Guide: Så gör du för att välja bäddmadrass

Uppdaterad: 10 jan, 2024

Sidan kan innehålla reklam genom annonslänkar.

Något som många inte tänker på är att den bäddmadrass vi har i vår säng kan göra väldigt stor skillnad för vår hälsa och vårt mående. Alla har vi olika kroppar som är i behov av olika saker, därav även bäddmadrasser av olika typer. Men, en dålig säng med en dålig madrass kan komma med tråkiga konsekvenser för alla – dålig sömn, ryggproblem, otillräckligt stöd eller andra oönskade följder. Sängen ska ju vara den mest bekväma platsen för oss att sova på! 

Med andra ord är det viktigt att man väljer bäddmadrass med omtanke, och att man lägger lite tid på att hitta rätt. För att hitta den bästa bäddmadrassen för dig finns det några saker du bör tänka på. I den här texten går vi igenom allt du behöver veta då du ska välja bäddmadrass. 

Bäddmadrass från Emma

Med Diamond bäddmadrass regleras din kroppstemperatur medan du sover, för att ge dig en natt full av härlig återhämtning.

Tack vare grafitpartiklarna i det översta skumlagret leder madrassen aktivt bort överskottsvärme. När du lägger din vikt på madrassen, binds grafitpartiklarna samman och avleder värmen. På så sätt undviks att värmen studsar tillbaka mot din kropp, vilket resulterar i en längre och djupare sömnfas.

Förutom den innovativa Diamond Degree Teknologin har madrassen även fodral i airgocell-material, vilket främjar en konstant luftcirkulation och minskar fuktighet.

Psst! Du som redan har koll på vad en bäddmadrass är och hellre vill veta vilka som är mest köpvärda just nu – spana in vår köpguide om bäddmadrasser.

Vad är en bäddmadrass?

Innan vi går in på vad du ska tänka på då du ska välja bäddmadrass vill vi bara klargöra lite mer om vad en bäddmadrass är och varför de bör användas. Kort sagt så är en bäddmadrass en extra madrass som läggs överst i sängen för att komplettera din vanliga madrass. 

Madrassen är gjord i ett slitstarkt fodral och har en kärna av skum eller latex. Skummadrasser ger bra stöd och håller hög komfort, och de kan också formas efter kroppen för att förbättra precision. Madrasser i latex andas och är bra på att transportera värme. 

Bäddmadrassen har en tjocklek på omkring 5cm – det är en bra tjocklek som varken upplevs som för tjock eller för tunn till den vanliga madrassen. Beroende på vilket behov just din kropp har och av vilken anledning du vill addera en bäddmadrass kan tjocklek och stöd självklart anpassas. 

Varför använda bäddmadrass?

En bäddmadrass använder man dels för att få bättre stöd och support och därmed öka din sömnkvalité, dels för att skydda den andra madrassen och förlänga dess livslängd. En bäddmadrass gör också att din säng ser snyggare och mer iordninggjord ut. 

Att investera i en kompletterande bäddmadrass kan alltså vara fördelaktigt för alla, det vill säga trots att du har en vanlig sängmadrass som håller hög kvalité. Bäddmadrassen finns där för att:

  • ge extra support och stöd till rygg och kropp
  • förbättra sömnkvalité
  • bidra med lite extra fyllighet och höjd till sängen
  • agera skydd och se till att den andra madrassen håller längre

Det bästa är att det finns en bäddmadrass som passar alla behov och önskemål, alla sängar och lakan. Alltså finns det ingen ursäkt för att inte hitta en bäddmadrass som passar just dig. Oavsett så kan rätt modell garanterat leda till förbättrad sömn, och därmed ett ökat välmående!

Vad du bör tänka på när du väljer bäddmadrass

Nu när vi vet lite mer om en bäddmadrass och vad det är så är det dags att gå in på det viktigaste – vad du bör tänka på då du ska välja bäddmadrass! Trots att det kanske inte känns som en viktig process så är det ett faktum att bäddmadrassen måste vara rätt för dig för att den ska göra sig så bra som möjligt. 

Idag finns det mängder av olika bäddmadrasser att välja mellan. Det innebär att det finns många valmöjligheter och passande alternativ för alla, samtidigt som det också kan försvåra valet. Hur hittar man egentligen rätt? Och vad är det som avgör om bäddmadrassen passar mig?

Som sagt så har vi alla olika kroppar med olika behov. Vi har även olika sängar. Därmed måste en bäddmadrass inte bara anpassas efter din kropp och dina behov, utan även efter din säng och den grund du har att utgå ifrån. 

Oavsett om det gäller en dålig eller obekväm madrass, att du har gått upp i vikt eller att du vill stabilisera sängen för mer support finns det bäddmadrasser som kan hjälpa dig. Det är kompletterande madrass som funkar i alla situationer, faktiskt även om du redan sen innan har en bra madrass.

Vad är du ute efter – mjuk eller hård bäddmadrass?

Det första du bör tänka på då du ska välja bäddmadrass är vad just du är ute efter, det vill säga vad du vill att bäddmadrassen ska hjälpa dig med. I grund och botten bör alla ha en säng som ger rätt stöd för sin egen kropp. 

Det innebär att du måste hitta en bäddmadrass som har rätt tjocklek och rätt fyllighet – ska det vara en mjuk eller fast bäddmadrass? Här är det din kropp, din vikt och dina former som är avgörande. Ju tyngre du är desto hårdare och mer stöttande bäddmadrass bör du ha, och tvärtom ju mindre du väger. 

Något du däremot alltid måste tänka på är att en alldeles för hård bäddmadrass är lika dåligt som en alldeles för mjuk. Får du inte rätt stöd kan det leda till ryggproblem, smärtor, stelhet och sämre sömn. Det samma om madrassen istället är för hård och belastar din kropp. Se helt enkelt till att hitta en bäddmadrass med rätt stöd för dig!

Beroende på hur din kropp är formad kan det även vara bra att ha en madrass som ger extra stöd på olika ställen. För dig med mycket kurvor kan det vara behagligt att ha en madrass som är uppdelad i olika zoner, till exempel att du får mer stöd vid axlarna och höfterna. 

Hitta en madrass med rätt stöd – så gör du!

Som vi precis var inne på så är det otroligt viktigt att bäddmadrassen ger dig rätt stöd. Trots att en bäddmadrass också har andra fördelar så är det just den stöttande delen den viktigaste för att du ska kunna förbättra din sömn och minska risken för ryggproblem. 

För att hitta en bäddmadrass som ger dig rätt stöd finns det några olika sätt att gå tillväga. Det ena är att lägga sig på madrassen i affären och sen se om din ryggrad är rak.

För att du ska få rätt stöd och inte överanstränga ryggen åt varken det ena eller andra håller bör den vara helt rak då du ligger ner. Ta hjälp av en kompis eller någon som jobbar i butiken!

En annan sak ni kan göra för att kontrollera stödet är att lägga en hand mellan nedre delen av din rygg och madrassen. Be någon annan hjälpa dig med det. Den madrass som ger rätt stöd för dig bör ha ett jämnt tryck på handen från både madrass och rygg. Det ska varken vara för svårt eller för lätt att föra in handen mellan nedre delen av din rygg och madrassen. 

Sista tipset för att hitta rätt stöd är helt enkelt att ta hem madrassen och sova på den några gånger. Då får du känna på dess fyllighet och stöd, samt testa olika sovställningar för att sen om du kan trivas. Ett tecken på att madrassen är fel är om du har mer ont i kroppen då du vaknar än när du somnar. 

Bäddmadrass för dig med ryggproblem?

Lider du av ryggproblem och smärtor i kroppen är det extra viktigt för dig att hitta en madrass med rätt stöd. Om du är i behov av något speciellt rekommenderar vi dig att ta hjälp av en expert som kan hitta en bäddmadrass. De kan ge tips på passande modeller, former och tjocklekar så att du får rätt modell utifrån din kropp och dina behov!

Olika madrasser för olika klimat

En annan faktor då du ska välja bäddmadrass är hur du önskar ha ditt sovklimat. Det vill säga, föredrar du att sova varmt eller kallt? 

Olika bäddmadrasser kommer nämligen i olika material och fyllningar, vilket i sig innebär att de bidrar till olika temperatur då du sover. Bäddmadrasser som andas är mer ventilerande och håller ner temperaturen, medan fylligare och mer kompakta sådana ofta blir varmare. 

Testa dig fram!

Om du verkligen vill vara säker på att hitta rätt bäddmadrass för dig så bör du absolut testa dig fram. Och då menar vi inte att testa olika madrasser i några minuter i en butik, utan vi menar att testa madrassen hemma några dagar. Det är viktigt att ta lite extra tid till detta!

Gå in i en butik som säljer bäddmadrasser. Prova att ligga på varje madrass i några minuter, testa olika sovställningar, vrid och vänd på dig som vanligt. Sover du med en partner bör ni även testa att ligga ner tillsammans för att hitta en med rätt stöd för er båda. Funkar det med en och samma, eller behöver ni kanske två olika madrasser? 

Se till att göra samma sak på flera olika typer av bäddmadrasser för att hitta rätt modell. Jämför sen olika tjocklek, stöd, material och form. Hittar ni sen en eller flera madrasser som känns bra kan det vara bra att ta hem de för att testa på riktigt. Ta hjälp av butikspersonalen om det är svårt, och se till att ni har returrätt om ni vill byta. Även många e-handlare erbjuder detta.

Din bäddmadrass har en viss livslängd

Det allra sista du bör tänka på när du väljer bäddmadrass är att den har en viss livslängd. Ju högre kvalité madrassen har och ju bättre den är anpassad efter din kropp desto längre livslängd har den, vilket i sig är värt en investering. 

Men, för att madrassen ska göra sig bra för din kropp bör du byta ut den innan den blir sliten. Vanligen håller en bäddmadrass i omkring 10 år innan den ger med sig. Om den däremot börjar sjunka ihop eller tappa form innan dess kan det vara dags att byta. 

Vanligaste måtten på bäddmadrasser

En annan fråga som kan vara bra att hålla koll på vid val av bäddmadrass är vilka de vanligaste måtten är på bäddmadrasser. För att madrassen ska passa dig och din säng måste den ju också ha rätt mått. I regel bör sängen vara tillräckligt bred, det vill säga minst 80cm, samt ha en längd som är minst 20cm längre än dig. 

Idag finns det mängder av modeller av bäddmadrasser, och även mängder av mått att välja mellan. Så att hitta rätt mått behöver inte vara svårt, men det gäller att veta vilka man ska kolla efter. Detta gäller framförallt om du har en specialgjord säng där måtten inte tillhör standard – då kan du i vissa fall behöva specialbeställa din bäddmadrass.

Om du däremot har en vanlig säng så räcker det med att utgå från vanliga mått på bäddmadrass. Beroende på om du har en enkelsäng, en ”en- och halvsäng” eller en dubbelsäng kan måtten på madrass variera. 

Madrass för enkelsäng 

Vanliga mått på bäddmadrass för enkelsäng är en bredd på 80-90cm, och en längd på 180-200cm. Det kan alltså exempelvis vara måtten 80x180cm, 90x190cm eller 90x200cm.

Madrass för ”en- och en halv” säng

Denna typ av säng kan även kallas för halvt sovande och används ofta då man vill ha en säng som är något bredare än en enkelsäng, men ändå inte lika stor som en dubbel. Här är vanliga mått på bäddmadrass en bredd på 100-130cm, och en längd på 180-200cm. Det kan exempelvis vara måtten 100x200cm, 120x190cm eller 130x200cm. 

Madrass för dubbelsäng 

Vanliga mått på bäddmadrass för dubbelsäng är en bredd på 140cm och uppåt. Det finns dubbelmadrasser som är 140-160cm, och så finns det dem så är från 160-200cm. Längden är den samma; 180-200cm. 

Så sköter du din bäddmadrass

Som avslutande del tänkte vi gå igenom hur du går tillväga för att sköta om din bäddmadrass på bästa möjliga sätt. Som vi tidigare nämnt så har en bäddmadrass en livslängd på ett visst antal år, något som i sig varierar på dess grundläggande kvalité, belastning, svett och skötsel av bäddmadrass.

För att din bäddmadrass ska hålla så länge som möjligt är det alltså viktigt att du bryr dig om den på rätt sätt. Vi har samlat våra bästa tips när det kommer till skötsel av bäddmadrass:

Vänd några gånger om året

Ett bra tips för att din madrass ska belastas jämnt är att vända den 3-4 gånger om året. Den bör vändas på de olika liggytorna, samt byta huvud- och fotända. Detta är speciellt viktigt om du har en madrass som formar sig eller om den får tung belastning. 

Dammsug madrass och tvätta fodral

För att underhålla din madrass och hålla den fräsch bör du dammsuga madrassen med jämna mellanrum. Det kan till exempel vara smart att göra detta när du ska byta lakan. Detta är inte bara bra av hygienskäl, utan det ser även till att både fodral och stoppning håller sig i gott skick. 

Har du en bäddmadrass med avtagbart fodral (vilket kan vara väldigt bra) bör du då och då även ta av detta och tvätta det. Se till att tvätta det enligt instruktioner, helst på 60 grader (om möjligt) för att döda kvalster och bakterier. Tvättar du fodralet fel kan bäddmadrassens form och kvalité försämras. 

Sov aldrig utan lakan

En viktig punkt för att hålla din madrass fräsch så länge som det går är att aldrig sova på den utan lakan. Det kan även vara smart att lägga till ett extra madrasskydd för att skydda mot svett, smuts och hudavlagringar. 

Byt madrass!

Om du har haft din bäddmadrass i flera år och upplever att den börjar säcka ihop är det hög tid att byta madrass. Även detta hör till skötsel av bäddmadrass och är ett grundläggande steg för att all övrig skötsel ska ge effekt. Kom ihåg grundregeln på 10 år, och håll utkik efter gropar och sviktande partier i sängen! 

Vanliga frågor

Ska jag välja en mjuk eller hård bäddmadrass?

Här är det din kropp, din vikt och dina former som är avgörande. Ju tyngre du är desto hårdare och mer stöttande bäddmadrass bör du ha, och tvärtom ju mindre du väger. Utöver det är det tycke och smak som avgör.

Vad kostar en bäddmadrass?

Priset beror på hur pass avancerade material och tekniska detaljer som finns i bäddmadrassen. De allra billigaste säljs för runt 1000 kronor, men många av de med högre kvalitet kostar snarare 2000-4000 kronor.

Kan man köpa en bäddmadrass begagnat?

Ja, absolut, det ingår ofta om du köper en komplett säng från till exempel Blocket. Om du gör det, tänk på att inspektera bäddmadrassen noga så att den är fräsch. Om den är fläckig eller ofräsch på något annat sätt kan det kännas trevligare att komplettera med en ny bäddmadrass.

Hur länge håller en bäddmadrass?

De kan hålla jättelänge om de sköts om på rätt sätt. . Vanligen håller en bäddmadrass i omkring 10 år innan den ger med sig.

Det som främst sliter på bäddmadrassen är svett, fukt och smuts. Du kan skydda madrassen med ett madrasskydd (spana in vår köpguide), så kommer den hålla betydligt längre.

CJ

CJ

Jag grundade Sömntuta.se för att få utlopp för mitt intresse för hälsa och sömn. Som nörd i allmänhet och pryltokig i synnerhet kan jag inte låta bli att vara intresserad av tekniker och prylar som bidrar till bra sömn. Sov gott!