Hur mycket sömn behöver man?

Uppdaterad: 3 feb, 2023

Sidan kan innehålla reklam genom annonslänkar.

Ja, hur mycket sömn behöver du egentligen? Måste man verkligen sova åtta timmar per natt? Kan man klara sig med endast sex timmar? Skiljer det på hur mycket sömn vuxna behöver mot hur många timmar ett barn behöver sova? Det här är några av frågorna som vi kommer att svara på.

De flesta håller nog med om att en god natts sömn verkligen är guld värd. Men hur många timmar bör man sova för att må som bäst? Antalet timmar varierar en hel del beroende på vem man är och hur gammal man är. Man brukar säga att sömnbehovet minskar med åldern.

På sätt och vis är det enkelt. Så länge man känner sig pigg när man vaknat och fungerar bra under dagen så får man förmodligen tillräckligt med sömn. Men livet tillåter inte alltid att man får sova precis så länge man vill, och lite guidning kan vara bra för att få en känsla för om du skulle behöva mer eller kanske mindre sömn.

Hur många timmar ska man sova?

Kortfattat kan man säga att en vuxen ska sova 6-9 timmar, medan barn bör sova 8-10 timmar per natt. I genomsnitt sover vuxna cirka 7 timmar och barn sover 9 timmar per natt. Rätt så bra med andra ord!

Infografik: Hur mycket sömn behöver barn och vuxna?

Hur mycket sömn behöver en vuxen?

En vuxen person sägs behöva mellan sex till nio timmars sömn varje dygn. Men det kan variera en hel del mellan olika personer. Skulle man sova väldigt djupt och bra kan det innebära färre antal timmar jämfört med personer som sover dåligt.

En tumregel är att så länge man känner sig pigg och fungerar bra under dagtiden får man tillräckligt med sömn. I genomsnitt brukar vuxna dock sova runt sju timmar.

Många menar också att ju äldre man blir desto lättare väckt är man. Skulle man därför ha vaknat flera gånger under en natt och känna sig trött under dagen går det att lösa genom att ta en liten tupplur.

Hur mycket sömn behöver barn?

Barn behöver fler timmars sömn jämfört med vuxna. När det kommer till ett nyfött barn kan de behöva sova runt tjugo timmar per dygn. Sömnen är då uppdelad under dygnet med ett visst antal timmar åt gången.

När barnen sedan blir äldre minskar behovet av sömn allt eftersom. Som tumregel kan man säga att barn brukar behöva runt åtta till tio timmars sömn.

Under tonåren är det vanligt att det sker en ökning i sömnbehovet. Men även det varierar mellan olika personer. Anledningen till varför sömnen är extra viktig för barn och ungdomar beror på att tillväxthormonet bildas under sömnen, och i ung ålder är tillväxthormonen extremt viktiga.

Varför behöver man sömn?

Det finns flera anledningar till varför man behöver sömn. Sömn bidrar med flera positiva effekter. Skulle man sova för mycket eller för lite kan det bidra till försämrad hälsa. En av de viktigaste anledningarna till varför man bör sova ett visst antal timmar är för att låta kroppen och hjärnan återhämta sig.

Sömnen är uppdelad i fyra olika faser som växlar under en sömncykel. Varje fas är cirka 90 minuter lång och djupsömnen är en av de viktigaste.

De olika sömnfaserna

Insomningsfasen – Efter att man lagt sig och börjar känna sig dåsig börjar insomningsfasen. Det är en ytlig sömn och man är relativt lättväckt.

Bassömnen – Efter insomningsfasen börjar bassömnen. Den är också känd som normalsömnen.

Djupsömnen – Djupsömnen är den tredje och viktigaste fasen. Det är i den här fasen som kroppen återhämtar sig. Hjärnan börjar arbeta lite långsammare och tillverkningen av stresshormoner minskar. Alla muskler slappnar av och i den här fasen är man väldigt svår att väcka.

Drömsömnen – Drömsömnen kallas även för REM-sömn. REM står för rapid eye movement, eller ”snabba ögonrörelser”. Det här anses vara den sömnfas där man drömmer som mest, även om drömmar kan förekomma i alla faser. Under drömsömnen arbetar hjärnan på ett liknande sätt som när man är vaken.

Det här händer när man sover

Under sömnen händer en hel del. Det är tiden då kroppen och hjärnan återhämtar sig. När man sover varvar kroppen helt enkelt ner, blodtrycket sjunker och kroppstemperaturen samt pulsen går ner. Musklerna slappnar av och andetagen blir färre.

Det är också under sömnen som nya intryck och kunskap bearbetas. För ungdomar och barn har sömnen en väldigt stor betydelse eftersom det är då tillväxthormonet bildas.

Under tiden när man sover kommer dessutom kroppen att bilda viktiga hormoner och aktivera immunsystemet. Produktionen av stresshormoner minskar också. Med för lite sömn ökar alltså chansen att man råkar ut för hjärt- och kärlsjukdomar, typ 2 diabetes, förhöjda blodfetter samt depression och utmattningssyndrom.

Vad gör man om man inte kan sova?

Det finns flera vanliga orsaker till varför man inte kan sova. En av de vanligaste orsakerna är stress. Skulle man råka ut för problem med sömnen är det viktigt att man försöker lösa det så snart som möjligt. Ju längre man väntar desto svårare är det att komma till rätta.

En natts dålig sömn brukar inte vara farligt utan det är endast om det är ett problem som håller i sig som man bör fundera på vad som är fel.

Som tur är finns det flera tips och knep på hur man går till väga för att få en så bra sömn som möjligt. Det vanligaste tipset är att försöka sova i ett mörkt, svalt rum och inte ha några elektroniska enheter i närheten som kan distrahera.

Skulle man ha sömnproblem beroende på stress bör man först lista ut anledningen till varför man är stressad. Ibland kan det hjälpa att man skriver ner det man har i tanken innan man ska sova och släpper ut stressen på det sättet.

Har man inte somnat inom 30 minuter efter att man gått och lagt sig kan man stiga upp igen och skriva ner det man har i tankarna. Sedan går man och lägger sig och ser ifall det hjälpte.

Skulle man inte kunna lista ut anledningen till sina sömnproblem rekommenderas det att man pratar med en läkare.

Frågor och svar

Vad händer om man inte sover tillräckligt?

Om du inte får tillräckligt med sömn kan du uppleva flera negativa effekter. Det kan handla om dålig koncentration, minskad produktivitet, humörsvängningar och svårigheter att fatta beslut.

Du kan också vara mer benägen att drabbas av förkylning eller influensa. Dessutom kan otillräcklig sömn leda till viktökning och ökad risk för mer allvarliga sjukdomar.

Vad händer om man sover för mycket?

Att sova för mycket kan också ha negativa effekter. Det kan handla om trötthet, huvudvärk och svårigheter att hålla sig vaken under dagen. Att sova för mycket kan också leda till viktökning och ökad risk för allvarligare sjukdomar.

Hur gör jag om jag har svårt att vakna?

Prova att skaffa en bra väckarklocka, om du inte redan har en. Läs till exempel vår guide där vi samlat den bästa väckarklockan för svårväckta.

Sammanfattning

Sömnen är en väldigt viktig del för att man ska må så bra som möjligt och orka med dagarna. Antalet timmar man ska sova varierar mellan personer och hur gammal man är.

  • Vuxna sägs klara sig med runt sju timmars sömn medan spädbarn sover upp till tjugo timmar.
  • Långvariga perioder av att sova för lite riskerar att öka risken att man blir sjuk. Sömnen är viktig för att låta kroppen återhämta sig och bilda de viktiga hormoner man behöver.
  • Ett sätt att avgöra ifall man fått tillräckligt med sömn är att se hur man klarar av sina dagliga uppgifter. Känner man sig pigg och inte har några problem under dagen brukar det innebära tillräckligt med sömn. Skulle man däremot ha svårt att koncentrera sig eller känna sig trött kan det innebära att man behöver ett par timmar till, eller varför inte ta en tupplur under dagen?
CJ

CJ

Jag grundade Sömntuta.se för att få utlopp för mitt intresse för hälsa och sömn. Som nörd i allmänhet och pryltokig i synnerhet kan jag inte låta bli att vara intresserad av tekniker och prylar som bidrar till bra sömn. Sov gott!