Bästa gardinerna för sovrummet (mörkläggningsgardiner) 2022

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

En uppsättning bra mörkläggningsgardiner kan göra väldigt mycket för livskvalitén. Om du tillhör den kategorin av människor som föredrar ett mörkt och svalt sovrum är du väl bekant med hur jobbig solen kan vara. Att kunna stänga ute solljus när det är sovdags är i dessa situationer väldigt mycket värt, och det snyggaste och enklaste sättet att göra det är genom att ha mörkläggningsgardiner.

Mörkläggningsgardiner är egentligen inget märkvärdigt. Vad det handlar om är helt vanliga gardiner där tyget vävts med särskild tanke på att det ska vara ljustätt. Själva gardinerna hängs upp som vanligt och ser inte ut på något speciellt sätt, mer än att de är ljustäta. Du har fortfarande mycket att välja på när det kommer till färg, finish och mått.

Det finns idag en uppsjö med återförsäljare och tillverkare av mörkläggningsgardiner. Att gå igenom allihop är ett tidskrävande jobb som kräver en hel del tålamod. Dessutom är det inte helt lätt att veta vilka som är bra och värda sitt pris. Men vi har goda nyheter! För att underlätta för dig som läser har vi nämligen gjort grovjobbet och gjort all den researchen åt dig.

Efter att ha finkammat Internet efter olika alternativ kommer vi fram till att de mest köpvärda mörkläggningsgardinerna är “Blackout” från Ellos Home, som verkligen stänger ute allt ljus. Ett annat riktigt bra men betydligt billigare alternativ är “Twilight” från Jotex, som är vårt bästa budgetval.

Mörkläggningsgardiner Blackout från Ellos Home

Bästa mörkläggningsgardinerna överlag – Ellos Home Blackout

Material:100% polyester
Mått:120 x 220 cm, 120 x 250 cm
Tillgängliga färger:Grå, naturvit
Tvätt:40 grader
Övrigt:Säljs styckvis

Snygga mörkläggningsgardiner med hög kvalitet. Dessa har en vit baksida med en beläggning i viskos som stoppar ljuset från att lysa igenom. Dessa håller väldigt tätt och släpper inte in något som helst ljus. De har även en bra tyngd som ger ett fint fall.

Kan lukta lite när de plockas ur sin förpackning, men det går över snabbt när de får hänga ut sig.

Jotex Twilight mörkläggningsgardin

Mest prisvärda mörkläggningsgardinerna – Jotex Twilight

Material:100% polyester
Mått:140 x 160 cm, 140 x 220 cm, 140 x 250 cm
Tillgängliga färger:Grå, mörkblå, aubergine, mörkbrun
Tvätt:30 grader
Övrigt:Säljs styckvis

Mycket prisvärda mörkläggningsgardiner som håller sovrummet mörkt och svalt även i soligt väder. Bra förmåga att stänga ute ljus, men inte riktigt lika tät som en del dyrare alternativ. Trots det ett väldigt bra alternativ för rum som inte har stark direkt sol eller om ett lägre pris är prioriterat.

Gardiner med rynkband från Ellos Home

Bästa mörkläggningsgardinerna med veckband – Ellos Home Fredrika

Material:100% polyester
Mått:140 x 220 cm, 140 x 250 cm, 140 x 300 cm
Tillgängliga färger:Grå, beige, marinblå, ljungrosa, khakigrön
Tvätt:30 grader
Övrigt:Säljs styckvis

Dessa mörkläggningsgardiner har ett insytt rynkband som ger dem deras vackra veck och bidrar till ett fint fall. Det är lätt att reglera rynkbandet så att vecken blir jämna och fina.

Tyget har svarta trådar invävt som hjälper till att stänga ute solljus. Detta gör att gardinen har samma färg både fram och bak, men mörklägger ändå effektivt.

När du ska välja mörkläggningsgardiner

När du ska skaffa mörkläggningsgardiner finns det några detaljer som är extra värda att fundera över. De viktigaste aspekterna att överväga är val av färg och material i gardinerna.

Färg och material

Allra viktigast är helt klart att välja mörkläggningsgardiner i en färg och ett material som du själv gillar. De flesta gardinerna tillverkas i någon typ av polyester, främst på grund av att det är billigt att tillverka och kan göras med bra mörkläggningsegenskaper. Gardiner i naturmaterial som linne och bomull är också bra val, men kan behöva köpas i något tjockare kvalitet för att stänga ute solljus.

Att välja en mörk färg är ett säkert val för att garantera att gardinerna håller solljuset ute. Mörka nyanser av grått, brunt och blått är populära alternativ. Men det går också bra att välja en ljus nyans, förutsatt att tyget är kraftigt nog. Några populära alternativ i det lite ljusare spektrat är beige, ljusgrått, smutsrosa och oliv. Vi rekommenderar att du utgår från din egen smak och inredning i övrigt.

Fördelar med en bra mörkläggningsgardin

Att kunna dra för gardinerna och få ett kolsvart sovrum är för vissa en förutsättning för att över huvud taget kunna sova gott. Ljus från gatlyktor eller en alltför påträngande morgonsol kan förstöra sömnkvalitet och göra livet allmänt surt.

Bra mörkläggningsgardiner ger möjlighet att reglera ljusinsläppet helt och hållet. Under dagtid när du vill ha ljust låter du helt enkelt gardinerna vara undandragna. Då får ljuset flöda in. När det blir dags för att gå och lägga sig kan du enkelt dra för gardinerna och på så vis få till ett helt mörkt rum. Mycket skönt, och en billig inredningsdetalj som kan göra mycket för din livskvalitet.

Sammanfattning

Att ha en uppsättning bra mörkläggningsgardiner är ett utmärkt sätt att göra sovrummet båda mysigare och mer funktionellt.

  • Välj gardiner med tyg som inte släpper genom ljus. De flesta uttalade mörkläggningsgardiner är tillverkade i ljustät polyester
  • Det går även bra att välja gardiner i naturmaterial om de är vävda så att de inte släpper igenom ljust
  • Matcha färgval och finish med övrig inredning i rummet