Vetekudde: Därför behöver du en, och bästa att välja

Uppdaterad: 12 jan, 2023

Sidan kan innehålla reklam genom annonslänkar.

Svårt att slappna av? Spänd i axlarna? Då kanske du borde fundera på att använda en vetekudde.

En vetekudde är en utmärkt produkt att ha som kan fylla många funktioner i livet. Det är i första hand en produkt som är framtagen för ökad avslappning och för att mjuka upp dina muskler, men den kan användas för så många andra behov.

I den här artikeln tipsar vi om den bästa vetekudden att skaffa om du inte har en. Vi går även igenom hur vetekudden kan användas, och till och med hur du kan göra en egen. Till slut besvarar vi de vanligaste frågorna om vetekuddar.

Bästa vetekudden – Vetekudden EKO

Ekologisk vetekudde

Vetekudden från Scandinavian Blonde har hög kvalitet och traditionell design, sydd i en kombination av linne och bomull för de bästa egenskaperna vad gäller värmehantering, stilstyrka och komfort.

Kudden är skön mot kroppen och kraftig i känslan, på ett bra sätt. Tvättbar i 60 grader och tillverkad med hållbara metoder och material.

15 skäl att skaffa en vetekudde

1. Avslappning

Den främsta anledningen att använda en vetekudde är för den sköna, varma känsla som den ger dig. Att ta hand om sig själv och ge sig själv en stund för avslappning är en form av vardagslyx som alla kan njuta av och uppskatta,

2. Mjuka upp en stel nacke

Kanske spenderar du en stor del av dina dagar framför datorn, mobilen eller andra skärmar. Då är risken stor att du också bär på en del spänningar i nacken och över axlarna.

En skönt uppvärmt vetekudde mjukar upp spänningarna i musklerna så du kan slappna av lättare. Värm kudden och låt den ligga runt nacken en stund.

Kombinera gärna med lite axelmassage efteråt, det är ofta väldigt skönt.

3. Vetekudde för att lindra spänning efter träning

Om du tränat och vill lindra träningsverk eller kanske till och med kramp är det en god idé att lägga en uppvärmd vetekudde mot musklerna. Det är ett effektivt sätt att minska svullnaden och lindrar värk.

4. Extra värme i en kall säng

Om du brukar bli kall när du sover kan du prova att värma en vetekudde och lägga under täcket. Den kommer hjälpa till att hålla sängen varm så att du slipper frysa.

5. Svalka i en varm säng

Det går lika bra att använda vetekudden för att kyla ner en säng om du har lätt för att bli väldigt varm och svettas. Prova att stoppa vetekudden i frysen ett par timmar innan läggdags, och placera den sen under täcket.

6. Bränt dig i solen? Vetekudden kan lindra svedan

Ett annat sätt att använda en kyld vetekudde är när du bränt dig i solen. Lägg den kalla vetekudden över de områden du bränt dig på, och känn hur den svalkande ytan får svedan att gå ner.

7. Svalka vid värmebölja

Om det är riktigt varmt kan du använda den kylda vetekudden stoppas in under en tröja eller läggas på huvudet, runt axlarna och så vidare. Det kan vara väldigt skönt om värmen blir alltför påträngande.

8. Vetekudde för kalla och frusna fötter

När du varit ute i kylan och fryser om fötterna är en uppvärmd vetekudde ett av de mest skonsamma sätten att snabbt värma upp dem. Du slipper den stickiga känslan som kan uppstå med varmt vatten.

9. Förbättra din hållning

Du kan använda en vetekudde för att hjälpa dig hålla axlar och nacke avspända när du sitter framför datorn. Tyngden gör att axlarna hålls nere, vilket minskar spänningen.

10. Värm upp med vetekudde innan massage

Ett sätt att få maximalt ut av massage är att värma upp och mjuka upp musklerna innan. Det kan du göra genom stretching, eller genom att ta genvägen med en uppvärmd vetekudde som läggs över de punkter där du är spänd.

11. Använd vetekudde vid förlossning

Många vittnar om att en uppvärmd eller nedkyld vetekudde kan ge lindring och lugn under förlossningen. Det kan vara värt att packa med sig i förlossningsväskan.

12. Vetekudde när du ammar

Det är lätt att det börjar göra ont i brösten under tiden man ammar. Ett sätt att behandla detta är genom att använda en vetekudde, som kan hjälpa till att lindra eventuellt obehag.

13. Bebisar älskar vetekuddar

För småbarnsföräldern finns det fler användningar med vetekudden. Många bebisar tycker att det är väldigt mysigt med en vetekudde i sängen.

14. Använd en vetekudde som gosedjur

Många bebisar och även lite större barn kan uppskatta en vetekudde, oavsett temperatur, och ta sig an den som ett lite annorlunda gosedjur.

Om du vill göra det extra roligt kan man pyssla och sy på små detaljer som gör vetekudden lite roligare till utseendet.

15. Vetekudden kan lindra mensvärk

Om du lider av mensvärk kan det vara en tröst att värme är ett bra sätt att lindra smärtan. En uppvärmd vetekudde över magen kan göra stor skillnad, och är helt naturligt.

Tillverka din egen vetekudde

Det är faktiskt rätt så enkelt att tillverka sin egen vetekudde. Fördelen är att du kan välja form, fyllning och tyg helt på egen hand. På så vis kan du få en vetekudde som är helt perfekt för dig, och dessutom billig.

Nackdelen är att det är lite jobb med att få till det. Men om du är sugen på att pyssla så finns det en bra guide hos Fredrika på Vinden.

Tips! Det som är bra att ha hemma om du ska göra din egen vetekudde är:

  • Tyg till fodralet (gärna ett grövre)
  • Innertyg (gärna ett slitstarkt och tätt, som inte kommer släppa igenom vetet)
  • En påse hela vetekorn (det går även att använda andra fyllningar som till exempel okokt ris)
  • Penna
  • Sax
  • Knappålar
  • Synål
  • Tråd
  • Måttband
  • Symaskin

Vanliga frågor om vetekuddar

Vad är vetekuddar bra för?

Vetekuddar är jättebra på att lagra in värme eller kyla som kan användas för att värma eller svalka kroppen. Eftersom de dessutom är tunga fungerar de ungefär som en mjuk massage, vilket de flesta brukar tycke är väldigt avslappnande.

Vilken vetekudde är bäst?

Vi rekommenderar Vetekudden från Scandinavian Blonde. Den har hög kvalitet, enkel och fin design och med ett rimligt pris.

Hur mycket kostar en vetekudde?

Det beror såklart på vilken du köper, men cirka 150-200 kronor är ett normalt pris på en vetekudde.

Hur värmer man en vetekudde?

Det enklaste sättet är att stoppa in den i microvågsugnen. En tumregel är att en normalstor vetekudde kan värmas upp på cirka 3 minuter och du kör den på full effekt 850 W.

Det går också att använda en ugn, då lägger du kudden i en ugnsfast form och värmer i 125 grader i cirka 20 minuter.

Hur kyler man en vetekudde?

Det enklaste sättet är att stoppa in kudden i frysen, eller i kylen. Det räcker med en liten stund (cirka 30-60 minuter) för att den ska bli ordentligt kall.

Tänk på att det kan vara lite kladdigt i frysen, använd en plastpåse om du vill skydda tyget mot fläckar.

CJ

CJ

Jag grundade Sömntuta.se för att få utlopp för mitt intresse för hälsa och sömn. Som nörd i allmänhet och pryltokig i synnerhet kan jag inte låta bli att vara intresserad av tekniker och prylar som bidrar till bra sömn. Sov gott!