Bästa ergonomiska kudden 2024

Uppdaterad: 8 jan, 2024

Sidan kan innehålla reklam genom annonslänkar.

Lider du av nackont? Upplever du att nacke och kropp känns stel efter att du sover? Då kan det vara så att din sovposition och huvudkudde inte är riktigt matchade.

Kombination av hur du sover och vilken kudde du använder kan ha stor påverkan på kvalitén i din sömn. Om kombinationen inte är bra så kan det i värsta fall ge sömnbesvär, huvudvärk och i förlängningen bidra till ökad risk för andra hälsobesvär.

Om du vill vara säker på att din sovställning och huvudkudde är bra matchade så kan en ergonomisk kudde (ibland även kallad funktionskudde) vara rätt för dig. En ergonomisk kudde kan ge en stor förbättring om du lider av smärta eller bara upplever att din vanliga kudde inte ger tillräckligt stöd.

Skillnaden kan vara enorm, och ge radikal förbättring till din nattsömn.

Vilka funktionskuddar är bäst?

Det kan vara svår att veta vilka märken och produkter som håller vad de lovar. När det kommer till ergonomiska kuddar som ska avlasta nacken är det också viktigt att kudden är noggrant utformad för att verkligen ge den effekt som förväntas.

Vi har testat oss igenom de ergonomiska kuddar som finns på marknaden, för att kunna ge en rekommendation till vilka du bör kika extra på.

🥇 Bästa ergonomiska kudden överlag anser vi är Tempur Cloud. Med nyutvecklad teknik har Tempur tagit fram en kudde som ser ut och känns mer lik en traditionell kudde, men som anpassar sig efter dig och är fullt ergonomisk.

👤 Bästa anatomiska kudden (formad efter nacken) är Tempur Original. Denna klassiker har en beprövad design med material av högsta kvalitet.

💰 Bästa budgetalternativet är Henrik från Norfbr. Den här kudden påminner mycket om Tempur Original, men säljs till ett betydligt lägre pris.

Psst! Är du mer intresserad av en klassisk huvudkudde i dun? Då rekommenderar jag att du spanar in vår köpguide som fokuserar helt på de bästa dunkuddarna. 

Bästa ergonomiska kudden överlag – Tempur Cloud

Tempur Cloud, bästa ergonomiska kudden mot nackont

☁️ Passar alla sovställningar

🔬 Specialutvecklat material (”Tempur Extra Soft”) som ger en unik balans mellan mjukhet och stöd

🧽 Materialet formar sig efter din unika kroppstyp – oavsett vikt, form och storlek

Ju mer vi använder Cloud Comfort från Tempur, desto mer känns det som den ultimata kudden. Cloud är både fullt ergonomisk, samtidigt som den konkurrerar med de bästa dunkuddarna om att erbjuda en mjuk och gosig känsla.

Cloud Comfort har en perfekt balans mellan att vara mjuk och att ge stöd. Den balansen uppnås genom en traditionell form som kompletteras med ett särskilt innerfodral som innehåller tusentals små Tempur mikro-kuddar. På så vis får man det bästa av båda världar.

Kudden passar alla sovställningar och samma kudde kan användas oavsett hur mycket du väger eller hur breda dina axlar är. Kudden reagerar på din kroppsvärme och mjuknar för att anpassa sig efter dig. När du inte använder kudden återgår den till sin ursprungliga form igen.

Det finns inte mycket att anmärka på, men en nackdel med den här kudden är att det inte går att maskintvätta innerkudden. Så är det för alla kuddar av den här typen, men det är ändå något att vara medveten om.

Skulle du få en fläck så går det däremot utmärkt att fläckbehandla med fläckborttagning vatten. För regelbunden uppfräschning kan du tvätta det yttre kuddfodralet. Det klarar tvätt i 40 grader.

Cloud Comfort är inte bara den bästa ergonomiska kudden, utan kanske den bästa huvudkudden över huvud taget. Den passar alla, inte bara om du har problem med nacksmärta eller stelhet.

Bästa anatomiska kudden för nackont – Tempur Original

Tempur Original - kudde mot nackont

👩‍⚕️ Medicinskt klassad som hjälpmedel av Läkemedelsverket

😴 Vågformad design som följer den naturliga kurvan på nacke och huvud

☁️ Mjuknar med användning för att anpassa sig efter dig

Tempurs mest klassiska kudde är den här originalmodellen som du kanske känner igen. Den har varit ett väldigt populärt val inom ergonomiska kuddar under flera årtionden, och det med god anledning.

Den lite vågformade designen är tänkt att följa den naturliga kurvan på din nacke och huvud. Kudden ger ett direkt stöd till huvud, nacke och axlar för att avlasta ryggraden och möjliggöra en behaglig och avslappnad sovställning även för dig med nacksmärta. 

Den lite mer fasta känslan i den här kudden kan kännas lite ovan till en början. Anledningen till att den känns fast är för att kudden är tillverkad i Tempurs egenutvecklade material som anpassar sig och ger tryckmotstånd när du vilar huvudet på den.

Materialet reagerar på värme och mjuknar när du använder den, vilket är bra att veta om du känner på den och tycker den känns stum. Är du van vid en fluffig dunkudde känns det kanske lite annorlunda till en början, men inom kort kommer du vänja dig och (med största sannolikhet) få en ny favoritkudde. 

Tempur Original är registrerad hos Läkemedelsverket som en medicinteknisk produkt klass 1, vilket ger stöd för att produkten håller vad den lovar. Efter att ha provat kudden kan vi intyga att det är väldigt avslappnande och att kudden fungerar utmärkt både för dig som sover på rygg eller på sida. 

Ett minus med den här kudden är att den inte kan tvättas i tvättmaskin. Vi hade väldigt gärna sett att det hade gått, men med hänsyn till hur kudden är uppbyggd är det inte konstigt att maskintvätt hår bort.

Skulle du få en fläck så går det däremot utmärkt att fläckbehandla med ett vanligt medel och lite vatten. För regelbunden uppfräschning kan du tvätta det yttre kuddfodralet som är i ett stretchigt jersey-material. Det klarar tvätt i 60 grader, så det kan du få riktigt rent och fräscht.

Värt att veta är också att Tempur-kudden kan köpas i olika storlekar. Det som främst avgör vilken storlek du ska välja är hur breda axlar du har. Välj därför en mindre kudde om du har smala axlar och lite större om du är bredaxlad. Om du tvekar mellan två storlekar rekommenderas att välja den lite större.

Bästa ergonomiska kudden budget – Norfbr Henrik

Henrik från Norfbr, mest prisvärda funktionskudden

💰 Mycket prisvärd

😴 Vågformad design som följer den naturliga kurvan på nacke och huvud

☁️ Mjuknar med användning för att anpassa sig efter dig

En lite enklare men fortfarande väldigt skön och ergonomisk kudde är modellen Henrik från Norfbr (Hemtex egna märke). Den är formad och fylld med memoryskum som liknar Tempur Original, men går att köpa för ett betydligt lägre pris.

Precis som Tempur Original har den en vågformad design som är menad att spegla kurvan på din nacke och huvud. Du får direktkontakt med huvud, nacke och axlar, vilket även bidrar till att ge avlastning till ryggraden.

Vågformen möjliggör även att sova antingen på rygg eller på sidan, det är bara att rotera kudden så att formen matchar. Det spelar alltså ingen roll vilket sovposition du trivs i, den här kudden kan ändå användas.

Funktionen i materialet lämnar inget att klaga på (särskilt med hänsyn till priset). Jämfört med Tempur Original känns den lite styvare, men inte direkt så att det stör. När du ligger på den anpassar den sig som den ska, och här uppfyller den förväntningarna bra. Den är dock inte lika bekväm och härlig som till exempel Tempur Cloud.

Likt övriga modeller är det inte möjligt att tvätta innerkudden, men det yttre fodralet går bra att ta av och tvätta i 60 grader. Ett litet plus för det perforerade tyget på kortsidorna som hjälper till att få kudden att användas och inte samla på sig fukt.

Norbr Henrik är en utmärkt funktionskudde som visserligen inte är riktigt lika följsam och skön som några av de andra alternativen. Det är ett bra val särskilt för dig som letar efter en kudde som är ergonomisk men ryms inom en mindre budget.

Fler bra funktionskuddar

Bästa justerbara ergonomiska kudden – Hästens Therapeutic

Hästens Therapeutic ergonomisk kudde

Hästens Therapetic är en lyxig och ergonomisk kudde med innovativ design bestående av en huvudkudde och två uttagbara och tryckavlastande cylindrar. Detta ger maximal flexibilitet samtidigt som material och kvalitet är i absolut toppklass.

Hästens är kända för att göra några av världens bästa sängar, men de är även i toppen när det kommer till ergonomiska kuddar för dig som vill vara varsam mot nacken.

Känslan i den här kudden är i grund och botten liknande vilken högkvalitativ dunkudde som helst, men kombineras med två tryckavlastande cylindrar som kan omplaceras för optimal effekt. Det ger dig möjlighet att reglera själv efter vad som passar din kropp, och till exempel själv kunna välja om du vill använda en eller båda cylindrarna. 

Kudden är fylld i en fin kombination av 85% andfjäder och 15% dun. Detta resulterar i en fluffig känsla samtidigt som den har goda egenskaper för att behålla svalka och transportera fukt. Hästens kuddar med riktigt dun kommer alltid från etiskt riktiga förhållanden, så du kan med gott samvete njuta av den här kudden. 

På grund av att det till stor del är naturmaterial i kudden blir det däremot inte lämpligt att tvätta den i maskin. Kudden levereras med ett kuddfodral som skyddar bra mot svett och andra fläckar, men vi rekommenderar att vara extra noga med att använda ett bra örngott (kanske till och med dubbla) för att undvika att kudden blir ofräsch.

Skulle du ändå få fläckar går det bra att fläckbehandla med lämpligt medel, och du kan även fräscha upp den genom att hänga den utomhus alternativt lägga den i frysen över natten.

Bästa resekudden för nacken – Tempur resekudde

Tempur resekudde

Söker du en ergonomisk kudde att ta med dig på resan är det denna från Tempur vi rekommenderar. Den har samma höga kvalitet som Tempurs Original-kudde, men kommer här i ett lite mer behändigt och resvänligt format. 

Tempurs resekudde passar perfekt för att ta med på resan. När den inte används rullar du helt enkelt ihop den till en cylinder och förvarar i den medföljande väskan. 

Precis som Tempur Original är denna kudde medicinskt klassad, och har samma beprövade materialsammansättning och samma höga kvalitet. Känslan är på samma sätt lite fast till en början, men ger med sig och anpassar sig efter att den blivit varm av din kroppstemperatur. 

Du kan använda dig av den här kudden både som övernattningskudde och som resekudde på flyg och tåg, och du kommer att älska känslan. Det smidiga formatet gör att den får plats även i handbagaget och kan hållas lättillgängligt vid alla tidpunkter. En uppskattad kompanjon på alla resor helt enkelt. 

Precis som storsyskonet är den här modellen tyvärr inte möjlig att maskintvätta. Vid användning både med och utan örngott kan vi konstatera att den mörkare färgen på kuddens yttre tyg gör att den upplevs som fräsch även efter många användningar. Tyget kan tas av och tvättas separat, så du klarar dig fint utan örngott om du inte vill ha det.

Vanliga frågor om ergonomiska kuddar

Vilken sovställning är bäst för att undvika ont i nacken?

Det är svårt att svara på helt definitivt, men forskning pekar på att det klart mest ergonomiska sättet att sova på är genom att ligga plant på rygg. 

Om du sover på sidan finns det risk att du kan uppleva att det orsakar smärta i axlarna och höfterna. Det anses samtidigt vara positivt att sova på sidan för att minska snarkning.

Att ligga på magen är det många som gillar, men även det har visat sig kunna leda till ökad risk för smärta i nacke och rygg. 

Att tvinga sig att sova i en särskild ställning är inget vi rekommenderar. Däremot rekommenderar vi starkt att välja en kombination av madrass och kudde som avlastar ryggraden på bästa sätt. De kuddar vi tipsar om i den här artikeln är allihop bra alternativ som hjälper dig undvika eller lindra smärta.

Vilka kuddar är bra för mig om jag har nackproblem?

Exakt vilken kudde som är bäst för dig kan variera från person till person. Generellt kan man säga att en tryckavlastande kudde likt de vi tipsar om i den här artikeln är bra för dig med nackproblem. Genom att avlasta nacke och rygg hjälper de din kropp att slappna av, vilket både bör ge mindre besvär och en förbättrad sömn.

Hur kan valet av kudde hjälpa dig undvika nackbesvär?

Genom att välja en kudde som avlastar nacke, axlar och ryggrad kan du minska spänningen i kroppen. Det gör det lättare för kroppen att slappna av, vilket både innebär att spänningar i nacken lindras och att det blir lättare att somna in. 

Tvärtom kan en kudde med illa anpassad form gentemot din kroppsform förvärra eller skapa nya besvär. Var därför noggrann med vilken kudde du väljer, och glöm inte att prioritera god ergonomi.

CJ

CJ

Jag grundade Sömntuta.se för att få utlopp för mitt intresse för hälsa och sömn. Som nörd i allmänhet och pryltokig i synnerhet kan jag inte låta bli att vara intresserad av tekniker och prylar som bidrar till bra sömn. Sov gott!