Bästa luftmadrassen 2022

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

En luftmadrass är perfekt för dig som snabbt behöver kunna trolla fram extra sängutrymme. Det händer oss alla att vi får gäster som behöver stanna över natten, men det är däremot inte alla som har möjlighet att ha ett eget gästrum med färdigbäddad säng redo för dessa tillfällen. Då är en bra luftmadrass perfekt att plocka fram, använda, och sen packa undan. Underbart enkelt och platseffektivt, och dessutom för det mesta ett billigt sätt att kunna erbjuda en sängplats.

Men, det är viktigt att välja en bra luftmadrass. Dåliga madrasser som läcker luft och knarrar är hemska att sova i, och långsamma pumpar som väsnas gör att man drar sig för att plocka fram den. Nej, det kan du vara utan! En vettig luftmadrass som håller tätt och som är enkel att hantera behöver inte vara så dyr. Några hundralappar får du räkna med, men mycket mer än så behöver det faktiskt inte kosta. 

Vi har handplockat de bästa luftmadrasserna på marknaden och kommit fram till vilka som är köpvärda. För den som söker det allra bästa skulle vi rekommendera den uppblåsbara madrassen från Intex, som håller hög kvalitet rakt igenom. Vill du komma riktigt billigt undan kan du istället titta på budgetvalet Aeroluxe från Bestway. Vi tipsar även om den bästa luftmadrassen med inbyggd pump, bästa madrassen för barn, för två personer eller för när du ska på campingtur.

Bästa luftmadrassen
Intex Premaire med inbyggd pump

Mest för pengarna
Bestway Aeroluxe

Luftmadrass för barn
Bestway Horizon

“Lätt att blåsa upp, skön att sova på och knarrar inte.“

“Ett utmärkt val om du vill komma undan med en billig peng.“

“Klassisk luftmadrass med robust konstruktion som gör den slitstark.“

Bäst luftmadrass överlag – Intex Premaire med inbyggd pump

Intex luftmadrass
Material:Fiber-tech
Mått:203 x 152 x 46 cm
Pump:Inbyggd

Den här luftmadrassen från Intex är tillverkad i ett specialutvecklat material som heter Fiber-tech. Det ger en madrassen en något lägre vikt än motsvarande modeller, men med mycket bra egenskaper när det kommer till tålighet och hållbarhet. Jämfört med vanligt PVC-plast är detta betydligt mer motståndskraftigt mot punktering och repor, vilket är A och O när det kommer till luftmadrasser. 

Den mjuka ytan upptill isolerar madrassen och skyddar dig från kyla som annars kan störa sömnen. Ytan har också en form som anpassar sig efter dina rörelser och ger bra följsamhet, vilket bidrar till att minska den klassiska knarrigheten hos luftmadrasser.

Den inbyggda luftpumpen är enkel att använda och blåser automatiskt upp madrassen åt dig på ett par minuter. Har du inte haft en luftmadrass med inbyggd pump tidigare så kommer det här vara en helt ny och underbart enkel upplevelse. När du är klar med madrassen kan pumpen användas för att tömma ut all luft. Lätt som en plätt och väldigt mycket trivsammare än traditionella madrasser utan egen pump. 

Bästa luftmadrass budget – Bestway Aeroluxe

Bestway Aeroluxe
Material:Fortech (Polyester, PVC)
Mått:191 x 97 x 46 cm
Pump:Extern, medföljer ej

Denna lite mer traditionella modell av luftmadrass från Bestway är ett utmärkt val om du vill komma undan med en billig peng. Madrassen är tillverkad i Fortech, en slitstark blandning av polyester och PVC-plast som har behandlats för att vara bekväm att sova på. Vad gäller själva materialet och konstruktionen är det inga direkta krusiduller utan rakt upp och ner en luftmadrass så som du är van vid att se dem. 

Tjockleken på 46 cm gör att madrassen erbjuder bra dämpning och kan användas även i trånga utrymmen. Den är skön att ligga på, men kan behöva pumpas mellan varven om den används flera nätter i rad. 

Pumpa får du förresten göra med en separat pump, som inte följer med. Även om vi normalt föredrar luftmadrasser med inbyggd pump så finns det definitivt tillfällen då det kan vara bra med en utan, till exempel om du ska ta med madrassen på båt eller camping där tillgången på el är begränsad. Och om inte annat så vägs det upp av ett ruskigt lågt pris, som gör detta till ett väldigt bra val i budgetklassen.

Bästa luftmadrass för barn – Bestway Horizon

Bestway Horizon luftmadrass för barn
Material:Fortech (Polyester, PVC)
Mått:185 x 76 x 22 cm
Pump:Extern, medföljer ej

Denna modell från Betway är lite mindre i måtten, vilket gör den till en bra luftmadrass för barn. I övrigt är det en ganska klassisk luftmadrass med robust konstruktion som gör den slitstark. 

Madrasssen är tilvlerkad i materialet Fortech, som jämfört med vanlig PVC har förbättrade egenskaper när det kommer till slitstyrka. För en madrass med så pass lågt pris tycker vi det är ett stort plus, och mer än vad man kan förvänta sig när man jämför med andra modeller i motsvarande prisklass.

Madrassen saknar inbyggd luftpump, men för barnmadrasser är det positivt eftersom den totala vikten minskar och den blir lite mer flexibel att använda. 

En egenskap som är värd att lyfta fram för barn är att ytterkanterna är något upphöjda, vilket minskar risken för att rulla av madrassen och göra sig illa.  I övrigt är det som sagt en enkel men högkvalitativ madrass med mått som passar barn ändå upp i yngre tonåren.

Vanliga frågor om uppblåsbara madrasser

Hur fungerar luftmadrasser som fylls med luft automatiskt?

Det finns luftmadrasser som har en inbyggd elektrisk pump. Det innebär att du helt enkelt trycker på en knapp för att fylla eller tömma madrassen på luft. I praktiken fungerar det på exakt samma sätt som en manuell eller eldriven extern pump, men brukar vara lite tystare och något enklare att hantera (och självklart snabbare än att pumpa manuellt).

Hur hindrar man luftmadrassen från att tappa luft?

Först och främst är det bra att välja en luftmadrass som är välkonstruerad i en bra plast som står emot vanligt slitage. Riktigt billiga varianter kan vara dåligt hopsatta och ha små hål som gör att luften läcker ur. Men även kvalitetsmadrasser kan slitas ut och få hål som gör att luften pyser. 

Om du har en luftmadrass som läcker luft går det att köpa tätningslappar som kan limmas på för att täppa igen hålen. Det är väldigt enkelt att göra och såna lappar kan normalt köpas på samma ställen som luftmadrasser säljs.

Kan man använda en luftmadrass i poolen?

Ja, åtminstone i teorin. De flesta luftmadrasserna av god kvalitet tål vatten, men det är inte alltid säkert att de klarar av att sänkas ned helt i vatten utan att börja ta in fukt. Och det är direkt olämpligt att använda luftmadrasser med inbyggd pump i anslutning till vatten, eftersom det kan skada pumpen. Bäst är att kontrollera med tillverkaren för din specfika madrass om hur den klarar vatten,