Bästa väckarklockan 2022

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Svårt att vakna ordentligt om morgnarna? Känner du att du vill ha något mer ordentligt än mobilen som hjälper dig vakna till? Eller saknar du bara den gamla goda tiden när vanliga väckarklockor fanns på varje sängbord? Oavsett vilket så leder vägen mot att skaffa en dedikerad väckarklocka. Det är en bra investering i en av de viktigaste faserna av din sömn – själva uppvaknandet.

Att inte vakna till när klockan ringer kan skapa stora problem. Det kan leda till att du försover dig och tvingas börja morgonen med stress, eller till att du missar något viktigt. Och även om det kanske inte alltid är hela världen att missa morgonbussen så kan det ändå lätt förstöra en morgon och starta dagen på ett tråkigt sätt.

Därför är det bra att ha en bra rutin för väckning som gör vad den ska – får dig att vakna. Samtidigt ska du inte behöva vakna med ett ryck och behöva undra om du är i fara. En lugn men effektiv väckning är bäst för de flesta. Och beroende på hur svårt du har att vakna kan det leda dig mot lite olika sorters väckarklockor.

Det är inte lätt att hitta rätt bland alla alternativ, och att läsa sig till vilka väckarklockor som är bäst kan sysselsätta dig i många långa timmar. De goda nyheterna är att vi gjort det mesta av det grovjobbet åt dig. Efter noggrann research och genomlysning av alternativen på marknaden har vi kunnat utse ett fåtal alternativ som sticker ut som bäst inom sin kategori. Läs vidare för att få våra bästa tips till dig som funderar på att skaffa en ny väckarklocka.

Bästa väckarklockan
Bellman & Symfon Pro

Mest för pengarna
Rubicson väckarklocka

Bästa väckarklockan med inyggd radio
Sony XDR-C1DBP

Väckarklocka med trådlös laddning
Philips TAPR702

“Den väckarklocka som allra bäst gör jobbet med att väcka dig är Bellman & Symfons Pro-klocka.“

“För ungefär en hundralapp får du en smidig och enkel väckarklocka som gör exakt vad som förväntas.“

“Klockan är snyggt designad och känns gedigen och genomtänkt. Som en riktig kvalitetsprodukt helt enkelt.“

“Att kunna ladda mobilen utan sladd är faktiskt riktigt skönt, och det är befriande att slippa pilla med sladden.“

Bästa wake up lampan

Har du svårt att vakna på morgonen när klockan ringer? Då är du inte ensam! Faktum är att det är många av oss som ofta har svårt att ta sig upp på morgonen, speciellt under de kyligare månaderna då morgnarna också blir extra mörka, kalla och jobbiga. Är du inte en naturlig morgonmänniska kan en wake up lampa bli din nya bästa vän!  Läs mer…

Vad är en väckarklocka?

Först och främst, vad är en väckarklocka? Idag är det många som vuxit upp med tillgång till mobiltelefon och annan elektronik som till viss del ersatt en traditionell väckarklocka. Men många föredrar fortfarande en klocka som helt dedikeras till sovrummet och som sköter väckningen.

En väckarklocka är alltså ett ur som används för att ställa ett alarm för väckning. En del är väldigt enkla med endast tidvisning och ett alarm. Andra är mer avancerade med inbyggd radio, bluetoothanslutning, möjlighet att ladda mobilen med mera. Det finns också speciella väckarklockor för personer som har riktigt svårt att vakna, där du till exempel tvingas utföra små pussel för att stänga av larmet. Det är då meningen att du ska vakna till och lättare kunna gå upp.

Bör du ha en väckarklocka istället för mobiltelefonen?

Det är väldigt vanligt att mobiltelefonen används som den huvudsakliga väckarklockan. Och om den funkar, varför skulle du då vilja ersätta den?

Nuförtiden är det många som ligger med mobilen precis innan de ska sova, och mycket forskning pekar på att det har negativ effekt på sömnen. Ett sätt att motverka dessa effekter och förbättra sömnen är att lämna mobilen i ett annat rum när du går och lägger dig. Men då fungerar den kanske inte längre för att väcka dig. I dessa lägen är det kanske lönt att välja en riktig väckarklocka istället. Du kan se det som en investering i din sömn och ditt eget välmående.

Bästa väckarklockan – Bellman & Symfon Pro

Bellman & Symfon Pro

Typ:Väckarklocka med vibrator
Mått:12,1 x 10,8 x 9,2 cm
Funktioner:– Extern vibrator
– Blixtljus

Den väckarklocka som allra bäst gör jobbet med att väcka dig är Bellman & Symfons Pro-klocka. Den mest utmärkande funktionen är den externa vibratorn som är tänkt att placeras under huvudkudden. När alarmet går ger den ifrån sig vibrationer, så du verkligen vaknar till. VIbratorn har dessutom inbyggd högtalare, så det finns absolut ingen risk att missa alarmet.

Själva alarmet är väldigt starkt, så den passar extra bra för den som har svårt att vakna till. Dessutom har signalen varierande frekvenser, vilket gör att den inte riskerar att ignoreras. En kraftig signal är för det mesta bra, men kanske inte för dig som älskar att snooza gång på gång.

Displayen är även väldigt tydlig och lättläst, vilket uppskattas i nyvaket tillstånd. Nattetid kan du enkelt aktivera en nattlampa om du vill få lite ljus utan att tända en lampa som väcker andra i rummet.

Detta är den väckarklocka som just nu är bäst överlag, främst för att den har smarta funktioner och tveklöst gör jobbet med att väcka dig. PRiset är också högre än några av alternativen vi tipsar om, men kan lätt motiveras om du kan slippa försova dig.

Mest prisvärda väckarklockan – Rubicson väckarklocka

Enkel väckarklocka från Rubicson

Typ:Enkel väckarklocka
Mått:6 x 6 x 2,3 cm
Funktioner:

Den allra mest prisvärda väckarklockan vi känner till är denna. Den gör precis vad den ska, utan en massa extra lull-lull eller specialfunktioner. Displayen visar helt enkelt tiden, extremt tydligt på den upplysta LCD-displayen. Den väcker dig också ordentligt med sin kraftfulla högtalare. I övrigt gör den inte speciellt mycket, men å andra sidan är den väldigt lågt prissatt. För ungefär en hundralapp får du en smidig och enkel väckarklocka som gör exakt vad som förväntas.

Bästa väckarklockan med inbyggd radio – Sony XDR-C1DBP

Sony XDR-C1DBP väckarklocka
Typ:Väckarklocka med inbyggd radio (DAB/DAB+,FM)
Mått:10,9 x 10,14 x 10,16 cm
Funktioner:– Radio
– Dimbar LCD-skärm
– USB-uttag för laddning av mobiltelefon

Den här väckarklockan från Sony kommer packad med en precis lagom avancerad uppsättning funktioner. Det är lätt att komma igång och ställa in sina alarm för väckning, och tiden visas tydligt via den diskreta och dimbara LCD-skärmen på framsidan. Radion är smidig att använda och den inbyggda högtalaren ger ett behagligt ljud med mycket klarhet både på höga och låga volymer.

Väcker den bra då? Ja, helt klart. För dig som inte har stora svårigheter med att vakna är det ett mycket bra alarm som börjar dämpat och stegrar till önskad maxvolym. Detta passar de allra flesta väldigt bra.

Klockan är snyggt designad och känns gedigen och genomtänkt. Som en riktig kvalitetsprodukt helt enkelt. Sony är även kända för att tillverka elektronik som håller länge. Detta, kombinerat med att väckarklockan är riktigt bra, motiverar det lite högre priset.

Bästa väckarklockan med trådlös laddning – Philips TAPR702

Philips TAPR702
Typ:Väckarklocka med bluetooth och trådlös laddning
Mått:13,5 X 6,1 cm
Funktioner:– Trådlös laddning (Qi)
– Bluetooth
– Insomningstimer

Den här väckarklockan har en tydlig display och enkla funktioner för att ställa in och justera alarm. De inbyggda hörlurarna ger en bra och behaglig väckning med ordentligt med kraft för den som har svårt att vakna från djupsömn.

Det som gör att klockan kommer till sin rätt är framförallt när den kombineras med din mobiltelefon. Dels har den en inbyggd laddningsplatta så att du helt enkelt kan lägga din mobiltelefon uppepå för att ladda batteriet. Detta förutsätter att din mobil har stöd för detta, vilket de flesta moderna smartphones har. Att kunna ladda mobilen utan sladd är faktiskt riktigt skönt, och det är befriande att slippa pilla med sladden.

Ett stort plus är också att klockan har inbyggd bluetooth så att du kan streama musik och podcasts från mobilen. Om du gillar att somna till radio och podcasts kan du slå på en favorit och låta insomningstimern se till att den stängs av när du somnat.

När du ska välja väckarklocka

Det finns några punkter som vi tycker är viktigare att tänka på än andra inför valet av väckarklocka. Framförallt är det vilka funktioner du behöver, samt hur alarmet beter sig och vilken storlek klockan har.

Funktioner

Alla väckarklockor bör i grund och botten kunna visa tiden och larma vid en viss inställd tid. Det är själva grunden. Sen finns det en mängd andra funktioner som du kan välja att leta efter, eller helt strunta i. Vanliga funktioner som kan finnas är idag inbyggd radio, möjlighet att ansluta via bluetooth (och streama musik/podcasts) och laddning av mobiltelefon. En del visar också temperatur, väder med mera.

Fundera över vad du behöver eller vill ha, och välj därefter en väckarklocka som har de funktioner du söker.

Alarm

Hur alarmet fungerar är superviktigt. Riktigt enkla och billiga väckarklockor har ofta lite svagare signal och kan för det mesta bara ställas in med ett larm. Ibland saknar de också snooze-funktion. Det kan vara helt okej, men de flesta föredrar att klockan har ett lite mer kraftfullt (men fortfarande behagligt) alarm som kan snoozas. Och gärna att det går att ställa in fler än ett larm i taget.

Storlek

Storleken har främst att göra med hur och var klockan ska användas. En del enkla klockor är bra att ha med sig på resa, men då räcker också mobiltelefonen väldigt långt. Satsa på en klocka som passar med ditt sängbord.

Fördelar med en väckarklocka

Det finns många fördelar med att välja en riktig väckarklocka istället för mobiltelefonen. En klar fördel är att du kan vakna vid rätt tid utan att behöva förlita dig på telefonen. Det gör att du kan välja att lämna telefonen utanför sovrummet om du vill. Fler och fler väljer att göra det med hänvisning till att skärmar kan störa insomningen och i förlängningen ge sämre sömn, återhämtning och allmän hälsa.

Väljer du en väckarklocka med funktioner som inbyggd radio, bluetooth eller laddning får du även mycket nytta i vardagen. Det är till exempel väldigt trevligt att slå på en podcast medan du vilar på sängen, eller spela lite musik för att komma igång på morgonen.

Sammanfattning

– En väckarklocka hjälper dig vakna till på morgonen

– Det kan vara negativt att sova med mobilen, och en väckarklocka är ett bra alternativ

– Du kan välja en enkel väckarklocka med endast tid och larm, eller en mer avancerad modell med fler användbara funktioner