Ultimat köpguide: Bästa öronpropparna 2024

Uppdaterad: 9 jan, 2024

Sidan kan innehålla reklam genom annonslänkar.

Störs du av ljud när du ska sova? Kanske har du en partner som snarkar, ljudlig trafik utanför sovrumsfönstret eller en ohyfsad granne som spelar för hög musik. Om du inte har möjlighet att göra något år saken behöver du självklart inte finna dig i att ligga vaken. Med ett par bra öronproppar kan du stänga ute allt oväsen, så att du kan koppla av och njuta av tystnaden som uppstår.

Förutom när du ska sova kan öronproppar vara bra i en mängd situationer. Om du är i skräniga miljöer, till exempel på en konsert, skyddar de dina öron mot för höga ljud. Och det finns säkert massor av andra tillfällen när öronproppar är din kompis. Men spelar det någon roll vilka öronproppar du använder?

Enligt vår erfarenhet är skillnaderna förhållandevis små mellan olika öronproppar. Den bästa öronproppen är den du har till hands. Men om du inte har några och behöver skaffa dig nya öronproppar så finns det självklart vissa som är mer köpvärda än andra. Fortsätt läsa för våra bästa tips på öronproppar vi rekommenderar.

😴 Bästa öronpropparna att sova med anser vi är Swedsafe Sleep, som ger ordentligt med dämpning och är sköna att ha i även när du sover. Dessutom billiga!

🎸 Bästa öronpropparna för konsert är 3M Ultratech Hörselpropp, som ger bra dämpning mot skadliga ljud men ändå släpper igenom de ljud man vill höra. Lite dyrare men går att använda om och om igen.

👶 Bästa öronpropparna för barn är Swedsafe Barnpropp, tillverkad i barnvänlig silikon som funkar utmärkt i badet, poolen eller duschen.

✈️ Bästa öronpropparna för flyget är Swedsafe Flygpropp, som på ett bekvämt sätt tryckutjämnar och på så vis motverkar att du får lock för öronen när du flyger.

Bästa öronpropparna att sova med – SwedSafe Sleep

Öronproppar att sova med

🔇 Dämpar med 36 dB

🧽 Lätt att forma och passa in i öronen

💰 Prisvärd flerpack

De bästa och mest prisvärda öronpropparna för att använda när du sover är helt klart dessa, som säljs i 4-pack.

Swedsafe Sleep är tillverkade i mjukt skum som fyller ut hörselgångarna för att dämpa ljud. Detta stänger ute ljud på ett väldigt effektivt sätt, men gör också att det är svårt eller omöjligt att höra ljud du faktiskt vill uppfatta.

Dämpningen är rejäl, hela 36 dB. Om du använder dessa kan det alltså vara värt att höja volymen på mobiltelefonen om du använder den som alarm på morgonen. Det kan vara både bra och ibland mindre bra, beroende på i vilket sammanhang du tänkt använda öronpropparna.

De är oslagbart prisvärda, där ett 4-pack kostar kring 15-20 kronor. Det ger ett styckpris på endast 5 kr, och för det priset får du sova helt ostört.

Dessa öronproppar ska endast användas en gång, och slängas efter användning.

Bästa öronpropparna för konsert – 3M Ultratech Hörselpropp

Öronproppar för konsert

🔇 Dämpar med 21 dB

👂 Släpper igenom tal och varningssignaler, dämpar buller

♻️ Återanvändbara

De bästa öronpropparna mot höga ljud och som funkar bra både hemma och ute på språng. Dessa återanvändbara proppar från 3m dämpar effektivt och har en bekväm passform som gör att de kan sitta i så länge du behöver.

Det som gör att dessa sticker ut extra positivt är den smarta utformningen som dämpar ljud från omgivningen helt utan filter, med en jämn och fin ljuddämpning som resultat. Det gör att dessa är perfekt lämpade specifikt för tillfällen där du vill dämpa volymen men ändå kunna urskilja ljud på bästa sätt. Dessa är alltså de perfekta propparna när du går på konsert.

Alla ljud dämpas med ungefär 21 decibel, men ljudbilden blir inte det minsta grumlig på det vis som man kan uppleva med andra öronproppar.

Öronpropparna är inte bara bra när du lyssnar på musik. De går även att använda när du sover, även om det kan bli lite obekvämt om du sover på sidan och propparna trycks mot kudden. För de som sover på rygg funkar det dock bra.

Den jämna ljuddämpningen gör nämligen att bakgrundsljud dämpas och låter dig komma till ro, samtidigt som de släpper igenom specifika ljud som till exempel ljudet från väckningsalarmet. Propparna kan även användas på jobbet och ändå kunna höra om en kollega tilltalar dig.

Det finns klart billigare öronproppar, men dessa är väldigt bra och inte alls farligt dyra. Ett par kostar ungefär 300 kronor, och de kan återanvändas regelbundet över en längre tid.

Bästa öronpropparna för barn – SwedSafe barnpropp

Öronproppar för barn

🔇 Dämpar med 25 dB

💦 Gjorda i vattentålig silikon som går bra att bada eller duscha med

♻️ Återanvändbara

Praktiska och effektiva öronproppar särskilt anpassade för att ge säker ljuddämpning till barn.

Öronproppar för barn ska helst inte placeras inuti hörselgången, utan hellre sättas så att de täcker öppningen på hörselgången. Detta för att inte riskera att skada eller irritera barnets hörselgångar, eftersom de är känsligare än hos vuxna.

De här öronpropparna från Swedsafe ger utmärkt ljuddämpning för barn. De kan användas i högljudda miljöer eller i samband med bad och dusch för att hindra att det kommer in vatten i öronen. Dämpningen är ganska rejäl, cirka 25 dB.

Propparna är tillverkade i en mjuk och allergifri silikon, och säljs i två-pack. De kan utan problem återanvändas flera gånger.

Bästa öronpropparna för flygresor – Swedsafe flygpropp

Öronproppar för flyg

✈️ Anpassade för att utjämna tryck och hindra lock för örat

♻️ Återanvändbara

Speciellt anpassade öronproppar som hjälper till att tryckutjämna för att motverka lock för örat. Perfekt på flygresan!

De här öronpropparna har en speciell teknik som reglerar tryck och minskar obehaget som kan uppstå på flyget när trycket ökar. Själva tekniken bygger på ett filter, men i övrigt är propparna tillverkade i en mjuk silikon.

Öronpropparna har flänsar framtill som håller dem på plats. De är lätta att ta i och ur, med ett styvare skaft baktill som bidrar med stadga.

Det finns två olika storlekar, dels den mindre storleken S (anpassad för barn eller vuxna med mindre hörselgång) och dels den större för normala eller stora hörselgångar. Den stora funkar för de flesta.

Eftersom öronpropparna är återanvändbara är också den lite högre prislappen (runt 50-lappen) helt okej. Det är ett litet pris att betala för att få bättre ro om du är på resa. Ett par timmars sömn på flyget kan vara guld värda!

När du ska välja öronproppar

Även med en produkt som öronproppar finns det vissa saker som är bra att tänka på, för att få ut det du verkligen behöver av dem.

Skumpropp eller silikonpropp

Skumproppar är den vanligaste, enklaste och billigaste sortens öronproppar. De är fantastiskt bra på att stänga ute ljud, vilket gör att det blir helt tyst. Å andra sidan kan de ibland dämpa lite för mycket, vilket till exempel på konserter är riktigt trist.

Öronproppar i silikon har i de flesta fall en eller flera mjuka flänsar och kan i vissa modeller även ha ett inbyggt filter. Dessa minskar volymen på ljudet, men stänger inte ute allt ljud.

Tryckutjämning

Vissa öronproppar har speciellt utformats för att minska eller helt utjämna tryck. Detta minskar känslan som kan uppstå när du till exempel flyger, där det kan upplevas som tryckande och slå lock för öronen.

Om du vill slippa detta ska du välja ett par öronproppar med tryckutjämnande design. I vardagen gör det ingen större skillnad, så då kan du hellre välja ett par utan de funktionerna.

Så använder du öronproppar

Beroende på vilken sorts öronpropp du har så ska de användas på lite olika sätt.

Skumproppar

  1. Använd pekfinger och tumme för att rulla ihop öronproppen till en smal cylinder. Var försiktig så att du inte plattar till eller vrider om proppen, vilket kan få den att tappa sin form och funktion.
  2. Dra örat utåt och uppåt. Det gör att hörselgången rätas ut och gör den redo för öronproppen.
  3. Stoppa in öronproppen i örat.
  4. Låt proppen expandera. Håll gärna proppen på plats så att den inte ramlar ut eller hamnar snett. När den sitter på plats ska den sticka ut maximalt ett par millimeter. Om den hamnat fel är det bara att ta ut den och prova igen.

Silikonproppar/flergångsproppar

  1. Dra örat utåt och uppåt. Det gör att hörselgången rätas ut och gör den redo för öronproppen.
  2. Tryck försiktigt in öronproppen med en vridande rörelse i örat. Tryck inte in den för långt, endast så långt att propparna sluter tätt och känns bekväma.

Efter användning kan dessa proppar rengöras med ljummet vatten för att återanvändas vid ett senare tillfälle.

Vanliga frågor om öronproppar

Är det vanligt att sova med öronproppar?

Ja, det är vanligt. För många är öronpropparna ett hjälpmedel till att förbättra sin sömnkvalitet. Propparna stänger ute störande omgivningsljud och gör att man lättare kommer till ro.

Hur mycket ljud dämpar öronproppar?

Hur mycket ljud som dämpas beror på vilken öronpropp du använder, och hur väl den sitter. En normal öronpropp dämpar mellan 20-30 dB, förutsatt att den har korrekt passform.

Kan det vara skadligt att sova med öronproppar?

Nej, att sova med öronproppar är inte skadligt. Var dock uppmärksam på hygienen, de flesta vanliga öronpropparna ska endast användas en gång. Återanvändning av orena öronproppar skulle i vissa fall kunna bidra till att extra öronvax (eller i värsta fall infektioner) bildas.

Hur vet jag vilken storlek jag ska ha på mina öronproppar?

För att öronproppen ska ge korrekt dämpning är det viktigt att den sitter lufttätt, alltså på samma sätt som en kork som sitter i en flaska. Det är viktigt att proppen inte glappar, och inte heller att den är för stor. Du märker det på att den inte håller sig bekvämt på plats, utan att du justerar den.

Ett bra tips är att utgå från vanliga hörlurar (till exempel de som medföljer en modern smartphone). Om de är för små för dig så behöver du nog stora öronproppar, och tvärtom.

Karin

Karin

Jag har ett stort intresse för sömn, hälsa, inredning och inte minst älskar jag att skriva. Med ett förflutet som säljare i inredningsbranschen och på sängvaruhus har jag också bra koll på sängar, sängkläder och mycket mer. Lever för långa sovmorgnar!