Ultimat köpguide: Bästa påslakanen i bomull 2024

Uppdaterad: 8 jan, 2024

Sidan kan innehålla reklam genom annonslänkar.

Något som gör enorm skillnad för hur sängen upplevs är vilka sängkläder du bäddar den med. Påslakan och örngott är det som syns och märks mest, och där det också finns mest variation i form av design och material. För den som vill finns det möjlighet att bli kreativ och välja något som sticker ut, alternativt hålla det enkelt och sobert.

Men likt alla andra delar av en komplett bäddad säng är det viktigt att överväga vilka produkter man väljer. God kvalitet och bra känsla är viktigt, och gärna till ett vettigt pris. Sängkläderna ska hålla lång tid, utan att vara så grova att de skaver minsta lilla.

Vi har tagit reda på vad som kännetecknar bomullspåslakan av hög kvalitet, och vilka alternativ som är bäst på marknaden just nu. De egenskaper vi har utgått ifrån är mått som trådtäthet, men även miljö- och allergicertifieringar samt prisklass. Men självklart framförallt hur påslakanen känns och och upplevs. Kalla oss tokiga men vi tycker att det är viktigare att du sover gott än att det är hög trådtäthet i dina lakan.

Efter noggrann undersökning och research av olika alternativ har vi kunnat utse ett fåtal produkter som vi gillar extra mycket inom sin kategori. I den här artikeln kommer vi först att gå igenom de bomullspåslakan som utmärker sig som de bästa. Längre ner går vi också igenom intressant information om påslakan och vad som är bra att tänka på när man väljer.

🥇 Bästa påslakanen i bomull överlag anser vi är Mille Notti Pousada Percale, dessa lyxigt mjuka påslakan vävda i tät och sval bomull.

🥈 Också väldigt bra är Mille Notti Satina, vars silkeslena känsla och mjuka glans ger en härlig hotellkänsla till bäddningen.

💰 Bästa budgetvalet är Zack från Jotex, vävt i en skön och 100% hållbar ekologisk bomull och där du får med ett matchande örngott, till ett mycket bra pris.

Bästa påslakanen i bomull överlag – Mille Notti Pousada Percale

Påslakan från Mille Notti
Typ:Påslakan i bomullspercale
Mått:150 x 210 cm, 220 x 220 cm
Material:100% bomull
Trådtäthet230 TC
Miljö/allergi:GOTS-certifierad (Global organic textile standard) och Oeko-Tex Klass 1

☁️ Fantastiskt mjuka påslakan med lyxig känsla

🧺 Lättskötta, kräver väldigt lite för att hålla sig fina och sköna

🌿 Hållbart och ekologiskt framställda

Dessa mjuka och lyxiga påslakan från Mille Notti har en fantastisk känsla samtidigt som de är väldigt lättskötta.

Pousada-tyget från Mille Notti är deras egna benämning på vit percale-väv. Det ger en mycket tunn och slät vävning som dessutom är mjuk och skön mot huden. Samtidigt är det en vävning som ger en del glansighet och gott om slitstyrka.

Just den här varianten är lätt stentvättade för ökad mjukhet och har en lätt skrynklig yta. Det ger en trevlig look som påminner om linnelakan.

De är som sagt lätta att sköta om och behöver varken strykas eller manglas för att bli fina att använda. Det går jättebra att låta dem hängtorka efter tvätt, de blir ändå släta nog.

Något som är värt att anmärka på är att de här påslakanen försluts i nederkant med ett blixtlås. Om du föredrar en annan typ av knäppning bör du kanske välja något av de andra påslakanen vi rekommenderar istället.

De här påslakanen säljs separat, det vill säga inte tillsammans med matchande örngott.

Extra plus för att dessa påslakan är tillverkade i hållbar och ekologisk bomull och är väl lämpade för personer med allergi.

Mille Notti Pousada är ett jättebra val för alla som vill ha bomullspåslakan av högsta klass, men utan att behöva tänka så mycket på skötseln. De är väldigt okrävande, men kommer att hålla länge och ge en härlig bäddning.

Bästa satinpåslakanen – Mille Notti Satina

Mille Notti Satina påslakan i bomull
Typ:Påslakan i bomullssatin
Mått:150 x 210 cm, 220 x 220 cm
Material:100% bomull
Trådtäthet340 TC
Miljö/allergi:GOTS-certifierad (Global organic textile standard) och Oeko-Tex Klass 1

☁️ Silkeslen känsla med vacker lyster

🌿 Hållbart och ekologiskt framställda

Mille Notti Satina är tillverkade i finkammad ekologisk bomull, som ger en silkeslen känsla med vacker lyster.

Satina-tyget från Mille Notti är en modern klassiker som även blivit väldigt populär som underlakan. Den kännetecknas av en relatvit hög trådtäthet, vilket bidrar till att ge en lyxig lyster som för tankarna till krispiga hotellakan.

De här påslakanen är tillverkade i en mjuk och slitstark ekologisk bomull, med hög trådtäthet (340 TC). De är hållbart producerade och cerifierade både som OEKO-TEX och GOTS (Global Organic Textile Standard). Alltså kan du sova gott i vetskapen att lakanen är ekologiskt producerade och att sociala och miljömässiga krav uppfylls ända fram tills att du får hem dina lakan.

Lakanen är relativt lättskötta, men blir finast om de manglas eller stryks. Detta är inte rätt påslakan för dig som helst vill torktumla, eftersom både lyster och den mjuka känslan kommer att upplevas som svagare då. Vi rekommenderar att dessa sköts med lite mer noggrannhet och som minst att de hängtorkas efter tvätt.

Mille Notti Satina påslakan passar dig som vill ha en lyxig känsla i påslakanen, utan att för den skull behöva vara orolig över slitage och skötsel. De finaste egenskaperna hos de här bomullspåslakanen är kombinationen av slitstyrka och dess vackra lyster.

Bästa påslakanen i bomull budget – Jotex Zack Ekologisk

Påslakan från Jotex - Zach Limited Ekologiska
Typ:Påslakan i bomullstvåskaft
Mått:150 x 210 cm (örngott 60 x 50 cm)
Material:100% bomull
Trådtäthet120 TC
Miljö/allergi:GOTS-certifierad (Global organic textile standard)

💰 Prisvärt set med matchande örngott inkluderat

🌈 Flera fina färger att välja mellan

🌿 Hållbart framställda

Fint påslakanset i två delar (dvs inklusive örmgott), tillverkad av 100% ekologisk bomull.

Vid första anblick är det lätt att ha låga förväntningar på de här påslakanen, när de ställs i jämförelse mot de mer etablerade (och väsentligt dyrare) varianterna. Ändå är det faktiskt så att Zack-seten från Jotex troligtvis är de absolut mest prisvärda.

Hela setet är tvättat och behandlat för att vara mjukt och skönt. Bomullsväven är inget speciellt, men den gör vad den ska. Det finns en viss lyster och de har en mjukhet som imponerar till det här priset.

Ett stort plus är att de har hål för händerna i hörnen (vilket andra budget-alternativ som t.ex. IKEA brukar sakna). Det snabbar på bäddningen rejält.

Jotex Zack finns i ett brett urval av färger. Det finns gott om alternativ för dig som föredrar klassiska vitt, ljusgrått eller gråsvart. Men även för dig som vill ha en färgklick i sovrummet, där grönblått (”petrol”), grålila och rosa sticker ut.

Både påslakan och örngott tillsluts med knappar.

Trots det låga priset är det här påslakansetet tillverkat enligt väldigt strikta hållbarhetskriterier. Det är tillverkad enligt standarden GOTS ETKO4150, vilket innebär att varje steg i produktionen är kontrollerat och motsvarar en hög hållbarhetsstandard. Bra!

Zack-påslakanen från Jotex erbjuder väldigt mycket värde för pengarna. Tyget är långt ifrån lika lyxigt som alternativen från dyrare märken, men med hänsyn till priset är de faktiskt riktigt bra. Därför är de varmt rekommenderade till dig som letar efter ett bra budget-alternativ, och ändå har krav på att påslakanen ska vara mjuka och sköna.

När du ska välja bomullspåslakan

Det finns några punkter som vi tycker är viktigare att tänka på än andra inför valet av påslakan. Det är bland annat material, trådtäthet och miljöcertifiering. Du behöver självklart också tänka på mått och användningsområde.

Material

Valet av material är jätteviktigt eftersom det avgör hur dina påslakan upplevs, ser ut och hur de ska skötas. Olika typer av vävning ger i sin tur olika egenskaper, där tvåskaft är den vanligaste typen och satin den lite mer exklusiva.

Satin, percale eller tvåskaft – vad ska man välja?

En stor del av hur påslakan ser ut och känns beror på i vilket material de tillverkats i. De vanligaste alternativen är olika typer av bomull. Beroende på hur den behandlats och vävts får tygen olika finish och egenskaper.

Satin

Påslakan i satin har en särskild lyster som uppstår som en konsekvens av hur tyget vävs. Vävningen sker genom att bomullstrådarna går över fyra tråder, därefter under en tråd, över fyra och så vidare. Effekten blir att den största delen av trådarna ligger obrutna av en mötande tråd. Det ger en mycket slät yta med vacker lyster och en mjuk känsla.

Den härliga och lyxiga känslan hos påslakan i satin bör vägas mot att de kräver ett visst underhåll. Satinlakan håller bäst om du tvättar dem och därefter stryker eller manglar tyget. Detta pressar ner ytans fibrer och bevarar lystern. Undvik att torktumla lakan av satin eftersom det kan slita på ytan och bilda noppor. Mycket av de fina egenskaperna hos satin försvinner också om de är alltför skrynkliga.

 • Satinpåslakan tillverkas i 100% bomull
 • Har en slät yta med vacker lyster
 • Lyxiga egenskaper som ger mycket hotellkänsla
 • Bör strykas eller manglas efter tvätt

Percale

Ett annat bomullsmaterial som är populärt i påslakan är percale. Percale vävs av extra tunna trådar, men med en ökad täthet mellan trådarna. Det ger en mycket tunn och slät vävning som dessutom är mjuk och skön mot huden. Samtidigt är det en vävning som ger gott om slitstyrka.

Percale är svalt och skönt, men också lättskött. Det går utmärkt att tvätta sängkläder i percale i temperaturer på 60 grader eller uppåt, och de tål att torktumlas. Om du torktumlar är det bäst att låta lakanen hängtorka den sista stunden, för att minska skrynklor.

 • Percalepåslakan tillverkas i 100% bomull
 • Slät, mjuk yta med viss lyster
 • Hög slitstyrka och håller för användning under lång tid
 • Klarar att torktumlas men skrynklar en del

Tvåskaft

Tvåskaft är den vanligaste typen av material för påslakan. Namnet kommer från att bomullstrådarna på längden och tvären korsar varandra en i taget. Det ger ett mycket tåligt och lättskött tyg som kan vävas i en mängd olika mönster.

Påslakan i tvåskaft kan tvättas hårt och kan torktumlas. Slitstyrkan är normalt hög, bortsett från eventuell infärgning som kan blekas med tiden och många tvättar.

 • Tvåskaftlakan tillverkas i 100% bomull
 • Kan ha detaljerade mönster och varierande färger
 • Mycket tåliga och lättskötta
 • Klarar torktumling

Mått

En självklar del av att välja påslakan är att köpa dem i rätt storlek för ditt täcke. Påslakan säljs normalt i storlek 150 x 210 för en person, eller 220 x 220 för två eller flera personer.

Trådtäthet

Ett mått ofta används för att indikera kvalitet på lakan är dess trådtäthet, alltså hur många enskilda trådar som används per kvadrattum tyg. Måttet anger ofta som TC, ex. 800 TC, vilket betyder 800 Thread Count eller med andra ord att det vävs med 800 trådar per kvadrattum.

Högre TC anses indikera bättre kvalitet. Det är inte alltid fallet, eftersom även andra saker spelar in i vad som har högst kvalitet. Används därför trådtäthet mest som en indikation, inte facit på ett specifikt lakans kvalitet.

Certifiering

En certifiering visar att påslakanen har tillverkats enligt vissa normer samt att det innehåller material som är allergi- och miljövänliga.

OEKO-TEX: Med etiketten ”Trygg Textil” uppfyller påslakanen Internationella OEKO-TEX Associations testkriterier, vilket betyder att de är fria från kemikalier och skadedjur.

Asthma Allergy Nordic: Produkter märkta enligt AAN har genomgått analyser som säkerställer att produkten är fri från ämnen som kan framkalla allergier.

Kvalsterallergi

Kvalster har en bekväm levnadsmiljö i sängen där de suger upp fukt (svett) och äter döda hudceller. Kvalster har ytterst små exkrement som innehåller ett enzym som kan framkalla allergiska reaktioner hos vissa människor.

Det är väldigt svårt att få bort kvalster helt och hållet, men det går att begränsa deras fortplantningsförmåga och därmed minska antalet. Detta görs enklast genom att tvätta sängkläder samt täcke, kudde och bäddmadrass regelbundet. För dina sängkläder är det att rekommendera att de tvättas ungefär två till tre gånger i månaden.

Skötsel av påslakan

Livslängden på påslakan beror till stor del på hur du sköter dem, men självklart också på hur väl de är tillverkade. Det viktigaste är att tvätta dina sängkläder regelbundet och att ta hand om fläckar när de uppstår.

De flesta påslakan mår allra bäst av att manglas, men om du inte kan eller vill göra det är det också väldigt bra att stryka dem för hand. Hängtorkning är bra mot skrynklor men ger minskad motstånd mot smuts. Torktumling sliter hårt på de flesta tyger, och gör också att de blir smutsigare fortare. Det innebär i sin tur att de behöver tvättas oftare.

 • Tvätta dina påslakan regelbundet
 • Ta hand om fläckar när de uppstår
 • Bäst är att mangla eller stryka påslakanen, därefter att hängtorka och sist att torktumla

Fördelar med bra påslakan

Det finns många fördelar med att köpa påslakan av god kvalitet. Först och främst ger det en lyxig känsla att krypa ner i en välbäddad säng med rena och fräscha lakan, utan missfärgningar eller hål. Det gör att du trivs bättre i din säng och ger bättre sömn. Det har i sin tur mängder av positiva effekter.

Genom att välja bra sängkläder som passar dina behov och önskemål får du också en lång hållbarhet och mer för dina pengar. Bättre material klarar slitage över tid på ett bättre sätt, och kommer bli billigare per användning över tid.

Till sist ska det nämnas att textilbranschen hör till en av de smutsigare vi har. Genom att välja påslakan som framställts på ett ansvarsfullt sätt och med miljövänliga metoder bidrar du till en bättre miljö och framtid. Här kan du hålla särskild utkik efter certifieringar som OEKO-TEX med flera.

Sammanfattning

– De vanligaste typerna av påslakan är satin, percale, tvåskaft och linne

– När du ska välja sängkläder är det viktigt att överväga material, mått, trådtäthet och miljörelaterade egenskaper

– Trådtäthet ger en fingervisning om kvalitén på ett lakans tyg, men är inte det enda som avgör

– Olika lakan sköts på olika sätt. Viktigast är att tvätta regelbundet och ta hand om fläckar.

CJ

CJ

Jag grundade Sömntuta.se för att få utlopp för mitt intresse för hälsa och sömn. Som nörd i allmänhet och pryltokig i synnerhet kan jag inte låta bli att vara intresserad av tekniker och prylar som bidrar till bra sömn. Sov gott!