10 bästa gosedjuren för barn i alla åldrar 2022

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Gosedjur och kramdjur är förmodligen något som vi alla hade som barn, och det i många olika storlekar, former och färger! Enligt oss, och väldigt många andra, tillhör gosedjur några av de bästa barndomsminnena. Vartenda ett hade verkligen en speciell betydelse, och de hade gärna också egna namn, relationer och liv – eller hur!? 

Faktum är att gosedjur och kramdjur inte bara är roliga att leka med eller mysiga att krama som barn. De kan även ha en påverkan på vår självkänsla, på vår utveckling och vår fantasi – de gör också väldigt mycket för att bidra till bra sömn för de små. Dessutom kan favoritkramdjuren ofta bli en betydande del av barndomen längre fram i livet. De är helt enkelt fantastiska på så många sätt. När vi själva blir äldre och skaffar egna barn är det för många en självklarhet att även de ska få egna gosedjur. 

Idag finns det så otroligt många kramdjur att välja mellan, vilket i sig också kan försvåra valet om vilken som passar bäst. Vi har därför skapat en köpguide om de bästa gosedjuren och kramdjuren på marknaden för att underlätta ditt val! Att ge sitt barn det bästa är ju vad alla vill, och det kan vi hjälpa dig med. Ta del av vår guide för att hitta ert nästa gosedjur!

Bästa gosedjuren och kramdjuren på marknaden

För att hitta vilka gosedjur och kramdjur som är bäst på marknaden har vi genomgått en noggrann process bestående av research, undersökningar och såklart även en hel del testande. 

Olika gosedjur passar bra i olika situationer, så som om du ska köpa ett gosedjur till nyfödda, om du ska ge ett i doppresent eller om du vill köpa allergivänliga gosedjur. Det finns även stora gosedjur, små kramdjur och allt däremellan! Vi har listat de bästa gose- och kramdjuren vi kan hitta i olika kategorier.

Bästa kvalitativa gosedjuret – Smallstuff Gosedjur Kanin

Smallstuff gosedjur Kanin
Material:Yttertyg i 100% bomull, fyllning i syntetmaterial
Storlek:36 cm
Pris:Ca 300 kr

Smallstuff Gosedjur Kanin är det bästa kvalitativa gosedjuret. Detta håller en riktigt bra standard och är gjord i ett mycket behagligt material som alla kan gosa med. Kaninen är virkad, så fin och dinglar sådär perfekt. Rimligt pris för ett lyxigt gosedjur! Kan tvättas i maskin på lugna ullprogram.

Bästa billiga gosedjuret – My Blue Nose Friend Gosedjur

My Blue Nose Friend Apa
Material:Blandning av polyester, nylon, akrylfiber och bomull
Storlek:10 cm
Pris:Ca 60 kr

Detta är enligt oss det bästa billigaste gosedjuret på marknaden. Till ett riktigt bra pris får du ett otroligt gulligt och mjukt gosedjur i form av ett sött litet djur. Finns i flera olika färger och motiv för att du ska kunna hitta en favorit!

Bästa stora gosedjuret – Nallebjörn 100 cm

Nallebjörn 100 cm
Material:Yttertyg i polyester och fyllning i polyester
Storlek:100 cm
Pris:Ca 350 kr

Vill du köpa stora gosedjur till ditt barn eller ge bort som en present gör sig den här stora nallebjörnen riktigt bra! Dess 100 cm i längd gör björnen riktigt mysig och gosig att krama om ordentligt. Dessutom är den så mjuk och len, och håller även i en mindre björn. Lika bra för små som stora barn. 

Bästa allergivänliga gosedjur – Kids Concept Mammut Gosedjur

Mammut kramdjur
Material:Yttertyg i 100% linne, stoppning av majsfiber
Storlek:14 x 10 x 15 cm
Pris:Ca 400 kr

Här har vi ett mycket exklusivt och lyxigt gosedjur från Kids Concept. Det här är utan tvekan det mest användarvänliga gosedjuret i och med att det är gjort i ett allergivänligt linne. Den söta mammuten är kramig och mysig att hålla om. Djuret har heller inga små detaljer som kan vara en fara. Bra gosedjur till nyfödda, eller som doppresent. 

Extra plus för att det går utmärkt att tvätta.

Bästa gosedjur som present för små barn – Cloudberry Castle Gosedjur Hund I Väska

Cloudberry Castle Gosedjur Hund I Väska
Material:90% textil, 10% plast
Pris:Ca 180 kr

Det här gosedjuret är perfekt för dig som vill ge en bra present till små barn. Det söta djuret kommer i en ännu sötare väska med några roliga tillbehör – perfekt för rolig lek och underhållning när barnet vill ta hand om sitt husdjur. Roligt att bära med sig också! 

Bästa gosedjur som doppresent – Teddykompaniet Gosedjur Kanin Teddy

Teddykompaniet Gosedjur Kanin Teddy
Material:Eld- och flamsäkert, samt giftfritt polyester
Storlek:44 cm
Pris:Ca 180 kr

Det här är enligt oss det bästa gosedjuret för dig som vill ge en gullig och uppskattad doppresent. Perfekt till såväl små barn som nyfödda! Kaninen från Teddykompaniet är hur mjuk och kramgo som helst, och den håller även en hel del slit. 

Det bästa är att gosedjuret också är barnsäkert, samt att materialet är giftfritt, eld- och flamsäkert. Riktigt bra! Kan även tvättas i maskin på 40 grader.

Bästa gosedjur till nyfödda – Babblarna Gosedjur Dadda

Babblarna gosedjur
Storlek:30 cm
Pris:Ca 180 kr

Vill du köpa ett gosedjur till nyfödda? Då kan vi verkligen rekommendera ett gosedjur med motiv från Babblarna! Babblarna är även uppskattat bland riktigt små och till och med nyfödda barn. Det här gosedjuret har inte bara vunnit pris som årets småbarnsleksak, utan det är även en otroligt omtyckt barnfigur som alla kan gilla. Vid behov kan det även tvättas i maskin. 

Bästa gosedjur för större barn – TY Gosedjur 

TY Panda Gosedjur
Material:Yttertyg i polyester, stoppning av plastpellets
Pris:Ca 80 kr

För de större barnen kommer det här gosedjuret från TY göra sig väldigt bra. Detta då gosedjuret har en hel del detaljer som kan vara en riskfaktor då barnet är väldigt litet. Men för lite större barn är det här kramdjuret både mjukt och trivsamt att gosa, krama eller leka med. Fina glittrande ögon och av söta djurmotiv kan alla barn få roligt med denna! 

Bästa gosedjur med roliga funktioner – My Lovely Friend Gående hund

My Lovely Friend Gående hund
Storlek:25 cm exklusive koppel
Pris:Ca 300 kr

För barn som gillar att leka och ta hand om sina gosedjur är det här ett perfekt val. My Lovely Friend Gående hund är en otroligt söt liten vovve som barnet kan gå med i koppel. Hunden kan också skälla och vifta på svansen. Så roligt och underhållande – riktigt bra present för små barn och större barn. 

Bästa mjuka kramdjur utan farliga detaljer – Teddykompaniet Dinglisar Snuttefilt 

Teddykompaniet Dinglisar med snuttefilt
Storlek:35 x 35 cm
Pris:Ca 150 kr

De klassiska dinglisarna från Teddykompaniet är kort och gott vår favorit när det kommer till mjuka kramdjur utan farliga detaljer. Det här är nämligen en supergosig snuttefilt, speciellt gjord för att vara barnsäker, slittålig och hållbar. Materialet är eld- och flamsäkert, samt giftfritt. Riktigt trygg, mysig och så söt! Finns i flera motiv och färger.

Så väljer du rätt gosedjur 

Som tidigare nämnt är det inte alltid så lätt att veta vilket gosedjur man ska välja av alla som finns att tillgå. Utbudet av gosedjur och kramdjur är större än vad det någonsin har varit, och fler saker kommer hela tiden! Med andra ord finns det otroligt mycket att tillgå och något att hitta för alla tillfällen, men det kan också vara svårt att välja rätt. 

Som tur är har inte vi bara samlat de bästa gosedjuren för olika barn och tillfällen. Vi har även satt ihop en kort liten guide om vad du ska tänka på för att hitta rätt gosedjur. Detta framförallt då somliga gosedjur faktiskt innehåller farliga ämnen eller har små detaljer som kan skapa problem. 

Det är egentligen inte så svårt som det kanske låter eller verkar, men det finns ändå en del punkter att se över för att det ska bli så bra och säkert som möjligt! Självklart kan ni ju gå all in och köpa flera gosedjur av olika slag på samma gång. Men, vill ni investera i ett riktigt bra kommer våra bästa tips här:

Räcker det med ett exemplar?

Något många barnföräldrar kan vittna om är att vissa gosedjur är otroligt viktiga för barnet. Kramdjur som väljs ut som favoriten är lika viktiga som mat och syre, och om banret inte får sin favoritleksak kan det bli panik. Men alla kramdjur som används hårt behöver ibland tvättas, eller kan glömmas någonstans. Då är det inte kul att stå utan. Märker du att gosedjuret blir en favorit är ett värdefullt tips att skaffa flera exemplar. Då är du alltid förberedd och barnet slipper vara utan sin favorit.

Kontrollera detaljer och dra i gosedjuret

Denna punkt är speciellt viktig att ha i åtanke då du ska köpa gosedjur för till nyfödda eller ge en present till små barn. Vissa gosedjur är otroligt söta och har många fina detaljer. 

Men, dessa kan också vara farliga för de mindre barnen då de kan råka trilla av, bitas eller lossna, samt i vissa fall dras av utan problem. Kontrollera detaljer, lösa delar och generell utformning innan köp! Här gäller även tags och möjliga lappar. 

Det kan vara bra att själv testa att dra och slita lite i gosedjuret. Testa att dra i de mindre delarna som ofta kan sitta löst, så som ögon, nos, öron, tassar och liknande. Känns det som att dessa ska trilla av bör de mindre barnet inte få leka eller gosa med djuret. 

Sömmar och kvalité

Ett tips som gäller oavsett om du ska köpa en present till små barn, ett gosedjur till nyfödda, ge en doppresent eller ge stora gosedjur till större barn är att kontrollera djurets kvalité. Trots att kramdjuret ser ut att hålla fin kvalitet på utsidan eller säljs till ett högre pris är det ingen garanti för att kramdjuret håller bra över tid.

För att din investering ska vara bra, säker och glädjande för alla parter bör gosedjuret hålla sig i gott skick även efter lite slit och släng. Detta gäller såväl detaljer som sömmar över hela djuret. Det är ju tråkigt om gosedjuret du köpt skulle gå sönder efter en lek! 

Anpassa köp efter barnets ålder

Som vi redan varit inne på så är det också både viktigt och bra att anpassa köpet av gosedjur efter barnets ålder. Ett äldre barn tycker oftast att det är roligare med fina, lite mer speciella eller stora gosedjur, medan mindre barn gärna leker med gosedjur som låter, lyser eller är gosiga att krama. 

Även slittålighet och utformning bör anpassas efter barnets ålder. Ska du ge en present till små barn som ofta leker rätt hårdhänt och har en tendens att smutsa ner sina saker kan ett tvättbart kramdjur vara rekommenderat. 

Gosedjur som present

Ska du på dop och vill ge bort en fin doppresent? Eller ska du överraska de nyblivna föräldrarna med ett gosedjur till den nyfödda? Eller kanske önskar sig ditt gudbarn stora gosedjur? Oavsett vem det gäller, när det gäller eller vad det gäller är gosedjur ofta en väldigt bra present till barn. 

Gosedjur är ofta lätta att tillgå, de finns i mängder av olika modeller, storlekar, former och färger, och så kommer de ofta till rimliga priser. Dessutom kan gosedjuren också användas i de flesta lekar även när barnen blir lite äldre, och så är det ett fint minne för livet!

Att ge gosedjur som present är alltså ett mycket bra alternativ. Har du brist på presentidéer slår det helt enkelt aldrig fel, och det finns alltid något att hitta för den situation du befinner dig i. Ett gosedjur som present till små barn, ett gosedjur som doppresent och ett gosedjur till den nyfödda går alltid an! Det kan till och med vara en bra present till vuxna. 

Något som du däremot bör tänka på om du ska ge bort ett gosedjur i present, eller om ditt barn får ett nytt gosedjur, är att alltid kolla dess hållbarhet, slittålighet, säkerhet och utformning. Finns det farliga detaljer? Är materialet säkert? Håller det för dagligt slitage? 

Sammanfattning

För att sammanfatta det hela om gosedjur och kramdjur kan vi konstatera att det finns en hel värld att dyka ner i. Idag finns det så många olika gosedjur och kramdjur att utbudet kan kännas som oändligt stort. Det finns något för alla barn, alla åldrar (även vuxna), och för alla situationer. 

Att ge ett gosedjur som en present är också ett mycket bra alternativ oavsett vem det gäller eller hur bra ni känner familjen/ barnet. Så länge du anpassar köpet efter barnets ålder, och därmed även tänker på säkerheten, går det sällan fel. 

I vår guide om de bästa gosedjuren och kramdjuren på marknaden valde vi ut våra favoriter i ett flertal kategorier. På så sätt kan ni hitta ett gosedjur för alla olika tillfällen, samt få inspiration om vad som passar just era önskemål, behov och krav. Vi hoppas att vår guide var användbar och att ni hittar det bästa gosedjuret på marknaden!