Bästa ställbara sängen 2021

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

”Sova bör man annars dör man” är ett uttryck som många av oss ofta tar till för att få dra oss några timmar extra i sängen. Och helt rätt är väl det, för sömnen är faktiskt otroligt viktig för att vi ska må bra. För att vi ska kunna sova bra är det i sin tur nödvändigt att vi sover på en bra säng.

Däremot kan det vara rätt svårt att hitta en bra säng då olika kroppar, behov och måenden passar bättre för olika sängar. En typ av säng som blivit allt mer populär på senaste tiden är den ställbara sängen – det är en modell som innebär att du kan ställa madrassen i ett visst läge, det vill säga där du kan höja och sänka huvud- och fotända.

Med andra ord kan en ställbar säng vara en bra investering för dig som lider av ryggproblem eller snarkar, är i behov av stöd, vill få optimal återhämtning eller helt enkelt vill kunna vila skönt i sängen. När vi ändå spenderar så mycket tid på att sova i vår säng är det värt att investera i en som gör sömnen bättre.

Vi har samlat all information som du kan behöva då du ska köpa en ställbar säng. Utöver att ge dig tips och råd på saker att tänka på inför ditt köp tipsar vi även om den bästa ställbara sängen, och det av flera olika modeller. Din säng är verkligen värd en investering med tanke på vilken skillnad den kan göra!

Efter noggrann undersökning och research av olika alternativ har vi kunnat utse ett fåtal produkter som vi gillar extra mycket inom sin kategori. Bästa valet överlag anser vi är Carpe Diem Beds ställbara modell som heter Saltö. Det mest prisvärda alternativet är Monza från Sängjätten.

Bäst
Carpe Diem Beds Saltö

Tempur
Promise

Mest för pengarna
Monza

“Den mest mångsidiga och flexibla ställbara sängen är enligt oss den bästa modellen.“

“Enligt oss detta den bästa ställbara sängen i tempurmaterial!“

“En bra, stadig och trygg säng till ett väldigt bra pris. “

Bästa ställbara sängen – Carpe Diem Beds Saltö 

Carpe-Diem-Beds-Salto
Typ:Ställbar säng
Mått:80 x 200
80 x 210
90 x 200
90 x 210
105 x 200
105 x 210
120 x 200
120 x 210
Fasthet:Mjuk, medium, fast
Garanti:10 års garanti på motor/25 års garanti mot ram- och fjäderbrott
Övrigt:Inbyggd nattbelysning

Den mest mångsidiga och flexibla ställbara sängen är enligt oss den bästa modellen. Carpe Diem Beds Saltö är en ställbar säng som kommer i en uppsjö av olika mått och storlekar, olika fasthet och där du kan välja till flera olika sängben. Därav dess mångsidighet.

Sängen i sig är också mycket härlig då den är otroligt bekväm – det tack vare en speciell beprövad teknik. Saltö är även en sängmodell som är väldigt enkel att justera, där den är följsam oavsett hur du väljer att justera den. 

Vi gillar också att sängen kommer utformad med ett patenterat Contour Pocket system som i kombination med de dubbla madrasserna ser till att du får ett riktigt bra stöd oavsett läge och position. De avlastar din kropp och bidrar till en god natts sömn. Hög komfort rakt igenom.

Sängen har även en mysig nattbelysning som kan tändas då du önskar. Trots att sängen har ett högt pris menar vi att priset är rimligt i förhållande till sängens kvalité.

Fördelar:

 • Mångsidig säng av hög kvalité
 • Följsam och enkel att justera
 • Dubbla madrasser och pocketsystem
 • Nattbelysning

Nackdelar:

 • Dyr

Bästa ställbara säng i tempur – Tempur Promise

Tempur Promise
Typ:Ställbar säng
Mått:80 x 200
80 x 210
90 x 200
90 x 210
105 x 200
105 x 210
120 x 200
120 x 210
Fasthet:Cloud, Original, Sensation
Garanti:10 års garanti mot sättningar orsakade av tillverknings- eller materialfel/5 års garanti på motordelen/3 års garanti på fjärrkontrollen
Övrigt:

Tempur Promise är en ställbar tempursäng som ger otroligt bra stöd och avlastning för din kropp. Tack vare att tempurmaterialet formar sig efter dina rörelser, position och former ser sängen till att du får bästa möjliga underlag i förhållande till din kropp. Det känns mjukt och följsamt men ändå stadigt.

Andra positiva egenskaper är att sängen i sig kan höjas och sänkas upp och ner med enkelhet. Både huvud- och fotända kan justeras efter behov, det via en smidig trådlös fjärrkontroll som alltid kan ligga nära intill dig. Vill du inte använda fjärrkontrollen kan systemet kopplas till en app i mobilen för ännu smidigare justering. 

Tempur Promise är en väldigt bra ställbar säng som gör gott för din nattsömn. Du sover som allra bästa då du ligger i en naturlig sovställning anpassat helt efter vad du gillar. På så sätt behöver du inte röra dig lika mycket, vilket gör det sömnupplevelsen djupare och mer bekväm. Enligt oss detta den bästa ställbara sängen i tempurmaterial! Prisvärd är den också.

Fördelar:

 • Följsamt tempurmaterial efter din form
 • Bästa möjliga underlag
 • Trådlös fjärrkontroll, eller anslutning till app
 • Prisvärd

Nackdelar:

 • Kan vara för mjukt för vissa

Bästa ställbara säng (design) – Jensen Ambassadör

Jensen Ambassadör
Typ:Ställbar säng
Mått:80 x 200
80 x 210
90 x 200
90 x 210
105 x 200
105 x 210
120 x 200
120 x 210
Fasthet:Mjuk, Medium, Fast, Extra fast
Garanti:5 års totalgaranti och 25 års garanti mot ram- och fjäderbrott
Övrigt:

Att sova som familj, det vill säga alla tillsammans i en och samma säng är inte alltid det mest bekväma, sovvänliga eller hälsomässigt bästa alternativet. Trots att det är mysigt och tryggt får du sällan särskilt hög sovkvalité under de nätterna. 

Om det däremot är en lösning som måste funka kan den här familjesängen passa er! Den ställbara sängen Hilding Famliy Plus är utformad med riktigt smarta lösningar som ser till att hela familjen har gott om plats. Sängen i sig är modern och kommer i en elegant design. 

Tack vare den uppdelade konstruktionen följer sängen din kropp på bästa möjliga sätt i alla lägen. På så sätt är det möjligt för personer i alla åldrar, kroppstyper och sömnvanor att ligga bekvämt, få rätt stöd och samtidigt kunna anpassa position efter eget tycke och smak. 

Som kompletterande egenskaper är motorn tyst och lätt att ställa in i flera lägen med tillhörande handkontroll. Oavsett vilken del av sängen du själv ligger på är det möjligt att justera läge individuellt efter dina behov. Du får även ett bra stöd i nacken. 

Fördelar:

 • Generös storlek för hela familjen
 • Individuellt ställbara lägen
 • Hög komfort med bra stöd för alla
 • Tyst men effektiv motor

Nackdelar:

 • Finns inte i så många olika mått

Mest anpassningsbara ställbara sängen – Sängjätten W5 342 

W5 (342)
Typ:Ställbar säng
Mått:180 x 200
Fasthet:Medium/Medium, Medium/Fast, Medium/Extra Fast, Fast/Extra fast, Extra Fast/Extra Fast
Garanti:25 års garanti på ram- och resårbrott samt 5 års garanti på motorerna till våra ställbara sängar
Övrigt:Provperiod på 100 dagar

Här har vi enligt oss den bästa ställbara sängen i form av anpassningsmöjligheter och flexibilitet. Till att börja med kommer den här modellen i en uppsjö av olika fasthet, vilket gör att du redan från början kan hitta bästa möjliga variant för dig och din kropps behov.

En riktigt smart funktion är att du också kan justera sängens fasthet även när du köpt den modell du gillar. I och med att sängens höftzon kan justeras kan du balansera avlastning och stöd på olika sätt. Perfekt för anpassning efter dagsform, humör och mående.  

Utöver det kommer sängen med en trådlös fjärrkontroll. Med den är det hur lätt som helst att styra hur du vill att sängen ska luta. Både område för rygg och ben kan ändras efter behov, där det även finns en justerbar del för nacken. 

Komforten är genomgående hög i hela sängen tack vare individuellt justerbara delar. Vi gillar också att sängens klädsel kan tas av och tvättas i maskin för enkel och smidig renhållning under flera år. Vår enda negativa aspekt är att den här sängen är väldigt dyr, samt att den inte finns i så många olika storlekar. Annars är den riktigt bra!

Fördelar:

 • Mångsidig och anpassningsbar
 • Fasthet kan justeras i höftzon
 • Flera justerbara delar

Nackdelar:

 • Dyr
 • Finns i ett fåtal mått/ storlekar

Mest prisvärda ställbara sängen – Ställbar Säng Monza

Ställbar Säng Monza
Typ:Ställbar säng
Mått:100 x 200
120 x 200
140 x 200
160 x 200
180 x 200
200 x 200
Fasthet:Medium, Fast
Garanti:25 års garanti på ram- och resårbrott samt 5 års garanti på motorerna till våra ställbara sängar
Övrigt:Provperiod på 100 dagar

Denna ställbara säng, Monza, är ett mycket billigare alternativ än många av de andra modellerna som finns på marknaden. Ett bra alternativ för dig som inte vill lägga alla dina besparingar på att köpa en säng av hög kvalité – här får du både en bra, stadig och trygg säng till ett väldigt bra pris. 

Sängen är lätt att hantera, smidig att justera efter behov, och kan ställas in i flera olika lägen efter humör och tillfälle. Du sköter styrningen via den tillhörande fjärrkontrollen för snabb och enkel anpassning. 

Tack vare att sängen består av två motorer (i de större modellerna) är det möjligt att styra alla delar separat. Perfekt för ett par eller familjer som gillar att sova ihop men som samtidigt har olika behov och önskemål vad gäller läge i sängen. Vill ni kan den såklart också synkas tillsammans.

Fördelar:

 • Mycket prisvärd säng
 • Stadig och rejäl konstruktion
 • Synkad eller individuell styrning
 • Dubbla motorer (på större sängar)

Nackdelar:

 • Endast större modeller kommer med två motorer

Bästa ställbara sängen för barnfamiljer – Hilding Family Plus

Typ:Ställbar säng
Mått:80 x 200
90 x 200
90 x 210
105 x 200
105 x 210
120 x 200
Fasthet:Mjuk, Medium, Fast. Extra Fast
Garanti:5 års totalgaranti och 25 års garanti mot ram- och fjäderbrott
Övrigt:

Att sova som familj, det vill säga alla tillsammans i en och samma säng är inte alltid det mest bekväma, sovvänliga eller hälsomässigt bästa alternativet. Trots att det är mysigt och tryggt får du sällan särskilt hög sovkvalité under de nätterna. 

Om det däremot är en lösning som måste funka kan den här familjesängen passa er! Den ställbara sängen Hilding Famliy Plus är utformad med riktigt smarta lösningar som ser till att hela familjen har gott om plats. Sängen i sig är modern och kommer i en elegant design. 

Tack vare den uppdelade konstruktionen följer sängen din kropp på bästa möjliga sätt i alla lägen. På så sätt är det möjligt för personer i alla åldrar, kroppstyper och sömnvanor att ligga bekvämt, få rätt stöd och samtidigt kunna anpassa position efter eget tycke och smak. 

Som kompletterande egenskaper är motorn tyst och lätt att ställa in i flera lägen med tillhörande handkontroll. Oavsett vilken del av sängen du själv ligger på är det möjligt att justera läge individuellt efter dina behov. Du får även ett bra stöd i nacken.

Fördelar:

 • Generös storlek för hela familjen
 • Individuellt ställbara lägen
 • Hög komfort med bra stöd för alla
 • Tyst men effektiv motor

Nackdelar:

 • Finns inte i så många olika mått

Bästa ställbara säng med högst komfort – Residens

Typ:Ställbar säng
Mått:100 x 200
160 x 200
180 x 200
200 x 200
Fasthet:Medium, Fast
Garanti:25 års garanti på ram- och resårbrott samt 5 års garanti på motorerna till våra ställbara sängar
Övrigt:Provperiod på 100 dagar

Har du ett öga för stil och design kan vi tipsa dig om att den här ställbara sängen från Sängjätten kommer göra sig så fin i ditt sovrum. Här har de nämligen lyckats kombinera en mycket skön säng med en otroligt cool, och rätt unik, design genom hela sängen. Till och med den justerbara delen är snygg!

Till råga på det är den här sängen en av Sängjättens absolut skönaste modeller när det kommer till ställbara sängar. Så pass skön att vi väljer denna modell som bästa ställbara sängen med högsta komfort.

Med andra ord kan du sova som en stock samtidigt som du vet att sängen både ser snygg ut och passar in i sovrummets härliga miljö. Sängen är uppbyggd i flera olika lager för högsta möjliga komfort. Både underbädd och mellanmadrass har en zonindelad pocketresår, medan överstoppning är av mycket följsamt och stöttande memoryskum. 

Den behagliga axelzonen ser till att din kropp avlastas ordentligt. Bäddmadrassen innehåller cooling gel som ser till att du håller dig sval och torr under natten, även om det är varmt i rummet eller ute. Det gör också att sängen håller sig fräsch längre. Detta är utan tvekan en säng av riktigt hög kvalité!

Fördelar:

 • Snygg och otroligt komfortabel
 • Flera stadiga lager för bra stöd
 • Sval och torr

Nackdelar:

 • Kan bli något fast för vissa

Mest exklusiva ställbara säng – Ställbar Säng W10 532 

W10 (532)
Typ:Ställbar säng
Mått:180 x 200
Fasthet:Medium/Medium, Medium/Fast, Medium/Extra Fast, Fast/Extra fast, Extra Fast/Extra Fast
Garanti:25 års garanti på ram- och resårbrott samt 5 års garanti på motorerna till våra ställbara sängar
Övrigt:Provperiod på 100 dagar

Vill du satsa allt på att köpa en riktigt bra och exklusiv ställbar säng? Då kan vi rekommendera dig att spana in denna modell W10 532. Det här är den mest exklusiva och dyraste ställbara säng vi stött på under vår research.

Men, du får kvalité för pengarna. Redan vid första ögonkastet ser du hur sängen osar exklusivitet och lyx, där även designen känns väldigt genomtänkt. Värt att lyfta fram är det smarta kombinerade höj- och sänkbara systemet för sängens alla delar med ett exklusivt pocketsystem med latexstoppning. 

På så sätt får du en säng med en mycket följsam madrass som är lätt att hantera, även om detta ska vara en ställbar säng för äldre. Du kan enkelt justera läge och höjd via den trådlösa fjärrkontrollen eller en app i din telefon, där sängen kan styras individuellt. Komforten är därmed hög oavsett position. Den här sängen är riktigt dyr, men också otroligt gediget byggd och tillverkad i material som motiverar ett högre pris.

Fördelar:

 • Mycket exklusiv
 • Hög kvalité och komfort
 • Smart justerbart system för alla delar
 • Fjärrkontroll och app

Nackdelar:

 • Dyr
 • Finns endast i en storlek

Så väljer du ställbar säng

Som vi varit inne på många gånger förut i våra köpguider om sängar, och möbler generellt, kan det vara svårt att veta vilken säng som är bäst för dig. Med tanke på att det finns otroligt många olika varianter av sängar idag kan alla hitta något som passar. Det oavsett behov, önskemål, sömnvanor och livsstil. 

Samtidigt kan ett alltför stort utbud försvåra valet. Är det redan svårt att veta vad du ska leta efter i fem olika sängmodeller är det väldigt mycket svårare och mer förvirrande att jämföra hundratals olika modeller. En ställbar säng kan vara väldigt olik en annan, vilket innebär att de passar olika bra för olika personer.   

Däremot behöver det inte vara svårt om du vet vad du ska utgå ifrån. För att underlätta för dig har vi tagit fram en komplett och övergripande lista över saker som kan vara bra att tänka på inför ditt köp av en ställbar säng – trots att alla är olika kan viss vägledning underlätta. Det som ett komplement till våra tips på bästa ställbara sängen, som också kan vara bra inspiration och ge idéer om vad som kan passa för dig. Här kommer vår lista över saker att tänka på.

Sängens motor

Det kanske låter konstigt, men det som möjliggör för en ställbar säng att vara just ställbar är en motor. Trots det frågar sig många om man ska köpa en ställbar säng med eller utan motor. Eftersom det är via motorn som du kan justera sängens läge, det vill säga höja och sänka den, är motorn huvudkomponenten i det hela. 

För att sängen ska nå sin fulla potential är alltså motorn väldigt avgörande då det är den som avgör hur du kan ställa sängen, samt hur bra denna funktion fungerar. Billigare ställbara sängar har i regel mindre kraftfulla och precisa motorer, och tvärtom för dyrare. 

Vi rekommenderar att du fokuserar lite extra på just motorn i den ställbara sängen för att vara säker på att den är stabil och hållbar. Den ska såklart också hålla hög kvalité, vara säker att använda, och helst inte låta för mycket. Lägg gärna lite extra pengar på en säng med bra motor – det kommer verkligen vara värt det. 

Viktigt är också var sängens motor är placerad. Om sängen bara har en motor innebär det att hela sängens madrass justeras samtidigt. Har den istället två motorer är det möjligt att justera sängens två sidor separat – perfekt för par som har olika behov. 

Glidskydd

Något som verkligen kan underlätta för dig som ska sova i en ställbar säng är om sängens botten är försedd med ett glidskydd. Trots att det är sängens motor som styr sängens läge kan ett glidskydd vara bra då det ser till att även madrassen håller sig i det läget.

Utan glidskydd under madrassen är risken stor att din madrass kommer börja glida ner och tappa sin position, vilket gör att du i princip går miste om hela poängen med ställfunktionen. Med ett glidskydd hålls madrassen istället automatiskt på plats oavsett läge och justeringar, något som kan vara extra bra om du ska köpa en ställbar säng för äldre. 

Sängens botten

I sängens botten finns det något som kallas för lameller. Dessa agerar som sängens fjädringssystem, vilket i sin tur alltså är avgörande för sängens elasticitet, följsamhet, balans och stöd. 

För att din ställbara säng ska kännas bekväm är det viktigt att lamellerna håller hög kvalité – sängens botten utgör trots allt grunden för hur övriga madrasser och tillägg upplevs. Lamellerna bör också vara justerbara så att de kan följa med i rörelserna utan problem. På så sätt kan du själv också justera sängens position och läge för att hitta det perfekta för dig!

Fjädrarna

Fjädrarna i en säng är viktigt vid köp av olika typer alla sängar, ställbara sängar inkluderat. För att få bästa möjliga sovupplevelse och komfort i sängen rekommenderar vi att du väljer pocketfjädrar eller multipocketfjädrar. 

Sådana fjädersystem ser till att sängen ger dig riktigt bra stöd, vilket ofta är något man efterfrågar vid köp av ställbar säng. Tack vare att de också justeras efter behov utan att tappa sin form ger fjädrarna rätt avlastning i alla lägen beroende på hur du ligger. En stadig madrass är också avgörande för att undvika ryggproblem, stelhet, krämpor och smärta. 


Användningsområde 

Somliga investerar i en ställbar säng på grund av medicinska skäl, exempelvis då man lider av en viss sjukdom, har mycket ont eller har blivit gammal. En ställbar säng för äldre är ett mycket bra alternativ då sängens lutning hjälper de gamla att lättare ta sig upp och ur sängen. 

Med en ställbar säng kan du också dag för dag anpassa position, läge och balans utefter hur du själv mår och vad du själv behöver. Detta är bra för samtliga ovan nämnda medicinska skäl. 

Höj- och sänkning 

Olika ställbara sängar ser lite olika ut när det kommer till funktionen om att sänka och höja madrassen. Somliga kan ändras mer i sin position, medan andra sängar är mer begränsade. Detta är avgörande för vilken som är den bästa ställbara sängen för dig. 

Om du exempelvis snarkar, har problem med nacken eller gärna vill sova lite högre upp kan det vara bra att investera i en säng som kan ställas något olika i en behaglig vinkel. Om du däremot vill kunna vila, läsa bok eller kolla på tv i sängen med rejält ryggstöd bör sängen vara något mer justerbar. 

Ställbar säng med gavel

De allra flesta som köper en större säng idag vill komplettera den med en snygg sänggavel. I de allra flesta fall säljs säng och gavel separat för att bredda valmöjligheterna, vilket även gäller för ställbara sängar. 

Dock kan en gavel vara ett passande komplement även här – det känns lyxigt, är snyggt och ger en helhetskänsla. Tänk bara på att gaveln många gånger måste vara specifikt anpassad för just rörliga och justerbara sängar. 


Sammanfattning

Idag finns det en uppsjö av olika ställbara sängar att välja mellan på marknaden. Trots att det innebär att det finns något att hitta för alla, som också kan passa alla behov, sömnvanor och kroppar, kan ett väldigt stort utbud krångla till valet av säng lite extra. Vilken är egentligen den bästa ställbara sängen för mig? Och vad ska jag leta efter?

Som tur är kan vår guide om bästa ställbara säng underlätta för dig som vill hitta en passande modell. Vi tipsar om alla olika typer av ställbara sängar – ställbara sängar för äldre, ställbara sängar med gavel, ställbara sängar till bra pris, och riktigt lyxiga varianter. De olika modellerna kommer i olika material, storlek, form och färg.

Vi hoppas att ni kan hitta en säng som passar er! Tänk på att anpassa sängköpet efter dina behov, din kropp och dina sömnvanor för att få bästa möjliga grund för dig. Ta del av våra tips om saker att tänka på inför köp för att få bättre koll på vads om egentligen är viktigt för just ställbara sängar. Vi lovar, det finns något för alla – du ska bara hitta dit!