Bästa spjälsängen 2024

Uppdaterad: 1 jan, 2024

Sidan kan innehålla reklam genom annonslänkar.

Att sova bra på natten är otroligt viktigt för oss alla, även för barn och bebisar. Faktum är att en god natts sömn har en rätt stor påverkan på barnens utveckling, hälsa och mående generellt. Under barnets första år är sömnen också en så pass stor del av barnets liv att sömnen rent ut sagt kan vara A och O för dessa punkter. 

Med andra ord är det viktigt att din bebis har en bra och trygg sovplats som bidrar till god sömn. För barn i de allra minsta åldrarna är en spjälsäng det mest passande alternativet när det kommer till sovplats. Placerar du en bekväm och stadig spjälsäng bredvid din säng eller i barnets rum kan ni alla få glädje av sömnens fördelar.

Idag finns det en hel del olika spjälsängar att välja mellan. Det innebär visserligen att det finns en modell som kan passa alla, samtidigt som det också kan försvåra valet. Vilken är den bästa spjälsängen för mitt barn? 

Vi har samlat de som anses vara den bästa spjälsängen i flera kategorier, just för att underlätta valet för er! 

Vad är en spjälsäng?

En spjälsäng är en säng utformad för användning under barnets första år. Beroende på vilken modell av spjälsäng det gäller kan användningsområdet och passande användningsperiod variera. Ofta kan en spjälsäng användas tills det att barnet är runt 2-3 år. 

Så länge sängens bäddyta är tillräckligt stor och maxvikten tillräckligt hög kan barnet sova kvar där, det vill säga om barnet trivs! Ni avgör själva  om ni vill placera er spjälsäng bredvid er säng, om den ska placeras i barnets eget rum, eller om den ska stå på en annan plats. 

Att en spjälsäng passar bra för mindre barn beror just på att de är utformade med säkra spjäll som skapar som en ram runt sängen. Sängen är också stabil, och kan även i vissa fall justeras i höjd eller anpassas efter användning genom avtagbara sidor. Med andra ord en trygg, bekväm och smart lösning som passar de flesta. 

Bästa spjälsängen 

Som vi tidigare varit inne på finns det idag mängder av modeller när det kommer till spjälsäng. Utbudet och valmöjligheterna är därmed väldigt breda, samtidigt som det också kan innebära att det är svårt att välja vilken ni ska ha. 

Vi har samlat de varianter av spjälsäng som vi anser är bästa spjälsängen på marknaden. Förhoppningsvis kan ni hitta en favorit som passar er och ert barn riktigt bra!

Bästa spjälsängen – Done by Deer Spjälsäng 

Done by Deer Spjälsäng
Mått:66 x 125 x 92 cm
MaterialMDF
Dropside:Ja
Justerbar höjd:Ja
Ca pris:5000 kr

Den här spjälsängen från Done By Deer är ett riktigt bra alternativ för dig som gillar moderna och praktiska möbler i snygg design. Trots att den här kommer till ett rätt högt pris anser vi att den är prisvärd då den håller genomgående hög kvalité och är smidig att använda. 

Det vi fastnade för lite extra här är inte bara dess moderna och otroligt stilrena design i dansk stil, utan vi gillar även att hela konstruktionen är stabil och trygg. Dessutom är den mycket smart i och med den justerbara höjden i två lägen. Det här är också en spjälsäng med dropside – möjligheten att sänka ner långsidan för mångsidig användning. 

Överlag en mycket bra spjälsäng som passar in i de allra flesta rum och hem. Utformningen är också rätt smidig och kan funka bra om ni vill köpa en spjälsäng för compact living. Sängen är lätt att hantera, montera, underhålla och har mått som gör att den kan användas länge.

Fördelar:
+ Justerbar höjd
+ Stadig konstruktion
+ Snygg design
+ Bra storlek

Nackdelar:
– Ganska högt pris

Bästa spjälsäng för små bebisar – Stokke Sleepi Minispjälsäng

Stokke Sleepi Minispjälsäng
Mått:87 x 83 x 115-160 cm
MaterialTrä (björk)
Dropside:Ja
Justerbar höjd:Ja
Ca pris:4400 kr

Det här är utan tvekan den bästa, smidigaste och sötaste spjälsängen för små bebisar! Stokke Sleepi är en spjälsäng i miniformat som passar perfekt för användning under den första tiden. Dessa ovala form gör att den känns väldigt mysig och trygg för barnet att ligga i då den liknar ett litet näst.

Designen i sig är också mycket stadig och säker att använda. Materialet av bokträ ser både stilrent ut och har en tidlös touch som passar in i de flesta rum. En mycket praktisk detalj är att sängens botten också kan justeras beroende på hur sängen ska användas och var den ska placeras.

Tack vare de sväng- och låsbara hjulen kan du flytta sängen utan problem, samt låsa fast den för ökad säkerhet. Monterar du förlängningar på den kan den också göras till större säng. Det här är utan tvekan en lyxig men samtidigt väldigt prisvärd spjälsäng som kan användas länge. Sovytan är generös, och så ingår det en madrass.

Fördelar:
+ Smidig storlek som kan utökas allteftersom barnet växer
+ Justerbar i höjd
+ Kan öppnas upp för enklare hantering
+ Stilren design
+ Praktiska hjul
+ Generös sovyta

Nackdelar:
– Ovanlig storlek som kräver specifika mått på madrass och lakan
– Ganska högt pris

Bästa spjälsäng för olika åldrar – Sebra Baby- och Juniorsäng

Sebra Baby- & Juniorsäng
Mått:88 x 70 x 67 cm
MaterialTrä (bok)
Dropside:Ja
Justerbar höjd:Ja
Ca pris:7300 kr

Sebra Baby- och juniorsäng passar perfekt för dig som vill köpa en spjälsäng med möjlighet för barnet att växa i den. Den här sängen är otroligt populär och omtyckt av många, och vi förstår verkligen varför! Inte bara har den en snygg stilren design som smälter in bra, utan den kan också anpassas efter behov och förvandlas från babysäng till juniorsäng. 

På köpet får du med två sidostycken för förlängningen. Oavsett hur du väljer att anpassa den kan sängen höjas i bottnen vilket underlättar hantering och nattning. Som ett extra plus är det en spjälsäng med dropside där långsidan kan sänkas.

Maxvikten är hög och måtten rätt generösa. Överlag en riktigt bra spjälsäng som kan användas länge och som är bra för barnet att sova i. Trots att den är relativt dyr så kan priset motiveras med att den kan användas under flera år, håller hög kvalité och är riktigt bekväm och trygg. Det i sig är värt en investering. 

Fördelar:
+ Enkelt att montera bort långsidorna
+ Smidig möjlighet att höja och sänka sängen
+ Kan ”växa” i takt med barnet
+ Tillverkad i hög kvalité
+ Snygg

Nackdelar:
– Högt pris

Bästa spjälsäng budget – Rätt Start Spjälsäng

Rätt Start Spjälsäng
Mått:89 x 66 x 126 cm
MaterialTrä (bok)
Dropside:Nej
Justerbar höjd:Ja
Ca pris:1300 kr

Vill du köpa en något billigare spjälsäng? Rätt Start spjälsäng kommer till ett riktigt bra pris och kan vara ett bra alternativ för de flesta budgetar. Trots att den kommer till ett bra och billigt pris har den en relativt snygg design som går att anpassa till de flesta rum och stilar.

Sängen är i sig tillverkad av ett högkvalitativt material i bokträ, där man sen valt att behålla träets fina färger genom att behandla det med en lack. Utöver en enkel men fin design är sängen praktiskt utformad med justerbara lägen. Du kan välja tre olika höjdinställningar för att ändra sängens botten efter behov. Lagom stor säng som får plats.

Fördelar:
+ Väldigt prisvärd
+ Stilren design
+ Kan regleras i tre olika höjdlägen
+ Lagom storlek

Nackdelar:
– Saknar möjlighet att montera bort långsidan (dropside)
– Madrass ingår inte

Bästa spjälsängen design – Troll Royal spjälsäng

Troll Royal
Mått:113 x 60 x 133 cm
MaterialTrä (björk)
Dropside:Nej
Justerbar höjd:Ja
Ca pris:3000 kr

Troll Royal spjälsäng är enligt oss den med eleganta spjälsängen som finns på marknaden. Och då menar vi inte elegant som i dyr och exklusiv, utan vi tänker på att den är utformad likt en kungasäng. Namnet gör sig alltså mycket bra för den här!

Utöver att sängen i sig är elegant och har en kunglig design håller den hög kvalité och står stadigt på marken. Vi gillar också att den har en rätt generös storlek med rejäla detaljer som möjliggör användning under en längre period. Det stöds också av att du kan justera sängens botten i tre olika höjdlägen. 

Finns det behov av extra förvaring går det bra att skjuta under en låda eller liknande under sängen. Det ingår dock inte vid köpet, inte heller madrass. Annars är vi mycket nöjda här och anser att den både är prisvärd, trygg, hållbar och smidig.

Fördelar:
+ Snygg design
+ Hög kvalité
+ Rimligt pris
+ Generös storlek

Nackdelar:
– Något klumpig
– Madrass ingår inte

Bästa mångsidiga spjälsäng – Troll Lukas 3-i-1 spjälsäng

Troll Spjälsäng 3 i 1 Lukas
Mått:93 x 69 x 126 cm
MaterialTrä (björk)
Dropside:Ja
Justerbar höjd:Ja
Ca pris:2200 kr

Den här spjälsängen från Troll är, precis som namnet utlovar, specifikt anpassad för mångsidig användning. Tack vare dess 3-i-1 design kan sängen användas både för de minsta bebisarna, lite större barn och som soffa när barnet växt ur den. 

För att omvandla sängen till soffa tar du bara enkelt av ena långsidan och placerar sköna kuddar eller en madrass som stöd. Perfekt om du vill kunna använda sängen länge, eller om ni har fler barn. Även bra för er som bor litet och vill ha en spjälsäng för compact living. 

Att den kan justeras för så många olika användningsområden beror också på att den har tre olika höjdlägen som kan anpassas. Sen finns det också möjlighet att komplettera sängen med en tillhörande juniorsida när barnet blir lite större (ingår inte). Vi är mycket nöjda, inte minst med tanke på priset.

Fördelar:
+ Flexibel, kan användas under lång tid
+ Kan göras om till soffa
+ Smidig att hantera
+ Bra pris

Nackdelar:
– Inte lika snygg som andra alternativ

Bästa spjälsäng med förvaring – Klups Spjälsäng + Byrå

Klups Spjälsäng + Byrå, Vit
Mått:97 x 87 x 175 cm
MaterialMDF, Furu, Plywood
Dropside:Nej
Justerbar höjd:Ja
Ca pris:5000 kr

För dig som är i behov av extra förvaring i hemmet eller barnrummet kan den här spjälsängen med inbyggd byrå göra sig riktigt bra. Klups Spjälsäng + byrå kommer nämligen med en skötbyrå med ett flertal olika förvaringsutrymmen och organiseringsmöjligheter. 

Denna förvaring kan också lyftas av, tillsammans med spjällen, då du vill använda sängen som en barnsäng eller juniorsäng. Spjälsängen i sig är också mycket bra och skön för barnet att sova i. Den kan justeras i två höjdlägen för mångsidig användning. Dock är hela konstruktionen rätt stor, men annars väldigt praktisk och fin!

Fördelar:
+ Smart förvaring
+ Lätt att göra om vid behov
+ Barnet kan växa i sängen
+ Snygg

Nackdelar:
– Ej möjligt att montera av långsidan (dropside)
– Madrass ingår inte

Bästa spjälsäng premium – Cam Cam Copenhagen Spjälsäng Harlequin

Cam Cam Spjälsäng Harlequin
Mått:95 x 72 x 132 cm
MaterialMDF, Björk
Dropside:Ja
Justerbar höjd:Ja
Ca pris:10000 kr

Den här spjälsäng kommer från Cam Cam Copenhagen och har fått otroligt goda betyg av såväl föräldrar som barn. Enligt oss är det här den bästa spjälsängen när det kommer till det lyxigare segmentet, och det inte bara för dess pris. 

Här är kvalitén genomgående hög på alla plan, och sängen är även lätt att montera och trygg att använda. Designen i utformningen i sig må inte se ut som något speciellt för ögat. Men, dyker du ner i dess detaljer och inspekterar lite noggrannare under användningen ska du se att det finns både det ena och andra att imponeras av. 

Sen gillar vi också att madrassens höjd kan justeras i tre lägen i takt med att barnet växer. Detta är också en spjälsäng med dropside där ena sidan enkelt kan tas av. Mångsidig användning för en säng som håller i många år. Riktigt högt pris, men så otroligt genomarbetad denna säng är anser vi faktiskt att den är värd sitt pris ändå.

Fördelar:
+ Lyxig design
+ Väldigt lätt att montera och hantera
+ Enkel att reglera höjdlägen
+ Smidigt att avmontera långsidan (dropside)
+ Mycket gedigen byggkvalité

Nackdelar:
– Dyr

Så väljer du rätt spjälsäng

Vi hoppas att våra alternativ när det kommer till den bästa spjälsängen kan inspirera, underlätta och hjälpa dig då du vill köpa en spjälsäng. Vi är medvetna om att det kan vara rätt svårt att veta vilken säng som kan passa bäst. Det inte minst med tanke på att man vill göra rätt investering på grund av det ibland rätt höga priset. 

Om du fortfarande tycker att det känns svårt att avgöra vilken som är den bästa spjälsängen för ditt barn har vi samlat ihop de punkter som kan vara bra att tänka på inför köp. Det finns ändå en del saker som kan vara avgörande för om spjälsängen passar ditt barn såväl som ert hem!

Hur länge ska sängen användas?

Det första du bör tänka på när du ska köpa en spjälsäng till ditt barn är hur länge du själv önskar att sängen ska kunna användas. Det finns spjälsängar som är speciellt utformade för bebisar, där storleken är ganska liten och möjlighet till justeringar begränsade. Sen finns det spjälsängar som kan justeras både i storlek, höjd och användning. 

Många av de spjälsängar som finns idag, och även som vi har med i vår köpguide, kan dock justeras på ett eller annat sätt. Det innebär att de flesta modeller också kan användas rätt länge, det vill säga från bebis tills det att barnet är runt 2-3 år. 

Var dock noggrann med att kolla detta innan du gör ditt köp så att du inte sitter där med en för liten säng efter sex månader. Vissa spjälsängar kan till och med användas för bebis, barn och juniorer, samt i vissa fall som soffa när behovet av säng inte finns längre. Möjligheterna för lång användning är alltså goda!

Höj- och sänkbar botten?

Många av de spjälsängar som finns idag kan justeras på ett eller annat sätt. Oftast genom att de kan höjas och sänkas i botten, vilket i sin tur gör att du kan anpassa användningen efter olika behov och åldrar. 

Vill du kunna använda din spjälsäng länge är alltså olika höjdlägen ett måste. I den punkten kan du också fundera över om du vill kunna höja sängen i fler än två steg, det vill säga tre eller till och med fyra. Ju fler nivåer desto mer kan du anpassa sängen, och desto mer flexibel är dess användning. 

Placering av säng?

Var i hemmet har du tänkt placera sängen? Har du som förälder tänkt att du gärna vill sova med bebisen nära dig, det vill säga placera er spjälsäng bredvid din säng, är det bra om spjälsängen är anpassad för det. 

Vissa varianter är specifikt utformade för att kunna kopplas ihop med din egen säng just för att öka tryggheten och säkerheten för er båda. För att kunna använda spjälsängen bredvid din säng krävs det att ena sidan kan tas bort eller dras ner, vilket i många fall kallas för dropside. Kolla in de spjälsängar med avtagbar långsida som vi har tipsat om!

Förflyttning och hantering

Om du tror att du kommer vilja flytta runt spjälsängen på olika platser i hemmet kan det vara smart att köpa en spjälsäng med sväng- och låsbara hjul. Köper du en spjälsäng som kan användas länge, eller om du vill kunna ha sängen intill din egen säng, är detta ofta en smart funktion. Hjulen underlättar väldigt och gör att du kan flytta sängen utan problem. 

Utformning och design

En annan punkt som kan vara bra att tänka på är just spjälsängens utformning och design. Det må kännas som en mindre viktig aspekt, men faktum är att det kan göra stor skillnad både för känslan, för användningen och för hur den passar in i bostaden. Speciellt för er som bor lite mindre kan det vara bra att hitta en nätt spjälsäng för compact living. 

Har du däremot ett större hem behöver storleken inte spela roll. Däremot är det ofta smidigare att ha en säng som är lätt att både montera, flytta, hantera och underhålla. Det gäller dessvärre sällan stora sängar. Men det här beror också på hur länge sängen ska användas och för vem. 

Vad gäller designen för sängen får du helt enkelt utgå från egen smak. Ska den vara stilren, matcha en viss inredning, vara mer barnslig eller gå i ett visst tema? Fundera över vilka detaljer och funktioner ni är i behov av. Idag finns det spjälsängar av alla modeller, former, färger och storlekar för er att hitta något som passar. 

Budget

Sist men inte minst kan det vara bra att anpassa köp av spjälsäng till den budget ni själva har. Kom ihåg att det inte alltid är de allra dyraste och mest exklusiva sängarna som är de bästa, utan idag finns det även många billiga spjälsängar av riktigt hög kvalité. 

Men, priset kommer såklart variera beroende på funktioner, utformning, användning och design. Därmed är det möjligt att hitta en passande modell i de flesta prisklasser. 

Utgå från er budget, och fundera även över hur stor nytta och användning ni kommer ha av sängen. Ska den användas länge och av flera barn kan det vara bra att satsa lite extra. Ska den inte användas så länge är det kanske inte lika nödvändigt. 

Sammanfattning

Att hitta den bästa spjälsängen behöver inte vara så svårt som det kan verka, speciellt inte om ni tar del av en komplett köpguide som vår! Marknaden av spjälsängar har utvecklats något otroligt de senaste åren – idag finns det spjälsängar av alla olika modeller, former, färger och prisklasser, samt för alla behov och användningsområden. 

Med andra ord finns det även en modell som kan passa er, ert hem och erat barn. I vår genomgång ovan tipsar vi om i alla olika kategorier. Där hittar du både större sängar och spjälsängar för compact living, dyrare och billiga varianter, justerbara spjälsängar och spjälsäng med dropside, och mycket annat!

Tycker du fortfarande att det är svårt att hitta rätt finns det vissa punkter du kan kolla över för att underlätta ditt val. Detta gäller exempelvis användning, placering, justeringar, design, pris och förflyttning.

Det allra viktigaste är att ditt barn trivs och känner sig trygg i sängen, samt att barnet får en god natts sömn. Alla andra faktorer är upp till dig att avgöra baserat på er bostad och vad som passar bäst. Utgå från dig och ditt barn så ska du se att du kommer hitta den bästa spjälsängen till slut!

CJ

CJ

Jag grundade Sömntuta.se för att få utlopp för mitt intresse för hälsa och sömn. Som nörd i allmänhet och pryltokig i synnerhet kan jag inte låta bli att vara intresserad av tekniker och prylar som bidrar till bra sömn. Sov gott!