Bästa dubbelsängen 2024

Uppdaterad: 1 feb, 2024

Sidan kan innehålla reklam genom annonslänkar.

För att sova gott om nätterna är en skön säng det kanske viktigaste du kan investera i. Underlaget sätter grunden för hela sömnupplevelsen, och det är en väldigt personlig sak hur man vill att sängen ska vara. Även om du vet att du letar efter en dubbelsäng finns det mängder och åter mängder av olika alternativ att välja mellan. Här spelar sängtyp, material, de exakta måtten och mycket annat in. Att hitta rätt är med andra ord inte helt lätt, om du inte är beredd att prova hundratals sängar och göra lika mycket research online.

Vi vet precis hur knepigt det kan vara att välja säng, och för många är det en investering som ska hålla under många år. Det är därför viktigt att det blir rätt. För att underlätta beslutsprocessen och göra det enklare för våra läsare att välja säng har vi gjort jobbet så att andra ska slippa. Genom att undersöka sängmarknaden och göra många timmars noggrann research har vi kunnat sammanställa en tydlig köpguide med de bästa alternativen inom olika kategorier och prisklasser.

Efter noggrann undersökning och research av olika alternativ har vi kunnat utse ett fåtal produkter som vi gillar extra mycket inom sin kategori. 

Bästa dubbelsängen överlag – BN Senses Mayan ramsäng

Dubbelsäng - Senses Mayan
Typ:Ramsäng
Mått: 160 x 200 x 63 cm, 180 x 200 x 63 cm
Material:Ram i trä (svensk tall), madrass i hybridskum
Miljö:OEKO-TEX klass 1, FSC-märkt, tillverkad på ett 100 % ekologiskt och CO2-neutralt vis
Garanti:25 års garanti på ram- och fjäderbrott
Övrigt:Byte av fasthet kostnadsfritt i 100 dagar

Ett mycket bra val vi vill lyfta fram är ramsängen Senses Mayan. Det är en säng som är tillverkad med hög kvalitet och med ett starkt hållbarhetstänk, till ett rimligt pris och utan att tumma på komforten.

Du kan själv välja hur du vill ha sängen, med olika nivåer av fasthet och möjlighet att ha olika fasthet på sängens olika sidor. Sängen har sju komfortzoner som ger en kombination av stöd och mjukhet som gör det lätt att slappna av.

Extra plus får den här sängen för att det inom 100 dagar går att få ett kostnadsfritt byte av fasthet i sängen. Ångrar du dig efter köpet och vill ha en fastare eller mjukare säng kan du alltså få det, utan extra kostnad.

Mest prisvärda dubbelsängen – BN Venus kontinentalsäng

Kontinentalsäng Venus
Typ:Ramsäng
Mått: 160 x 200 x 64 cm, 180 x 200 x 64 cm
Material:Ram i trä (svensk tall), madrass i komfortskum
Miljö:Svanen-märkt, OEKO-TEX-certifierad
Garanti:25 års garanti på ram- och fjäderbrott
Övrigt:Byte av fasthet kostnadsfritt i 100 dagar

Mest pang för pengarna får du i den här kontinentalsängen från Venus. Den tillverkas med höga krav kring kvalitet och hållbarhet, samtidigt som priset pressats genom effektiv distribution och smart produktion.

Du kan själv välja hur du vill ha sängen, med olika nivåer av fasthet och möjlighet att ha olika fasthet på sängens olika sidor. Sängen har fem komfortzoner som ger en kombination av stöd och mjukhet.

Extra plus får den här sängen för att det inom 100 dagar går att få ett kostnadsfritt byte av fasthet i sängen. Ångrar du dig efter köpet och vill ha en fastare eller mjukare säng kan du alltså få det, utan extra kostnad.

Bästa dubbelsängen med förvaring – Calabria förvaringssäng

Calabria förvaringssäng
Typ:Förvaringssäng
Mått: 160 x 200 x 115 cm, 180 x 200 x 115 cm
Material:Ram i trä och yttertyg av sammet, madrass i skum
Garanti:20 års garanti

En säng med inbyggd förvaring är väldigt praktiskt och ger ett utmärkt utrymme för att förvara extra täcken och kuddar när de inte används. Genom att utnyttja ytan som annars går oanvänd kan du utöka förvaringsutrymmet om du är trångbodd eller bara behöver mer förvaring. Dubbelsängen Calabria har två praktiska utdragslådor på respektive sida av sängen, vilket ger gott om extra förvaring.

Själva sängen är också välbyggd med god komfort och snygg stil. Förutom en mjuk och skön sängbotten är Calabria utrustad med en snygg gavel och sängfot med stoppning och yttertyg i sammet. Det ger en klassisk och lyxig känsla som vi gillar.

Bästa dubbelsängen med tryckavlastning – Tempur Relaxation kontinentalsäng

Tryckavlastnade kontinentalsäng från Tempur
Typ:Tryckavlastande kontinentalsäng
Mått: 180 x 200 x 59 cm
Material:Tempurs egenutvecklade Cloud-skum
Garanti:10 års totalgaranti

Bäst ergonomi får du med en säng utrustad med en tryckavlastande sängbotten och bäddmadrass. Här är Tempur marknadsledande och det bästa valet för dig som vill ha en extra ergonomisk dubbelsäng.

Cloud-skummet som ingår i den här modellen, är Tempurs mjukaste. Det är en vidareutveckling av det klassiska Tempurmaterialet, och ger en känsla som liknar viktlöshet när du ligger på den. Sängen är på så vis väldigt avslappnande både för personer med ryggont och de som bara vill ha en skön säng.

Bästa ställbara dubbelsängen – BN Jupiter

Ställbar dubbelsäng Jupiter från Bättre Nätter
Typ:Ställbar säng
Mått: 160 x 200 x 53 cm, 180 x 200 x 53 cm
Material:Ram i trä (svensk tall), madrass i polyskum
Miljö:Svanen-märkt, OEKO-TEX-certifierad
Garanti:– 15 års garanti på ram- och fjäderbrott
– 5 års garanti på motorn
Övrigt:Drivs med motor och styrs med den medföljande fjärrkontollen

En ställbar säng är extra mångsidig och passar bra för dig som spenderar mycket tid i sängen. Med en knapptryckning kan du höja huvud- eller fotsidan av madrassen för att få en skönare liggställning.

Motorn är stark och pålitlig, med delar från välrenommerade danska tillverkaren Linak. Ställbarheten kan regleras steglöst och med en tyst motorn är detta en klar favorit hos oss.

Själva madrassen är också tillverkad i en skön och mjuk polyskum, med kärna i latex. De fem komfortzonerna gör att madrassen anpassar sig efter din kropp när du ligger på den, och ger stöd som underlättar god sömn hela natten.

När du ska välja dubbelsäng

Det finns några punkter som vi tycker är viktigare att tänka på än andra inför valet av dubbelsäng. Det är bland annat sängens mått och storlek, vilken typ av säng det är samt hur ram och stomme är byggd. Vi tycker även att hållbarhet och garanti är bra saker att titta på för att säkra att din säng kan ha ett långt liv och att du kan sova gott i vetskap om att din säng kommer att hålla.

Storlek – hur mycket utrymme behöver du?

Storleken på en dubbelsäng är en viktig punkt du behöver fundera över. Det finns många olika storlekar och välja på, men de vanligaste är i bredder på 160 eller 180 cm. Det motsvarar alltså två stycken sängar på 80 respektive 90 cm.

Beroende på hur du sover (om du rör dig mycket i sömnen) samt hur tätt inpå man vill vara när det är två i sängen kan det avgöra hur stor säng du behöver. I småbarnsfamiljer tenderar det att vara många som delar säng, där varje centimeter räknas och kan göra stor skillnad. Samtidigt måste storleken sättas i relation till hur stort sovrum du har, och i vissa fall kan en säng på 180 cm helt enkelt vara för stor.

Sängtyp – ramsäng, kontinentalsäng, ställbar och mer därtill

Det finns även flera olika typer av sängar att välja emellan. De mest populära typerna är ramsängar, kontinentalsängar och ställbara sängar med motor. Sen finns det mer nischade varianter, till exempel vattensängar, som vi inte kommer gå in på i detalj i den här texten.

Ramsängar är byggda som en komplett del där madrass och träram är ihopbyggda. Det är en väldigt praktisk och enkel typ av säng eftersom de bara behöver en uppsättning sängben för att bli helt kompletta. De kan användas med eller utan bäddmadrass (med är skönast), helt upp till ägarens tycke och smak.

Kontinentalsängar har blivit mycket populära tack vare den höga komfortnivån och deras eleganta utseende, som andas lyx och känns väldigt inbjudande. Kontinentalsängar har ett extra madrasskikt mellan sängbotten och bäddmadrassen som ger ännu större möjlighet att reglera hur fast sängen ska vara. Vissa upplever att den här sängtypen kan ge en känsla som påminner om viktlöshet.

Ställbara sängar är höj- och sänkbara både i fotändan och huvudändan. Dessa är uppskattade för att de enkelt kan ställas in efter dina behov och önskemål, vilket gör sängen mer användbar och flexibel.

Sängram och stomme – design spelar roll

Sängar som säljs kompletta levereras vanligen med som minst en inkluderad sänggavel. Ibland är sängens stomme och ram mer synlig, och en stor del av sängens design och utseende. Sängens utseende är viktigt för de flesta, och bör passa in i ditt sovrum. Urvalet vi har gjort i den här texten är i huvudsak ganska minimalistisk och borde passa de flesta, men det finns alltid subjektiva åsikter som gör att man lutar åt att föredra en viss design över en annan.

Här är vårt råd att följa din egen magkänsla och smak. Det är du som ska sova i, och titta på, din säng.

Miljö och hållbarhet

De flesta sängarna innehåller en kombination av naturliga material (främst trä) och syntetiska material (olika typer av skum). Dessa bör helst vara producerade med så lite naturskadliga kemikalier som möjligt, både för vår miljös skull och för din egen. När du sover i en säng som producerats utan skadliga kemikalier kan du vara trygg i att du undviker risk för att utveckla allergier.

Titta efter märkningar som FSC, Svanen och OEKO-TEX, som är bra tecken på att sängen är ansvarsfullt och hälsosamt tillverkad.

Garanti – sängen ska hålla vad den lovar

En ofta förbisedd detalj är att välja sängar med en generös garantipolicy. Många sängtillverkare erbjuder en lång garantiperiod, ofta upp till 15-25 år. Under den tiden kan du räkna med att sängen ska hålla ihop med bibehållen kvalitet, givet att du sköter den som man ska.

Det är en bra trygghet och ger en fingervisning om hur länge sängen kan förväntas hålla. Det är ovanligt att behöva utnyttja garantin, men om du slår ut inköpspriset på antalet år den är täckt av garantin kan du få en känsla för hur priset per års användning ser ut. Det är ett bra jämförelsemått mellan olika sängar.

Fördelar med en bra dubbelsäng

Sömn är otroligt viktigt för vårt välmående, och vi tillbringar kring en tredjedel av vårt liv i sovande tillstånd. En bra säng är en god investering i din sömn, som betalar tillbaka sig i form av bättre sömn och ett generellt högre välmående.

Det lönar sig att välja en säng med god kvalitet och hög komfort. Exakt vilken säng som är bäst för dig kan variera beroende på vad du gillar och hur du sover, men en fördel med bra sängar är att de kan anpassas för just dig. Vill du ha en säng med fast underlag går det normalt att lösa.

Ett extra plus med att välja en bra säng från en seriös återförsäljare är att de brukar vara generös med returer och byten. Det finns flera butiker online som erbjuder dig att prova sängen hemma, och om du inte är nöjd kan du byta eller returnera sängen.

Sammanfattning

  • En bra säng är en god investering i din sömn
  • Fundera först och främst på vilka mått som passar dig
  • Välj därefter en säng som passar dina önskemål om komfort.
  • Ramsängar är praktiska helhetslösningar, kontinentalsängar är lite mer skrymmande men anses också vara ännu skönare
  • Köp din säng från en seriös handlare som erbjuder byten, om du är osäker.
CJ

CJ

Jag grundade Sömntuta.se för att få utlopp för mitt intresse för hälsa och sömn. Som nörd i allmänhet och pryltokig i synnerhet kan jag inte låta bli att vara intresserad av tekniker och prylar som bidrar till bra sömn. Sov gott!