en bra natts sömn är det lika viktigt att du väljer en bra kudde som det är att du väljer en bra säng. Men med det stora utbudet av kuddar kan det vara svårt att veta vilken som är bäst. Skulle du ha några nackproblem eller lider av andra bekymmer är det extra viktigt att du letar efter en kudde som ger dig rätt stöd.

Kuddar kommer i olika storlekar, fasthet och utseende. Precis som vid val av madrass eller täcke kan det vara svårt att veta vilka märken och kuddar som håller exakt vad de lovar.

Efter noggrann undersökning och research av olika alternativ har vi kunnat utse ett fåtal produkter som vi gillar extra mycket inom sin kategori. I den här artikeln kommer vi först att gå igenom de dunkuddar som utmärker sig som de bästa. Längre ner går vi också igenom intressant information om dunkuddar och vad som är bra att tänka på när man väljer.

🥇 Bästa huvudkudden i dun överlag anser vi är Engmo Dun Astrid. Det är en kudde som är både fluffig och luftig samt håller sin form under en längre tid.

🦍 Bästa STORA dunkudden är Hotellkudde Large från Høie. Den här kudden (70 x 100 cm) är mer än dubbelt så stor som en vanlig kudde. Samtidigt är den otroligt gosig och skön, så den är perfekt för alla som vill ha en större kudde.

💰 Bästa budgetalternativet är Svinaherden från Ringsted Dun. Denna kvalitetskudde är extremt skön och håller formen bra, men har även ett extra schysst pris.

Psst! Behöver du extra stöd för nacken kan en ergonomisk kudde vara det du behöver. Då rekommenderar jag att du spanar in vår köpguide som fokuserar helt på de bästa ergonomiska kuddarna.

Köpguide för huvudkuddar

En huvudkudde är en viktig del av din sömnkvalitet och komfort. Det finns många olika typer av huvudkuddar att välja mellan, och det kan vara svårt att veta vilken som passar dig bäst. Här är några saker du kan tänka på när du ska köpa en ny kudde:

  • Din sovställning: Beroende på om du sover på rygg, sida eller mage kan du behöva en högre eller lägre kudde för att hålla nacken i en bra position. En tumregel är att kudden ska fylla ut mellanrummet mellan huvudet och madrassen, utan att böja nacken för mycket uppåt eller nedåt.
  • Eventuella allergier: Om du är allergisk mot damm, kvalster eller djurhår kan du behöva en kudde som är allergivänlig och lätt att tvätta. Det finns speciella kuddar som är behandlade mot allergener, eller som har ett avtagbart och tvättbart överdrag. Du kan också välja en syntetisk kudde istället för en naturfyllning, eftersom de oftast är mer hygieniska.
  • Din budget: Priset på en huvudkudde kan variera mycket beroende på material, storlek och märke. Du kan hitta billiga kuddar för några hundra kronor, eller lyxiga kuddar för flera tusen kronor. Det viktigaste är att du väljer en kudde som ger dig god sömn och stöd, oavsett prislapp.

Bästa dunkudden överlag – Engmo Dun Astrid

Engmo dun astrid huvudkudde
Tillgängliga varianter:Låg/Mjuk
Hög/Mjuk
Hög/Fast
Mått:50 x 60 cm
50 x 70 cm
50 x 90 cm
Dunmaterial:Mjuk: 90% europeiskt gåsdun, 10% småfjäder
Fast: 60% europeiskt gåsdun, 40% småfjäder
Dunkvalitet:Klass 1 (bäst av tre klasser)
Miljö:Oeko-Tex, Nomite, EDFA, Downafresh

☁️ Väldigt mjuk, som att sova på ett moln

🪶 Stoppad med dun från hållbart ursprung

🤧 Allergicertifierad (Nomite), kan användas även om du är allergisk

Engmo Dun Astrid är en underbart mjuk och fluffig kudde som finns i flera storlekar och fasthet, vilket innebär att du lätt kan hitta den variant som passar dig bäst.

Tack vare att du kan bestämma vilken variant du vill ha kommer den här kudden att passa bra oavsett vilken sovställning du har. Många vittnar om att de letat efter en perfekt kudde i flera år innan de hittade denna och har varit helt nöjda sedan dess.

De mjukare varianterna av kudden innehåller runt 90% gåsdun medan de fastare kuddarna innehåller 60% av det finaste gåsdunet. Tack vare den här kuddens utformning så kommer du få en kudde som är både fluffig och luftig samt håller sin form under en längre tid.

Något som är värt att tänka på är att den här kudden är mjuk, alltså verkligen mjuk. Om du vill ha en lite fastare kudde är det rekommenderat att välja den fasta varianten med lite högre andel småfjäder.

Kudden är dessutom allergicertifierad, så den går bra att använda även om du har dunallergi.

Till sist är den väldigt enkel att sköta om och kan tvättas i 60 grader. Torka kudden gör du enkelt i torktumlaren.

Den här kudden rekommenderar vi varmt till alla som vill ha den bästa dunkudden som finns på marknaden. Engmo Dun Astrid känns fantastiskt mjuk och härlig och är dessutom producerad på ett ansvarsfullt sätt och med hög kvalitet.

Bästa stora dunkudden – Hotellkudde Large från Høie

Hotellkudde med dun från Hoie
Tillgängliga varianter:Standard
Mått:70 x 100 cm
Dunmaterial:15% dun, 85% småfjäder
Miljö:Oeko-Tex, EDFA, godkänd av Astma och allergiförbundet

☁️ Stor och fluffig med skön fasthet

📘 Perfekt att bulla upp och luta sig mot i sängen

🤧 Allergicertifierad (Astma och allergiförbundet), kan användas även om du är allergisk

Vi är många som njuter av bara tanken på en riktigt stor kudde. Den här ”hotellkudden” från Høie lever upp till alla tänkbara förväntingar, och är verkligen så stor som man vill att den ska vara.

Høie erbjuder en hotellkudde som är bra mycket större än den vanliga huvudkudden, ungefär dubbelt så stor som de flesta andra. Denna kudde är nämligen 70×100 centimeter och är fylld med 85% fjädrar och 15% dun.

Det finns flera fördelar med en stor kudde även om du kanske inte behöver den när du sover. Med en större kudde kommer du helt enkelt få ännu mer stöd i de situationer du behöver det. Kudden är särskilt populär som stöd vid läsning, amning eller som kramkudde när man sover ensam.

Värt att nämna är att den här kudden egentligen inte brukar rekommenderas som enda huvudkudde, även om den självklart går att använda på det viset.

Den är allergivänlig och godkänd av Astma-och Allergiförbundet. Dessutom har den ett EDFA-certifikat vilket är en garanti på att det inte har använts dun från levande fåglar.

En nackdel (?) är att du förmodligen kommer att behöva köpa till nya örngott i den här storleken. Beroende på hur du använder kudden lär du klara dig bra på en eller två uppsättningar, så det behöver inte bli så dyrt eller jobbigt.

Den här stora dunkudden rekommenderas främst till dig som letar efter extra stöd vid amning eller läsning. Den är också ett bra alternativ till dig som gillar att ha någonting att krama om när du sover. Sist men inte minst går det givetvis att använda den som en vanlig huvudkudde, dock är den kanske lite för stor för detta.

Bästa dunkudden budget – Ringsted Dun Svinaherden

Svinaherden – Dunkudde
Tillgängliga varianter:Låg, Medium, Hög
Mått:50 x 60 cm
Dunmaterial:Yttre kammare av 90% europeiskt myskandsdun & 10% småfjädrar
Inre kammare av 30% europeiskt anddun & 70% småfjädrar
Miljö:Oeko-Tex, Nomite, EDFA, Downafresh

🪶 Stoppad med dun från hållbart ursprung

💰 Bra pris!

🤧 Allergicertifierad (Nomite), kan användas även om du är allergisk

Den här högkvalitativa och fluffiga dunkudden är en utmärkt huvudkudde som dessutom har ett rimligt pris. Det är inte den billigaste kudden som finns, men väger man in dess egenskaper så är det här ett väldigt prisvärt alternativ.

Svinaherden är tillverkad med tre kammare, var och en med olika mix av dun. Det ger en lite fastare kärna som ger stadga och slitstyrka, samtidigt som de yttre skikten är mjuka och följsamma.

Konstruktionen gör också att kudden håller formen bra, och med en eller två puffar kommer den återfå sin form och bli i skick som ny.

Det finns möjlighet att välja olika höjd, där vi tycker att medium är ett bra val för de flesta. Om du sover majoriteten av tiden på sidan är det kanske snarare den höga modellen som gäller.

Dunmixen är bra och allt dun kommer från garanterat hållbara källor där man verifierat att allting går rätt till. Du kan med andra ord sova gott med gott samvete.

Kudden är kvalsterfri och eftersom den är Nomite-certifierad går den bra att använda även för dig som är dunallergiker.

Sammantaget är detta en kudde som har mycket gemensamt med kuddarna vi tycker är allra, allra bäst. Skillnaden ligger främst i att den här kudden har något enklare material och inte ger riktigt samma lyxkänsla som de dyrare alternativen. Men med tanke på priset är det mer än okej.

Den här dunkudden rekommenderas främst till dig som letar efter den mest prisvärda kudden. Den bockar av alla viktiga kriterier och är trots det rimligt prissatt.

Bra alternativ – Dunkudde Mondo från Millie Notti

Mondo huvudkudde

Mondo Dunkudde är en väldigt skön kudde. Ibland kan dun kännas väldigt kompakt och obekvämt men inte med den här kudden. Den här kudden är spänstig och luftig vilket ger en väldigt lyxig och behaglig känsla. Det finns vissa kuddar tillverkade av naturmaterial som luktar lite illa vilket leder till en otrevlig upplevelse. Enligt många som testat Mondo Dunkudde är det här inte ett problem.

Materialet i denna kudde består av anddun vilket innebär att den alltid kommer att hålla den perfekta temperaturen. Värmen i och på kudden regleras efter din kroppstemperatur så att den är nästan densamma.

Det yttre materialet är neutralt vilket bidrar till den lyxiga känslan. Du slipper alltså onödiga krusiduller som vissa andra kuddar har. Det är möjligt att tvätta den och en rekommendation är att du vädrar kudden då och då. På så sätt kommer den klara sig bra under en längre tid.

Vanliga frågor och svar

Varför är val av kudde så viktigt?

Det finns flera anledningar varför valet av kudde är så viktigt. Bland annat kan fel kudde ge dig nackproblem och sömnproblem. Men genom att välja en kudde som ger rätt stöd kan du undvika detta.

Många tänker inte på vilken typ av kudde de köper utan väljer endast efter vilket pris kuddarna har. Det är inte något vi rekommenderar. Välj istället den kudde som erbjuder det just du behöver.

Vilken kudde är bäst – fiberkudde eller dunkudde?

Det är svårt att svara på. Det korta svaret är att den bästa kudden varierar beroende på vad du letar efter. Skulle du vara allergisk kan det finnas dunkuddar som du bör undvika och en fiberkudde är då bättre.

Du måste själv avgöra vilken kudde som passar dig bäst, läsa på om olika varianter av både fiberkuddar och dunkuddar för att avgöra vilken som är bäst.

Varför ska jag skaffa en dunkudde?

Dunkuddar är härligt mjuka och många tycker att det är de absolut skönaste kuddarna. Känslan är helt unik och om du vill ha maximal komfort och lyxkänsla är dunkudde helt enkelt det som ger bäst resultat.

Samtidigt är det faktiskt inte säkert att det är det bästa för dig. Det finns många faktorer du måste tänka på. Skulle du till exempel vara allergisk mot dun kan du självklart inte välja en äkta dunkudde, men en fiberkudde eller en med syntetiskt dun borde gå bra.

Hur hittar jag rätt kudde för mig?

Det finns en rad faktorer du bör tänka på när du vill välja den bästa kudden för dig. Först bör du givetvis utgå ifrån vad som är skönt att ligga på.

Men en ännu viktigare faktor är hur bra stöd kudden ger dig. Vissa personer behöver ett bättre stöd för sin nacke jämfört med andra.

Vilken kudde som är bäst kan också variera beroende på om du har en viss sovställning eller inte. Om du sover på magen kommer det inte kännas lika bekvämt ifall du väljer en väldigt fast kudde. Kort sagt måste du helt enkelt prova dig fram.

En kudde kan verka superbra när du läser om den, men först när du testat den kan du avgöra ifall det är rätt kudde för dig eller inte. Hittar du fler än en kudde som känns rätt kan du försöka jämföra de två med varandra.

Måste jag betala flera tusen kronor för en bra kudde?

Nej, absolut inte. Det finns flera billigare alternativ som kan fungera lika bra. Kuddarna som är lite dyrare är dock ofta i bättre kvalitet vilket innebär att de håller längre och har egenskaper som inte finns bland de billigare alternativen.

Det enda vi kan rekommendera är att du fokuserar på vilken typ av kudde du behöver i första hand. Sedan kan du kolla priset och skulle det kännas för dyrt kan du leta efter billigare alternativ. Ibland finns det kuddar som erbjuder samma stöd och god sömn för väldigt olika priser.

Vilken kudde är bäst för mig med nackproblem?

Vilken kudde som passar dig bäst är svårt att svara på. Det är nämligen något som varierar mellan olika personer. I de flesta fallen rekommenderas en kudde som erbjuder bra tryckavlastning.

Genom att använda en kudde som både avlastar nacken och kanske även ryggen, kommer det förhoppningsvis hjälpa din kropp att slappna av. Vilket i sin tur leder till mindre nackbesvär samt bättre sömn.

Vilken sovställning är bäst?

Det finns viss forskning som pekar på att det är bäst att sova på rygg. Men samtidigt sägs det att du minskar snarkning ifall du sover på sidan. Det bästa svaret på vilken sovställning som är bäst är att det finns ingen.

Det bästa är att du köper en madrass och kudde som ger dig det stöd du behöver. Det viktigaste är att din rygg hålls rak när du sover för att undvika rygg- och nackproblem. Hur mycket stöd du behöver beror på din kroppstyp och vikt.

Så länge du har en bra säng, madrass, täcke och kudde som ger dig det stöd du behöver kan du sova i vilken ställning du vill.

Var kan jag köpa kuddar?

Det finns flera ställen du kan köpa kuddar på. Många butiker finns i både fysisk form och på nätet vilket innebär att du kan i stort sett köpa en kudde var du än befinner dig.

Det svåra med att beställa kuddar på nätet är att du inte kan känna på den och måste lita på den beskrivning som finns. En rekommendation är att se ifall det finns recensioner. På så sätt får du veta mer om vad andra personer har för åsikt om de olika kuddarna.

Bor du däremot i närheten av en butik som säljer kuddar kan det vara en bra idé att besöka den för att få en tydligare bild över hur kuddarna känns och vad de har för egenskaper. Du kan dessutom prata med personalen ifall du inte vet exakt vad för typ av kudde du behöver.

Liknande artiklar

CJ

CJ

Jag grundade Sömntuta.se för att få utlopp för mitt intresse för hälsa och sömn. Som nörd i allmänhet och pryltokig i synnerhet kan jag inte låta bli att vara intresserad av tekniker och prylar som bidrar till bra sömn. Sov gott!