Ultimat köpguide: Bästa luftrenaren 2024

Uppdaterad: 21 jan, 2024

Sidan kan innehålla reklam genom annonslänkar.

Host host, sniff sniff. Ursäkta, det är bara lite allergi.

En luftrenare är något som alla människor kan ha stor användning av i sitt hem. Oavsett om du är allergisk eller bara önskar lite friskare luft så är det en skön känsla att kunna andas ut (och in) i sitt hem.

Vilken den bästa luftrenaren är kan dock vara svårt att svara på, eftersom det finns produkter med olika funktioner och egenskaper. Vilken luftrenare just du ska ha beror naturligtvis på vad det är för problem med din inomhusluft som du har. Kanske stör du dig på rök från grannens balkong eller så har du problem med damm och pollen.

Vad är en luftrenare?

Även om luftrenare är framtagna för olika ändamål så är målet med produkten alltid detsamma. En luftrenare är till för att rena luften i ditt hem och göra sig av med partiklar som kan göra skada eller orsaka hälsoproblem.

Naturligtvis är det viktigt att man själv också försöker göra det yttersta för att luften ska hållas fräsch och frisk. Röker du inomhus kommer din luftrenare inte att kunna rena luften på ett tillräckligt effektivt sätt. Luftrenaren är alltså ett komplement till andra metoder som du också bör använda dig av.

I samband med att luftrenare kom ut på marknaden var det många allergiker som nu skulle få en lösning på rinnande näsa eller kliande ögon. En riktigt bra renare kan nämligen se till att din luft renas från farliga partiklar och ämnen med hela 99,97 %.

Här är det dock inte bara farliga ämnen som filtreras bort, utan även allergener och pollen kan elimineras från din inomhusluft. Om du eller någon i din familj lider av allergi kan du med fördel införskaffa dig en luftrenare.

Mängden allergener och pollen kommer att minska och detta kan leda till att dina symptom lindras eller helt försvinner. Hos Astma och Allergiförbundet kan man även läsa om hur luftrenare har varit med och bidragit till en bättre hälsa för astmatiker.

Vilken luftrenare är bäst?

Efter noggrann undersökning och research av olika alternativ har vi kunnat utse ett fåtal luftrenare som vi gillar extra mycket.

🥇 Bästa luftrenaren överlag anser vi är COWAY AP-1008CH, som är både kraftfull nog att rena mycket luft samtidigt som den är ganska tyst och diskret.

💪🏼 Mest kraftfulla luftrenaren är Electrolux PA91-604GY. Den renar effektivt luften på upp till 129 kvadratmeter!

🤫 Tystaste luftrenaren är Coway AP-1008DH som verkligen är diskret, särskilt i nattläget.

Bästa luftrenaren alla kategorier – COWAY AP-1008CH

COWAY AP-1008CH
KapacitetFör ytor upp till 73 m²
Ljudnivå22 – 49 dB 

COWAY AP-1008CH Luftrenare hamnade på första plats i TestFakta år 2016 och är än idag den luftrenare som har fått flest goda recensioner och omdömen.

Här får du inte bara en produkt som hjälper dig att hålla inomhusluften ren och fräsch, utan du får även en luftrenare som är snygg och stilren, vilket gör att den lämpar sig för alla typer av hem.

Är du miljömedveten av dig kommer COWAY AP-1008CH Luftrenare att passa ännu bättre. Den är nämligen energisnål och har en modern trestegsfiltrering.

Naturligtvis måste en luftrenare som anses vara den bästa också vara godkänd av astma och allergiförbundet och det är precis vad COWAY AP-1008CH är.

Trestegsfiltreringen säkerställer att du får en så optimal kvalitet på luften som möjligt och du kan även ta ur ett av dessa för rengöring, t.ex. med hjälp av dammsugaren. Om du underhåller och tar hand om din luftrenare kommer den att hålla mycket längre.

Fördelar

 • Bäst i test i TestFakta
 • renar 99,97 % av luften
 • Lämpar sig för mellanstora rum (cirka 17 m²)
 • Sensor och display som visar luftkvaliteten
 • Energisnål med strömspararläge

Mest kraftfulla luftrenaren – Electrolux PA91-604GY

PA91-604GY
KapacitetFör ytor upp till 129 m²
Ljudnivå17 – 49 dB 

Är du i behov av en riktigt kraftfull luftrenare är det Electrolux PA91-604GY som du ska titta närmare på.

Den här luftrenaren är utmärkt för den som behöver rening på en större yta, t.ex. i ett vardagsrum eller på kontoret. Luftrenaren kan arbeta med en så stor yta som 129 m2 åt gången, vilket gör den utmärkt för den som vill ha rening av hela hemmet på en och samma gång.

Den snygga och stilrena skandinaviska designen gör att luftrenare dessutom kan bli en del av din inredning eller smälta in och vara mer diskret om du så önskar. Med en ljudnivå på 17-48 dB är luftrenaren tystlåten och du slipper störas.

Det är tack vare de många olika fläkthastigheterna som du kan bestämma om du vill att luftrenare ska strömma på ordentligt eller om den ska arbeta mer försiktigt. De lägre hastigheterna är bäst under natten. Sammanlagt finns nio olika hastigheter som du kan välja mellan och du hittar även joniseringsfunktioner såväl som en filterindikator.

För att vara så modern som möjligt och med den senaste tekniken har man sett till att luftrenaren har en förmåga att känna av om det uppstår några förändringar i kvaliteten i luften. Det är AirSurrooundsystemet som bidrar till detta.

Fördelar

 • Kan styras med en applikation
 • Snygg och modern design
 • Effektiv mot allergener, lukt och gaser
 • Hög reningsgrad
 • Lämpar sig för utrymmen på 129 m2

Tystaste luftrenaren – Coway AP-1008DH

Coway AP-1008DH
KapacitetFör ytor upp till 73 m²
Ljudnivå21 – 48 dB 

Vill du ha en mycket tyst luftrenare? Då är det Coway AP-1008DH som vi kan rekommendera till ditt hem.

Här får du en luftrenare som är väldigt tyst och som inte på något sätt kommer att störa dig eller ditt barn under natten. I många fall kan luftrenare med filter vara högljudda, men det gäller alltså inte för Coway AP-1008DH.

Den effektiva luftrenaren har ett fyrstegsfilter, var av ett består av aktivt kol. I fyra enkla steg kan du se till att eliminera pollen, lukter, damm eller gaser från din inomhusluft. Du behöver naturligtvis inte utföra stegen själv, utan detta sköter luftrenaren åt dig.

Om du lider av allergier kan du få lindring och i vissa fall kan symtomen försvinna helt och hållet. Även bakterier och virussjukdomar som kan finnas i bostaden kommer att ha det svårare att spridas och din sömn kommer att förbättras.

Om du sover i ett rum som är fullt med pollen, damm eller luktar illa, kommer detta naturligtvis att störa sömnen.

Fördelar

 • Fyra filter för noggrannare rening
 • Mycket tyst luftrenare för en godare natts sömn
 • Prestanda på 99,5 %
 • Filtrerar på partikelstorlek 0.26
 • Färgindikator som visar luftrenlighet

Fördelar med en luftrenare

Fördelarna med en luftrenare är helt klart många och det finns i dagsläget inga nackdelar. En nackdel kan förvisso vara om du har köpt en luftrenare som du tycker är alldeles för högljudd, men mer problem än så brukar de sällan ge.

Idag är ren luft något som anses vara en lyxvara. I storstäder, men även på landsbygden, är utsläppen ett faktum. Det betyder att man inte kan vara helt säker på hur hälsosam luft det är som man har i sitt hem, men med hjälp av en luftrenare kan du åtminstone se till att eliminera de allra värsta partiklar och gaser.

Man behöver inte ha astma eller allergi för att kunna ha nytta av en luftrenare, även om produkterna har visat sig ha stor positiv effekt på dessa hälsoproblem.

Alla människor, stora som små, kommer att må mycket bättre om de får andas frisk luft. I Sverige spenderar vi ändå större delen av året genom att befinna oss inomhus och därför är det extra viktigt att luften faktiskt är fräsch.

En luftrenare och ett luftfilter är dock inte samma sak. Ett filter kan med fördel se till att skadliga partiklar inte finns kvar i luften, men filtret kan bara hantera den luft som den faktiskt kommer i kontakt med. Väljer du en luftrenare kan du vara säker på att renaren ”får tag” på all luft, oavsett vilken del av rummet renaren är placerad i.

För husdjursallergiker och för dammallergiker är luftrenare extra bra. Ett vanligt missförstånd är att man tror att man är allergisk mot hela husdjuret, men i de flesta fall handlar de istället om partiklar som finns i kattens urin som skapar allergiska reaktioner. De flyger omkring i luften utan att du kan se dem, men med luftrenaren blir de ett minne blott och så även din kattallergi.

När du ska välja luftrenare

När du ska välja en luftrenare finns det många saker som du behöver ha i åtanke för att du ska känna att du har gjort ett så bra val som möjligt. Många luftrenare av högre kvalitet kostar en hel del i inköp, men du får å andra sidan en produkt som faktiskt hjälper dig och din familj till en mycket bättre hälsa. Här nedan kan du läsa om några av de saker som är viktiga att ha i åtanke.

Prestanda

Hur mycket partiklar och orenheter som din luftrenare kan ta upp är naturligtvis avgörande för hur ren din inomhusluft också kommer att vara. Därför är det viktigt att du kontrollerar vilken prestanda som produkten har.

De luftrenare som håller en lite högre standard kan med fördel filtrera bort 99,98 % av alla orenheter, men det finns också billigare alternativ som anses vara precis lika bra.

Välj en så hög procentsats som möjligt när du letar efter en luftrenare, men titta också på vilken räckvidd produkten har. Vill du rena ett rum som är på 50 m2 kommer en luftrenare med en räckvidd på 10 m2 inte vara lika effektiv.

Luftfilter

Luftrenare kan vara tillverkade med många olika typer av filter, men de kan också vara helt filterfria. Väljer du en som är utrustad med filter är det rekommenderat att du tittar på de olika modellerna som finns, för att på så sätt kunna jämföra filterytan.

Ett stort filter är mer effektivt och behöver inte heller bytas lika återkommande. Valet av filter är också av betydelse, t.ex. om det är ett kolfilter, ett HEPA-filter, precisionsfilter eller ULPA-filter. Alla filter kommer med olika egenskaper och lämpar sig alltså för olika ändamål.

Ljudnivå

Vissa människor är extra känsliga mot brummande eller surrande ljud. När du ska välja en luftrenare behöver du titta på ljudnivån.

När luftrenaren startar kommer fläkten alltid att låta lite extra, men det är viktigt att du får en produkt som inte kommer att störa dig eller din familj under natten.

Ska du ha luftrenaren i sovrummet är det rekommenderat att välja en som inte har någon fläkt överhuvudtaget.

Funktioner

Även funktionerna kommer att variera kraftigt mellan de olika modellerna och tillverkarna. Här kommer du att hitta luftrenare som har färgindikator, displayer, sensorer och mycket mer.

Viktigt att tänka på är att du ska välja en luftrenare som du faktiskt tycker är enkel att använda sig av och som ger dig information om din luftkvalitet som är nödvändig. Läs igenom produktinformationen noga för att se vilka funktioner som finns tillgängliga.

Alternativ till luftrenare

En luftrenare kommer att hjälpa dig till en betydligt bättre och mer hälsosam luft i hemmet, men finns det något alternativ till luftrenare?

Här skulle de flesta kanske säga att man ska öppna upp sina fönster och vädra oftare, men med alla utsläpp som sker i världen är ett öppet fönster inte motsvarande till en luftrenare.

Det man kan göra är att införskaffa sig ett luftfilter, men det är viktigt att vara medveten om att dessa inte är lika effektiva och inte kan rena mer än den luft som produkten faktiskt kommer i kontakt med.

Eftersom det finns luftrenare i många olika prisklasser behöver du inte tömma plånboken helt för att ha råd med en. Idag är det nämligen ytterst få saker som kan liknas med den effekt som luftrenaren har och därför är det således bäst att satsa på just en sådan.

Vidare läsning

Det finns mycket du kan göra för att förbättra miljön i hemmet, och här på Sömntuta finns massor av bra tips och råd kring framförallt hur du kan skapa den perfekta sovrumsmiljön. Välkommen att läsa vidare för fler artiklar som kan hjälpa dig att sova gott!

CJ

CJ

Jag grundade Sömntuta.se för att få utlopp för mitt intresse för hälsa och sömn. Som nörd i allmänhet och pryltokig i synnerhet kan jag inte låta bli att vara intresserad av tekniker och prylar som bidrar till bra sömn. Sov gott!