Sängöverkast: 7 bästa överkasten i linne du inte får missa 2024

Uppdaterad: 11 jan, 2024

Sidan kan innehålla reklam genom annonslänkar.

Överkast i linne är otroligt vackert och adderar en naturlig mysighet till bäddningen. Den lite skrynkliga kvalitén gör sig perfekt för en avslappnad bäddning och gör varje sovrum lite mysigare och samtidigt mer lyxigt elegant. Vi älskar linneöverkast som ett säkert sätt att göra sovrummet lite mjukare och inbjudande.

Och vi är inte ensamma. Överkast i linne syns överallt – slå bara ett kik på Pinterest eller scrolla runt på inredningskonton på Instagram så märker du snart att linne är stekhett. Även webshoparna är proppfulla med överkast i linne.

Vi har djupdykt bland alla varianter som finns just nu, och har sammanställt en lista med inspirerande produkter som är värda att kika lite extra på.

Vi kommer först lista överkast i linne som finns för både dubbelsäng och enkelsäng. Därefter fina alternativ som endast finns för dubbelsäng och till sist alternativ som endast finns för enkelsäng.

Hoppas det kan inspirera dig till att välja ett linneöverkast nästa gång.

Linneöverkast för enkel- eller dubbelsäng

Överkasten vi valt ut i den här kategorin är alla tillverkade i linnetyg och går att köpa antingen för enkelsäng eller dubbelsäng.

Jotex Lilly, quiltat överkast i linne

Quiltat linneöverkast – Lilly (Jotex)

Vackert, lite gammaldags mönstrat överkast med sömmar som bildar ett diskret rutmönster. Väldigt fin kvalitet.

Särskilt snygg i gult, men även den naturvita nyansen är fin.

Candice, quiltat överkast från Ellos Home

Quiltat linneöverkast – Candice (Ellos Home)

Grafiskt quiltat överkast med sydda kanter runt om. Dessutom tillverkad i lin av högsta kvalitet och i enlighet med de strängaste hållbarhetskriterierna.

Linnea överkast i linne

Tvättad lin – Linnea (Ellos Home)

Avslappnad och väldigt snygg stil, och finns i flera olika färger: Khakigrönt, Mörkgrått, Nougatrosa och Nougatbrunt. Tillverkad i fin tvättad fransk linne.

Himla Hannelin överkast

Tvättad lin Hannelin (Himla)

Hannelin-överkastet tvättas efter att det har sytts för att ge det ett skrynkligt utseende. Täcket har sydda kanter och avvikande fram- och baksidor som ger en vacker effekt.

Finns i ett stort urval av nyanser i olika jordfärger. Garnerna i färgerna Lovely och Norrsken är melerade och har en lite urtvättad look, vilket ger den ett ljust utseende.

Jotex Kiyoko

Överkast med fransar – Kiyoko (Ellos Home)

Lyxig variant tillverkad i franskt lin med elegant fransar. Finns i ett tiotal olika färger, främst i dämpade och jordiga nyanser.

Ellos Home Penny överkast

Melerat överkast – Penny (Ellos Home)

Härligt mjukt och lent överkast i tvättad fransk linne. De är melerade, det vill säga att det finns en svag färgskiftning i vävningen. Jättefint effekt som ger liv till tyget.

Vadderat överkast från Himla

Vadderat linneöverkast – Carlin (Himla)

Carlin är ett quiltat överkast i tvättat linne, med en baksida klädd i bomullstyg. Däremellan finns en lätt vaddering av polyester som ger överkastet stadga, värme och tyngd.

När du ska välja ett överkast i linne

Det finns ett par saker som är extra viktiga att fundera igenom när det är dags att välja ett överkast i linne. Framförallt tycker vi att du bör fundera över vilken färg och eventuellt mönster du gillar. Kvalitén på linnet är även viktigt, och såklart att du väljer rätt mått för din säng.

Färg och form

Det som brukar vara allra viktigast är att välja ett överkast som du verkligen gillar. Även om du vet med dig att du tycker linneöverkast är fina så finns det en mängd olika varianter. Det finns överkast med och utan mönster, och oändligt många alternativa nyanser på själva färgen.

För överkast i linne är det extra vanligt att färger går i olika jordtoner, som grått och beige eller olika nyanser av brunt eller grönt.

Kvalitet

Som med allt annat finns det linneöverkast med olika hög kvalitet, och det hänger ofta ihop med priset. Just när det gäller överkast är slitaget ofta väldigt litet, så det finns sällan skäl att välja de allra dyraste alternativen. Men att välja ett överkast i 100% lin gör att du kan räkna med att det håller god kvalitet och att du får linnets egenskaper fullt ut.

Mått och storlek

När du ska köpa överkast behöver du egentligen bara ha koll på om det ska användas för enkelsäng eller dubbelsäng. Så länge din säng har ett standardiserat mått och inte är extra lång eller väldigt bred så passar de flesta överkast utan problem.

Ett bra tips om du vill kunna använda ett överkast både för enkelsäng och dubbelsäng är det bäst att välja en storlek för dubbelsäng. De kan du dubbelvika när de används på mindre sängar. Det är ett bra knep om du vill ha maximal flexibilitet och slippa köpa dubbla uppsättningar.

Frågor och svar

När ska man ha ett överkast?

Det finns inget slutgiltigt svar på den här frågan – det beror på dina personliga preferenser och klimatet där du bor. Generellt sett kan ett sängöverkast eller ett sängöverdrag ge extra isolering på vintern och hjälpa till att hålla sängkläderna rena.

Om du bor i ett varmt klimat kan dock ett sängöverkast göra ditt sovrum för varmt. I det fallet är det bättre att använda ett lätt bomullslakan i stället.

Vilka storlekar och mått är vanliga bland överkast?

Sängöverkast finns i många olika storlekar, men de vanligaste storlekarna är för en enkelsäng (90-120 cm) eller en dubbelsäng (160-180 cm). Det innebär att de borde passa de flesta sängar utan problem, men det är viktigt att kontrollera måtten innan du köper.

Varför ska jag ha ett överkast i linne?

För att de är vackra, praktiska och slitstarka. Om du vill ha ett överkast är linne ett bra val på grund av att de kräver väldigt lite skötsel för att vara fina.

De åldras vackert och håller under lång tid, så över tid är de dessutom väldigt prisvärda jämfört med billigare polyesteralternativ som slits ut fortare.

Kan jag tvätta ett överkast i linne?

Ja, alla överkast i 100% linne går jättebra att tvätta i minst 40 grader, ofta högre också. De klarar även att torktumlas utan problem.

Tänk på att linne skrynklar lätt, särskilt om det är en tunnare väv. Om du inte vill att överkastet ska vara skrynkligt är det därför bra att hängtorka eller till och med stryka det.

Vad är tvättat linne?

Tvättat linne är en benämning på linne som tvättats och behandlats för att ge en mjuk och matt känsla och look.

Karin

Karin

Jag har ett stort intresse för sömn, hälsa, inredning och inte minst älskar jag att skriva. Med ett förflutet som säljare i inredningsbranschen och på sängvaruhus har jag också bra koll på sängar, sängkläder och mycket mer. Lever för långa sovmorgnar!