Bästa 120-sängen 2024

Uppdaterad: 1 jan, 2024

Sidan kan innehålla reklam genom annonslänkar.

Bland det viktigaste för en god sömn är att ha en skön säng. En bra säng är A och O för din, och det är en smaksak hur man vill att sängen ska vara.

Du som letar efter den bästa 120-sängen (det vill säga en säng som är 120 cm bred) märker snart att det finns oändligt många alternativ att välja mellan. Att hitta rätt säng är alltså inte helt lätt, och kan i värsta fall kännas som att leta efter en nål i en höstack. Framförallt om du inte är beredd att prova hundratals sängar och göra lika mycket research online.

Att köpa säng är ett stort beslut eftersom de ofta kostar en hel del pengar och du räknar säkert med att behålla sängen under lång tid. Det är alltså viktigt att vara noggrann och välja rätt, så att du slipper ångra dig efterhand. Men eftersom det finns så mycket att välja på är det smart att ta några genvägar. För att underlätta för dig har vi gjort grovarbetet med att göra research och undersöka alternativen, och helt enkelt valt ut de 120-sängar som är bäst och mest prisvärda.

Bästa 120-sängen överlag – BN Senses ramsäng

Bättre Nätter Senses 120-säng
Typ:Ramsäng
Mått: 120 x 200 x 63 cm
Material:Ram i trä (svensk tall), madrass i hybridskum
Miljö:OEKO-TEX klass 1, FSC-märkt, tillverkad på ett 100 % ekologiskt och CO2-neutralt vis
Garanti:25 års garanti på ram- och fjäderbrott
Övrigt:Byte av fasthet kostnadsfritt i 100 dagar

Ett mycket bra val vi vill lyfta fram är ramsängen Senses Mayan. Det är en säng som är tillverkad med hög kvalitet och med ett starkt hållbarhetstänk, till ett rimligt pris och utan att tumma på komforten.

Du kan själv välja hur du vill ha sängen, med olika nivåer av fasthet och möjlighet att ha olika fasthet på sängens olika sidor. Sängen har sju komfortzoner som ger en kombination av stöd och mjukhet som gör det lätt att slappna av.

Extra plus får den här sängen för att det inom 100 dagar går att få ett kostnadsfritt byte av fasthet i sängen. Ångrar du dig efter köpet och vill ha en fastare eller mjukare säng kan du alltså få det, utan extra kostnad.

Mest prisvärda 120-sängen – BED Tärna

BED Tärna 120-säng
Bilden förställer en dubbelsäng, men texten nedan utgår från 120-sängen av samma modell
Typ:Ramsäng
Mått: 120 x 200 x 40 cm (höjd exkl. ben och bäddmadrass, 59 cm inkl ben och bäddmadrass)
Material:Ram i trä, madrass i polyeterskum
Miljö:
Garanti:25 års garanti på ram- och fjäderbrott
Övrigt:Byte av fasthet kostnadsfritt i 100 dagar

Det mest prisvärda alternativet är Tärna från BED. Denna kontinentalsäng är extra mjuk och lite högre än en vanlig ramsäng. Sängen är dessutom smart konstruerad med extra mjuk fjädring i höjd med huvud och axlar, och utökat stöd i nivå med ryggen.

Generös garanti på 25 år, och bra och lättskötta material med hög slitstyrka. Mycket pang för pengarna.

Bästa 120-sängen med förvaring – Emden kontinentalsäng

EMDEN 120 kontinentalsäng
Typ:Förvaringssäng
Mått: 120 x 200 x 59,6 cm
Material:Ram i massivt trä, madrass i polyeterskum
Garanti:10 års garanti

En säng med inbyggd förvaring är väldigt praktiskt och ger ett utmärkt utrymme för att förvara extra täcken och kuddar när de inte används. Genom att utnyttja ytan som annars går oanvänd kan du utöka förvaringsutrymmet om du är trångbodd eller bara behöver mer förvaring. Den här 120-sängen öppnas med en gångjärnsmekanism längs ena långsidan, vilket ger gott om plats för förvaring.

Själva sängen är också väldigt mjuk och skön med hög komfort. Resårmadrassen har bra fjädring och kompletteras med en mjuk bäddmadrass som ger bra stöd.

Bästa ställbara dubbelsängen – BN Jupiter

BN Jupiter 120 Ställbar säng
Typ:Ställbar säng
Mått: 120x 200 x 53 cm
Material:Ram i trä (svensk tall), madrass i polyskum
Miljö:Svanen-märkt, OEKO-TEX-certifierad
Garanti:– 15 års garanti på ram- och fjäderbrott
– 5 års garanti på motorn
Övrigt:Drivs med motor och styrs med den medföljande fjärrkontollen

En ställbar säng är extra mångsidig och passar bra för dig som spenderar mycket tid i sängen. Med en knapptryckning kan du höja huvud- eller fotsidan av madrassen för att få en skönare liggställning.

Motorn är stark och pålitlig, med delar från välrenommerade danska tillverkaren Linak. Ställbarheten kan regleras steglöst och med en tyst motorn är detta en klar favorit hos oss.

Själva madrassen är också tillverkad i en skön och mjuk polyskum, med kärna i latex. De fem komfortzonerna gör att madrassen anpassar sig efter din kropp när du ligger på den, och ger stöd som underlättar god sömn hela natten.

När du ska välja 120-säng

Det finns några punkter som vi tycker är viktigare att tänka på än andra inför valet av 120-säng. Framförallt tycker vi att det är viktigt att överväga hur ram och stomme är byggd. Vi tycker även att hållbarhet och garanti är bra saker att titta på för att säkra att din säng kan ha ett långt liv och att du kan sova gott i vetskap om att din säng kommer att hålla.

Sängtyp – ramsäng, kontinentalsäng, ställbar?

Det är lätt att tänka att en säng är en säng, möjligtvis med lite olika kvalitet och fjädring. Men det finns olika sorters sängar som faktiskt är väldigt olika, även om de på ytan ser väldigt lika ut. De mest populära sängkategorierna är ramsängar och kontinentalsängar. Det finns också ställbara sängar med motor. Sen finns det en mängd lite mer ovanliga alternativ, till exempel vattensängar, men det kommer vi inte gå in på i detalj här.

Ramsängar är byggda som en komplett del där madrass och träram är ihopbyggda. Det är en väldigt praktisk och enkel typ av säng eftersom de bara behöver en uppsättning sängben för att bli helt kompletta. De kan användas med eller utan bäddmadrass (med är skönast), helt upp till ägarens tycke och smak.

Kontinentalsängar har blivit mycket populära tack vare den höga komfortnivån och deras eleganta utseende, som andas lyx och känns väldigt inbjudande. Kontinentalsängar har ett extra madrasskikt mellan sängbotten och bäddmadrassen som ger ännu större möjlighet att reglera hur fast sängen ska vara. Vissa upplever att den här sängtypen kan ge en känsla som påminner om viktlöshet.

Ställbara sängar är höj- och sänkbara både i fotändan och huvudändan. Dessa är uppskattade för att de enkelt kan ställas in efter dina behov och önskemål, vilket gör sängen mer användbar och flexibel.

Miljö och hållbarhet

De flesta sängarna innehåller en kombination av naturliga material (främst trä) och syntetiska material (olika typer av skum). Dessa bör helst vara producerade med så lite naturskadliga kemikalier som möjligt, både för vår miljös skull och för din egen. När du sover i en säng som producerats utan skadliga kemikalier kan du vara trygg i att du undviker risk för att utveckla allergier.

Titta efter märkningar som FSC, Svanen och OEKO-TEX, som är bra tecken på att sängen är ansvarsfullt och hälsosamt tillverkad.

Garanti – sängen ska hålla vad den lovar

En ofta förbisedd detalj är att välja sängar med en generös garantipolicy. Många sängtillverkare erbjuder en lång garantiperiod, ofta upp till 15-25 år. Under den tiden kan du räkna med att sängen ska hålla ihop med bibehållen kvalitet, givet att du sköter den som man ska.

Det är en bra trygghet och ger en fingervisning om hur länge sängen kan förväntas hålla. Det är ovanligt att behöva utnyttja garantin, men om du slår ut inköpspriset på antalet år den är täckt av garantin kan du få en känsla för hur priset per års användning ser ut. Det är ett bra jämförelsemått mellan olika sängar.

Fördelar med en bra 120-säng

Sömn är otroligt viktigt för vårt välmående, och vi tillbringar kring en tredjedel av vårt liv i sovande tillstånd. En bra säng är en god investering i din sömn, som betalar tillbaka sig i form av bättre sömn och ett generellt högre välmående.

Det lönar sig att välja en säng med god kvalitet och hög komfort. Exakt vilken säng som är bäst för dig kan variera beroende på vad du gillar och hur du sover, men en fördel med bra sängar är att de kan anpassas för just dig. Vill du ha en säng med fast underlag går det normalt att lösa.

Ett extra plus med att välja en bra säng från en seriös återförsäljare är att de brukar vara generös med returer och byten. Det finns flera butiker online som erbjuder dig att prova sängen hemma, och om du inte är nöjd kan du byta eller returnera sängen.

Sammanfattning

  • En bra säng är en god investering i din sömn
  • Välj en säng som passar dina behov: ramsängar är praktiska helhetslösningar, kontinentalsängar är lite mer skrymmande men anses också vara ännu skönare
  • Köp din säng från en seriös handlare som erbjuder byten, om du är osäker.

Liknande artiklar

CJ

CJ

Jag grundade Sömntuta.se för att få utlopp för mitt intresse för hälsa och sömn. Som nörd i allmänhet och pryltokig i synnerhet kan jag inte låta bli att vara intresserad av tekniker och prylar som bidrar till bra sömn. Sov gott!