Guide: Så ska du tvätta dina sängkläder för bästa resultat

Uppdaterad: 2 jan, 2023

Sidan kan innehålla reklam genom annonslänkar.

Tvekar du över hur du bäst tvättar dina lakan, sängkläder, kuddar och täcken? De flesta av oss föredrar en ren och fräsch känsla i vår säng, men alla tycker inte att tisdagens tvättid är veckans höjdpunkt. Att tvätta rätt, och lagom ofta, är därför en viktig kunskap som kan ge dig mer tid över och samtidigt ge dig renare och mer hygieniska sängkläder.

Det låter ju väldigt bra. Men det finns ju hur mycket som helst att tänka på när det kommer till tvätten. Temperatur, tvättmedel, torkning… Och speciellt kul är det inte.

Om det ändå fanns en genväg?

Vänta lite nu, vi ska inte lova för mycket här. Tvätt är tvätt. Det blir vad man gör det till, varken mer eller mindre. Om du inte tycker om det nu så förvänta dig inte att det blir en favorithobby framöver heller. Och om du tycker att det är rätt trevligt att tvätta så kommer du bara bli bättre på det från och med nu.

Men! Det finns faktiskt några smarta metoder och tips som gör att tvätten blir renare, du sliter mindre på dina sängkläder och spar på miljön och plånboken. Så om vi kommer överens om att sätta ribban där, så bjussar vi gärna på våra bästa tips för renare tvätt. Deal?

Gör rätt med din tvätt – 8 regler för livet i tvättstugan

Som sagt finns det inga mirakulösa metoder för att bli proffs i tvättstugan och njuta av processen från start till mål. Om du känner någon sån (eller känner igen dig själv) så är det bara att höra av dig för att få obegränsade möjligheter att tvätta som hobby. 

Ja ja, nog med tramset. Här kommer våra bästa tips för riktigt ren tvätt. Kör hårt!

1. Gå inte över gränsen, byt sängkläder i tid

Det viktigaste tipset först. Det kan inte understrykas nog att det viktigaste för rena och fräscha sängkläder är att byta dem regelbundet. Byter du inte sängkläder med jämna mellanrum kommer svett och annat att samlas i textilier och lakan, vilket både kan bidra till dålig lukt, fläckar och i värsta fall även skapa allergiska besvär. 

Det är rimligt att byta sängkläder 2-4 gånger i månaden, det vill säga minst varannan vecka. Om du byter mer sällan riskerar du att få solkiga fläckar som inte alltid kan tvättas bort. Sätt ett alarm i kalendern att byta varannan vecka så hinner det aldrig hända.

2. Grader spelar roll, tvätta i rätt temperatur

Tvättråden på sängkläder anger ibland att de ska tvättas i 40 grader, eller till och med lägre än så. Det är alldeles för låg temperatur.

För att ta kål på alla bakterier som lever i din smutstvätt krävs temperaturer på minst 60 grader, men allra helst 90 grader. Ha som utgångspunkt att alla sängkläder ska tvättas i minst 60 grader.

3. Välj bra tvättmedel…

En förutsättning för att kunna ta hand om eventuella fläckar och tvätta ur sängkläderna ordentligt är att du väljer ett tvättmedel som kan lösa upp smutsen.

Du behöver absolut inte köpa några dyra specialtvättmedel, men välj helst inte de allra billigaste som finns i butikshyllan. Vi själva har bra erfarenhet av Skona tvättmedel som säljs på ICA. 

5… och tänk på doseringen!

Vad som däremot är väldigt värt att tänka på är att vara noggrann med doseringen. Det är väldigt vanligt att överdosera tvättmedel, vilket för det första är ett slöseri. Tvättmedel fungerar inte med större effekt bara för att koncentrationen ökar, så mer tvättmedel leder inte heller till renare tvätt.

Dessutom är tvättmedel, i stort sett vilket du än väljer, knappast som balsam för miljön. Med andra ord är det helt meningslöst att använda för mycket. Använd de medföljande måtten för att måtta rätt, det är inte så jobbigt.

6. Tvätta mer än bara sängkläderna

Det är inte bara själva sängköderna som behöver tvättas. Då och då bör du också tvätta madrasskyddet, dina huvudkuddar och själva täcket, annars blir även de med tiden solkiga och kanske till och med förstörda. Ungefär var tredje månad är lagom för den som inte är överambitiös.

Här kan du normalt lita på tvättråden lite mer, och behöver inte tvätta så varmt som 90 grader. Viktigt att tänka på är att inte proppa tvättmaskinen överfull. Det är lätt hänt med fluffig tvätt som kuddar och täcken. En lagom full tvättmaskin kommer göra jobbet bäst.

7. Torktumla helst aldrig sängkläder

Torktumlade lakan? Nej, tack! Skrynkliga och hoptryckta buntar är en dålig grund för en välbäddad säng. Vi fattar att det kan vara stressigt ibland, men om det över huvud taget är möjligt vill vi slå ett slag för att alltid låta tvätten hängtorka.

ALLRA bäst är det att mangla tvätten innan den torkas. Det ger ryskänslor att bara tänka på perfekt skrynkelfria sängkläder i en tight bäddad säng. 

Men ska vi hålla oss till vad som passar vardagen så är det första steget hängtorka, antingen på ställning eller i torkskåp. Det ger sängkläder som känns renare (och faktiskt håller smuts borta bättre!), jämfört med om de är hopskrynklade. 

8. Torktumla kuddar och täcken

Att undvika torktumling gäller inte när det kommer till kuddar och täcken. Då är det världens bästa grej.

Men innan du drar igång tumlaren gör du bäst i att slänga in 2-3 tennisbollar tillsammans med den blöta tvätten.

Det låter kanske knäppt, men bollarna hjälper till att hålla täcke och kudde jämna och fina. Det funkar allra bäst på kuddar och täcken med dun, där det annars kan bli lite hopklumpat..

Frågor och svar

Hur ofta ska man tvätta sina sängkläder?

De flesta människor tvättar inte sina sängkläder tillräckligt ofta. Du bör tvätta dina sängkläder (alltså lakan, påslakan och örngott) 2-4 gånger i månaden. Om du har ett husdjur som sover i din säng kan du behöva tvätta allting oftare.

Sängkläder som inte tvättats upplevs för det första lätt som ofräscha och kan i värsta fall få permanenta fläckar. Men det kan även ge ökade allergibesvär.

Hur många grader ska man tvätta sängkläder i?

Den bästa temperaturen för att tvätta sängkläder är 60-90 grader. Det dödar de flesta bakterier och dammkvalster.

Ska man tvätta nya sängkläder?

Ja, det är alltid en bra idé att tvätta nya sängkläder innan de används. På så sätt avlägsnas alla skadliga kemikalier eller ytbehandlingar som kan finnas på tyget.

Sammanfattning

Har du läst ända hit? Var tipsen vettiga? Det finns säkert en del av det vi tipsar om som kan diskuteras, och som varierar lite från hushåll till hushåll. Föräldrar med små barn eller husdjursägare kanske till exempel behöver byta sängkläderna lite oftare. Och en del kanske älskar skrynkliga, torktumlade lakan (eller?).

Om det är något som vi tycker är viktigast för att få sina sängkläder rena och fräscha så är det faktiskt att bli en hejare på att byta sängkläder. Det finns knep som ger bättre resultat när du väl laddat tvättmaskinen, men om du sovit i samma lakan i två månader så finns det risk att en del fläckar hunnit sätta sig. Vi är inte här för att komma med pekpinnar, men det är helt klart det som gör den största skillnaden.

Det finns mycket mer matnyttigt att läsa om det här ämnet, vi rekommenderar att du fortsätter till vår kompletta guide om sängkläder.

CJ

CJ

Jag grundade Sömntuta.se för att få utlopp för mitt intresse för hälsa och sömn. Som nörd i allmänhet och pryltokig i synnerhet kan jag inte låta bli att vara intresserad av tekniker och prylar som bidrar till bra sömn. Sov gott!