Bästa öronpropparna 2022

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Störs du av ljud när du ska sova? Kanske har du en partner som snarkar, ljudlig trafik utanför sovrumsfönstret eller en ohyfsad granne som spelar för hög musik. Om du inte har möjlighet att göra något år saken behöver du självklart inte finna dig i att ligga vaken. Med ett par bra öronproppar kan du stänga ute allt oväsen, så att du kan koppla av och njuta av tystnaden som uppstår.

Förutom när du ska sova kan öronproppar vara bra i en mängd situationer. Om du är i skräniga miljöer, till exempel på en konsert, skyddar de dina öron mot för höga ljud. Och det finns säkert massor av andra tillfällen när öronproppar är din kompis. Men spelar det någon roll vilka öronproppar du använder?

Enligt vår erfarenhet är skillnaderna förhållandevis små mellan olika öronproppar. Den bästa öronproppen är den du har till hands. Men om du inte har några och behöver skaffa dig nya öronproppar så finns det självklart vissa som är mer köpvärda än andra. Fortsätt läsa för våra bästa tips på öronproppar vi rekommenderar.

Bästa öronpropparna – Happy Ears Öronproppar

Happy Ears öronproppar

De allra bästa öronpropparna som går att köpa är just nu de från Happy Ears. Det som gör att dessa sticker ut extra positivt är den smarta utformningen som dämpar ljud från omgivningen helt utan filter, med en jämn och fin ljuddämpning som resultat. Det gör att dessa är perfekt lämpade specifikt för tillfällen där du vill dämpa volymen men ändå kunna urskilja ljud på bästa sätt. Dessa är alltså de perfekta propparna när du går på konsert. Alla ljud dämpas med ungefär 25 decibel, men ljudbilden blir inte det minsta grumlig på det vis de kan bli med andra öronproppar.

Öronpropparna är inte bara bra när du lyssnar på musik. Ett annat exempel på hur dessa propparutmärker sig är når du sover. Den jämna ljuddämpningen gör nämligen att bakgrundsljud dämpas och låter dig komma till ro, samtidigt som de släpper igenom specifika ljud som till exempel ljudet från väckningsalarmet. Eller använd dem på jobbet och ändå kunna höra om en kollega tilltalar dig.

Det finns helt klart billigare öronproppar (bra tips på riktigt prisvärda proppar längre ned), men dessa är väldigt bra och inte alls farligt dyra. Ett par kostar ungefär 70 kronor, och de kan användas regelbundet i flera månader utan att behöva bytas ut.

Mest prisvärda öronpropparna – SwedSafe Original

Cirrus öronproppar

De mest prisvärda öronropparna är helt klart dessa storpacken. Dessa är tillverkade i mjukt skum som fyller ut hörselgångarna för att dämpa ljud. Detta stänger ute ljud på ett väldigt effektivt sätt, men gör också att det är svårt eller omöjligt att höra ljud du faktiskt vill uppfatta. Om du använder dessa kan det alltså vara värt att höja volymen på mobiltelefonen om du använder den som alarm på morgonen. Det kan vara både bra och ibland mindre bra, beroende på i vilket sammanhang du tänkt använda öronpropparna.

De är oslagbart prisvärda, där ett 5-pack kostar kring 15 kronor. Det ger ett styckpris på endast 3 kr, vilket är väldigt billigt. Och för det priset får du väldigt mycket öronpropp dessutom. Dessa öronproppar ska endast användas en gång, och slängas efter användning.

Bästa öronpropparna för barn – SwedSafe barnpropp

Öronproppar för barn

Öronproppar för barn ska helst inte placeras inuti hörselgången, utan hellre sättas så att de täcker öppningen på hörselgången. Detta för att inte riskera att skada eller irritera barnets hörselgångar, eftersom de är känsligare än hos vuxna. De här öronpropparna från SwedSafe är enligt oss det bästa alternativet för barn. De kan användas i högljudda miljöer eller i samband med bad och dusch för att hindra att det kommer in vatten i öronen.

Propparna är tillverkade i en mjuk och allergifri silikon, och säljs i fyrpack. De kan utan problem återanvändas flera gånger.

Bästa öronpropparna för flygresor – Earplanes

Earplanes öronproppar

De här öronpropparna har en speciell patenterad teknik som reglerar tryck och minskar obehaget som kan uppstå på flyget när trycket ökar. Själva tekniken bygger på ett keramiskt filter, men i övrigt är propparna tillverkade i en mjuk silikon. Jämfört med andra öronproppar är dessa relativt sett mycket dyrare, men i praktiken handlar det om någon tjugolapp mer än andra alternativ. Så om du tycker det låter skönt att slippa trycket är det ett väldigt enkelt val att köpa dessa.

Earplanes finns i två olika storlekar, en mindre för barn och en större för vuxna.

När du ska välja öronproppar

Även med en produkt som öronproppar finns det vissa saker som är bra att tänka på, för att få ut det du verkligen behöver av dem.

Skumpropp eller silikonpropp

Skumproppar är den vanligaste, enklaste och billigaste sortens öronproppar. De är fantastiskt bra på att stänga ute ljud, vilket gör att det blir helt tyst. Å andra sidan kan de ibland dämpa lite för mycket, vilket till exempel på konserter är riktigt trist.

Öronproppar i silikon har i de flesta fall en eller flera mjuka flänsar och kan i vissa modeller även ha ett inbyggt filter. Dessa minskar volymen på ljudet, men stänger inte ute allt ljud.

Tryckutjämning

Vissa öronproppar har speciellt utformats för att minska eller helt utjämna tryck. Detta minskar känslan som kan uppstå när du till exempel flyger, där det kan upplevas som tryckande och slå lock för öronen. Om du vill slippa detta ska du välja ett par öronproppar med tryckutjämnande design. I vardagen gör det ingen större skillnad, så då kan du hellre välja ett par utan de funktionerna.

Så använder du öronproppar

Beroende på vilken sorts öronpropp du har så ska de användas på lite olika sätt.

Skumproppar

  1. Använd pekfinger och tumme för att rulla ihop öronproppen till en smal cylinder. Var försiktig så att du inte plattar till eller vrider om proppen, vilket kan få den att tappa sin form och funktion.
  2. Dra örat utåt och uppåt. Det gör att hörselgången rätas ut och gör den redo för öronproppen.
  3. Stoppa in öronproppen i örat.
  4. Låt proppen expandera. Håll gärna proppen på plats så att den inte ramlar ut eller hamnar snett. När den sitter på plats ska den sticka ut maximalt ett par millimeter. Om den hamnat fel är det bara att ta ut den och prova igen.

Silikonproppar/flergångsproppar

  1. Dra örat utåt och uppåt. Det gör att hörselgången rätas ut och gör den redo för öronproppen.
  2. Tryck försiktigt in öronproppen med en vridande rörelse i örat. Tryck inte in den för långt, endast så långt att propparna sluter tätt och känns bekväma.

Efter användning kan dessa proppar rengöras med ljummet vatten för att återanvändas vid ett senare tillfälle.