Trådtäthet – allt du behöver veta

Uppdaterad: 2 jan, 2024

Sidan kan innehålla reklam genom annonslänkar.

Ett väldigt vanligt förekommande begrepp när man ska shoppa nya sängkläder är trådtäthet, eller ”TC” (Thread Count). Det anses vara ett av de enklaste måtten på kvalitet, och dess tydliga mätbarhet har gjort att hög trådtäthet mer eller mindre blivit synonymt med hög kvalitet. Som exempel var trådtäthet en av de viktiga egenskaper vi utgick från i vårt test av de absolut bästa lakanen.

Men är det verkligen så enkelt? Nja, visserligen finns det absolut mycket som pekar på att en låg trådtäthet kan hänga ihop med sämre kvalitet. Men det omvända förhållandet är inte självklart, alltså att hög trådtäthet är detsamma som bra kvalitet.

I den här texten kommer du få en kortfattad förklaring av vad trådtäthet är, samt hur och varför det mäts. Dessutom går vi in på hur du kan tänka kring trådtäthet när du ska välja sängkläder och vill kunna avgöra vad som har högst kvalitet.

Vad betyder trådtäthet?

Infografik som demonstrerar skillnaden mellan lägre och högre trådtäthet

Själva principen är inte så komplicerad. Trådtätheten är antalet trådar som vävts in i tyget, mätt per kvadrattum. En trådtäthet på 100 innebär alltså att det totalt är 100 trådar som korsar varandra i väven, på varje yta om ca 2,54 x 2,54 cm.

Högre trådtäthet innebär att fler trådar samsas om samma yta, vilket innebär att väven antingen blir tätare eller att väven består av fler trådar med finare fibrer.

Illustrationen visar hur det kan se ut. I det här exemplet har vävningarna olika grova trådar, vilket gör att bägge vävningar blir förhållandevis täta. Det är vanligt att trådarna är grövre om trådtätheten inte är så hög, eftersom tyget annars skulle kunna bli svagt och ömtåligt (och att man skulle se igenom det).

Varför mäter man trådtäthet?

Om högre trådtäthet innebär att väven är tätare eller består av fler och finare fibrer, borde inte högre trådtäthet alltid vara bättre? Här är svaret nej, det är inte riktigt så enkelt.

Trådtäthet är nu en så pass etablerad egenskap inom textil att det blivit en del av tillverkarnas marknadsföring. Många konsumenter tänker att ju högre trådtäthet desto bättre, men i verkligheten kan för hög trådtäthet göra att tyget får sämre egenskaper.

En stor del av anledningen till att man mäter och anger trådtäthet idag är alltså för att det säljer, och därför bör du alltid ta dessa siffror med en nypa salt.

Vad är en bra trådtäthet?

En nedre gräns för trådtäthet finns runt 120-150. De enklaste sängkläderna brukar ligga däromkring, och det ger en helt okej mjukhet och följsamhet. Det ungefärliga maxantalet trådar per kvadrattum ligger kring 800, vilket alltså blir den högsta trådtäthet som går att få tag på.

Upp till en viss gräns kan man ändå säga att högre trådtäthet är bättre och ger mjukare och mer följsamma tyger. Redan med en trådtäthet på 300-500 kommer skillnaden vara enkelt märkbar, och allt utöver det har en avtagande effekt. Vissa menar att tyger med riktigt hög trådtäthet kan upplevas som strävt, men det är inte heller alltid sant. Det finns flera fantastiska produkter som har en trådtäthet nära 800, men det är tack vare andra faktorer också.

Är det viktigt med hög trådtäthet?

Ja och nej. Om du letar efter mjuka och sköna sängkläder bör du kontrollera att trådtätheten är minst 300, men därefter spelar andra saker som vävteknik och material in mer. Lagom är bäst.

Sammanfattning

Trådtäthet är ett bra begrepp at ha koll på, men inte det enda som betyder något när du ska bedöma kvalitén hos en produkt. Genom att välja sängkläder med något högre trådtäthet än snittet kan du räkna med att få en skönare och bättre känsla, men låt dig inte luras att betala överpris endast för att produkten har hög trådtäthet.

  • Trådtäthet mäts som antalet enskilda trådar som korsar varandra per kvadrattum tyg.
  • De enklaste sängkläderna brukar ha en trådtäthet från 150 och uppåt
  • Den maximala trådtätheten ligger kring 800
  • En bra medelväg finns kring 300-500 i trådtäthet, där tygerna generellt är som mjukast och mest följsamma.

Det finns självklart mycket mer som spelar roll när det kommer till sängkläder. Om du vill ha fler konkreta tips på hur du hittar rätt när det kommer till sängkläder, kika gärna in den här kompletta guiden till sängkläder. Där hittar du allt du behöver veta, inklusive uppdaterade produktguider.

CJ

CJ

Jag grundade Sömntuta.se för att få utlopp för mitt intresse för hälsa och sömn. Som nörd i allmänhet och pryltokig i synnerhet kan jag inte låta bli att vara intresserad av tekniker och prylar som bidrar till bra sömn. Sov gott!