Bästa Wake Up lampan 2024

Uppdaterad: 1 jan, 2024

Sidan kan innehålla reklam genom annonslänkar.

Har du svårt att vakna på morgonen när klockan ringer? Då är du inte ensam! Faktum är att det är många av oss som ofta har svårt att ta sig upp på morgonen, speciellt under de kyligare månaderna då morgnarna också blir extra mörka, kalla och jobbiga. Är du inte en naturlig morgonmänniska kan en wake up lampa bli din nya bästa vän! 

Just wake up lampor, även kallat wake up lights, är en produkt som blir allt mer populär på marknaden. De simulerar soluppgången genom att gradvis väcka dig med ljus och lugna ljud. På så sätt blir det lättare att vakna till liv innan klockan ringer, för att du då ska känna dig piggare och få en trevligare start på dagen. 

För dig som har svårt att vakna på morgonen kan vi verkligen rekommendera vår guide om bästa wake up lampan. Oavsett om du vill få en extra lugn start på dagen eller om du vill förbättra de trötta morgnarna kan ett wake up light vara prylen för dig. Vi har samlat de bästa modellerna av wake up lampor så att du kan hitta din favorit!

Premium

Lumie Bodyclock LUXE 700FM

Lumie Bodyclock Luxe 700Fm är utan tvekan den lyxigaste, mest exklusiva och även den snyggaste wake up lampan på marknaden.

Bästa Mellan

Philips Wake-up Light HF3520

Med en kliniskt bevisad effekt kommer den förbättra ditt uppvaknande och göra dig piggare!”

Billigaste

Beurer Wake Up Light WL32

Beurer Wake up Light with Radio WL32 är en av de enklaste och mest användarvänliga wake upp lamporna på marknaden. 

Vad är en wake up lampa?

Som vi tidigare var inne på så är en wake up lampa utformad för att ge dig en härligare, piggare och mer trivsam start på dagen. Istället för att du ska väckas ur din djupsömn med ett irriterande och högljutt alarm i ett kolsvart rum ger wake up lampan dig en lugnare start.

En wake up lampa är helt enkelt designad för att efterlikna en soluppgång och simulera dess effekter i ditt sovrum. Tanken är då att du ska få en naturlig start på dagen med både ljud och ljus en stund innan klockan ringer. 

Detta gör då att du vaknar gradvis, precis som vi gör om vi skulle släppa in det naturliga ljuset och ljudet utanför fönstret när morgonen börjar gry. Att få chansen att vakna på det sättet innan alarmet ringer är utan tvekan både behagligare, trevligare och bättre. Ett gradvis uppvaknande ger dig möjligheten att vakna till och bli lite pigg innan du faktiskt ska kliva upp. 

Varför använda en Wake up lampa?

Så varför är dessa wake up lamor egentligen så bra? Det mest fantastiska med ett wake up light är inte bara att de simulerar ett naturligt uppvaknande och meddelar vår kropp att morgonen är kommen. Ljuset från lampan gör också att vår energi och vårt humör förbättras, även på lång sikt. 

I Skandinavien blir vi exponerade för på tok för lite solljus under vinterhalvåret, vilket också påverkar vårt intag av D-vitamin och skapar en obalanserad nivå av serotonin. Det har inte bara en negativ påverkan på vårt humör, vår energi och vår allmänna livsstil. Det gör också att man lättare blir sjuk och upplever negativa känslor. Solljus är alltså livsviktigt!

I och med att en wake up lampa ger en extra kick av ljus blir det inte bara lättare och mer behagligt att vakna trots att det är mörkt ute. Det gör också att vi får lite extra energi, blir gladare, piggare och helt enkelt mår bättre. På sikt kan en sådan liten sak påverka livskvalitén mycket.

Under just vinterhalvåret är detta extra viktigt i och med att ljuset från dagen kommer igång väldigt sent. Faktum är att en så liten sak som ljus från en Wake up light kan motverka SAD (Seasonal Affective Disorder), även kallat vinterdepression eller höstdepression. 

Med en liten kick av ljus kan vi bli lyckligare, piggare och få ett bättre liv även under de mörka perioderna. Den efterliknande känslan av att soluppgången dagas är såklart inte en ersättning för det riktiga solljuset, men det kan i alla fall simulera den och den påverkan som ges på vår kropp, vårt humör och vårt mående. 

Bästa wake up lamporna 

Idag finns det mängder av Wake up lampor på marknaden. Trots att det grundläggande syftet, att simulera en soluppgång och gradvis uppvakning, är detsamma för dem alla så kan funktionerna och effekten variera något. 

Somliga börjar låta några minuter innan alarmet, andra lyser och låter lugnt under en längre period. Vissa har en alarmfunktion, andra har inte det, och så vidare. Även design, storlek, prisklass och användning varierar såklart också. 

Att det finns så många olika modeller av wake up lights innebär att det finns något för alla oavsett vad man efterfrågar. Men, det kan samtidigt också försvåra valet. Därför har vi samlat de modeller som är bäst på marknaden, i olika kategorier, av Wake up lampor. Vi hoppas att vår guide kan hjälpa dig att hitta rätt – för en trevligare start på dagen!

Bästa Wake Up lampan Premium – Lumie Bodyclock LUXE 700FM

Lumie-Bodyclock-LUXE-700FM
Snooze-funktion:Ja
Ljudfunktion:Ja
Ljudinställningar:Ja, 15 st olika
Pris:Ca 3000 kr

Lumie Bodyclock Luxe 700Fm är utan tvekan den lyxigaste, mest exklusiva och även den snyggaste wake up lampan på marknaden. Denna modell får genomgående toppbetyg av många användare och håller riktigt hög kvalité på alla punkter. Den är dyr, men den gör också jobbet väldigt bra. 

Det bästa med den här wake up lampan är inte bara att den kan anpassas efter dina behov och önskemål. Dess unika design innebär också att den kan användas som både soluppgångssimulator och insomningshjälp. Du kan alltså få hjälp att vakna till eller somna in precis som du vill!

Vid gryningssimulering kan du ställa in den på ett tidsintervall mellan 15- 90 minuter. Du kan också välja ljusets maxstyrka, välja om du bara vill ha ljus eller kombinera det med ljud, samt använda olika ljudfunktioner. Det finns bland annat fågelkvitter, havsvågor, regn, och FM-radio.

Även soluppgångens effekt och styrka kan justeras. Vid behov har du också ett förinställt 7-dagar alarm som underlättar! Självklart finns det en snoozeknapp som är enkel att använda.  

Vill du istället få hjälp att somna använder du funktionen för solnedgångssimulering. Färgerna efterliknar då en solnedgång och kan även ställas in enligt behov på mellan 15-90 minuter. Skulle du bara vilja använda den som vanlig dimbar sänglampa går det också! På kvällen kan den också ställas in på lägre blått ljus. 

Denna kostar som sagt en del, men är verkligen så bra! Och, detta är en av få Wake up lampor som är godkända vid användning i medicinskt syfte. 

Fördelar

 • Godkänd i medicinskt syfte
 • Simulerar soluppgång och solnedgång
 • Många olika ljudinställningar
 • Väldigt anpassningsbar
 • Funkar som vanlig sänglampa

Nackdelar

 • Högt pris

Bästa Wake Up lampan Mellan – Philips Wake-up Light HF3520

Philips-Wake-up-Light-HF3520
Snooze-funktion:Ja,9 minuter i taget
Ljudfunktion:Ja
Ljudinställningar:Ja, 5 st olika

Den här Wake up lampan från Philips har fått så otroligt höga betyg och goda recensioner av väldigt många användare – vi kunde helt enkelt inte hålla oss från att ta med denna i vår guide! 

Philips Wake up Light HF3520 är enligt oss, och många andra, den bästa wake up lampan på marknaden. Till att börja med så kommer lampan till ett rimligt pris som de flesta kan tänka sig att betala för en härligare, piggare och mer trivsam start på dagen. Sen håller den även väldigt hög kvalité när det kommer till funktioner, egenskaper och användning.

Philips Wake up Light hjälper dig att vakna gradvis med hjälp av soluppgångssimulering. Ljuset i lampan går från djupt rött till klargult ljus, vilket i kombination med naturliknande ljud gör att du lättare vaknar till liv. Ljudet stegrar i samband med att ljuset blir klarare. 

Denna funktion sätter igång 30 minuter innan inställt alarm, men kan också anpassas och justeras enligt det som passar dig. Vi gillar också att lampan har flera olika ljudinställningar beroende på vad du gillar. Det finns fågelsång, fåglar i skogen, pianomusik, havsljud och zen. Du kan även välja att vakna till FM-radio. Även ljud och ljus kan justeras efter behov. 

Som pricken över i:et finns det en snoozefunktion som ger dig 9 minuters extra sömn. Vill du inte ha det kan det också stängas av. Vi är utan tvekan otroligt imponerade över den här wake up lampan från Philips. Med en kliniskt bevisad effekt kommer den förbättra ditt uppvaknande och göra dig piggare!

Fördelar

 • Justerbar efter behov
 • Flera ljudinställningar
 • Lätt stegrande
 • Radio-funktion
 • Snooze-funktion

Nackdelar

 • Kan upplevas något svårt att använda till en början
 • Inte så smygg

Bästa Wake Up lampan Mellan – Philips Wake Up Light HF3505

Philips-Wake-Up-Light_HF3505
Snooze-funktion:Ja,9 minuter i taget
Ljudfunktion:Ja
Ljudinställningar:Ja, 2 st olika
Pris:Ca 800 kr

Är du på jakt efter en mycket prisvärd men samtidigt välfungerande wake up lampa kan vi varmt rekommendera Philips Wake up light HF3505. Denna modell har också fått goda recensioner och höga betyg, inte minst på grund av dess låga prissättning. Trots att den är billigare och lite enklare funkar den väldigt bra.

När du använder denna som väckarklocka simulerar den solnedgången genom en gradvis ökande ljusstyrka i kombination med behagliga färger och naturliga ljud. Soluppgångssimulatorn sätter igång 30 minuter innan ditt alarm. Här finns det dock bara två ljudinställningar i form av fågelkvitter samt FM-radio. 

Utöver det så är lampan även försedd med en snooze-funktion som ger dig 9 minuters extra sömn vid behov. Med andra ord håller den här wake up lampan hög kvalité och funkar helt enligt förväntningar trots att den inte är lika välutrustad som de lite dyrare modellerna. Den är komplett och kommer till ett mycket bra pris!

Fördelar

 • Mycket prisvärd
 • Enkel att använda
 • Behagligt stegrande ljus och ljud
 • Snooze-funktion
 • Inbyggd radio

Nackdelar

 • Relativt få funktioner
 • Inte så stora möjligheter att anpassa den

Alternativ: Wake upp lampa för sömnproblem – Philips Somneo HF3672

Philips Somneo HF3672
Snooze-funktion:Ja,9 minuter i taget
Ljudfunktion:Ja
Ljudinställningar:Ja, 25 st olika
Pris:Ca 2500 kr

Lider du av sömnproblem? Då kan Philips Somneo hjälpa dig! Den här wake up lampan är nämligen speciellt utformad för att både skapa ett piggare uppvaknande och för att underlätta då du ska somna. Dessutom kommer lampan med en tillhörande app som är riktigt bra!

Som uppvakningshjälp agerar lampan likt en soluppgång för att simulera ett naturligt uppvaknande. Här är ljuset stigande och behagligt att vakna till. Det finns också en snoozefunktion.

När du sen ska somna på kvällen kan du istället ta hjälp av lampans insomningsfunktion med tillhörande andningsövning. Denna kallas för RelaxBreath vilken hjälper dig att koppla av, släppa alla tankar och andas bra. Ljuset dämpas i takt med andningen, från gult till mörkrött. Andningsövningen finns i 7 olika varianter. 

Det bästa med wake up lampan är dock, som vi tidigare nämnde, den tillhörande appen SleepMapper. Där kan alla inställningar ändras och du kan styra lampan helt efter behov. Via appen kan du också få information om rumsmiljön och dina sömnrutiner, samt få tips för att sova bättre. 

Med touch-displayen är allt också enkelt och smidigt att justera. Skärmen tänds inte förrän du närmar dig med handen, och så anpassas dess ljusstyrka efter ljuset i rummet. Lampan från Philips är dyr, men å andra sidan kan den vara till stor hjälp.

Fördelar

 • Bra för både väckning och insomning
 • Bra tillhörande app och tracker
 • Väldigt anpassningsbar
 • Lätt att använda och justera

Nackdelar

 • Högt pris
 • Mediokra högtalare

Alternativ: Enklaste Wake up lampan – Beurer Wake Up Light with Radio WL32

Beurer-Wake-Up-Light-with-Radio-WL32
Snooze-funktion:Ja, mellan 5-60 minuter
Ljudfunktion:Ja
Ljudinställningar:Ja, FM-radio och AUX
Pris:Ca 400 kr

Beurer Wake up Light with Radio WL32 är en av de enklaste och mest användarvänliga wake upp lamporna på marknaden. För dig som endast vill ha en lite mer trivsam väckarklocka kan denna variant passa riktigt bra. 

Den här lampan är nämligen speciellt utformad för att du ska kunna ta del av en lite trevligare och piggare väckning utan andra funktioner runt omkring. För att ge dig det efterliknar den soluppgången på morgonen och väcker dig gradvis i 15-30 minuter. Här kan du ställa in 5 olika färger och växla ljusintensitet. 

Du kan även ställa in en snoozefunktion på mellan 5-60 minuter. Vill du har du även möjligheten att ställa in uppvakningen tillsammans med FM-radio eller koppla in musik via AUX-ingången. Det finns alltså några funktioner, men bara de mest grundläggande. 

Skulle du istället vilja använda lampan som en vanlig väckarklocka finns det två olika larm att ställa in, då utan gradvis uppvakning. Du kan även välja att använda den som vanlig nattlampa och även där justera ljus och färg. Vid insomning kan du sätta på FM-radion med timer. Kort och gott välfungerande, smidig och mycket prisvärd!

Fördelar

 • Enkel att använda
 • Prisvärd
 • Justerbar snooze-funktion
 • Fungerar bra som vanlig väckarklocka
 • Dubblar som nattlampa

Nackdelar

 • Knapparna lyser inte
 • Begränsat med förinställda ljud

Så väljer du wake up lampa

Är du intresserad av att köpa en wake up lampa men inte riktigt vet vilken du ska välja? Då har du hittat till rätt sektion! Här har vi samlat ihop de viktigaste sakerna för dig att tänka på då du ska köpa en wake up light. 

Trots att vår guide om bästa wake up lampan kan ge dig en hel del inspiration kan det vara svårt att avgöra vilken som faktiskt passar bäst. Alla är likadana i grund och botten, men huruvida de olika funktionerna kan vara avgörande för köpet kan vara krångligt att förstå på egen hand. För att välja den rätta wake up lampan bör du tänka på detta:

Anpassa wake up lampa efter dina behov

I och med att det finns så många olika wake up lights på marknaden kan det vara svårt att välja. Här ska du utgå från dina behov, önskemål och krav. Det finns mängder av olika designer, funktioner, prisklasser, storlekar och anpassningsmöjligheter! 

Fundera över om du har svårigheter att somna, eller om du mest har svårt att vakna på morgonen. Är du i behov av en kombinationsprodukt eller en enkel variant? Vill du kunna ändra ett flertal inställningar och anpassa efter ditt humör?

Pris

Trots att en wake up light kan hjälpa dig att både vakna bättre och piggare, samt hjälpa dig att somna så ska du inte behöva betala en förmögenhet för dess funktioner. De allra dyraste lamporna behöver alltså inte vara bäst för dig. 

Det finns även många varianter av billigare prisklasser som håller hög kvalité och gör jobbet som utlovas. Vill du däremot investera i den lampa som håller högst kvalité, funkar bäst och har flest valmöjligheter och extra funktioner måste du betala lite mer.

Lampa med extra funktioner 

Något som man ofta betalar extra för vid köp av wake up light är just olika extra funktioner. Detta kan vara allt ifrån flera ljudinställningar, färgval och ljusskiftningar till snoozeknappar, nattlampor och design. Vissa wake up lampor har även radio, AUX-ingång, timer, olika program, reservbatteri och flera avstängningsmöjligheter. 

För att avgöra vad som är nödvändigt för dig får du helt enkelt ställa dig frågan om du är i behov av detta, samt vilka funktioner du önskar.

Wake up lampa är inte samma sak som lampor för ljusterapi 

Det är inte helt ovanligt att man kopplar samman wake up lampor och lampor för ljusterapi – de är ju trots allt två produkter med mycket liknande egenskaper. Däremot finns det skillnader. 

Lampor som används vid ljusterapi är speciellt utformade för att behandla SAD (Seasonal Affective Disorder) och är medicinskt klassificerade. En wake up lampa har inte samma behandlande effekt, men kan samtidigt ge liknande kickar av ljuset. 

För de med mildare SAD kan en wake up light och dess simulering av soluppgång och dagsljus dock göra stor skillnad. Detta kan vara bra att ha i åtanke då du ska köpa en wake up lampa! 

Problem med insomning

Som vi tidigare varit inne på så är det inte helt ovanligt att man har problem att somna. Somliga somnar på en sekund, medan andra vrider och vänder på sig i flera timmar. Detta är även något som kan kopplas till SAD och depression, där brist på solljus och D-vitamin också kan vara en påverkande faktor. 

Vissa Wake up lampor är därför utformade med insomningshjälp som då ska underlätta för dig att somna. Detta kan visas med olika ljus- och ljudinställningar, andningsövningar och trackers. Istället för att likna soluppgång efterliknar lampan en solnedgång. Har du svårigheter med sömnen kan detta vara en viktig funktion. 

Sammanfattning 

För att sammanfatta det hela om Wake up lampor så kan vi konstatera att det finns mängder av modeller att välja mellan. Oavsett om du vill få en härligare start på dagen, underlätta uppvakningen, bii piggare eller motverka höst- och vinterdepression kan en Wake up lampa hjälpa dig!

Som vi nämnt så finns det allt från de allra enklaste och billigaste varianterna i form av lite mer avancerade väckarklockor, till de allra mest komplicerade och exklusiva modellerna med funktioner och valmöjligheter av alla dess slag. Du avgör vad som passar dig bäst och vad du är i behov av. 

Vi hoppas att vår guide om Wake up lights kan underlätta då du vill hitta rätt variant för dig. Förhoppningsvis får du även en hel del inspiration genom att ta del av sektionen bästa wake up lampan. 

Kom ihåg att en wake up lampa ska hjälpa dig att vakna på ett lättare, piggare, friskare och mer behagligt sätt. Trots att de inte riktigt är samma sak som en ljusterapilampa kan en Wake up light göra stor skillnad i vardagen, och även på sikt när det kommer till livskvalité, mående och humör! 

CJ

CJ

Jag grundade Sömntuta.se för att få utlopp för mitt intresse för hälsa och sömn. Som nörd i allmänhet och pryltokig i synnerhet kan jag inte låta bli att vara intresserad av tekniker och prylar som bidrar till bra sömn. Sov gott!