Fasthet på sängen: så väljer du rätt

Uppdaterad: 19 jan, 2023

Sidan kan innehålla reklam genom annonslänkar.

Närbild på en madrass med medium fasthet

Hur fast din säng är kommer påverka hur skönt du sover i den, men kanske framförallt hur ergonomisk sängen är för din kropp. Det är därför väldigt viktigt att du väljer en fasthet som är rätt för dig. Men hur?

Först och främst kan vi definiera vad vi menar med en fast eller mjuk säng. Det har att göra med hur mycket fjädring som finns i madrassen. En fastare säng har mer fjädring och en mjukare säng har mindre fjädring.

Hur fast eller mjuk säng ska du ha då?

Ja, det beror på en rad olika faktorer. Den perfekta fastheten ska göra så att din nacke och ryggrad är helt neutral, det vill säga att nacke, ryggrad och svank får lagom mycket stöd och behåller sin naturliga kurva även när du ligger i sängen.

Därför är det i första hand din vikt som avgöra vilken fasthet du ska ha, där du behöver en fastare säng desto högre kroppsvikt du har. Men det finns även ett gäng andra saker som kan spela in, särskilt om du är lite på gränsen mellan till exempel mediumfast och fast.

De vanligaste nivåerna på fasthet är medium och fast. Vissa tillverkare har även mjukare fjädring, eller fastare fjädring.

Enkel tumregel för att välja rätt fasthet på madrassen

Den grundläggande regeln är att du som väger under 75 kg ska ha en medium-fast madrass. Om du väger mellan 75 och 95 kg så ska du ha en fast madrass. Väger du mer än 95 kg ska du helst ha en extra fast madrass.

Din viktRekommenderad madrass
Om du väger under 75 kgMedium madrass med pocketfjädrar
Om du väger mellan 75 och 95 kgFast madrass med pocketfjädrar
Om du väger över 95 kgExtra fast madrass/Fast madrass med multipocketfjädrar*
* Multipocketfjädrad betyder att madrassen har fler fjädrar per kvadratmeter än en vanlig pocketfjädrad madrass

Det är förstås så att tumregeln inte alltid passar, men det borde ge en ungefärlig inriktning kring vilken sorts fasthet du ska titta efter.

Därför är det viktigt att välja rätt fasthet

Har du någonsin vaknat med ont i svanken eller ont i ryggen? Det kan vara ett täcken på att madrassen varit för hård eller mjuk för dig.

Om du sover i en säng som inte har tillräckligt stöd kan det leda nämligen till smärta i ryggen. Även en för hård madrass kan orsaka ryggproblem.

Ryggproblem och dålig sömn kommer ha en kraftigt negativ påverkan på ditt allmänna mående och livskvalitet, så därför är det viktigt att inte använda en madrass med fel hårdhet under en längre tid.

Hur vet du om madrassen är lagom fast?

Ett sätt att bedöma om problemet har med sängen att göra är att känna efter om känslan uppstått eller förvärrats under natten. Då kan det vara så att madrassen är (åtminstone en del av) problemet.

En annan teknik är att lägga dig på madrassen och be en annan person att placera sin hand under underdelen av din rygg. Det ska då vara ett jämnt tryck från både ryggen och madrassen. Om det är lätt att föra in handen så tyder det på att madrassen är för hård. Om det omvänt är väldigt svårt att föra in handen så är madrassen troligtvis för mjuk för dig.

Vad du bör tänka på när du väljer fasthet

Din kroppstyp påverkar hur mycket fjädring som behövs

Detta beskrev jag tidigare under rubriken om tumregeln. Det tål att upprepas att din kroppsvikt påverkar hur pass kraftig fjädring som behövs för att ge det perfekta stödet.

Din viktRekommenderad madrass
Om du väger under 75 kgMedium madrass med pocketfjädrar
Om du väger mellan 75 och 95 kgFast madrass med pocketfjädrar
Om du väger över 95 kgExtra fast madrass/Fast madrass med multipocketfjädrar*
* Multipocketfjädrad betyder att madrassen har fler fjädrar per kvadratmeter än en vanlig pocketfjädrad madrass

Din sovposition påverkar vilken fasthet du ska ha

Sovpositionen påverkar hur du sover

Förutom hur tung du är så påverkar även din sovposition till viss del hur pass fast din säng bör vara.

Om du sover på mage kan du behöva en fastare säng. Det är lätt att ryggen börjar svanka på ett sätt som inte är ergonomiskt, och du kan behöva en fastare madrass för att få ordentligt stöd.

Om du sover på rygg ska du normalt ha en madrass som är helt i linje med tumregeln högst upp i artikeln, det vill säga utgå från din kroppsvikt.

Om du sover på sidan kan du behöva ha en mjukare säng. Svanken behöver stöd och baken behöver kunna sjunka ned tillräckligt.

Typen av fjädring

Det finns generellt två typer av fjädring, och de ger naturligt olika fasthet. De två olika typerna är bonellfjädring och pocketfjädring.

Bonellfjädring är den klassiska typen av fjädring, utan någon speciell anpassning till kroppens rörelser. Bonellfjädrar är generellt grövre än pocketfjädrar och ger en lite fastare känsla. Om din säng har bonellfjädrar kan den alltså upplevas som lite fastare på grund av det.

Pocketfjädring kännetecknas av mindre fjädrar som är inneslutna i en speciellt tygpåse. Tygpåsen skyddar mot slitage och bidrar till att minska ljud och gnissel från madrassen. Normalt är det betydligt fler enskilda fjädrar i en pocketfjädrad madrass jämfört med en bonellfjädrad i samma storlek. Madrassen upplevs också som mjukare.

Kombinationen med bäddmadrassen

Madrassen är oftast kombinerad med en bäddmadrass som kan vara olika mjuk. Därför är det den kombinerade fastheten som kommer att avgöra hur du sover.

Om du är väldigt sugen på att sängen ska vara lite mer åt det mjuka eller fasta hållet kan du åstadkomma det genom att komplettera med en extra mjuk eller fast madrass. På så vis kan du få till ett både skönt och ergonomiskt underlag som passar just dig.

Utgå från din nuvarande säng

Du har förmodligen en säng redan idag, som du kanske funderar på att byta ut hela eller delar av. Utgå från hur den känns (och prova tipset om att föra in en hand under ryggen som vi beskrev tidigare), så vet du troligen om din nuvarande säng är lagom fast eller om en mjukare eller fastare vore bättre.

Vad kan jag göra om jag redan har en för mjuk eller för fast säng?

Om du har en säng som du tror är för mjuk eller fast kan du göra följande:

  1. Byt säng helt och hållet och köp en ny som passar dig. Det här gäller främst om sängen verkligen är långt ifrån rätt fasthet och du upplever att den är obekväm att sova i.
  2. Byt bäddmadrass. Ett lite mindre kostsamt alternativ är att byta bäddmadrassen, antingen till en fastare eller mjukare. Det är oftast betydlig billigare än att byta säng helt. Däremot blir skillnaden inte lika stor, så det passar främst om sängen är nästan lagom fast. PS! Vill du veta mer om hur du väljer bäddmadrass så har vi en bra artikel om det.

Sammanfattning

Hur fast eller mjuk säng ska du ha?

Den grundläggande regeln är att du som väger under 75 kg ska ha en medium-fast madrass. Om du väger mellan 75 och 95 kg så ska du ha en fast madrass. Väger du mer än 95 kg ska du helst ha en extra fast madrass.

Det är väldigt viktigt att ha rätt fasthet på sängen eftersom du annars kan uppleva försämrad sömn eller rent av smärta i kropp och rygg.

Tumregeln är bra, men du kan behöva en fastare eller mjukare madrass om du sover på mage eller sida. Detsamma gäller om sängen har särskilt hård eller mjuk fjädring.

Sugen på att läsa mer? Spana in fler intressanta artiklar om sängar och madrasser.

Lycka till!

CJ

CJ

Jag grundade Sömntuta.se för att få utlopp för mitt intresse för hälsa och sömn. Som nörd i allmänhet och pryltokig i synnerhet kan jag inte låta bli att vara intresserad av tekniker och prylar som bidrar till bra sömn. Sov gott!