Vika dra-på-lakan: så gör du det på 60 sekunder

Uppdaterad: 12 jan, 2023

Sidan kan innehålla reklam genom annonslänkar.

Har du någonsin kämpat med att försöka vika ihop ett dra-på-lakan? Inte riktigt hittat hörnen, fått tag i något som nästan liknar hörn och till slut buntat ihop tygbyltet i en knölig hög? Kanske muttrat något för dig själv. Då är du inte ensam.

Dra-på-lakan är smidiga att bädda med, men att vika och förvara dem är desto mindre smidigt. Om man inte vet hur man ska göra, alltså. Med rätt teknik är det faktiskt inte särskilt svårt alls.

Vi kommer börja med det viktigaste: hur du ska göra för att vika ihop dra-på-lakan. Sen kommer vi beskriva fördelarna med den här typen av lakan, nackdelarna (hint: läser du det här så vet du redan) och svara på vanliga frågor.

Hur du viker dra-på-lakan snabbt

Det finns en enkel teknik för att vika ihop dra-på-lakan, som faktiskt gör det busenkelt att få till det. Titta på filmen för en pedagogisk beskrivning.

Lätt som en plätt! Om du föredrar att följa med i text och bild istället så kan du följa de här enkla stegen:

Att vika ihop ett dra-på-lakan kan vid första intryck verka mycket svårare än vad det faktiskt är. I själva verket är det lätt så länge du följer våra enkla steg. Följ stegen systematiskt och se vilket fantastiskt resultat du får.

Steg 1 Veckla upp och dra ut lakanet med händerna i var sitt hörn av lakanet

Vika dra-på-lakan steg 1

Steg 2 Trä ditt högre hörn över det vänstra

Steg 2

Steg 3 Räta upp lakanet, det ska nu vara dubbelvikt på längden

Steg 4 Sätt nu händerna på samma sätt i var sitt hörn längs med långsidan

Steg 5 Upprepa steg 2 och trä det ena hörnet över det andra

Steg 6 Räta upp lakanet, det ska nu vara vikt både på på längden och på bredden. Resårkanten är prydligt nedvikt på ena sidan

Steg 7

Steg 7 Placera lakanet på en plan yta

Steg 8

Steg 8 Vik lakanet dubbelt, rotera och vik ihop tills du är nöjd med vikningens storlek

Steg 10
Steg 11
Steg 12

Klart! Bra jobbat. Om det är svårt att förstå beskrivningen här så rekommenderas videon ovan, den förklarar enkelt hur du ska göra.

Fördelar med dra-på-lakan

Smidiga dra-på-lakan är formsydda lakan med resår eller spännband som håller sig på plats hela natten. De har en sydd kant som ska träs över bäddmadrassen.

Denna typ av lakan underlättar bäddningen eftersom du så enkelt spänner fast det i madrassens fyra hörn. Dra-på-lakan är därför utmärkta för barn eller personer som rör sig mycket i sömnen. Givetvis är dra-på-lakan passande för vem som helst som gillar en slät och prydligt bäddad säng. 

Flera fördelar finns med dra-på-lakan:

  • Denna typ av lakan är lätta att sätta på och ta bort
  • Du slipper lägga ner onödig tid och energi på att bädda om eller justera lakan i sängen
  • Ett dra-på-lakan kommer sitta perfekt på din bäddmadrass
  • Passar perfekt för barn och energiska personer som rör sig när de sover
  • Till skillnad mot konventionella lakan håller sig ett dra-på-lakan perfekt på plats utan att glida runt eller skrynkla

Nackdelar med dra-på-lakan

Ja, det är ju det här med att vika dem. Men nu vet ju du hur man gör, så den nackdelen kommer inte vara så stor för dig.

Vanliga frågor och svar

Fungerar tekniken för att vika på alla storlekar på lakan?

Ja. Tekniken för att vika fungerar exakt likandant på alla storlekar.

Kan man mangla dra-på-lakan?

Ja, absolut. Det smidigaste sättet är att vika lakanet fram till steg 3 ovan, sen mangla som vanligt.

Sammanfattning

Att lära sig stegen i att vika ihop dra-på-lakan är mycket enkelt. När du har genomfört stegen kommer du börja få utmärkt ordning i din garderob som inte bryts av ovikta lakan.

Ordningen kommer inte längre störas av knöliga eller skrynkliga lakan mera. Förutom ett hemtrevligt intryck ger det även en boost i självförtroende att börja dagen med att bädda sängen och vika lakan framgångsrikt.

CJ

CJ

Jag grundade Sömntuta.se för att få utlopp för mitt intresse för hälsa och sömn. Som nörd i allmänhet och pryltokig i synnerhet kan jag inte låta bli att vara intresserad av tekniker och prylar som bidrar till bra sömn. Sov gott!