Barn och sömn – så fixar du bättre sovstunder

För våra barn är det otroligt viktigt med bra sömn. Sömnen är en viktig faktor för utvecklingen och hälsan, och genom att ha ordning på sömnen ger vi barnet de bästa förutsättningarna för att må bra. Ett barn som får bra med sömn är också ett gladare barn, och som förälder kommer du tacka dig själv för att du tar det på allvar.

Vad kan du göra för att ditt barn ska sova gott?

Det finns en mängd saker du kan göra för att hjälpa ditt barn att sova. Några av de viktigaste och mest grundläggande grejerna du kan göra är att:

 • Ha fasta rutiner för sömn
 • Hitta mysiga sätt att få barnet att komma ner i varv
 • Skapa en trygg plats att sova på

Ha fasta rutiner för sömn

Att ha fasta rutiner är superviktigt för att få barnet att känna igen sig i att det är dags att sova. Genom att ha en tydlig rutin som upprepas varje dag kommer det vara mycket enklare att få till sömnen. Själva rutinen kan bestå av ett eller flera moment, till exempel:

 • Att bada barnet
 • Borsta tänderna
 • Klä om till pyjamas
 • Få snuttefilt eller ett omtyckt gosedjur
 • Läsa en bok eller sjunga en lugn sång
 • Amma/ge flaskan

Bäst är att ofta upprepa exakt samma procedur, men prova er fram till en rutin som funkar. Alla är vi olika och allt passar inte för alla barn.

Hitta mysiga sätt att få barnet att komma ner i varv

Barn kan ofta behöva lite extra hjälp på traven med att komma ner i varv. Det kan vara bra att prova sig fram till den metod som fungerar allra bäst för just ditt barn. Några saker som är värda att prova är att:

 • Försiktigt ”buffa” barnet medan du håller det i famnen. Du ”buffar” försiktigt med handen på barnets rumpa. Detta fungerar bäst om det sker i lugn men regelbunden takt.
 • Vagga barnet, antingen i famnen eller i en vagga eller babysitter. Detta gillar väldigt många barn! Vaggandet upplevs som lugnande och fungerar effektivt för att somna in. Ett bra knep om du inte har en vagga till hands är att lägga barnet i barnvagn och försiktigt rulla den fram och tillbaka.
 • Skapa ”white noise”. Många barn blir faktiskt lugnare av lite ljud. ”White noise” är ljud som på sätt och vis kan upplevas som lite högljutt, men som ändå är mjuka och utan plötsliga oljud. Tänk dig ljudet från en dammsugare eller hårtork. Det går bra att hyscha med munnen, eller använda en app för white noise som gör jobbet åt dig. Kan vara en livräddare i vissa situationer.

Skapa en trygg plats att sova på

Även om barn kan somna i de mest märkliga miljöerna är det klart värt att göra vad du kan för att göra förutsättningarna så bra som möjligt. Att ordna en mörk, mjuk och lagom varm plats för barnet att somna i är väldigt viktigt. För det krävs inte att du skaffar en massa specialprylar, men genom att välja ett par saker som bidrar till en bättre sovmiljö kan du göra insomningen betydligt smidigare. Några bra grejer som är bra att ha (välj fritt efter vad som passar er) är:

 • Mjuk och skön babynest eller barnsäng
 • Resesäng som är lätt att ta med sig på resan
 • Mjukt täcke som är lätt att tvätta
 • En eller två sköna huvudkuddar i barnstorlek
 • Gosiga gosedjur att sova med
 • Madrasskydd för att skydda barnsängen
 • Lättskötta och mjuka sängkläder

Produkter för att få barn att sova gott

Bästa barntäcket

Även barnets täcke kan ha en påverkan på barnets sömn, och det faktiskt mer än vad man tror. Att investera i det bästa barntäcket är alltså något som alla föräldrar borde göra. Ett bra täcke ska vara lagom stort, tillräckligt varmt, ha god andningsförmåga och kännas tryggt att sova i. 

Bästa spjälsängen

Det är viktigt att din bebis har en bra och trygg sovplats som bidrar till god sömn. För barn i de allra minsta åldrarna är en spjälsäng det mest passande alternativet när det kommer till sovplats. Placerar du en bekväm och stadig spjälsäng bredvid din säng eller i barnets rum kan ni alla få glädje av sömnens fördelar

NG Baby Basic Myspöl

Bästa babynest

Ett bra babynest är många gånger räddningen för småbarnsföräldrar. Ett babynest är utformat för att efterlikna den trygga miljön och omgivningen i mammans mage. Bebisen sover extra bra i lite trängre, mindre och mer ombonade områden – och det är precis vad ett babynest ger. 

Bästa gosedjur

Idag finns det så otroligt många kramdjur att välja mellan, vilket i sig också kan försvåra valet om vilken som passar bäst. Vi har därför skapat en köpguide om de bästa gosedjuren och kramdjuren på marknaden för att underlätta ditt val! Att ge sitt barn det bästa är ju vad alla vill, och det kan vi hjälpa dig med. Ta del av vår guide för att hitta ert nästa gosedjur!

CJ

CJ

Jag grundade Sömntuta.se för att få utlopp för mitt intresse för hälsa och sömn. Som nörd i allmänhet och pryltokig i synnerhet kan jag inte låta bli att vara intresserad av tekniker och prylar som bidrar till bra sömn. Sov gott!