Matta under säng: så inreder du med matta i sovrummet

Uppdaterad: 12 jan, 2023

Sidan kan innehålla reklam genom annonslänkar.

Skön matta till sovrummet

Många frågar sig – hur gör jag för att bäst inreda med en matta i mitt sovrum? I de flesta fall är det bästa alternativet att placera mattan under din säng. Det är både det som ger mest praktisk effekt, men är också bäst rent estetiskt. Men alla mattor (och rum) är olika, och att inreda med din mattan korrekt kan vara lite klurigt.

För att hjälpa dig inreda på det mest optimala viset har vi knåpat ihop en liten guide. Använd dig av våra tips för att välja matta och plats för mattan, så att det blir bäst för dina förutsättningar.

Tumregel för att inreda med matta under säng

En bra tumregel är att välja en matta som sticker ut minst 60 cm från sängens kant. Då får du tillräckligt med utrymme för att kunna gå runt sängen utan att gå på mattkanten.

Storlek spelar roll – låt storleken styra placeringen

Det kanske allra mest avgörande med hur du ska placera din matta är dess storlek – och hur den förhåller sig till måtten på din säng. Du kan välja en matta som täcker hela sängen, nästan hela sängen eller bara en mindre del av sängen.

Det visuella intrycket blir bäst om du väljer en matta stor nog att täcka hela sängen, och lite lagom mycket yta runt om.

I exemplen nedan har vi utgått från en dubbelsäng, men principerna gäller även för sängar med smalare bredd.

Matta under hela sängen

Stor matta under sängen som täcker hela sängens storlek

Här ovan visas ett exempel där en dubbelsäng kombinerats med en mycket stor matta som täcker hela sängens storlek inklusive ytan runt om sängborden. Om du har ett tillräckligt stort rum och möjlighet att välja en matta med tillräckligt stora mått är det här en väldigt fin variant. Det känns lyxigt och ombonat, och gör att mattan blir som en möbel i sig självt.

För en dubbelsäng med en bredd på 180 cm krävs en matta på ca 250 x 350 cm. Med andra ord en väldigt stor matta, och om rummet har speciella mått kan det vara värt att måttbeställa så att det passar exakt.

Matta under nästan hela sängen

Matta som täcker nästan hela sängen

En variant som inte kräver en fullt lika stor matta, och rum för den delen, är den här där mattan löper under nästa hela sängen. Det här blir väldigt fint i de flesta rum och ger i stort sett samma intryck som exemplet innan. Skillnaden blir främst att sängborden inte ”ramas in” av mattan på samma sätt.

En normalstor dubbelsäng på 160 eller 180 cm bredd passar bra med en matta på ungefär 200 x 300 cm. Som tur är är det är en vanlig storlek på matta, så du har ett gott om alternativ att välja mellan.

Matta under en mindre del av sängen

Matta under en liten del av sängen

Om du har ett litet rum eller endast har tillgång till mattor med mindre mått så går det självklart att inreda även med en liten matta.

Det kan lätt se lite ”pluttigt” ut med en liten matta, men vårt råd är att placera mattan längs fotänden för att ge lite extra visuell tyngd kombinationen. Det ger balans till rummet och blir finare än om mattan ligger vid sänghuvudet eller mitt under sängen.

Tänk på detta när du väljer matta till sovrummet

Storlek och placering är A och O för hur mattan upplevs, och där finns det ganska tydliga regler. Men det finns mer som är värt att tänka på när du ska välja en matta att ha under sängen.

Material – en mjuk matta ger mysigare morgnar

Mattor för sovrummet slits vanligen väldigt lite, så här är det i stort sett fritt fram att välja precis den stil och det material som du gillar. Om du gillar en lurvig luggmatta i naturmaterial går det bra att satsa på det, utan att oroa dig för att spilla rödvin och förstöra den.

Gillar du en stramare stil så är det självklart också helt okej, men vi rekommenderar verkligen att tänka på att välja en matta som är skön att sätta fötterna mot. Det gör att du börjar dagen med en härligare känsla.

Du kan justera mattans mått i efterhand

Många tänker inte på att det går att justera måtten på en matta även efter köpet. Beroende på vad det är för matta och hur den är tillverkad är det olika svårt och resultatet kan definitivt variera.

En enfärgad matta utan en markerad kant går ofta att skära ner så att den blir mindre. De kan lämnas in till en mattbutik för att få hjälp med det.

Ett annat bra tips är att det går utmärkt att sammanfoga två mattor för att göra en större matta av dem. Ta två likadana mattor och tejpa ihop dem med silvertejp på undersidan. Mattorna håller ihop och bildar en dubbelt så stor matta. Smart va!

Vanliga frågor om att inreda med matta i sovrummet

Vilken typ av matta passar bäst under sängen?

Den du gillar. Om du är osäker så kan det vara bra att tänka på att välja en matta som är skön att sätta fötterna mot. Det gör att du börjar dagen med en härligare känsla.

Det kan till exempel vara en tuftad matta , som oftast är mjuka och sköna.

Hur stor matta ska jag ha under en 180-säng?

Om du vill täcka hela sängen så rekommenderas en matta på 250 x 300 cm eller större.

Om du vill bara vill täcka en del av sängen så kan du välja en mindre matta,

Hur mycket kostar en matta till sovrummet?

Hur mycket kostar en matta till sovrummet?

Det beror på vilket material, design och storlek du väljer. En matta i storlekarna som passar under en säng kan kosta 1000-10000 kronor, så det är ett stort spann.

Var kan man köpa mattor?

Mattor finns på massor av ställen som säljer inredning, från billiga ställen som IKEA till dyrare design- och mattbutiker. Homeroom har många fina mattor i stor storlek, och till bra priser.

Sammanfattning

En fin matta är helt avgörande för att få till en trevlig och ombonad känsla i sovrummet. Utan en matta kan det lätt se lite naket ut. Om du har plats och möjlighet att lägga in en matta gör det alltså underverk för helhetsintrycket.

Viktigast är att tänka på att välja en storlek som är i balans med sängens och rummet mått. Det är generellt bättre med en lite för stor matta än en för liten.

Och unna dig en skön matta. Det är du värd.

CJ

CJ

Jag grundade Sömntuta.se för att få utlopp för mitt intresse för hälsa och sömn. Som nörd i allmänhet och pryltokig i synnerhet kan jag inte låta bli att vara intresserad av tekniker och prylar som bidrar till bra sömn. Sov gott!