Ultimat test: Bästa luftmadrassen 2024

Uppdaterad: 7 jan, 2024

Sidan kan innehålla reklam genom annonslänkar.

En luftmadrass är perfekt för dig som snabbt behöver kunna trolla fram sängutrymme. Antingen du själv är ute och reser, eller tar emot gäster som stannar över natten.

Då är en en bra luftmadrass perfekt att plocka fram, använda, och sen packa undan. Underbart enkelt och praktiskt, och dessutom mycket billigare än en traditionell säng.

Men, det är viktigt att välja en bra luftmadrass. Dåliga madrasser som läcker luft och knarrar är hemska att sova i, och långsamma pumpar som väsnas gör att man drar sig för att plocka fram den. Nej, det kan du vara utan!

Efter noggrann undersökning och research av olika alternativ har vi kunnat utse ett fåtal produkter som vi gillar extra mycket inom sin kategori. I den här artikeln kommer vi först att gå igenom de lakan som utmärker sig som de bästa. Längre ner går vi också igenom intressant information om lakan och vad som är bra att tänka på när man väljer.

🥇Bästa luftmadrassen överlag anser vi är Bestway Fortech Essence, med slitstarkt material och generösa mått. Dessutom med inbyggd pump som trots det större formatet fyller upp madrassen med luft på 240 sekunder.

🥈 Också väldigt bra är Bestway Aeroluxe, som med den inbyggda och elektriska pumpen blåser upp sig själv inom 180 sekunder.

💰 Bästa budgetvalet är Flock Classic från Outwell, som har godkänd komfort (särskilt för dess pris) och gör jobbet utan att kosta skjortan.

Bäst luftmadrass överlag – Bestway Fortech Essence

Bestway Fortech Essence uppblåsbar madrass
Material:Fortech (blandning av tätt polyestertyg och PVC)
Mått:203 x 152 x 36 cm
Pump:Inbyggd elektrisk pump
Vikt:6,4 Kg

☁️ Mjuk och följsam med minimalt knarrande ljud

💨 Inbyggd elektrisk pump blåser upp madrassen på 240 sekunder

😴 Klarar flera nätter av sömn utan att behöva fyllas på

🎒 Praktisk väska ingår för att enkelt kunna förvara eller ta med sig madrassen på resa

Den här luftmadrassen från Bestway är tillverkad i ett specialutvecklat material som heter Fortech. Det ger en oöverträffad kombination av komfort och slitstyrka som gör att det här just nu är den bästa uppblåsbara madrassen.

Fortech-materialet ger även en något lägre vikt än motsvarande modeller, men med mycket bra egenskaper när det kommer till tålighet och hållbarhet.

Jämfört med vanligt PVC-plast är Fortech betydligt mer motståndskraftigt mot punktering och repor, vilket är A och O när det kommer till en uppblåsbar madrass. 

Den mjuka ytan upptill isolerar och skyddar dig från kyla som annars kan störa sömnen. Ytan har också en form som anpassar sig efter dina rörelser och ger bra följsamhet, vilket bidrar till att minska den klassiska knarrigheten hos luftmadrasser.

Bädden är designad med en räfflad ytterkant ger extra stöd och skyddar dig från att råka rulla av madrassen medan du sover. Ena kortsidan har en inbyggd kudd-del som bidrar till att lättare få en skön sovposition på madrassen.

Den inbyggda luftpumpen är enkel att använda och blåser automatiskt upp madrassen åt dig på cirka 4 minuter. Har du inte haft en luftmadrass med inbyggd pump tidigare så kommer det här vara en helt ny och underbart enkel upplevelse.

När du är klar med madrassen kan pumpen användas för att tömma ut all luft. Lätt som en plätt och väldigt mycket trivsammare än traditionella madrasser utan egen pump. 

Bestway Fortech Essence passar alla som vill ha en uppblåsbar madrass som så gott som möjligt ersätter en traditionell säng. Den ger väldigt god komfort men kan enkelt pumpas i och ur för att inte ta plats när den är oanvänd.

Bästa smala luftmadrassen – Bestway Aeroluxe

Bestway Aeroluxe
Material:Fortech (Polyester, PVC)
Mått:191 x 97 x 46 cm
Pump:Inbyggd elektrisk pump
Vikt:5 Kg

💨 Inbyggd elektrisk pump blåser upp madrassen på 180 sekunder

🎒 Praktisk väska ingår för att enkelt kunna förvara eller ta med sig madrassen på resa

Denna lite mer traditionella modell av luftmadrass från Bestway är ett utmärkt val om du vill ha en riktigt bädd utan att den ska kosta för mycket.

Madrassen är tillverkad i Fortech, en slitstark blandning av polyester och PVC-plast som har behandlats för att vara bekväm att sova på. Vad gäller själva materialet och konstruktionen är det inga direkta krusiduller utan rakt upp och ner en luftmadrass så som du är van vid att se dem. 

Tjockleken på 46 cm gör att madrassen erbjuder bra dämpning och kan användas även i trånga utrymmen. Den är skön att ligga på, men kan behöva pumpas mellan varven om den används flera nätter i rad. 

Pumpa gör du med den medföljande elektriska pumpen, som fyller upp madrassen från tom till full på 3 minuter. Det är väldigt bra och bättre än väntat i den här prisklassen.

En nackdel är att pumpen låter ganska mycket när madrassen blåses upp. Men eftersom pumpen är effektiv och det går fort så är det inte ett problem som upplevs som speciellt avgörande.

Bestway Aeroluxe rekommenderas till alla som vill ha en luftmadrass som ger bra komfort, snabbt pumpas upp och som har en lägre prislapp än de dyrare madrasserna. Detta är ett utmärkt alternativ.

Bästa luftmadrassen budget – Outwell Flock Classic

Outwell Flock Classic uppblåsbar madrass
Material:PVC
Mått:185 x 70 x 20 cm
Pump:Ingår ej
Vikt:1,4 Kg

🪶 Låg vikt på 1,4 kg gör den lätt att ta med sig på resa

💰 Väldigt prisvärd

Flock Classic från Outwell är en klassisk luftmadrass utan något som krånglar till det. Det slitstarka och lättviktiga PVC-materialet gör att Flock Classic passar väldigt bra på resan, eller bara till dig som letar en bra budget-madrass.

Flock Classic är bara 20 cm tjock, vilket ger en viss begränsning av hur hög komfort den har. Ändå är det en skön madrass att ligga på, tack vare dess form. Ovansidan har gropar som är väl avvägda för att ge en skön känsla trots den låga höjden.

Det medföljer ingen pump, men om du redan har en pump kan du självklart använda den. Annars är det manuell uppblåsning som gäller. Det är en bra idé att köpa till en smidig pump, speciellt om du ska använda madrassen på resa.

Den här madrassen är inte lika skön som de större varianterna vi rekommenderar, men här borde jämförelsen kanske snarare vara mot ett traditionellt liggunderlag. Utifrån det perspektivet är det här ett väldigt bra val som ger betydligt högre komfort, utan att för den skull bli tung eller ta upp mycket plats.

Outwell Flock Classic är ett väldigt bra budgetval som passar allra bäst till dig som ska bära med dig madrassen mycket. Den låga vikten kombinerat med slitstarka material ger ett bra totalresultat, men för regelbundet hemmabruk är någon av de andra alternativen bättre.

Fler bra uppblåsbara madrasser

Bästa luftmadrassen för barn – Bestway Horizon

Bestway Horizon luftmadrass för barn
Material:Fortech (Polyester, PVC)
Mått:185 x 76 x 22 cm
Pump:Extern, medföljer ej

😴 Mindre format, bra anpassat för barn

💰Prisvärd

Denna modell från Betway är lite mindre i måtten, vilket gör den till en bra luftmadrass för barn. I övrigt är det en ganska klassisk luftmadrass med robust konstruktion som gör den slitstark. 

Madrasssen är tillverkad i materialet Fortech, som jämfört med vanlig PVC har förbättrade egenskaper när det kommer till slitstyrka. För en madrass med så pass lågt pris tycker vi det är ett stort plus, och mer än vad man kan förvänta sig när man jämför med andra modeller i motsvarande prisklass.

Madrassen saknar inbyggd luftpump, men för barnmadrasser är det positivt eftersom den totala vikten minskar och den blir lite mer flexibel att använda. 

En egenskap som är värd att lyfta fram för barn är att ytterkanterna är något upphöjda, vilket minskar risken för att rulla av madrassen och göra sig illa.  I övrigt är det som sagt en enkel men högkvalitativ madrass med mått som passar barn ändå upp i yngre tonåren.

Vanliga frågor om uppblåsbara madrasser

Hur blåser man upp en luftmadrass?

En luftmadrass kan blåsas upp med pump, antingen inbyggd eller extern. Pumpen kan vara manuell (tänk dig en cykelpump) eller elektrisk, det vill säga att den automatiskt gör jobbet med att pumpa åt dig.

Det går också att blåsa upp en luftmadrass helt manuellt, det vill säga med munnen. Det är dock väldigt jobbigt och rekommenderas inte.

Hur fungerar luftmadrasser som fylls med luft automatiskt?

Det finns luftmadrasser som har en inbyggd elektrisk pump. Det innebär att du helt enkelt trycker på en knapp för att fylla eller tömma madrassen på luft.

I praktiken fungerar det på exakt samma sätt som en manuell eller eldriven extern pump, men brukar vara lite tystare och något enklare att hantera (och självklart snabbare än att pumpa manuellt).

Är det normalt att min uppblåsbara madrass tappar luft?

Ja, det är vanligt och behöver inte betyda att du har fått en luftläcka. Att luft pyser ut sker på grund av den naturliga expansionen av PVC-materialet. Det brukar Fyll bara på luftmadrassen med luft för att återställa till rätt lufttryck.

Hur hindrar man luftmadrassen från att läcka luft?

Först och främst är det bra att välja en luftmadrass som är välkonstruerad i en bra plast som står emot vanligt slitage. Riktigt billiga varianter kan vara dåligt hopsatta och ha små hål som gör att luften läcker ur. Men även kvalitetsmadrasser kan slitas ut och få hål som gör att luften pyser. 

Hur lagar man en luftmadrass?

Om du har en luftmadrass som läcker luft går det att köpa tätningslappar som kan limmas på för att täppa igen hålen. Det är väldigt enkelt att göra och såna lappar kan normalt köpas på samma ställen som luftmadrasser säljs.

Innan du sätter dit lappen behöver du ta reda på var läckan finns:

  1. Börja med att blåsa upp luftmadrassen helt
  2. Blanda en lösning med vatten och flytande tvål
  3. Använd en tvättvamp för att applicera tvållösningen på madrassen. Börja vid ventilerna och fortsätt successivt över hela madrassens yta
  4. Där luftläckan är kommer det uppstå luftbubblor i tvållösningen
  5. Täta luftläckan med em tätningslapp

Var kan man köpa tätningslappar för att laga en luftmadrass?

Ofta ingår det en uppsättning av ett reparationskit när du köper din luftmadrass. Om du behöver köpa en ny tätningslapp är det bästa alternativet vi känner till Tear-Aid Repair Kit Type B (finns t.ex. här).

Kan man använda en luftmadrass i poolen?

I teorin skulle det i vissa fall kunna gå, men det är inte att rekommendera. De flesta luftmadrasserna av god kvalitet tål vatten, men det är inte troligt att de klarar av att sänkas ned helt i vatten utan att börja ta in fukt.

Det är direkt olämpligt att använda luftmadrasser med inbyggd pump i anslutning till vatten, eftersom det kan skada pumpen. Bäst är att kontrollera med tillverkaren för din specifika madrass om hur den klarar vatten.

CJ

CJ

Jag grundade Sömntuta.se för att få utlopp för mitt intresse för hälsa och sömn. Som nörd i allmänhet och pryltokig i synnerhet kan jag inte låta bli att vara intresserad av tekniker och prylar som bidrar till bra sömn. Sov gott!