Bästa madrasskyddet 2024

Uppdaterad: 9 jan, 2024

Sidan kan innehålla reklam genom annonslänkar.

En ny, fin säng är en stor investering. Tanken är att din säng ska hålla länge. Men hur gör man för att hålla den fräsch? Hur skyddar man mot fläckar som kan förstöra madrassen? Jo, med ett madrasskydd!

Många missar denna lilla men åh så viktiga detalj till sängen. Utan madrasskyddet finns det ju ingenting som fångar upp svett, spill och annat som kan fläcka ner. Det tunna lakanet gör bara lite för att skydda. Nej, för att hålla sängen fräsch och trivsam så behöver du komplettera med ett madrasskydd.

Idag finns det mängder av olika modeller och varianter av madrasskydd att välja mellan. Men vilket är egentligen bäst? I den här artikeln kommer vi först klargöra vad ett madrasskydd är och hur det används. Sen följer vi upp med vilka madrasskydd som enligt vår research är bäst. Till sist kommer vi att gå igenom vilka kriterier som är viktigast för att välja rätt skydd.

Vad är ett madrasskydd?

Kort och gott så är ett madrasskydd ett tunt extra skydd som du placerar på din bäddmadrass i sängen. Skyddet placeras ovanpå den madrass som du sover på. Sen bäddar du som vanligt med ett underlakan ovanpå. Tillsammans skyddar de mot fläckar från svett och smuts.

Genom att använda sig av ett madrasskydd hålls madrassen skyddad mot både svett, fukt, damm och smuts som bildas. Det gör att madrassen håller sig fräsch längre, samtidigt som dess hållbarhet också blir mer långvarig. Vissa madrasskydd är helt vattentäta, vilket kan vara bra om du har små barn som sover med dig i sängen. 

Man kan med andra ord kalla ett madrasskydd för en väldigt smidig försäkring för din säng samt din madrass. Det är helt enkelt skönt att ha vetskapen om att man sover i en fräsch, ren och mindre ömtålig säng. Det bästa med madrasskydd är de oftast är ganska billiga, trots att de gör väldigt stor nytta.

Bästa madrasskydden

Så vilka är egentligen de bästa madrasskydden? I och med att det finns så många olika modeller att välja mellan idag finns det ingen tvekan om att alla kan hitta ett madrasskydd som passar både säng, behov och budget.

Efter noggrann undersökning och research av olika alternativ har vi kunnat handplocka ett fåtal produkter som vi gillar extra mycket inom sin kategori.

🥇 Bästa madrasskyddet överlag anser vi är Mille Notti Quilt. Det är mjukt vadderat och tilllverkat helt och hållet i högkvalitativ och hållbar bomull.

💦 Bästa vattenavstötande madrasskyddet är Tempur Protect 7-17, som trots sin tunna tjocklek ger effektivt skydd mot blöta madrasser.

💰 Bästa budgetvalet är Åhlens madrasskydd, ett stilrent quiltat skydd som gör jobbet bra och inte kostar speciellt mycket.

Bästa madrasskyddet överlag – Mille Notti Quilt

Madrasskydd Mille Notti Quilt
Material:100 % bomull (OEKO-TEX-cerifierat)
Mått:80×200,
90×200
90×210
105×200, 105×210
120×200, 120×210
140×200, 140×210
160×200, 160×210
180×200, 180×210
210×200, 210×210
Tvättråd:Tvättas i 60 grader. Sytt med krympmån och krymper till rätt mått efter första tvätten.

Mille Notti Quilt är det bästa bäddmadrasskyddet i stilrent quiltat bomullstyg. Skyddet kommer till ett lite högre pris, men å andra sidan är det av högsta kvalitét och kommer hålla länge.

Det är lätt att placera på din madrass tack vare de smidiga resårbanden i varje hörn. Resåren är spänstiga och tighta, så de håller skyddet bra på plats. Samtidigt finns det tillräckligt mycket med ”giv” för att passa en lite tjockare madrass, även om du kanske får dra lite mer.

Hela skyddet är gjort av bomull, både inuti och utanpå. Det härliga bomullstyget fylls av mysigt bomullsvadd. Enkelt men väldigt trivsamt och funktionellt.

Bomull både andas bra och ventilerar vilket håller sängen fräsch längre. Just den här bomullen är dessutom av högsta kvalitet, och precis som Mille Nottis andra bomullprodukter är den hållbart och ansvarsfullt producerad.

Den finns i mängder av olika mått, så det finns garanterat en storlek som passar just din säng.

Fördelar:
+ Mjukt och skönt
+ Hållbar bomull
+ Många olika storlekar att välja mellan

Nackdelar:
– Högt pris

Bästa vattenavvisande madrasskyddet – Tempur Protect 7-17

Tempur Protect 7-17
Material:Vattenavvisande syntetmix
Mått: 80×200, 80×210
90×200, 90×210
105×200, 105×210 
120×200, 120×210
140×200, 140×210
160×200, 160×210
180×200, 180×210
200×200, 210×200
Tvättråd:60 grader

Trött på blöta madrasser? Det här tunna men effektivt vattenavstötande madrasskyddet kan vara helt rätt för dig.

Det här madrasskyddet från Tempur är ett mycket bra alternativ för dig som vill skydda din bäddmadrass mot att bli blöt. Madrasskyddet är vattenavvisande med ett slags membran som håller sängen skyddad från vätskor.

Madrasskyddet är både mycket skyddande och väldigt bekvämt att ligga på. Det tack vare dess innehåll av naturliga fibrer som andas bra och ventilerar såväl fukt, svett och liknande. 

Trots att det skyddar bra och gör så att sängen håller länge är det en väldigt tunn modell som knappt känns! Att det är tunt gör dock att du bör kanske vill kombinera med en lite tjockare och mjukare bäddmadrass, så att underlaget inte blir för hårt. 

Den här varianten finns i många storlekar och bör kunna passa oavsett vilken säng du har.

Fördelar:
+ Vattenavvisande material
+ Naturliga fibrer som andas
+ Många olika storlekar att välja mellan

Nackdelar:
– Ger ingen extra dämpning

Bästa madrasskyddet budget – Åhlens quiltade madrasskydd

Gripsholm Madrasskydd
Material:52% polyester, 48% bomull
Mått:90×200
120×200
Tvättråd:40 grader

Vill du köpa ett väldigt bra men också mycket prisvärt madrasskydd till din säng? Då kan du kolla in den här modellen från Åhlens.

Det här quiltade madrasskyddet har en lite enklare finish men gör jobbet bra. Kombinationen av polyester och bomull ger en slitstyrka och skyddet känns rejält.

Resåren i hörnen är också rejäla, men lite lösa. De håller skyddet bra på plats, men om du har en väldigt tunn bäddmadrass kan det hända att skyddet rör på sig lite.

En nackdel är att skyddet rekommenderas att tvättas i låga 40 grader. Det är lite lågt, men vi menar att 60 grader ska funka även för det här skyddet.

Storlekarna som finns tillgängliga är lite begränsat, men de vanligaste storlekarna i 90- och 120-bredd finns att välja mellan.

Fördelar:
+ Lågt pris
+ Slitstarka material

Nackdelar:
– Begränsade storlekar


Så väljer du madrasskydd

Som vi tidigare varit inne på finns det mängder av olika modeller att välja mellan. Oavsett vilken säng du har, vilken madrass du investerat i och vad du önskar få ut av ditt madrasskydd finns det en passande modell att hitta.

I grund och botten verkar ett madrasskydd just för att skydda din madrass, vilket gör att den håller sig fräsch längre och att dess livslängd bevaras. Beroende på vilket madrasskydd du har kan dock egenskaperna när det kommer till vattentäthet, storlek, material, andningsförmåga och liknande variera.

För att hitta rätt madrasskydd för dig och din säng bör du tänka på dessa punkter:

Storlek på säng och madrass

Den absolut mest grundläggande frågan är vilken storlek du har på din säng och den madrass du önskar skydda. Denna punkt måste du sen utgå ifrån för att hitta ett madrasskydd som passar. 

Material beroende på preferens och behov

Nästa punkt är att välja ett madrasskydd med ett passande material. Materialet bör väljas efter hur din madrass är utformad, samt om du har några speciella krav när det kommer till form, hygien och vattenavvisning. 

Vanliga material för madrasskydd är bland annat tempur, frotté, polyester och bomull, eller en blandning av olika material. Beroende på vilket material du väljer kommer som sagt vattentäthet, andningsförmåga, hygien osv att variera. 

Vissa material är bättre för dig som vill minska uppkomsten av kvalster, damm och bakterier. Andra material är bättre om du vill ha ett tunnare, mer andningsbart skydd. Sen finns det vissa madrasskydd som är extra vattentäta. Utgå från dina behov. Är du i behov av ett vattentätt madrasskydd, eller ska det andas extra bra? 

Fyllning

Denna punkt hör till val av material. Fyllningen i ett madrasskydd kan variera beroende på vilket material du väljer. Ett madrasskydd med fyllning kan exempelvis vara fördelaktigt om du vill ha ett skydd som andas bra. 

Somliga skydd har lite mer rejäl fyllning som känns mer när man ligger på madrassen. Andra modeller är otroligt tunna och har ingen fyllning alls. Precis som att materialet avgör madrasskyddets egenskaper har fyllningen en avgörande påverkan. 

Fästning

Olika madrasskydd används på olika sätt. Den vanligaste utformningen är att skyddet kommer med resårband i hörnen. Då är det enkelt att fästa runt madrassen samtidigt som det sitter bra. Andra varianter är madrasskydd som bara läggs direkt på madrassen utan fästning. En del modeller dras runt hela madrassen. 

Tvättbart? 

Olika madrasskydd ser också lite olika ut när det kommer till möjligheten att tvätta och rengöra skyddet. Även det bör vara en punkt att ta ställning till när du ska välja skydd. De flesta modeller går att tvätta, men temperatur och tvättmetod kan variera. 

Budget

För att madrasskyddet ska kännas trivsamt för dig är det också viktigt att det kommer till rätt pris. Idag finns det madrasskydd i alla olika prisklasser, som därmed också kan passa alla olika budgetar.

Billigare madrasskydd kan även vara riktigt bra och göra jobbet som önskas. Kolla in våra olika alternativ för att hitta madrasskydd av olika pris. 

Sammanfattning

Ett madrasskydd är en kompletterande produkt som alla med en säng i hemmet bör investera i. Med hjälp av ett madrasskydd ser du till att både din säng och den madrass du sover på håller sig fräsch längre. 

I och med att ett madrasskydd skyddar din madrass från diverse vätskor, fukt, bakterier och smuts kommer dess livslängd också öka. Perfekt för dig som lagt mycket pengar på en madrass som du gärna vill ska hålla flera år!

Det bästa med madrasskydd idag är det finns mängder av olika modeller anpassade efter olika madrasser, behov och budgetar. Vi har utsett bästa madrasskyddet i flera kategorier där vi hoppas att du kan få lite inspiration om vad som kan passa dig. Utgå från dina behov och din madrass för att hitta vilken modell som passar!

Vi kan varmt rekommendera dig att investera i ett madrasskydd om du vill att din madrass ska hålla sig fräsch och ren. Med ett madrasskydd kan din madrass hålla passform och komfort mycket bättre. Kort sagt – en billig försäkring som verkligen fyller ett syfte. 

CJ

CJ

Jag grundade Sömntuta.se för att få utlopp för mitt intresse för hälsa och sömn. Som nörd i allmänhet och pryltokig i synnerhet kan jag inte låta bli att vara intresserad av tekniker och prylar som bidrar till bra sömn. Sov gott!