Bästa sovmasken 2024

Uppdaterad: 12 jan, 2024

Sidan kan innehålla reklam genom annonslänkar.

Har du svårt att somna när det är för ljust runt omkring dig? Ljus från omgivningen kan vara väldigt störande och göra det svårt eller rent av omöjligt att komma till ro. Särskilt på resa kan det vara extra svårt att få till bra sömn.

Om du känner igen dig i det, då är en sovmask en räddare i nöden. Hjärnan funkar nämligen så att den motarbetar sömn om den uppfattar att det är ljust fortfarande. Genom att använda en sovmask kan du lura hjärnan att ställa om, låta dig komma ner i varv och få ro till att sova.

Varför använda en sovmask?

En sovmask trär du på för att stänga ute ljus från omgivningen, så att du slipper störas av det. Kanske vill du sova medan din partner vill ha läslampan på? Eller försöka få din skönhetssömn på en lång flygtur. Kanske är det bara skönt att enkelt kunna få till ett skönt och avslappnande beckmörker. 

Det finns sovmasker som dessutom gör mer än bara stänga ut mörker. Masker med gel kan kylas eller värmas för att ge svalka eller muskelavslappning runt ögonen. Eller med inbyggda tyngder som fungerar lite som ett tyngdtäcke. Om du använder sovmask regelbundet och vill ha något extra är det värt att kika på en sån.

Vilken sovmask är bäst?

Ja, det finns många masker att välja mellan idag. De flesta är ganska dåliga och tillverkade i billiga material som skaver eller släpper igenom ljus. För att få en ordentlig nytta av sovmasken är det viktigt att den är skön, och att den verkligen stänger ute ljuset från omgivningen.

Vi har kommit fram till ett par modeller som sticker ut som allra bäst:

💪🏼 Bästa sovmasken med tyngd är Cura of Swedens Eye Rest. Den använder samma princip som ett tyngdtäcke, med små glaspärlor som mjukt kramar om huvudet runt ögonen. Väldigt avslappnande.

🧽 Bästa sovmasken med memory foam är Tempur Sleepmask, som är gjord med Tempurs klassiska skummaterial. Skummet reagerar på kroppsvärmen och anpassar sig efter din huvudform för maximal skönhetssömn.

Bästa sovmasken med tyngd – Cura of Sweden Ögonmask

Cura sovmask
Typ:Sovmask med vaddering
Material:Fyllning av glaspärlor, överdrag i bambu
Storlek:One-size, justerbar med kardborre

🫧 Fylld med pyttesmå glaskulor som ger tyngd till ögonmasken

💆‍♀️ Ger en lätt masserande känsla

Curas sovmask är stoppad med ett lager glaspärlor (liknande hur ett tyngdtäcke är uppbyggt) som omsluts av ett yttertyg i mjuk bambu. Fyllningen gör att sovmasken känns behagligt tung och påminner om en lätt masserande känsla. Det gör att ögonen och alla muskler runt omkring kan slappna av, vilket är väldigt skönt.

Sovmasken är utmärkt på att stänga ute ljus från omgivningen, men eftersom den är lite tyngre än andra alternativ passar den bättre hemma än på resan (åtminstone där vikten gör stor skillnad).

Bästa sovmasken med memory foam – Tempur Sleepmask

Tempur sovmask
Typ:Sovmask med vaddering
Material:Tempurskum, överdrag i velour
Storlek:One-size, justerbar med kardborre

🧽 Tillverkad med det klassiska Tempurskummet som anpassar sig till ditt huvud

☁️ Klädd i en mjuk, härlig velour

Den här ursköna sovmasken är vadderad med ett tunt lager av det klassiska skummet från Tempur. Skummet ger ett mjukt tryck och formar sig försiktigt efter ditt ansikte. Det ger en vilsam känsla som vi gillar både hemma och på resa.

Ljuset stängs ut helt och hållet tack vare det lite tjockare materialet och den täckande designen. Här finns egentligen inget att klaga på. En fröjd att använda.

Det bör du tänka på när du väljer sovmask

Om du står inför att köpa en sovmask finns det några saker som är bra att tänka på, så att du väljer rätt mask för dig. Det viktigaste att tänka på är om du vill ha en enkel mask eller en med gelfylning, samt vilken passform eller storlek och material du vill ha.

Möjlighet att värma eller kyla ögonmasken (sovmask med gel)

Passform

Passform är såklart viktigt, och de flesta sovmasker säljs i one-size. Om du vet med dig att du har ett stort eller litet huvud kan det vara bra att välja en sovmask med reglerbar storlek, till exempel med kardborreband istället för ett enkelt elastiskt band.

Material

Komofortnivån påverkas också av vilket material det är i. De billigaste sovmaskerna har i bästa fall ett yttertyg i bomull eller satin, i värsta fall ett prassligt polyestermaterial. Det ger sämre känsla och riskerar att skava, särskilt om de används under långa stunder. 

Om du använder sovmask mycket är det istället skönt att välja en modell med yttertyg i mjuk velour eller jersey. Det minskar skav och gör att masken kan vara på plats under lång tid utan att irritera ansiktet.

Sovmasker med gel-fyllning lagrar värme eller kyla och kan på så vis ge lindring till den som lider av olika typer av ögonbesvär eller huvudvärk. Genom att värma upp en gelsovmask kan du lindra förkylning och besvär med ögonlocken, medan en kyld mask är bra mot torra eller svullna ögon och huvudvärk.

Vanliga frågor och svar

Kan jag tvätta en sovmask?

Det varierar mellan olika masker. De flesta masker utan fyllning kan utan problem tvättas i maskin. Bäst är att kontrollera det med tillverkaren av just din modell om du är osäker.

Kan barn använda sovmask?

Absolut, sovmasker fungerar lika bra på barn som på vuxna.

CJ

CJ

Jag grundade Sömntuta.se för att få utlopp för mitt intresse för hälsa och sömn. Som nörd i allmänhet och pryltokig i synnerhet kan jag inte låta bli att vara intresserad av tekniker och prylar som bidrar till bra sömn. Sov gott!