Ramsäng vs kontinentalsäng: vad är skillnaden?

Uppdaterad: 26 jan, 2023

Sidan kan innehålla reklam genom annonslänkar.

De två vanligaste typerna av sängar är ramsäng och kontinentalsäng, men vad är det egentligen för sängar? Hur skiljer de sig åt och vilken är bäst för dig?

I den här artikeln kommer vi att kort beskriva de olika sängtyperna och vilka fördelar och nackdelar de har. Därefter ger vi våra tips kring vilken typ av säng som är bäst för olika personer, och tipsar om vad du kan göra för att välja rätt. 

Vad är en ramsäng?

Emma Ramsäng
Exempel på en ramsäng från Emma.se

En ramsäng är en typ av säng som består av två hudsakliga delar: en resårbotten och en bäddmadrass. 

Inuti resårmadrassen brukar det finnas ett inre lager med grövre bonellfjädrar, som ger själva fjädringen. Runt om finns ett lager med dämpande skum som är menat att göra madrassen mjuk och skön, och hjälper till att fördela trycket över hela madrassens yta.

Fjädringen i en ramsäng är oftast åt det lite fastare hållet, och sängen är oftast lite lägre. De passar därför dig som är lite tyngre eller som har svårt att komma upp i en för hög säng.

Fördelar med ramsängar

Ramsängar är väldigt flexibla på så vis att de kan monteras fristående eller tillsammans med en sänggavel, eller en hel sängstomme. På så vis finns det mycket valfrihet i hur sängen ska se ut.

Ramsängar har endast två lager och är därför mindre och oftast lättare än en kontinentalsäng. Det gör att det är lite enklare att flytta och möblera om med. 

Även om fjädringen är följsam och av hög kvalitet så gör det faktum att det endast är två fjädrande lager att sängen blir lite mer stadig och fast. 

Generellt sätt är ramsängar med vanlig resårmadrass klart billigare att köpa jämfört med en kontinentalsäng, inte sällan kan det röra sig om halva priset.

Nackdelar med ramsängar

De nackdelar som kan nämnas har främst att göra med att en vanlig ramsäng har ganska begränsat med fjädring. 

Eftersom den huvudsakliga fjädringen sker genom grova bonellfjädrar så är madrassen ungefär lika fast över hela ytan. Madrassen kan därför upplevas som lite stum.

Det handlar inte bara om känsla, utan bristen på anpassad fjädring gör att sängen inte blir lika ergonomisk för nacke och rygg. Det gör att sängar av den här typen är sämre lämpade för personer med ryggproblem eller som över huvud taget upplever smärta eller stelhet i samband med sömn.

Vad är en kontinentalsäng?

Emma Kontinentalsäng
Exempel på en kontinentalsäng från Emma.se

Grunden i en kontinentalsäng är att den består av tre huvudsakliga lager: en resårbotten, en madrass och en bäddmadrass. Det har alltså ingenting att göra med hur stor sängen är, även om det är vanligt att att kontinentalsängar är lite högre än andra sängtyper.

Det är vanligt att kontinentalsängen är indelad i olika zoner med olika fasthet, vilket gör att du kan få en skönare och mer ergonomisk säng för dig. Ju fler zoner, desto mer anpassad fjädring bör du kunna räkna med i din madrass. Många av de bättre madrasserna har idag 5-7 zoner.

I madrassen finns en typ av fjädring som kallas för pocketresårer. En pocketresår är en fjäder som kapslats in i en mjuk påse, vilket gör att fjädrarna inte påverkar varandra. I de olika zonerna finns den här typen av fjädring i olika täthet och storlek, vilket bidrar till mer följsamhet.

Fördelar med kontinentalsäng

Kontinentalsängar har fördelen att det finns flera lager av dämpning, och att de ofta har en zonindelad fjädring som gör att de kan anpassa sig efter din kropp på ett effektivt sätt.

Det betyder i sig inte att de nödvändigtvis är mer ergonomiska än alla andra sängar. Men, med rätt madrass och rätt bäddmadrass är det tveklöst så att en kontinentalsäng har alla förutsättningar att vara det bästa alternativet ur ergonomisk synpunkt.

Det är vanligt att kunna välja olika fasthet på madrassen på olika sidor (gäller dubbelsängar). Särskilt bra är det om ni är två som sover och som har olika vikt (läs mer om fasthet på madrassen).

Kontinentalsängar är inte bara ergonomiskt följsamma, de är även väldigt sköna. Många föredrar hur kontinentalsängen fjädrar och ger stöd, och tycker alltså att det är skönare att sova i den typen av säng. 

En ytterligare fördel är att pocketresårerna i madrassen inte påverkar varandra, vilket gör att du känner mindre av rörelserna från andra som sover i samma säng. Om du är lättstörd i sömnen är det en klar fördel.

Nackdelar med kontinentalsäng

Något som är värt att lyfta fram är att kontinentalsängar generellt är dyrare än ramsängar. Det beror på att det är större sängar som kräver mer material, dyrare frakter och så vidare. Det är också ofta mer avancerade material och tekniker som används, vilket även det bidrar till något högre priser.

Vilken typ av säng är bäst?

Vilken sorts säng som är bäst kommer variera från person till person. Men för vissa personer är det ändå ganska tydligt vilken sorts säng som är bäst.

Ramsäng är bäst om…

Du som vill ha en enkel säng och inte har speciellt höga krav på fjädring och ergonomi så är en ramsäng ett utmärkt val. Du kan med gott samvete välja en säng med hög kvalité men till ett lägre pris än en kontinentalsäng. 

Om du föredrar att ha sängen i en sängstomme så passar ramsängen bäst. Kontinentalsängar är så stora att de inte brukar kombineras med separat sängstomme.

Kontinentalsäng är bäst om…

Du som prioriterar komfort och ergonomi högst bör istället välja en kontinentalsäng. Det är det bästa alternativet för alla som söker en säng som är mjuk och följsam rakt igenom.

Sover du ihop med någon som väger mer eller mindre än du så finns också möjligheten att välja madrasser i olika fasthet på de olika sidorna. Det ger ytterligare ergonomi och betyder att båda kan få en perfekt ergonomisk och skön säng, utan att behöva kompromissa.

Vidare läsning

För dig som är på väg att skaffa en ny säng finns det mycket mer att läsa här på Sömntuta. Särskilt rekommenderar vi att fortsätta till någon av våra köpguider, till exempel den om de bästa kontinentalsängarna just nu.

CJ

CJ

Jag grundade Sömntuta.se för att få utlopp för mitt intresse för hälsa och sömn. Som nörd i allmänhet och pryltokig i synnerhet kan jag inte låta bli att vara intresserad av tekniker och prylar som bidrar till bra sömn. Sov gott!