Ultimat köpguide: Bästa väckarklockan för svårväckta 2024

Uppdaterad: 11 jan, 2024

Sidan kan innehålla reklam genom annonslänkar.

Svårt att vakna ordentligt om morgnarna? Känner du att du vill ha något mer ordentligt än mobilen som hjälper dig vakna till? Eller saknar du bara den gamla goda tiden när vanliga väckarklockor fanns på varje sängbord? Oavsett vilket så leder vägen mot att skaffa en dedikerad väckarklocka. Det är en bra investering i en av de viktigaste faserna av din sömn – själva uppvaknandet.

Att inte vakna till när klockan ringer kan skapa stora problem. Det kan leda till att du försover dig och tvingas börja morgonen med stress, eller till att du missar något viktigt. Och även om det kanske inte alltid är hela världen att missa morgonbussen så kan det ändå lätt förstöra en morgon och starta dagen på ett tråkigt sätt.

En riktig väckarklocka är särskilt bra för svårväckta

De flesta har tillgång till en mobiltelefon med alarm. Men är du lite mer svårväckt är det inte säkert att mobillarmet gör jobbet tillräckligt bra. Då kan det vara en enorm förbättring av livskvalitén i vardagen att skaffa dig en riktig väckarklocka som verkligen får dig att vakna.

Det finns många alternativ och det kan vara lite klurigt att hitta rätt bland alla alternativ. Att läsa sig till vilka väckarklockor som är bäst kan sysselsätta dig i många långa timmar.

De goda nyheterna är att vi gjort det mesta av det grovjobbet åt dig. Efter noggrann research och undersökning av alternativen på marknaden har vi kunnat utse ett fåtal alternativ som sticker ut som bäst. Läs vidare för att få våra bästa tips till dig som funderar på att skaffa en ny väckarklocka.

🥇 Bästa väckarklockan överlag anser vi är Bellman och Symfon Pro. Den här väckarklockan har en larmsignal på upp till 100 dB (det är HÖGT!) och dessutom ingår en vibrerande puck som garanterat får igång även den riktigt svårväckta.

🌞 Bästa wake up-lampan är Philips HF3500. Den här väckarklockan ger ett lugnt men effektivt uppvaknande som efterliknar en soluppgång.

💰 Bästa budgetalternativet är Rubicsons enkla väckarklocka. För strax över hundralappen får du en smidig och enkel väckarklocka som gör exakt vad som förväntas, utan krångel.

Bästa väckarklockan överlag – Bellman & Symfon Pro

Bellman & Symfon Pro
Typ:Väckarklocka med medföljande vibrationspuck
Mått:12,1 x 10,8 x 9,2 cm
Funktioner:– Extern vibrationspuck
– Blixtljus
– Nattlampa

🦍 Kraftfull väckning med både stark ljudsignal och vibration

💡 Inbyggd nattlampa och funktion för blixtrande ljus vid väckning

🔍 Mycket tydlig display som är lätt att läsa av även i solljus

Den väckarklocka som allra bäst gör jobbet med att väcka dig är Bellman & Symfons Pro-klocka. Den mest utmärkande funktionen är den externa vibrationspucken som är tänkt att placeras under huvudkudden. När alarmet går ger den ifrån sig vibrationer, så du verkligen vaknar till. VIbrationspucken har dessutom inbyggd högtalare, så det finns absolut ingen risk att missa alarmet.

Själva alarmet är väldigt starkt, så den passar extra bra för den som har svårt att vakna till. Dessutom har signalen varierande frekvenser, vilket gör att den inte riskerar att ignoreras.

En kraftig signal är för det mesta bra, men kanske inte för dig som älskar att snooza gång på gång. Snooze-funktion har den förstås, som aktiveras enkelt med ett tryck på knappen upptill.

Displayen är även väldigt tydlig och lättläst, vilket uppskattas i nyvaket tillstånd. Nattetid kan du enkelt aktivera en nattlampa om du vill få lite ljus utan att tända en lampa som väcker andra i rummet.

Detta är den väckarklocka som just nu är bäst överlag, främst för att den har smarta funktioner och tveklöst gör jobbet med att väcka dig. Priset är också högre än några av alternativen vi tipsar om, men kan lätt motiveras om du kan slippa försova dig.

Bästa Wake Up-lampan – Philips Wake-up Light HF3500

Philips Wake Up
Typ:Wake up-light
Mått:18 x 11,5 cm
Funktioner:– Simulerar soluppgång
– Läslampa

🌞 Simulerar soluppgång för en mer trivsam väckning som faktiskt fungerar

🔊 Inbyggd högtalare med FM-radio

Philips Wake up Light HF3500 är enligt oss, och många andra, den bästa wake up lampan på marknaden. Med den här väckarklockan får du en härligare, piggare och mer trivsam start på dagen. Dessutom håller den väldigt hög nivå när det kommer till funktioner, egenskaper och användning.

Philips Wake up Light hjälper dig att vakna gradvis med hjälp av soluppgångssimulering. Ljuset i lampan går från djupt rött till klargult ljus, vilket i kombination med naturliknande ljud gör att du lättare vaknar till liv. Ljudet stegrar i samband med att ljuset blir klarare. 

Denna funktion sätter igång 30 minuter innan inställt alarm, men kan också anpassas och justeras enligt det som passar dig. Vi gillar också att lampan har flera olika ljudinställningar beroende på vad du gillar. Det finns fågelsång, fåglar i skogen, pianomusik, havsljud och zen. Du kan även välja att vakna till FM-radio. Även ljud och ljus kan justeras efter behov. 

Som pricken över i:et finns det en snoozefunktion som ger dig 9 minuters extra sömn. Vill du inte ha det kan det också stängas av.

Vi är utan tvekan otroligt imponerade över den här wake up lampan från Philips. Med en kliniskt bevisad effekt kommer den förbättra ditt uppvaknande och göra dig piggare. Den passar alla som är svårväckta men inte vill få en alltför kraftig väckning.

Mest prisvärda väckarklockan – Rubicson väckarklocka

Enkel väckarklocka från Rubicson

Typ:Enkel väckarklocka
Mått:13,4 x 4,4 x 7,5 cm
Funktioner:– Batteridriven

🔍 Mycket tydlig display

💰 Mycket funktion för lite pengar

Den allra mest prisvärda väckarklockan vi känner till är denna från Rubicson. Den gör precis vad den ska, utan en massa extra lull-lull eller specialfunktioner.

Displayen visar helt enkelt tiden, extremt tydligt på den upplysta LCD-displayen. Den väcker dig också ordentligt med sin kraftfulla högtalare.

Klockan drivs med batterier (3 stycken AAA-batterier, som köps separat). Det gör den väldigt praktisk att ha med sig på resa, vilket de andra väckarklockorna vi rekommenderar inte riktigt gör. Bra!

I övrigt gör den här väckarklockan inte speciellt mycket, men å andra sidan är den väldigt lågt prissatt. För ungefär en hundralapp får du en smidig och enkel väckarklocka som gör exakt vad som förväntas. Passar alltså dig som vill ha en enkel väckarklocka men inte vill spendera så mycket pengar.

När du ska välja väckarklocka

Det finns några punkter som vi tycker är viktigare att tänka på än andra inför valet av väckarklocka. Framförallt är det vilka funktioner du behöver, samt hur alarmet beter sig och vilken storlek klockan har.

Funktioner

Alla väckarklockor bör i grund och botten kunna visa tiden och larma vid en viss inställd tid. Det är själva grunden. Sen finns det en mängd andra funktioner som du kan välja att leta efter, eller helt strunta i. Vanliga funktioner som kan finnas är idag inbyggd radio, möjlighet att ansluta via bluetooth (och streama musik/podcasts) och laddning av mobiltelefon. En del visar också temperatur, väder med mera.

Fundera över vad du behöver eller vill ha, och välj därefter en väckarklocka som har de funktioner du söker.

Alarm

Hur alarmet fungerar är superviktigt. Riktigt enkla och billiga väckarklockor har ofta lite svagare signal och kan för det mesta bara ställas in med ett larm. Ibland saknar de också snooze-funktion. Det kan vara helt okej, men de flesta föredrar att klockan har ett lite mer kraftfullt (men fortfarande behagligt) alarm som kan snoozas. Och gärna att det går att ställa in fler än ett larm i taget.

Storlek

Storleken har främst att göra med hur och var klockan ska användas. En del enkla klockor är bra att ha med sig på resa, men då räcker också mobiltelefonen väldigt långt. Satsa på en klocka som passar med ditt sängbord.

Fördelar med en väckarklocka

Det finns många fördelar med att välja en riktig väckarklocka istället för mobiltelefonen. En klar fördel är att du kan vakna vid rätt tid utan att behöva förlita dig på telefonen. Det gör att du kan välja att lämna telefonen utanför sovrummet om du vill. Fler och fler väljer att göra det med hänvisning till att skärmar kan störa insomningen och i förlängningen ge sämre sömn, återhämtning och allmän hälsa.

Väljer du en väckarklocka med funktioner som inbyggd radio, bluetooth eller laddning får du även mycket nytta i vardagen. Det är till exempel väldigt trevligt att slå på en podcast medan du vilar på sängen, eller spela lite musik för att komma igång på morgonen.

Frågor och svar om väckarklockor

Vad är en väckarklocka?

Först och främst, vad är en väckarklocka? Idag är det många som vuxit upp med tillgång till mobiltelefon och annan elektronik som till viss del ersatt en traditionell väckarklocka. Men många föredrar fortfarande en klocka som helt dedikeras till sovrummet och som sköter väckningen.

En väckarklocka är alltså ett ur som används för att ställa ett alarm för väckning. En del är väldigt enkla med endast tidvisning och ett alarm. Andra är mer avancerade med inbyggd radio, bluetoothanslutning, möjlighet att ladda mobilen med mera.

Det finns också speciella väckarklockor för personer som har riktigt svårt att vakna, där du till exempel tvingas utföra små pussel för att stänga av larmet. Det är då meningen att du ska vakna till och lättare kunna gå upp.

Bör du ha en väckarklocka istället för mobiltelefonen?

Det är väldigt vanligt att mobiltelefonen används som den huvudsakliga väckarklockan. Och om den funkar, varför skulle du då vilja ersätta den?

Nuförtiden är det många som ligger med mobilen precis innan de ska sova, och mycket forskning pekar på att det har negativ effekt på sömnen. Ett sätt att motverka dessa effekter och förbättra sömnen är att lämna mobilen i ett annat rum när du går och lägger dig. Men då fungerar den kanske inte längre för att väcka dig.

I dessa lägen är det kanske lönt att välja en riktig väckarklocka istället. Du kan se det som en investering i din sömn och ditt eget välmående.

Sammanfattning

– En väckarklocka hjälper dig vakna till på morgonen

– Det kan vara negativt att sova med mobilen, och en väckarklocka är ett bra alternativ

– Du kan välja en enkel väckarklocka med endast tid och larm, eller en mer avancerad modell med fler användbara funktioner

CJ

CJ

Jag grundade Sömntuta.se för att få utlopp för mitt intresse för hälsa och sömn. Som nörd i allmänhet och pryltokig i synnerhet kan jag inte låta bli att vara intresserad av tekniker och prylar som bidrar till bra sömn. Sov gott!