Trådtäthet – allt du behöver veta

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Ett väldigt vanligt förekommande begrepp när man ska shoppa nya sängkläder är trådtäthet, eller “TC” (Thread Count). Det anses vara ett av de enklaste måtten på kvalitet, och dess tydliga mätbarhet har gjort att hög trådtäthet mer eller mindre blivit synonymt med hög kvalitet. Som exempel var trådtäthet en av de viktiga egenskaper vi utgick från i vårt test av de absolut bästa lakanen.

Men är det verkligen så enkelt? Nja, visserligen finns det absolut mycket som pekar på att en låg trådtäthet kan hänga ihop med sämre kvalitet. Men det omvända förhållandet är inte självklart. I den här texten kommer du få en kortfattad förklaring av hur trådtäthet mäts och hur du kan tänka kring det när du ska välja sängkläder och vill kunna avgöra vad som har högst kvalitet.

Vad betyder trådtäthet?

Själva principen är inte så komplicerad. Trådtätheten är antalet trådar som vävts in i tyget, mätt per kvadrattum. En trådtäthet på 100 innebär alltså att det totalt är 100 trådar som korsar varandra i väven, på varje yta om ca 2,54 x 2,54 cm. Högre trådtäthet innebär att fler trådar samsas om samma yta, vilket innebär att väven antingen blir tätare eller att väven består av fler trådar med finare fibrer.

Varför mäter man trådtäthet?

Om högre trådtäthet innebär att väven är tätare eller består av fler och finare fibrer, borde inte högre trådtäthet alltid vara bättre? Här är svaret nej, det är inte riktigt så enkelt.

Trådtäthet är nu en så pass etablerad egenskap inom textil att det blivit en del av tillverkarnas marknadsföring. Många konsumenter tänker att ju högre trådtäthet desto bättre, men i verkligheten kan för hög trådtäthet göra att tyget får sämre egenskaper. En stor del av anledningen till att man mäter och anger trådtäthet idag är alltså för att det säljer, och därför bör du alltid ta dessa siffror med en nypa salt.

Vad är en bra trådtäthet?

En nedre gräns för trådtäthet finns runt 120-150. De enklaste sängkläderna brukar ligga däromkring, och det ger en helt okej mjukhet och följsamhet. Det ungefärliga maxantalet trådar per kvadrattum ligger kring 800, vilket alltså blir den högsta trådtäthet som går att få tag på.

Upp till en viss gräns kan man ändå säga att högre trådtäthet är bättre och ger mjukare och mer följsamma tyger. Redan med en trådtäthet på 300-500 kommer skillnaden vara enkelt märkbar, och allt utöver det har en avtagande effekt. Vissa menar att tyger med riktigt hög trådtäthet kan upplevas som strävt, men det är inte heller alltid sant. Det finns flera fantastiska produkter som har en trådtäthet nära 800, men det är tack vare andra faktorer också.

Är det viktigt med hög trådtäthet?

Ja och nej. Om du letar efter mjuka och sköna sängkläder bör du kontrollera att trådtätheten är minst 300, men därefter spelar andra saker som vävteknik och material in mer. Lagom är bäst.

Exempel på produkter med hög trådtäthet

Nedan har vi samlat ett urval av produkter som har bra trådtäthet och fina egenskaper i övrigt.


Gant Home Sateen underlakan i egyptisk bomull

Underlakan med hög trådtäthet – GANT Home Sateen

Dessa lakan är tillverkade i 100 % kammad egyptisk bomull av hög kvalitet, med en trådtäthet på 340.

Sammanfattning

Trådtäthet är ett bra begrepp at ha koll på, men inte det enda som betyder något när du ska bedöma kvalitén hos en produkt. Genom att välja sängkläder med något högre trådtäthet än snittet kan du räkna med att få en skönare och bättre känsla, men låt dig inte luras att betala överpris endast för att produkten har hög trådtäthet.

  • Trådtäthet mäts som antalet enskilda trådar som korsar varandra per kvadrattum tyg.
  • Vanliga sängkläder brukar ha en trådtäthet kring 150
  • Den maximala trådtätheten ligger kring 800
  • En bra medelväg finns kring 300-500 i trådtäthet, där tygerna generellt är som mjukast och mest följsamma.