Bästa barntäcket 2024 – bädda ner din skatt på bästa sätt

Uppdaterad: 1 feb, 2024

Sidan kan innehålla reklam genom annonslänkar.

Att sova bra är viktigt för oss alla, inte minst för barnen som fortfarande växer och utvecklas på flera olika sätt. En god natts sömn är också betydande för barnens hälsa och välmående överlag. Med andra ord är det viktigt att de känner sig trygga och bekväma i sina sängar, något som såväl säng som sovrum och sovmiljö har en påverkan på. 

Även barnets täcke kan ha en påverkan på barnets sömn, och det faktiskt mer än vad man tror. Att investera i det bästa barntäcket är alltså något som alla föräldrar borde göra. Ett bra täcke ska vara lagom stort, tillräckligt varmt, ha god andningsförmåga och kännas tryggt att sova i. 

Är täcket bra kommer barnet sova gott, vilket är positivt för både hälsa och utveckling. För att du som förälder ska få det lättare när det kommer till att välja barntäcke har vi samlat de bästa barntäckena på marknaden. Vi har valt ut en blandning med babytäcke, barntäcke och juniortäcke som kan göra sig riktigt bra för olika barn! 

[wptb id=1322]

Vad är ett barntäcke?

För dig som inte själv har barn kanske det låter konstigt att ett barn ska ha ett speciellt barntäcke. Men som vi tidigare varit inne på är det otroligt viktigt att barnen har det tryggt, bekvämt och trivsamt när de ska sova. Just sömnens kvalité är i sin tur viktig för att barnet ska må bra och ha möjligheten att utvecklas på rätt sätt.    

Något som påverkar barnets sömn är just täcket. För att barnet ska kunna sova bra är det alltså viktigt att barnet har rätt täcke, det vill säga ett som är av lagom storlek, tjocklek och tyngd. 

Ett vanligt täcke är normalt för stort och för tungt för ett barn. Därför finns det barntäcken som är specifikt utformade för barn, där tyngd och mått är bättre anpassade..

Beroende på barnets ålder finns det även olika varianter av barntäcke att välja mellan. Det finns babytäcke för mindre bebisar, barntäcke för små barn, och så finns det juniortäcke för lite större barn. Anpassa täcke efter barnets ålder och behov så kommer det funka perfekt. 

Bästa barntäckena

Så vilket är egentligen det bästa barntäcket? I och med att det finns så många olika varianter av barntäcken idag kan det vara svårt att veta vilket som passar just ditt barn bäst. Olika barntäcken passar olika bra för olika åldrar, behov, sängar, sovrum och klimat. 

Det viktigaste är att du utgår från ditt barn och vad som passar bäst för barnet. Vi har samlat de barntäcken som vi anser tillhör kategorin om bästa barntäcket i olika modeller. Nedan kan du hitta såväl babytäcke och svalt täcke för spjälsäng som juniortäcke och barntäcke med dun. 

Bästa barntäcket för spjälsäng – RättStart ECO-BOMULL Täcke Tunt Spjälsäng

Barntäcke Rättstart eco bomull
Material:Yttertyg i 100% bomull
Stoppning i 100 % kardad polyesterfiber
Mått: 100 x 130 cm
Hållbarhet:GOTS-certifierad bomull

Det här barntäcket från RättStart är ett otroligt behagligt täcke som passar perfekt för spjälsängen. Med mått på 100x130cm fungerar det riktigt bra för barn som mäter en längd på uppemot 100 centimeter. 

Anledningen att vi anser att det här är det bästa barntäcket i bomull är just för att bomullen både är ekologisk och riktigt luftig. Täcket är också extra tunt. På så sätt känns täcket lätt och smidigt att röra sig i, samtidigt som det bevarar värmen och andas bra. 

Fyllningen av högkvalitativa polyester bidrar också till ökad komfort. Tack vare att det är så tunt och att det har god andningsförmåga är det här ett bra alternativ för vill köpa ett svalt täcke för spjälsäng. 

Enligt oss ett riktigt bra och prisvärt täcke som kan användas för de flesta barn! Denna modell finns även för vagn eller vagga.

Fördelar:
+ Mjukt och skönt
+ Hållbar bomull
+ Mångsidigt
+ Lättskött, går bra att tvätta

Nackdelar:
– Inget särskilt

Bästa babytäcket för vagga och vagn – Borganäs Barnvagnstäcke

Borganäs Barnvagnstäcke
Material:Yttertyg i 50% bomull, 50% polyester
Stoppning i hålfiber
Mått: 70 x 80 cm
Hållbarhet:OEKO-TEX-certifierad bomull

Borganäs barnvagnstäcke är enligt oss det bästa billigaste babytäcket för vagn och vagga. Det beror inte bara på att täcket i sig kommer till ett väldigt rimligt pris, även kvalitén är hög och täcket känns tryggt att använda.

Med andra ord får du det bästa av två världar. Täcket håller också hög komfort då det är väldigt mycket och fluffigt att krypa ner i. Tack vare materialet i 50/50 bomull och polyester, kombinerat med en lätt fyllning av hålfiber, passar täcket för de flesta tillfällen. 

Det känns lätt men samtidigt värmande, perfekt för vaggan eller vagnen. Måtten mäter 70x80cm. Vi är verkligen nöjda i förhållande till dess pris!

Fördelar:
+ Värmande
+ Prisvärt

Nackdelar:
– Inte lika bra andningsförmåga som täcken med mer naturmaterial

Bästa babytäcket för större barn – Textilgruppen Hotelltäcke

Textilgruppen Hotelltäcke
Material:100% bomullscambric
Hålfiber
Mått: 150 x 200 cm

Det här är helt klart det absolut lyxigaste juniortäcket vi har sett! Precis som namnet utlovar håller det här täcket samma kvalité som ett hotelltäcke, vilket är otroligt exklusivt. Fluffigheten, fyllningen, känslan och den perfekta tyngden. 

Textilgruppen hotelltäcke för sig riktigt bra för dig som vill köpa ett juniortäcke till det lite större barnet. Måtten här är på 150 gånger 200cm – alla barntäcken behöver inte vara små, utan för de äldre barnen kan detta göra sig riktigt bra. I och med att materialet är av 100% bomull kommer täcket både värma, andas bra, vara mjukt och fluffigt samt hålla formen.

Dock får du här också betala för att få riktigt hög kvalité och lyxig känsla. Priset är högt jämfört med andra barntäcken (men inte så farligt dyrt jämfört med andra täcken för vuxna). Å andra sidan håller det i flera år och ger en väldigt trivsam känsla i sovrummet. Barnets sömn kommer garanterat vara bra. Och eftersom täcket är fullstort kan det användas även när barnet blir större, vilket förlänger dess livslängd.

Bra också att täcket kan tvättas i maskin på 60 grader.

Fördelar:
+ Fullstort, kan användas även för äldre barn
+ Sval och mjuk bomullscambric i hotellkvalitet

Nackdelar:
– Relativ högt pris jämfört med mindre barntäcken

Bästa fylliga babytäcket – Rätt Start Istoppstäcke

Rätt Start Istoppstäcke
Material:Yttertyg i microfiber
Stoppning i Dacron 95
Mått: 70 x 80 cm

RättStart istoppstäcke är det bästa fylliga babytäcket på marknaden om du frågar oss. Med fylligt menar vi att det är sådär perfekt fluffigt, mjukt och omslutande – det är så skönt! RättStarts istoppstäcke är också utformat för att vara lite extra exklusivt och öka komforten. 

Kvalitén är mycket hög. Materialet av microfiber ser till att täcket andas, ventilerar fukt och värme. Täcket håller sig rent och värmer vid behov, samtidigt som fyllningen av Dacron stärker fibrerna och ser till att täcket håller dess fluffiga form. Babytäcket håller länge och kan användas i många år. 

Vi gillar också att fyllningen är allergivänlig för möjlig användning av alla. Dock är det här en modell anpassad för vagga och vagn. Måtten mäter 70x80cm och fyllningen är på 150g. 

Täcket är mycket smutståligt och vid behov kan det tvättas i maskin på 60 grader. 

Fördelar:
+ Mjukt och fluffigt
+ Allergivänlig
+ Lätt att tvätta

Nackdelar:
– Varmt, passar inte så bra på sommaren

Bästa allround babytäcke – NG Baby Täcke Mellan

NG Baby Täcke Mellan
Material:Yttertyg i 100% ekologisk bomull
Stoppning i fibervadd
Mått: 75 x 65 cm

Vill du ha möjligheten att använda samma barntäcke året om kan vi varmt rekommendera det här från NG Baby. Deras täcke Mellan är ett mycket passande allround babytäcke som passar perfekt för användning i båda vagga och vagn året om. 

Babyn för en god natts sömn tack vare att täcket är luftigt, mjukt och gosigt. Materialet av ekologisk bomull och stoppning av fibervadd ser också till att det andas och ventilerar bra samtidigt som det värmer och håller sin form. Ett riktigt bra svalt täcke. Mäter 75 x 65 cm. 

Fördelar:
+ Prisvärt
+ Slitstarka och lättskötta material

Nackdelar:
– Svalt, passar inte så bra under de kallaste delarna av året

Bästa tyngdtäcket för barn – Borganäs Tyngdtäcke

Borganäs Tyngdtäcke
Material:Yttertyg i 100% bomull
Stoppning i polyester
Mått: 150 x 210 cm

Borganäs Tyngdtäcke är ett extra tungt barntäcke anpassat för användning av större barn. Här gäller det att du utgår från barnets vikt för att täcket varken ska kännas för lätt eller för tungt. 

Just den här modellen väger 5 kg och passar för barn med en vikt på mellan 30-50 kg. Måttet är på 150x200cm. Det finns även andra vikter att välja från – lättare eller tyngre.

Extra bra med tyngdtäcket från Borganäs är att det är tillverkat i en bomullsblandning som känns behaglig mot kroppen. Täcket i sig är mjukt och formar sig efter kroppen för att ge ett lätt men jämnt tryck. 

Det har både en lugnande och avstressande effekt om barnet trivs med tyngden. Kan vara värt att testa! Dock är det här barntäcket relativt dyrt, men vill du ha ett täcke med tyngd är det här enligt oss det bästa alternativet.

Fördelar:
+ Lugnande, hjälper till med insomningen
+ Väldigt fina material och hög kvalitet
+ Fullstort (150 x 210 cm), kan användas även när barnet blir större

Nackdelar:
– Passar främst lite större barn (30 kg+)

Bästa barntäcket för känslig hud – Kaxholmen Täcke för Vagn/Vagga

Kaxholmen Täcke för Vagn/Vagga
Material:Mix av bomull och polyester
Mått: 65 x 80 cm

I och med att det här barntäcket är gjord av en mysig och mjuk polyesterfiber kombinerat med bomull är det otroligt skonsamt mot huden. Därför tycker vi att det här är det bästa barntäcket för känslig hud, vilket små barn ofta har.

Täcket ligger både lätt, tryggt och bekvämt mot huden och kroppen och det är enkelt att röra sig i. Det är helt klart gosvänligt även för de mindre barnen! Perfekt att lägga i vagnen även under vintern när det är kallt då täcket värmer. Vid behov går täcket också att tvätta i maskin. Kort och gott väldigt bra, snällt mot kroppen och prisvärt.

Fördelar:
+ Allergivänligt
+ Tillverkad i OEKO-TEX-certifierad bomull
+ Lättskött och smidigt att tvätta

Nackdelar:
– Inget särskilt

Bästa barntäcket med dunimitation – DAWN Mini barntäcke

DAWN Mini barntäcke
Material:Yttertyg i 100% ekologisk bomull
Fyllning i polyester
Mått: 100 x 130 cm

För dig som vill köpa ett barntäcke med dunimitation kan vi varmt rekommendera den här modellen från Dawn. Det här är just ett barntäcke för barn som är utformat i mjuk ekologisk bomull och en fyllning av fluffig dunimitation. Trots det håller sig täcket rent, känns lätt och är smidigt att hantera då imitationen är av polyester.

I och med att täcket är quiltat i rutor kommer “dunet” hålla sig på sin plats och ligga lagom spritt över hela ytan. Tack vare att täcket är förkrympt kommer det också hålla sin passform väldigt bra även efter tvätt. 

Vi gillar verkligen den här modellen av barntäcke och anser att det är en riktigt bra investering. Det kan användas både som värmande täcke på vintern och för de gånger då man vill ha ett svalt täcke för spjälsäng. Det är lagom tungt, andas bra och är otroligt mysigt. Hög kvalité till ett bra pris!

Fördelar:
+ Prisvärt och hållbart alternativ till äkta dun
+ Bra värmenivå som funkar året om
+ Tillverkad i ekologisk bomull
+ Lättskött och smidigt att tvätta

Nackdelar:
– Inget särskilt

Bästa setet med barntäcke, lakan och kudde – CT Täcke Kudde Underlakan (Spjälsäng)

CT Täcke Kudde Underlakan (Spjälsäng)
Material:Polyester (kudde och lakan i polyester och bomull)
Mått: 100 x 130 cm

Vill du investera i ett barntäcke, en barnkudde och ett underlakan samtidigt? Då bör du kolla in det här sängsetet från CT! Här får du nämligen med alla 3 delar som du behöver för att bädda barnets säng; barntäcke, kudde och lakan. 

Det bästa här är att alla tre delar är gjorda av ett mycket mysigt material som både känns behagligt, smidigt och värmande. Materialet av 100% polyester för kudde och täcke håller hög kvalité, precis som fyllningen av bollfiber. Underlakanet är av 100% bomull för god andningsförmåga och trivsam mjukhet. 

Detta set mäter 100x130cm för täcket, 35x55cm för kudden och 100x150cm för underlakan – perfekt för spjälsäng. Samtliga delar kan tvättas i maskin på 60 grader. Trots att du får ett komplett bäddset säljs det till ett väldigt bra pris.

Fördelar:
+ Prisvärt
+ Smidigt med ett allt-i-ett-set

Nackdelar:
– Inte den fluffigaste kudden

Så väljer du barntäcke

Ska du köpa ett barntäcke till ditt barn? Då kan det vara bra att veta om hur du går tillväga för att välja rätt täcke. Som vi tidigare nämnt så finns det en del saker som kan passa olika bra när det kommer till barntäcken, beroende på barnet. 

Olika modeller av barntäcken är också anpassade för olika åldrar, så som babytäcke och juniortäcke. Här nedan går vi igenom olika punkter som kan vara bra att se över för dig som vill hitta det bästa barntäcket till ditt barn.

Storlek

Det första du bör kolla på när du ska köpa ett barntäcke till ditt barn är täckets storlek. Detta är egentligen den grundläggande egenskapen som avgör om täcket passar både barnets storlek och sängens storlek. 

Ett täcke som är för stort blir ofta alldeles för tungt, för klumpigt och för svårt att röra sig i. Ett täcke som är för litet blir istället rätt obekvämt och kommer inte ge skydd åt hela barnet. med andra ord bör storleken vara anpassad efter behov. Täcke för vagga, för vagn, för spjälsäng och större barnsängar varierar. 

En grundregel att utgå ifrån är att barnets täcke bör vara ca 20-30 cm längre än barnets längd. Standardmåtten på barntäcke är 100-130 cm, men det finns också juniortäcken som är längre än så. Utgå helt enkelt från barnets och sängens storlek för att hitta rätt modell och passform.

Tjocklek

Relaterat till täckets storlek är vilken tjocklek täcket har. Ett barn som väger lite mer och är lite större klarar av en högre vikt, och där kan det i vissa fall vara betryggande och avslappnande att ha ett något tyngre täcke som ger lite tryck. 

Gäller det mindre barn som inte väger så mycket passar det ofta bäst med lättare täcken som är enkla att röra sig i. Tjockleken bör också anpassas efter årstid, temperatur i sovrummet och när och var täcket ska användas. På vintern är det skönt med mer värmande täcken och på sommaren bör de vara mer luftiga och ventilerande.

Fyllning

En annan viktig aspekt när det kommer till barntäcken är fyllningen. Det finns barntäcken med olika fyllningar, där bland annat polyester, fibervadd, dun och liknande alternativ är vanliga. Somliga är också fyllda med bomull. Vissa täcken är fyllda helt, medan andra är quiltade och uppdelade. 

Beroende på vilken fyllning täcket har kommer det också påverka täckets isolering, temperatur och andningsförmåga. Även här bör du utgå från barnets temperatur, hur klimatet är i sovrummet, samt vad barnet sover bäst i. Barn som gillar att sova varmt kan ha lite mer kompakta fyllningar, medan barn som vill ha det svalt bör ha lite mer luftiga sådana. 

Det kan vara en fördel att välja barntäcke med natur- eller fiberfyllning. De har ofta lång livslängd, andas bra och ventilerar temperaturen efter behov. Att kunna använda ett och samma täcke året om är väldigt praktiskt, och det går att hitta sådana alternativ. 

Anpassa täcke efter årstid

Som vi varit inne på så är det möjligt att sova med ett och samma täcke året runt om material och fyllning är rätt. Trots det kan det vara bra att investera i två olika barntäcken för de olika säsongerna – ett lite varmare täcke för kallare årstider, till exempel barntäcke med dun, och så ett lite tunnare täcke som är svalt. 

Allergier

För barn som lider av allergier är det extra viktigt när det kommer till vad barntäcket har för material och fyllning. Det finns speciella allergivänliga täcken för barn att hitta idag. Dessa är ofta utformade med fiberfyllning och material som inte suger åt sig kvalster, damm och bakterier så lätt. 

Täcken som tål tvätt på höga grader är ofta också bra. Tänk på att det finns täcken för barn av alla olika modeller, former, material och fyllningar att välja mellan. Det finns något att hitta för alla! 

Sammanfattning

Att investera i ett riktigt bra barntäcke kan verkligen göra stor skillnad för hur barnet sover. God sömn är otroligt viktigt för barnets hälsa, välmående, utveckling och allmänna tillväxt. I och med att ett täcke kan ha rätt stor påverkan på vår sömn är det såklart en viktig komponent även för barnet!

Idag finns det mängder av barntäcken som håller hög kvalité och som garanterat kan bidra till att barnens sömnkvalité håller sig på topp. Det finns barntäcke med dun, svalt täcke för spjälsäng, speciella babytäcken, juniortäcke och andra modeller med olika egenskaper. Material, fyllning, storlek och form varierar också.

Med andra ord finns det ett barntäcke som kan passa allas behov och önskningar. Så länge du utgår från vad ditt barn behöver ska du se att du kan hitta rätt barntäcke. Vi hoppas att våra rekommendationer om det bästa barntäcket kan ge er inspiration för vilken modell ni ska välja! Investera rätt så ska du se att barnet kommer stormtrivas i sängen. 

CJ

CJ

Jag grundade Sömntuta.se för att få utlopp för mitt intresse för hälsa och sömn. Som nörd i allmänhet och pryltokig i synnerhet kan jag inte låta bli att vara intresserad av tekniker och prylar som bidrar till bra sömn. Sov gott!