Vilken färg bäst passar i sovrum? Tips på lugnande färgval

Uppdaterad: 1 jan, 2023

Sidan kan innehålla reklam genom annonslänkar.

Bästa väggfärgerna för sovrummet

För att du ska få ett harmoniskt och rofyllt sovrum är färgvalet mycket viktigt. Sanningen är att vilken färg du väljer att ha i sovrummet faktiskt kan vara direkt avgörande för hur god natts sömn du får. Att ha starka och kanske främst varma färger i ett sovrum kan se häftigt ut och är dessutom bra för kreativiteten.

Om färgerna lämpar sig för sovrummet är däremot en annan fråga. I sovrummet är det bäst att välja färger och nyanser som drar åt det lugnare hållet.

Bra exempel är färger som skogsgrönt, grått och beige. Dessa har lugnande och jordnära toner som kommer att göra susen för ditt välmående och hur utvilad du är på morgonen.

Här nedan kommer du att få läsa mer om några av de bästa färgerna att ha i sovrummet. Att måla om är enkelt och de allra flesta klarar av det på egen hand!

Lugnande färger för sovrummet

Nu kikar vi på ett par olika alternativ för att illustrera vilken skillnad det gör med olika färger på väggen.

Grått sovrum

Grått sovrum

Den gråa färgen kommer i många olika typer av nyanser och varje nyans inger en alldeles egen känsla. Här kan du välja en mörkare grå färg, en som knappt märks av eller varför inte en som efterliknar samma färg som regnmoln har?

Gråa toner har en tendens att inge en harmonisk känsla som är dämpad, men den ser ändå till att inte tynga ner rummet alldeles för mycket. Genom alla tider har grått varit ett populärt färgval till sovrummet, just eftersom det är en lugnande färg.

 • Grått ger en harmonisk och lugnande känsla
 • Tidlöst val som funkar lika bra idag som i framtiden

Grönt sovrum

Grönt sovrum

Grönt är en färg som länge har associerats med psykisk hälsa och med ett starkt psykisk välmående, men den gröna färgen kan associeras med så mycket mer än så.

I naturen och skogen hittar vi mycket grönt och det sägs att färgen har lugnande och stresslindrande egenskaper. Det är så klart något som vi vill föra in i vårt sovrum, eller hur?

Här rekommenderas att du satsar på en grågrön nyans som kan liknas med oliv eller eukalyptus, men det går minst lika bra med lite mer mintliknande nyanser. Undvik att ha en alldeles för stark och frodig grön färg för att behålla lugnet i sovrummet.

 • Grönt påminner om naturen och ger en stresslindrande effekt
 • Välj en nyans från växtriket, exempelvis skogsgrönt, oliv, mint eller eukalyptus

Blått sovrum

Blått sovrum

När man ser ett blått rum är det lätt att tankarna flyr iväg till böljande hav och vågor eller varför inte en sommarblå och klar himmel.

Det är främst av dessa orsaker som många väljer att ha blått i sovrummet och precis som med grått finns många nyanser att välja mellan.

Här kan du satsa på en mörkare blå färg som symboliserar havet eller varför inte en ljus färg som känns fräsch och uppfriskande, likt en sommarvind.

Observera att mörka toner kan få rummet att kännas mindre, dock inger alla blå färger ett lugn.

 • Blått ger associationer till hav och himmel, som känns fräscht och livfullt
 • Välj gärna en mörkare blå nyans, gärna med lite grönt i sig

Beige sovrum

Beige sovrum

Beige är ytterligare en färg som har varit en storfavorit under många år och den är utmärkt att använda sig av i sovrummet.

Jordnära och naturliga färger lämpar sig utmärkt för den som vill ha ett vackert sovrum med en avslappnande känsla. Just färgen beige är sval, samtidigt som den skapar värme och ger en balans som få färger lyckas lika bra med.

Var dock försiktig med att välja en för mörk nyans av beige. Detta kan istället tynga ner hela rummet och göra det mörkt och murrigt.

Att måla väggarna i mörka toner är något som är mycket trendigt just nu, men vi rekommenderar dig att undvika detta just i sovrummet.

 • Beige är ett mindre skarpt alternativ till vitt, som känns mjukare och mer ombonat
 • Både varma och svala nyanser av beige passar i sovrummet, men undvik en för mörk nyans

Rosa sovrum

Rosa sovrum

Rosa är en mycket mjuk och ljuv färg som passar utmärkt i sovrummet. Dock är det inte alla som är förtjusta i den, utan väljer ett mer diskret alternativ.

Väljer du däremot att måla ditt sovrum i en mjuk nyans av rosa kan du vara säker på att få ett romantiskt och rogivande sovrum på ett kick.

Här är det rekommenderat att satsa på färger som också innehåller grå pigment. Risken är annars stor att ditt sovrum kommer att likna ett barnrum, något du troligtvis vill undvika.

Välj därför pastellfärger i de mer smutsiga tonerna eller varför inte gå helt tvärtemot och välja en rosa nyans med mycket vitt i sig?

 • En svagt rosa nyans kan vara rogivande och ge en känsla av romantik och ungdomlighet
 • Välj gärna en pastellrosa med vitt eller grått i sig
 • Undvik en för skarp rosa, som kan ge känslan av barnrum

Värt att tänka på innan du målar om i sovrummet

När man väljer färg i sitt sovrum är det lätt att fastna i beslutsprocessen.

Många ställer sig frågan om exakt vilken färg som är det tveklöst bästa alternativet. Det kan naturligtvis vara väldigt svårt att svara på, eftersom alla har egna önskemål och personligheter.

Vi rekommenderar att du väljer en färg som du känner dig bekväm med och som du kan associera till trygghet. Måla inte rummet beige bara för att det är trendigt, om beige inte är en färg som du själv gillar och trivs med.

Vilken typ av färg man ska ha är också något som många undrar över. Det är däremot inte så komplicerat som man kan tro.

Ska du måla väggarna är det en klassisk väggfärg du behöver. Är det taket som ska målas så väljer du en bra och högkvalitativ takfärg.

Fråga om råd hos din färghandlare om du är osäker. Det finns även färg som lämpar sig för den som är överkänslig eller allergisk.

Vad behöver du för att måla om?

För att du ska bli riktigt nöjd med din ommålning är det viktigt att du har tillgång till rätt verktyg. Du kommer till exempel behöva se till att du skyddar golvet och möblerna innan du sätter igång, men du behöver också mer än bara en roller, färg och en pensel.

Se till att du har alla verktyg som krävs för att göra ett bra grundarbete, till exempel spackel och en spatel. Glöm inte heller att säkerställa att maskeringstejpen är på plats innan du drar igång. Viktigt är också att läsa på färgburken om hur lång torktid färgen har innan du målar ett till lager.

Sammanfattning

Att måla om i sovrummet klarar de allra flesta, men vilken färg ska man välja?

 • I sovrummet är det viktigt att man väljer en färg som känns harmonisk och lugnande och som ger en god natts sömn.
 • Det bästa är att försöka undvika mycket mönster eller alldeles för starka färger och istället satsa på jordnära och mer lugna alternativ.
 • Blå är en färg som är mycket populär, men med de senaste inredningstrenderna börjar även rosa ta sig in i våra sovrum.
 • Se till att du har alla verktyg på plats innan du drar igång och lycka till med målningen!

Färgvalet i sovrummet är inte det enda som påverkar din sömn och ditt välmående. Det finns många saker du kan göra för att skapa de perfekta förutsättningarna för att sova gott. Vill du ha fler bra tips rekommenderar jag att du fortsätter till vår artikelsamling om sömn.

CJ

CJ

Jag grundade Sömntuta.se för att få utlopp för mitt intresse för hälsa och sömn. Som nörd i allmänhet och pryltokig i synnerhet kan jag inte låta bli att vara intresserad av tekniker och prylar som bidrar till bra sömn. Sov gott!