Komplett guide till sömn: ALLT viktigt du bör ha koll på

Allt om sömn

Sömn är extremt viktigt. Kanske har du någon gång känt dig trött under dagen, trots att du har sovit ordentligt natten innan. Kanske har du svårt att sova hela natten. Om så är fallet vet du hur jobbigt det kan vara, och du är absolut inte ensam. Miljoner människor runt om i världen upplever någon typ av problem med sömnen, och det kan ha väldigt jobbiga effekter på vardagen.

Det finns ett irländsk ordspråk som går ungefär så här: ”Ett gott skratt och en lång sovstund är den bästa medicinen”. Det ligger mycket i att sömnen påverkar mer än bara om du känner dig pigg eller trött. Bra sömn gör dig friskare och gladare. Dålig sömn gör precis tvärtom.

I den här guiden om sömn tar vi upp allt från vad sömn är och hur den fungerar till vanliga sömnproblem och hur man kan åtgärda dem. Vi kommer också att titta på saker som kan påverka vår sömn, till exempel stress och ålder, och svara på några av de vanligaste frågorna om sömn.

Oavsett om du vill få en bättre förståelse för dina egna sömnvanor eller om du försöker hjälpa någon annan att komma till rätta med sina, läs vidare för att få all information du behöver!

Vad är sömn?

De flesta vet att sömnen är den tid då vi vilar och våra kroppar återhämtar sig från dagen, men det finns mycket mer än så. Sömn är faktiskt en mycket komplex process som är avgörande för vår hälsa och vårt välbefinnande.

Under sömnen är vår hjärna aktiv och arbetar med att bearbeta information från dagen och konsolidera minnen. När vi sover arbetar våra kroppar med att reparera celler och vävnader, stärker vårt immunförsvar och hjälper oss att hålla oss friska.

Hur bra sover vi egentligen?

En relativt färsk undersökning gjord av Sifo (på uppdrag av Apotek Hjärtat) visar att hela 27% har problem med sömnen. Samtidigt gör 3 av 5 ingenting alls för att förbättra sömnen.

Slutsatsen man kan dra är att sömnproblem är utbrett, men att viljan eller kunskapen om hur man sover bättre är mindre vanlig.

En lite mer omfattande sammanfattning av undersökningen och resultatet finns att läsa här.

Infografik med data från Sifos undersökning om sömn, sömnproblem och vanor som rör sömn

Hur fungerar sömnen?

Det finns två huvudtyper av sömn: REM-sömn (rapid eye movement) och icke-REM-sömn. REM-sömn är den typ av sömn när vi drömmer, och den anses vara viktig för inlärning och minne. Icke-REM-sömn är den typ av sömn där vi inte drömmer, och den är viktig för den fysiska återhämtningen.

Sömnen fungerar i cykler, där cyklerna består av följande steg:

Steg ett: Det här är det lättaste sömnstadiet, där vi kan känna oss sömniga och till slut somna under det. Musklerna slappnar av och hjärtrytmen saktar ner.

Steg två: Detta är ett djupare sömnstadium, där majoriteten av tiden du sover spenderas. Kropptemperaturen går ner lite, musklerna slappnar av ytterligare och andning och hjärtfrekvens sakta ner lite till.

Steg tre: Detta steg är det som ibland kallas djupsömn. Här är andning och hjärtrytm som mest dämpad. Under den här fasen är det också svårare att bli väckt, och våra kroppar utför det mesta av reparationen och återhämtningen under dessa faser. Längden på det här steget går från längre till kortare ju mer du sovit under natten.

Steg fyra:

Det här steget är det som kallas REM-sömn. Ungefär 90 minuter efter att du somnat börjar REM-sömnen. I det här steget ökar andningen och hjärtrytsmen i intensitet och ögonen rör sig med hög hastighet (med stängda ögonlock).

Det är huvudsakligen under REM-sömnen som du drömmer. Hjärnan är smart och stänger av kroppen under den här tiden, för att du inte ska börja ”utföra” dina drömmar i sömnen och råka skada dig själv eller någon annan.

Till sist avtar REM-sömnen och cykeln börjar om, och håller på så fram till dess att du vaknar.

Förbättra din sömn

Det finns många faktorer som kan påverka din sömn negativt. Med det finns också konkreta tips du kan använda dig av för att märkbart förbättra din sömn. Läs vår artikel om sömntips för att ta del av en enkel checklista du kan börja använda dig av redan idag.

Frågor och svar om sömn

Hur mycket sömn behöver man?

De flesta människor behöver ungefär sex till åtta timmars sömn per dag, även om detta kan variera beroende på saker som ålder, livsstil och hälsa. Tonåringar och unga vuxna behöver ofta mer sömn än äldre vuxna, ungefär åtta till tio timmar per natt. Personer som är fysiskt aktiva eller har krävande arbeten kan också behöva mer sömn.

Personer som inte sover tillräckligt kan börja känna effekterna efter bara en enda natt med dålig sömn. På lång sikt kan kronisk sömnbrist leda till allvarliga hälsoproblem, bland annat fetma, hjärtsjukdomar och diabetes.

Det här är en intressant fråga som vi besvarat mer i detalj i vår artikel om hur mycket sömn man behöver. Där hittar du också svar på vad som händer om man sover för lite (eller för mycket).

Vad ska man göra om man får för lite sömn?

Om du har svårt att få tillräckligt med sömn finns det några saker du kan prova för att få en bättre natts sömn. Det kan till exempel handla om att upprätta ett regelbundet sömnschema, undvika koffein före sänggåendet och skapa en avslappnande rutin vid sänggåendet.

Vilka är några vanliga sömnproblem?

Det finns många olika typer av sömnproblem, men några av de vanligaste är sömnlöshet och sömnapné.

Sömnlöshet är ett tillstånd som gör det svårt att somna eller sova vidare. Personer med sömnlöshet vaknar ofta upp och känner sig trötta och oroliga, och de kan ha svårt att koncentrera sig under dagen.

Sömnapné är ett tillstånd där en persons andning avbryts under sömnen. Detta kan orsaka snarkning och göra det svårt att få en god natts sömn.

Hur kan du åtgärda vanliga sömnproblem?

Det finns många olika sätt att behandla sömnproblem och det bästa tillvägagångssättet beror på individen. Vissa personer kan upptäcka att det räcker med att göra livsstilsförändringar, som att motionera mer eller sluta med koffein, för att förbättra sömnen. Andra kan behöva ta mediciner eller uppsöka en sömnspecialist för att få hjälp.

Vilka saker påverkar vår sömn?

Det finns många olika saker som kan påverka vår sömn, bland annat vår kost, våra motionsvanor och vår stressnivå.

Kosten påverkar genom att vissa livsmedel och drycker, t.ex. koffein och socker, kan göra det svårt att somna. Att äta en tung måltid före sänggåendet kan också göra det svårt att sova.

Motion kan bidra till att förbättra vår sömn, men om vi tränar för mycket eller för nära innan läggdags, kan det faktiskt göra det svårare att sova.

Stress kan ha en stor inverkan på vår sömn eftersom det kan göra det svårt att somna och sova kvar. När vi är stressade producerar våra kroppar hormonet kortisol, som gör att vi känner oss alerta och vakna.

Lästips

CJ

CJ

Jag grundade Sömntuta.se för att få utlopp för mitt intresse för hälsa och sömn. Som nörd i allmänhet och pryltokig i synnerhet kan jag inte låta bli att vara intresserad av tekniker och prylar som bidrar till bra sömn. Sov gott!