Bästa bäddmadrassen 2024

Uppdaterad: 1 jan, 2024

Sidan kan innehålla reklam genom annonslänkar.

Sängen är inte komplett utan en bäddmadrass, men vilken är den bästa? För att sova gott måste du ha ett skönt och ergonomiskt underlag att vila på, och då är bäddmadrassen det som du har närmst kontakt med. Det är alltså den som gör störst skillnad. Därför är det viktigt att noga välja en bäddmadrass som passar dig, och som har hög kvalitet till ett vettigt pris.

Att välja ny bäddmadrass kan vara knepigt. Det finns otaliga varumärken som gör madrasser, men det är svårt att bedöma vilka som håller måttet. Idag finns också mängder av olika typer av material, vilket gör det ännu knepigare att jämföra och navigera. Om du dessutom vill kunna köpa din nya bäddmadrass via nätet så är e-handlarnas egna produktbeskrivningar inte till mycket hjälp för att välja ut en bra variant.

För att hjälpa dig välja bäddmadrass har vi gjort researchen åt dig och handplockat de modeller som just nu är de bästa valen. Efter att ha provat runt och läst på om bäddmadrasser anser vi att det bästa valet är Featherbed från Mille Notti, som är som att sova på ett mjukt moln. Ett mer budgetvänligt alternativ hittar du i BM1 från 24Sju, som med smart produktion gör det möjligt för alla att skaffa en bäddmadrass med riktigt hög kvalitet utan att behöva betala vad det brukar kosta.

Den här sidan innehåller reklamlänkar.

Bästa bäddmadrassen – Mille Notti Featherbed

Featherbed från svenska Mille Notti är en underbart lyxig och skön bäddmadrass. Den är fylld med en mjuk mix av dun och fjädrar, självklart från etiska leverantörer. Dess naturliga material gör att du kan underhålla madrassen under lång tid, för ökad hållbarhet och livslängd. Dess egenskaper gör den också behaglig för alla årstider, och ger både värme och svalka.

Materialet i en Mille Notti Featherbed är alltså stoppad i en mix av 90% andfjädrar och 10% anddun. Det gör att madrassen blir sagolikt mjuk och följsam, utan att för den skull kännas för mjuk för att sova gott.

Det går bra att använda Featberbed direkt på en resårbotten, alternativt lägga den som ett extra lager ovanpå en annan madrass. Det kan du göra om du har en säng med madrass som känns okej, men där du önskar en lite mjukare känsla.

Madrassen kommer med ett duntätt yttertyg i 100% bomull. Det ger ett bra och grundläggande skydd till madrassen, men för maximal livslängd bör du också använda ett bäddmadrasskydd. Det är extra viktigt eftersom det är lite knepigt att rengöra en Featherbed om du skulle få fläckar på den.

En Featherbed kan nämligen inte tvättas, eftersom yttertyget inte är avtagbart och väta riskerar att förstöra de naturliga materialen inuti. Rengöring gör du därför med exempelvis medel för skumtvätt, och du bör även skaka ur madrassen med jämna mellanrum.

Det är lite opraktiskt att inte kunna blöta ner och rengöra yttertyget. Trots det tycker vi att Mille Notti Featherbed är en otroligt mjuk och härlig bäddmadrass, som känns lyxig att vila på. För dig som prioriterar att madrassen ska vara skön och hålla länge är det här ett väldigt bra val.

Mille Notti Featherbed finns i dessa storlekar

Bästa budget bäddmadrassen – 24Sju BM1

BM1 från 24Sju, billig bäddmadrass

Ett prisvärt alternativ till dyrare bäddmadrasser är BM1 från 24Sju. Denna svensktillverkade bäddmadrassen består av ett mjukt skum som är skönt att vila på. Det är en madrass utan några speciella krusiduller, men som smakar mer än den kostar.

24Sju gör prisvärda och genomtänkta produkter som passar dig som inte vill spendera för mycket. Med smarta lösningar och väl avvägda materialval hålls priset nere, och det som gör störst skillnad för den upplevda känslan är det som prioriteras. Du betalar alltså inte för något lull-lull, men får en bra madrass till ett vettigt pris.

Det låter som en bra deal, och madrassen är faktiskt riktigt bekväm. Stoppningen i polyeterskum är mjuk och formlig, skön att ligga på. Det är inte den mjukaste och lyxigaste bäddmadrassen, men i sin prisklass står den ut som mycket bekväm.

Den vita klädsels är avtagbar och kan tvättas i 40 grader. Det är bra och gör att du lätt kan ta hand om fläckar när de uppstår. Själva tyget har en del stretch, och efter tvätt rekommenderar vi att du sträcker ut det medan det är blött. På så vis behåller du formen och säkerställer rätt passform på madrassen.

24Sju BM1 finns i dessa storlekar

Bästa tryckavlastande bäddmadrassen – Tempur 2-side Topper

Tempur 2-side Topper

Den mest ergnomiska sömnupplevelsen får du med en tryckavlastnade madrass. En sådan är både mjuk och skön att ligga på, och mjukar dessutom upp dina muskler för en djupare avslappning som dessutom lindrar eventuell smärta. Inom den kategorin är denna tvåsidiga bäddmadrass från Tempur den tveklöst bästa.

En tryckavlastande madrass ger dig både en skön och viktlös känsla, samtidigt som den är fast och formar sig efter din kropp. Madrassen har sin kärna i ett 7 cm tjockt lager Tempurmaterial, som reagerar på kroppens värme och mjuknar för att ge maximalt ergonomiskt stöd.

Tempurmadrassen är menad att kombineras med en resårbotten. Du lägger alltså madrassen på en befintlig botten (eller en annan bäddmadrass) för att få den ökade komfort och ergonomi som Tempurmadrassen erbjuder.

Madrassen har två sidor i olika ytmaterial. På ena sidan finns ett lager av dubbel trikå, som ger en svalare yta och är perfekt under sommaren. Den andra sidan är klädd i velour som är lite varmare och utmärkt under den kallare delen av året.

Tempur 2-side Topper finns i dessa storlekar

Bra val – Hästens BJK Luxury

Hästens BJX bäddmadrass

För den som bara vill ha det bästa är BJK Luxury från Hästens ett självklart val. Hästens bäddmadrasser är av den allra högsta kvalitén, med naturliga material som garanterar de bästa egenskaperna och lång livslängd.

Hästens BJX Luxury är tillverkad i en lyxig kombination av de bästa naturmaterialen: mohair, ull, tagel och bomull. Här pratar vi om vi en konstruktion som inte tar några genvägar, utan bygger upp en känsla av komfort och kvalitet som står sig i tiden. Materialen är dessutom behandlade för att minska allergener, och är mindre benägna att få in kvalster och annat som man gärna slipper.

Känslan i den här madrassen är relativt fast, men med en mjukhet i materialet som är otroligt skön. Att sova på den här madrassen är, och nu försöker vi verkligen att inte överdriva, som att sova på moln. Alla borde få sova så här skönt.

Nu kan tyvärr inte alla göra det, för kostar det så smakar det. Hästens produkter är välkänt kostsamma, men så är det alltid med det allra bästa. För den som har råd och som prioriterar sängen och sin sömn är det ett klockrent val.

Hästens BJK Luxury finns i dessa storlekar

Bra val – Jensen Softline 1

Jensen Softline 1

Ytterligare ett bra val är Jensens Softline 1 som har en mjuk profil och är stoppad i material som är speciellt framtagna för att madrassen ska ha lång hållbarhet och vara fräsch och hygienisk.

Jensen Softline 1 är tillverkad med ett skum som heter Cellex XS. Det är ett polyeter-baserat skum som är speciellt anpassat för att transportera fukt, vilket gör att madrassen lättare återhämtar sig efter att du sovit i den. Detta kombineras med ett material som heter Lyocell. Lyocell är ett organiskt material som utvinns från en typ av pappersmassa, och som har unika egenskaper för komfort och svalka (lyocell är numer mycket populärt inom underkläder). Det ger att madrassen har bra förutsättningar att hålla sig fräsch över tid, samtidigt som du upplever att den har bra stuns och komfort.

Den här bäddmadrassen är också skön att ligga på, och vi gillar att det finns möjlighet att själv välja hur den ska användas för maximal komfort. På ena sidan av madrassen finns en helt slät sida (fastare), och på den andra sidan en mer profilerad yta (mjukare). På så vid kan du prova dig fram till vad som känns bäst, och slipper köpa ny madrass om du någon gång vill ha ett mjukare eller fastare underlag.

Bra är också att madrassövedraget kan tas av och tvättas separat. Här säger tvättråden att upp till 60 grader går bra, vilket är högre än många alternativ klarar av. Det ser vi som ett ytterligare plus som gör att du kan lita på att madrassen kan hållas riktigt ren, och att det är lätt att ta hand om eventuella fläckar som upptstår.

Jensen Softline 1 finns i dessa storlekar

FAQ

Vilken fasthet på bäddmadrassen bör jag välja?

Detta är väldigt personligt, där vissa föredrar en fastare eller mjukare madrass. Det beror också på hur du ligger i sängen. Tumregeln är att din ryggrad ska vara rak, oavsett om du ligger på rygg, mage eller på sidan. Om du sover på sidan är det vanligen mer ergonomiskt med en lite mjukare madrass, medan du som sover på rygg eller mage bör välja en mer fast variant.

Även din vikt spelar in, där en tyngre person generellt behöver en lite fastare madrass.

Om du är osäker är det skönt att veta att många återförsäljare låter dig prova madrassen hemma, och om det inte känns bra kan du få returnera den. Kolla med din återförsäljare eller näthandlare om de har sådana villkor, så kan du vara trygg med att prova även om du inte har möjlighet att besöka en fysisk butik för att köpa din madrass.

Vilka material finns och vilket är bäst?

Det finns mängder av olika material som används för bäddmadrasser. Det varierar från olika typer av skum i syntetiska material, till helt naturliga stoppningar av vadd, bomull och tagel.

Det är svårt att säga vad som är bäst, men med rätt vård är det sannolikt att en säng med helt naturliga material kan hålla längre och fräschas upp mer. Samtidigt har modern materialteknologi blivit så pass bra att vissa speciellt framtagna material har helt unika egenskaper, till exempel mot allergi.

Hur väljer jag en bäddmadrass med bra kvalitet?

Först och främst rekommenderar vi att du gör lite research. Vi har gått igenom mängder av olika modeller och varumärken och valt ut de som vi själva tycker är bäst och rekommenderar. Vi har lagt timmar och åter timmar på detta, så att du själv ska slippa göra din egen research.

Sen är det egentligen så enkelt som att du får vad du betalar för. Vi rekommenderar därför också att du funderar över din budget och hur länge du tror att du kommer använda din bäddmadrass. Sen köper du en så pass bra madrass som du har råd med.

CJ

CJ

Jag grundade Sömntuta.se för att få utlopp för mitt intresse för hälsa och sömn. Som nörd i allmänhet och pryltokig i synnerhet kan jag inte låta bli att vara intresserad av tekniker och prylar som bidrar till bra sömn. Sov gott!