Sovpositioner: Sova på sidan, rygg eller mage, vad är bäst?

Uppdaterad: 21 jan, 2023

Sidan kan innehålla reklam genom annonslänkar.

Sovpositionen påverkar hur du sover

När du sover arbetar kroppen med att återhämta och reparera sig själv. Din sovposition kan antingen hjälpa eller hindra den processen, beroende på hur effektivt stöd som ges till nacke och rygg. Det är också (tyvärr) vanligt att vakna med nya smärtor och krämpor, ibland på grund av ens sovposition.

Vi spenderar ungefär en tredjedel av våra liv sovandes. Det är viktigt att sova på ett sätt som är skonsamt för kroppen och bidrar till att återhämtningen blir så effektiv som möjligt.

I den här artikeln går vi igenom de tre vanligaste sömnpositionerna, vilka fördelar och nackdelar som finns och tips för hur du kan sova ergonomiskt i olika ställningar. Därefter kommer vi besvara frågan om vilken sömnposition som är bäst.

Sova på sidan

Sova på sidan

Att sova på sidan är den mest populära sovpositionen. Enligt en studie gjord på Norges teknisk-naturvetenskapliga universitet spenderade deltagarna 54,1% av sin sömn i sidoliggande position. 

Fördelar och nackdelar med att sova på sidan

Att sova på sidan förknippas med minskad belastning på ryggraden och kan därför minska risken för att sömnpositionen bidrar till ryggsmärta och stelhet. 

Svalget öppnas också upp, vilket brukar bidra till att minska snarkningar. Om du snarkar mycket så kan du alltså börja med att alltid sova på sidan (hjälper inte det så kan du prova att läsa vår artikel om att sluta snarka).

Det finns samtidigt potentiella nackdelar med att sova på sidan. Många får ont i höften av att sova på sidan, och det beror oftast på att madrassen är för hård. Vill du veta mer om detta är det en bra idé att läsa vår artikel om att välja optimal fasthet på madrassen för just dig.

Att sova på sidan kan även leda till att du blir spänd och stel om du ligger i samma position hela natten. Därför är det bra att ha vanan att byta sida och låta kroppen skifta runt under natten.

Varför är vänstra sidan så bra?

Särskilt att sova på vänster sida anses bra. Det har flera förklaringar:

  • Många viktiga system i kroppen är belägna på din vänstra sida och när du ligger mot vänster så får systemen jobba normalt under natten (sover du på höger sida gör gravitationen att systemen får jobba i “motvind”).
  • Magsyran hålls på plats, vilket minskar risken för att uppleva halsbränna och sura uppstötningar

För gravida är vänstra sidoläget den vanligaste rekommendationen, dels för att det brukar vara mer bekvämt men också för att det ger bästa möjliga blodcirkulation för både mamma och bebis.

Tips till dig som sover på rygg

Rygg och nacke ska vara i en rak, neutral linje. För de flesta sidosovare är det därför bra att ha en huvudkudde som är lite högre. 

Sova på rygg

Sova på rygg

Det näst mest populära sättet att sova på är på rygg (enligt den norska studien sov deltagarna cirka 37% av tiden på rygg). Även det är en bra ställning som med rätt madrass ger bra stöd för nacke och rygg. 

Fördelar och nackdelar med att sova på rygg

Att sova på rygg är det som anses vara mest skonsamt mot kroppen. Det är helt enkelt den ställning som de flesta madrasser och sängar är konstruerade för, så de flesta kroppstyper får bäst fjädring när de är på rygg.

Däremot förknippas ryggsovande med ökad snarkning. Snarkande ryggsovare mår allra bäst om de är lite upphöjda i överkroppen. Bästa sättet att lösa det är med en ställbar säng.

Tips till dig som sover på rygg

Rygg och nacke ska som sagt vara i en rak, neutral linje. Om du sover på rygg kan det därför vara bra att välja en kudde som är lite lägre (jämfört med om du sover mer på sidan).

Sova på mage

Sova på mage

Den minst populära sovpositionen är på mage (7,3% av tiden spenderad i det här läget enligt den norska studien). Det är bra, för att sova på mage är något som ibland rent av brukar avrådas från.

Fördelar och nackdelar med att sova på mage

Den främsta fördelen med att sova på magen är väl att det är ovanligt att snarka när man sover på det viset. Det kan också vara så att man rör mindre på sig, vilket kanske ger något djupare sömn.

Annars är det mest nackdelar med att sova på mage. Det beror främst på att det är svårt att få till en bra neutral linje för rygg och nacke. 

De flesta behöver vrida nacken på ett lite onaturligt sätt för att få ordentligt med luft medan de sover på mage. Det kan göra att nerver hamnar i kläm, vilket kan skapa smärta och stelhet. 

Kuddar och madrasser är designade för att avlasta trycket på rygg och nacke, men genom att sova på mage så blir det svårt eller omöjligt att avlasta korret. Även det kan göra att du upplever mer stelhet och smärta, jämfört med om du sover på rygg eller sidan.

Tips till dig som sover på mage

Om du tycker om att sova på mage kan du såklart fortsätta med det. Däremot är det bra att känna till att det är den minst ergonomiska ställningen. Skulle du uppleva smärta eller stelhet så vet du ju då att det är värt att prova att sova i en annan position.

Ett sätt att minska trycket på rygg och nacke är också att låta bli att sova med huvudkudde. Om det inte känns rätt så kan det åtminstone vara en bra idé att välja en så tunn kudde som möjligt, så du kommer så nära en ergonomisk och neutral nacke-rygg-linje som möjligt.

Vilken sömnposition är bäst?

Rent ergonomiskt är svaret ganska tydligt: att sova på vänster sida har klart fler fördelar än nackdelar även i jämförelse med alla andra sömnpostioner.

Men svaret är oftast inte så enkelt, för det kommer ju skilja sig åt från person till person. Den bästa sovställningen är snarare den som gör att du sover gott. 

Sover du gott idag, och du råkar göra det på magen? Ok, bra! Det är kanske inte optimalt, och du skulle kanske sova ännu bättre om du bytte. I slutändan är det viktigaste ändå att du får din sömn och din återhämtning, så länge du inte mår dåligt av hur du sover.

Sammanfattning

De flesta sover antingen på sidan, rygg eller på mage (ordnat efter hur vanligt det är). 

Sidoläget anses vara det mest ergonomiska alternativet, och särskilt att sova på vänster sida är bra. Du bör tänka på att använda en lite högre kudde för att då perfekt stöd.

Att sova på rygg är också väldigt vanligt och även det har okej ergonomi. Däremot kan man snarka lite mer om man sover på rygg. Helst ska du använda en lite tunnare kudde för att få bäst stöd.

Sover du på magen så tillhör du en lite mer ovanlig grupp. Magen anses vara den sämre av de tre, mest för att rygg och nacke inte får det naturliga stödet som madrass och kudde ska ge. 

Även om det finns råd som säger att vänster sidoläge är bättre än att sova på magen så är det viktigaste i slutändan att du sover gott.

CJ

CJ

Jag grundade Sömntuta.se för att få utlopp för mitt intresse för hälsa och sömn. Som nörd i allmänhet och pryltokig i synnerhet kan jag inte låta bli att vara intresserad av tekniker och prylar som bidrar till bra sömn. Sov gott!