Bästa ergonomiska kudden 2022

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Lider du av nackont, och söker en kudde som kan ge avlastning? En ergonomisk kudde kan ge en stor förbättring om du lider av smärta eller bara upplever att din vanliga kudde inte ger tillräckligt stöd. Skillnaden kan vara enorm, och ge radikal förbättring till din nattsömn.

Men likt mycket annat är det så lätt att veta vilka märken och produkter som håller vad de lovar. När det kommer till ergonomiska kuddar som ska avlasta nacken är det också viktigt att kudden är noggrant utformad för att verkligen ge den effekt som förväntas.

Vi har testat oss igenom de ergonomiska kuddar som finns på marknaden, för att kunna ge en rekommendation till vilka du bör kika extra på. I vårt test landar vi i att den bästa ergonomiska kudden heter Hästens Therapeutic, tack vare den innovativa designed med separata tryckavlastande cylindrar och lyxiga material. Ett billigare men fortfarande bra alternativ som vi rekommenderar är Original-kudden från Tempur, en klassiker som förfinats över tid och vars höga kvaliteten borgar för att kudden håller länge. 

Bästa kudden för nackont – Hästens Therapeutic

Hästens Therapeutic ergonomisk kudde

Den allra bästa kudden för dig med nackont är enligt oss Hästens Therapetic. Det är en lyxig och ergonomisk kudde med innovativ design bestående av en huvudkudde ohc två uttagbara och tryckavlastande cylindrar. Detta ger maximal flexibilitet samtidigt som material och kvalitet är i absolut toppklass.

Hästens är kända för att göra några av världens bästa sängar, men de är även bäst när det kommer till ergonomiska kuddar för dig som vill vara varsam mot nacken. Känslan i den här kudden är i grund och botten liknande vilken högkvalitativ dunkudde som helst, men kombineras med två tryckavlastande cylindrar som kan omplaceras för optimal effekt. Det ger dig möjlighet att reglera själv efter vad som passar din kropp, och till exempel själv kunna välja om du vill använda en eller båda cylindrarna. 

Kudden är fylld i en fin kombination av 85% andfjäder och 15% dun. Detta resulterar i en fluffig känsla samtidigt som den har goda egenskaper för att behålla svalka och transportera fukt. Hästens kuddar med riktigt dun kommer alltid från etiskt riktiga förhållanden, så du kan med gott samvete njuta av den här kudden. 

På grund av att det till stor del är naturmaterial i kudden blir det däremot inte lämpligt att tvätta den i maskin. Kudden levereras med ett kuddfodral som skyddar bra mot svett och andra fläckar, men vi rekommenderar att vara extra noga med att använda ett bra örngott (kanske till och med dubbla) för att undvika att kudden blir ofräsch. Skulle du ändå få fläckar går det bra att fläckbehandla med lämpligt medel, och du kan även fräscha upp den genom att hänga den utomhus alternativt lägga den i frysen över natten.

Bästa budget kudde för nackont – Tempur Original

Tempur Original - kudde mot nackont

Tempurs mest klassiska kudde är den här originalmodellen som du kanske känner igen. Den har varit ett väldigt populärt val inom ergonomiska kuddar under flera årtionden, och det med god anledning. Den lite vågformade designen är tänkt att följa den naturliga kurvan på din nacke och huvud. Kudden ger ett direkt stöd till huvud, nacke och axlar för att avlasta ryggraden och möjliggöra en behaglig och avslappnad sovställning även för dig med nacksmärta. 

Den lite mer fasta känslan i den här kudden kan kännas lite ovan till en början. Anledningen till att den känns fast är för att kudden är tillverkad i Tempurs egenutvecklade material som anpassar sig och ger tryckmotstånd när du vilar huvudet på den. Materialet reagerar på värme och mjuknar när du använder den, vilket är bra att veta om du känner på den och tycker den känns stum. Är du van vid en fluffig dunkudde känns det kanske lite annorlunda till en början, men inom kort kommer du vänja dig och (med största sannolikhet) få en ny favoritkudde. 

Tempur Original är registrerad hos Läkemedelsverket som en medicinteknisk produkt klass 1, vilket ger stöd för att produkten håller vad den lovar. Efter att ha provat kudden kan vi intyga att det är väldigt avslappnande och att kudden fungerar utmärkt både för dig som sover på rygg eller på sida. 

Ett minus med den här kudden är att den inte kan tvättas i tvättmaskin. Vi hade väldigt gärna sett att det hade gått, men med hänsyn till hur kudden är uppbyggd är det inte konstigt att maskintvätt hår bort. Skulle du få en fläck så går det däremot utmärkt att fläckbehandla med ett vanligt medel och lite vatten. För regelbunden uppfräschning kan du tvätta det yttre kuddfodralet som är i ett stretchigt jersey-material. Det klarar tvätt i 60 grader, så det kan du få riktigt rent och fräscht.

Värt att veta är också att Tempur-kudden kan köpas i olika storlekar. Det som främst avgör vilken storlek du ska välja är hur breda axlar du har. Välj därför en mindre kudde om du har smala axlar och lite större om du är bredaxlad. Om du tvekar mellan två storlekar rekommenderas att välja den lite större.

Bästa resekudden för nacken – Tempur resekudde

Tempur resekudde

Söker du en ergonomisk kudde att ta med dig på resan är det denna från Tempur vi rekommenderar. Den har samma höga kvalitet som Tempurs Original-kudde, men kommer här i ett lite mer behändigt och resvänligt format. 

Tempurs resekudde passar perfekt för att ta med på resan. När den inte används rullar du helt enkelt ihop den till en cylinder och förvarar i den medföljande väskan. 

Precis som Tempur Original är denna kudde medicinsktekniskt klassad, och har samma beprövade materialsammansättning och samma höga kvalitet. Känslan är på samma sätt lite fast till en början, men ger med sig och anpassar sig efter att den blivit varm av din kroppstemperatur. 

Vi har använt oss av den här kudden både som övernattningskudde och som resekudde på flyg och tåg, och älskar känslan. Det smidiga formatet gör att den får plats även i handbaget och kan hållas lättillgängligt vid alla tidpunkter. En uppskattad kompanjon på alla resor helt enkelt. 

Precis som storsyskonet är den här modellen tyvärr inte möjlig att maskintvätta. Vi har använt den både med och utan örngott, och kan konstatera att den mörkare färgen på kuddens yttre tyg gör att den upplevs som fräsch även efter många användningar. Tyget kan tas av och tvättas separat, så du klarar dig fint utan örngott om du inte vill ha det.

Vanliga frågor om ergonomiska kuddar

Vilken sovställning är bäst för att undvika ont i nacken?

Det är svårt att svara på helt definitivt, men forskning pekar på att det klart mest ergonomiska sättet att sova på är genom att ligga plant på rygg. 

Om du sover på sidan finns det risk att du kan uppleva att det orsakar smärta i axlarna och höfterna. Det anses samtidigt vara positivt att sova på sidan för att minska snarkning.

Att ligga på magen är det många som gillar, men även det har visat sig kunna leda till ökad risk för smärta i nacke och rygg. 

Att tvinga sig att sova i en särskild ställning är inget vi rekommenderar. Däremot rekommenderar vi starkt att välja en kombination av madrass och kudde som avlastar ryggraden på bästa sätt. De kuddar vi tipsar om i den här artikeln är allihop bra alternativ som hjälper dig undvika eller lindra smärta.

Vilka kuddar är bra för mig om jag har nackproblem?

Exakt vilken kudde som är bäst för dig kan variera från person till person. Generellt kan man säga att en tryckavlastande kudde likt de vi tipsar om i den här artikeln är bra för dig med nackproblem. Genom att avlasta nacke och rygg hjälper de din kropp att slappna av, vilket både bör ge mindre besvär och en förbättrad sömn.

Hur kan valet av kudde hjälpa dig undvika nackbesvär?

Genom att välja en kudde som avlastar nacke, axlar och ryggrad kan du minska spänningen i kroppen. Det gör det lättare för kroppen att slappna av, vilket både innebär att spänningar i nacken lindras och att det blir lättare att somna in. 

Tvärtom kan en kudde med illa anpassad form gentemot din kroppsform förvärra eller skapa nya besvär. Var därför noggrann med vilken kudde du väljer, och glöm inte att prioritera god ergonomi.