Sängkläder är en viktig del av varje säng. Det är sköna sängkläder som håller dig bekväm när du sover och hjälper dig att få en god natts sömn. Det finns många olika typer av sängkläder på marknaden, var och en med sin unika funktion och sitt unika material.
På den här sidan hittar du allt du behöver när det kommer till sängkläder. Här finns köpguider och intressanta artiklar som hjälper dig som är intresserad av nya sängkläder. Längre ner på sidan finns en genomgång av olika sorters sängkläder och vad som är viktigt att ha koll på.
Innehåll
Köpguider
Populära artiklar om sängkläder
- Så viker du dra-på-lakan på 60 sekunder
- Trådtäthet: allt du behöver veta
- Ultimat guide till tvätt och skötsel av sängkläder
Olika sorters sängkläder
Det finns flera olika typer av sängkläder : lakan, påslakan och örngott, samt sängöverkast och sängkappor.
Vi börjar med att beskriva dem var för sig, och vilka olika sorter som finns inom varje kategori.
Underlakan
Underlakan bäddas direkt på madrassen och är till för att göra det bekvämt samtidigt som det skyddar madrassen från smuts och svett. Dessutom ser det väldigt mycket trevligare ut när sängen är bäddad med fräscha lakan.
Lakan är oftast tillverkade av bomull, lin eller en syntetisk blandning. Underlakan i bomull kan vara vävda på olika vis för att ge en speciell kvalité och känsla, till exempel percale eller satin. Vävningen gör faktiskt väldigt stor skillnad på hur tyget upplevs och hur krävande det är när det kommer till skötsel.
Här nedan sammanfattar vi de vanligaste varianterna av underlakan och vad som är viktigt att känna till om dem.
Underlakan i tvåskaft (bomull)
Tvåskaft är den vanligaste typen av lakan. Namnet kommer från att bomullstrådarna på längden och tvären korsar varandra en i taget. Det ger ett mycket tåligt och lättskött tyg som kan vävas i en mängd olika mönster.
Lakan i tvåskaft kan tvättas hårt och kan torktumlas. Slitstyrkan är normalt hög, bortsett från eventuell infärgning som kan blekas med tiden och många tvättar.
- Tvåskaftlakan tillverkas i 100% bomull
- Kan ha detaljerade mönster och varierande färger
- Mycket tåliga och lättskötta
- Klarar torktumling
Underlakan i percale (bomull)
Det första bomullsmaterialet som är populärt i underlakan är percale. Percale vävs av extra tunna trådar, men med en ökad täthet mellan trådarna. Det ger en mycket tunn och slät vävning som dessutom är mjuk och skön mot huden. Samtidigt är det en vävning som ger gott om slitstyrka.
Percale är svalt och skönt, men också lättskött. Det går utmärkt att tvätta sängkläder i percale i temperaturer på 60 grader eller uppåt, och de tål att torktumlas. Om du torktumlar är det bäst att låta lakanen hängtorka den sista stunden, för att minska skrynklor.
- Percalelakan tillverkas i 100% bomull
- Slät, mjuk yta med viss lyster
- Hög slitstyrka och håller för användning under lång tid
- Klarar att torktumlas men skrynklar en del
Underlakan i satin (bomull)
Lakan i satin har en särskild lyster som uppstår som en konsekvens av hur tyget vävs. Vävningen sker genom att bomullstrådarna går över fyra tråder, därefter under en tråd, över fyra och så vidare. Effekten blir att den största delen av trådarna ligger obrutna av en mötande tråd. Det ger en mycket slät yta med vacker lyster och en mjuk känsla.
Den härliga och lyxiga känslan hos lakan i satin bör vägas mot att de kräver ett visst underhåll. Satinlakan håller bäst om du tvättar dem och därefter stryker eller manglar tyget. Detta pressar ner ytans fibrer och bevarar lystern. Undvik att torktumla lakan av satin eftersom det kan slita på ytan och bilda noppor. Mycket av de fina egenskaperna hos satin försvinner också om de är alltför skrynkliga.
- Satinlakan tillverkas i 100% bomull
- Har en slät yta med vacker lyster
- Lyxiga egenskaper som ger mycket hotellkänsla
- Bör strykas eller manglas efter tvätt
Underlakan i linne
Linnelakan, som vävs av lin, är både vackra och praktiska. I sin naturliga och skrynkliga form ger de en avslappnad känsla, men de kan också strykas och stärkas för att ge en mer klassisk och lyxig känsla. Linnetyg av god kvalitet har en vacker lyster som är svår att slå. Rätt skött håller de en evighet, och kan se ut som nya även efter många år.
Linnetyget är också lättskött och tål att tvättas i hög värme. Om du vill undvika de allra värsta skrynklorna gör du bäst i att låta de hängtorka. Torktumlaren förstör inte lakanen, men resultatet blir sällan det man önskar. Vill du ha en extra lyxig känsla kan du mangla eller stryka lakanen.
- Linnelakan tillverkas i 100% lin
- Vacker, naturlig lyster med hög kvalitetskänsla
- Skrynklar lätt
- Lättskött och tåligt, men bör som minst hängtorkas
Vilka underlakan är bäst?
Vilka underlakan som är bäst kan till viss del variera från person till person. Trots allt handlar det mycket om vad du trivs med och vad du tycker är skönt och ser fint ut. Just underlakan brukar inte skilja sig så mycket i designen, men däremot är det väldigt stor skillnad på hur de känns att sova med (och även hur länge de håller utan att slitas ut).
För konkreta tips kan du kika på vår guide där vi listar de bästa underlakanen just nu!
Mer läsning om underlakan
Påslakan & örngott
Påslakan träs på utanpå täcket för att göra täcket skönare att ligga mot, och skyddar även det mot svett och smuts. De stängs vanligtvis med knappar eller band.
Påslakan kan tillverkas i en mängd material och de vanligaste är bomull (precis som underlakan som kan vävas på olika sätt för att ge olika kvalité och känsla), linne eller en syntetisk blandning.
Örngott träs på huvudkudden för att e en mjuk känsla för huvudet samtidigt som kudden skyddas mot svett och smuts. Örngott ingår oftast i ett set tillsammans med påslakan, i matchande tyg och design.
Designen på påslakanset kan skilja sig åt med allt ifrån enfärgade och släta tyger till lite mer uttrycksfulla varianter med tryckta motiv. Påslakan säljs ofta i ett matchande set tillsammans med örngott i samma material och design.
Vilka påslakan och örngott är bäst?
Vilket påslakanset som är bäst är väldigt individuellt. Vissa föredrar ett kritvitt och krispigt bomullsset med mycket hotellkänsla. Andra gillar en mer avslappnad (och skrynklig) vardagsmysig bäddning, kanske med ett mjukt färgat linnetyg. Design skiljer sig ganska mycket åt, men även kvalitét och känsla.
För konkreta tips kan du kika på våra guider där vi har samlat de produkterna som är bäst just nu.
Sängöverkast & sängkappa
Sängöverkast är tillverkade av tyg eller en syntetisk blandning och täcker hela sängen (oftast även täcket och ibland även huvudkudden). De kan vara dekorativa eller praktiska, beroende på dina behov.
Sängkappor påminner om överkast men placeras under bäddmadrassen, alltså inte ovanpå täcke och kuddar. Sängkappan döljer madrassen och bildar en ”kjol” som når ned till golvet.
Vilka påslakan och örngott är bäst?
För konkreta tips kan du kika på våra guider där vi har samlat de produkterna som är bäst just nu.
Vilka material är vanliga för sängkläder?
När du väljer sängkläder är det viktigt att tänka på materialet.
Bomull är ett naturligt material som andas och absorberar. Det är också slitstarkt och kan tvättas och torkas i maskin. Lite beroende på hur bomullstyget är vävt kan det vara olika glansigt och lättskött. Satinväv brukar vara lite lyxigare (och bör helst strykas eller manglas) medan percale är lite mer vardagligt (och oftast väldigt okrävande).
Linne är slitstarkt, andas och väldigt lättskött. Å andra sidan har linne väldigt lätt att bli skrynkligt (särskilt i form av sängkläder), så det passar främst om du gillar en lite skrynklig bäddning.
Syntetiska blandningar är billigare än bomull och linne. De andas dock vanligtvis inte lika bra som sängkläder i naturliga material och är kanske inte lika bekväma.
Det finns egentligen inga rätt eller fel här (även om de flesta föredra bomull och linne före ett syntetiskt tyg). Det bästa är att utgå från hur mycket du orkar hålla på med skötsel av sängkläderna och såklart vad du själv tycker är snyggt.
Om du har råd är det lyxigt att köpa ett lite finare bäddset, men även billigare set kan göra sig väldigt fint. Kika gärna på våra köpguider här på Sömntuta för tips på bra produkter i olika prisklasser.
Tvätt och skötsel av sängkläder
När du tvättar sängkläder är det viktigt att tänka på vilket tvättmedel du använder. Flytande tvättmedel är ofta effektivare när det gäller att få bort smuts och fläckar. Det är också viktigt att komma ihåg att läsa skötselanvisningarna på sängkläderna innan du tvättar dem, eftersom vissa material kräver särskild skötsel
Hur ofta du bör byta sängkläder beror på ett antal faktorer, bland annat hur ofta du tvättar det och hur många personer som använder sängen. Generellt sett bör sänglinne bytas varannan vecka – men det är bra att läsa vårdinstruktionerna för att se om detta gäller för ditt sänglinne
Att stryka eller mangla sänglinne är i allmänhet inte nödvändigt (men det beror helt på hur tyget är vävt). Men det kan vara jättelyxigt att mangla eller stryka sängkläderna om du föredrar att ditt sänglinne ska vara helt slätt!