Bästa sänghimlen 2022

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Ett barnrum ska utan tvekan vara det absolut mysigaste, tryggaste och mest trivsamma rummet i bostaden. Våra kära barn förtjänar bara det bästa, och då även när det kommer till rum och boende. 

Oftast krävs det inte så mycket för att barnen ska bli glada och känna att rummet är specifikt gjorda för dem. Lägg till några leksaker, en härlig säng, mysiga lampor, fina detaljer i en viss färg, och kanske ett ritbord eller en lekhörna så är vi på plats. Och så pricken över i:et – en sänghimmel över sängen såklart!

Många tänker inte på det, men en sänghimmel kan faktiskt göra väldigt stor skillnad i ett rum. Speciellt för barnen och deras behov av trygghet. En sänghimmel är både en fin inredningsdetalj och kan bidra till att såväl bebisar som barn sover bättre. 

Vi har samlat de som vi anser är bästa sänghimmel – hoppas ni kan hitta en favorit! 

Vad är en sänghimmel?

En sänghimmel är ett stycke tyg som är speciellt utformat för att hängas ovanför sängen. Beroende på vilken sänghimmel det gäller kan material, fästning och storlek variera. Vanligast är dock att en sänghimmel görs i bomull, linne eller syntetiska material, samt att de fästs på en ställning, i taket eller direkt på väggen. 

Det finns sänghimlar för vaggor, barnsängar och större sängar. Oavsett vilket barn det handlar, dess ålder om och vilken säng barnet har kan en sänghimmel vara en riktigt fin detalj i rummet. De känns trygga, ger skydd och är fina att kolla på. Lite större barn kan också fantisera och leka med hjälp av sänghimmeln. 

Bästa sänghimmel

Som vi tidigare nämnt har intresset för inredning i barnrum ökat, där sänghimmel ingår som en viktig komponent. Idag finns det en hel drös av sänghimlar att ta del av för dig som vill inreda ett barnrum eller en kammare med en mysig tough.

Det finns sänghimmel med stativ, sänghimmel som fästs i taket, sänghimmel som fästs på väggen, och sänghimmel med belysning. De många valmöjligheterna kommer främst med fördelar, men också med en nackdel – det är svårt att välja! Som tur är har vi tagit fram bästa sänghimmel för att underlätta för dig. Det finns en modell som passar alla.

Bästa sänghimmel i bomull – Alice & Fox Sänghimmel

Alice & Fox Sänghimmel
Mått:240 cm
Material100% bomull
Tvättråd:Handtvättas
Ca pris:500 kr

Den här sänghimmeln från Alice & Fox är enligt oss den bästa sänghimmeln i bomull. Bomull är ett material som både andas, ventilerar och kan hålla värme vid behov, vilket innebär att sänghimmeln kan användas året om. Färgen är sådär härligt vit och ger rummet ett lyft – barnet kan drömma om att sväva på ett moln!

Vi gillar verkligen hur den här sänghimmeln faller väldigt lätt och fint över sängen. Längden är generös och lägger sig bra längs kanterna. Barnet får som en mysigt skyddande koja att krypa in i, som samtidigt inte känns för instängd. 

Perfekt för spjälsängar och vaggor. Prisvärd är den också! Vill du sätta upp en sänghimmel utan att borra hål i taket är den här passande att fästa på en ställning. 

Fördelar:
+ Material som andas
+ Flera fina färger att välja mellan
+ Lätt men med fint fall i tyget
+ Öppen och luftig
+ Fästs på ställning

Nackdelar:
– Något stram i sin design
– Endast handtvätt

Bästa sänghimmel budget – Minitude Vagghimmel MiniLeo

Minitude Vagghimmel MiniLeo, Snow White
Mått:200 cm
Material100% bomull
Tvättråd:Maskintvätt 40 grader
Ca pris:200 kr

För dig som inte vill lägga alla dina besparingar på en sänghimmel till barnrummet kan den här varianten från Minitude vara ett passande alternativ. Den här är verkligen prisvärd samtidigt som den håller hög kvalité. 

Materialet i 100% bomull är lätt, andas bra och lägger sig fint längs sängen. Den är dock bara två meter lång, vilket innebär att den gör sig bäst för vaggor eller mindre sängar. Oavsett hur den används känns den mysig och säker. Riktigt fin färg som verkligen livar upp rummet!

Fördelar:
+ Väldigt prisvärd
+ Tillverkad i hållbar bomull (OEKO-TEX-certifierad)
+ Mysig design
+ Kan maskintvättas

Nackdelar:
– Lite kort

Bästa väggfasta sänghimmel – Hasta Sänghimmel Skimra

Hasta Sänghimmel Skimra
Mått:270 cm
Material100% polyester
Tvättråd:Maskintvätt 40 grader
Ca pris:590 kr

Vissa tycker bäst om sänghimlar som fästs i taket eller på en ställning, och andra föredrar de som fästs direkt på väggen. Den här passar bra för er sistnämnda! Hasta Sänghimmel Skimra är nämligen en sådan modell som fästs direkt på väggen över barnets säng. 

På så sätt är den lätt att hantera samtidigt som den sitter stadigt oavsett vad. Riktigt bra för lite större sängar och barn som tycker att allt för omslutande sänghimlar är för små eller täta. Trots att den fästs på väggen känns den dock mysig att ligga under. 

Vi gillar att materialet är vitt, fräscht och lätt genomskinligt för en mer öppen look. Längden är generöst tilltagen och passar de flesta rum. Detta är också en sänghimmel med stativ, som köps separat. Perfekt då du inte vill köpa en sänghimmel som kräver att du borrar hål i taket.

Fördelar:
+ Väldigt lång, passar de flesta
+ Smidig att fästa på väggen
+ Mysig men öppen

Nackdelar:
– Blir inte så omslutande

Bästa sänghimmel för hela sängen – Hoppekids Sänghimmel Transparent

Hoppekids Sänghimmel Transparent
Mått:200 cm
Material100% bomull
Tvättråd:Handtvätt
Ca pris:900 kr

Det här är lite av en specialare när det kommer till sänghimmel då den fästs runt hela sängen. Självklart finns det andra liknande modeller, men det är inte lika vanligt som sänghimmel som fästs på en ställning. 

Hoppekids Sänghimmel kommer i en transparent modell som gör att den känns luftig, rymlig och behaglig. Tack vare att den hängs runt hela sängen ger den också en ombonad effekt utan att vara i vägen eller kännas instängd. För lite större barn som gillar mys och fina detaljer kan den här bli toppen!

Med den här fäst runt sängens hörn med tillhörande sänghimmelsmodul finns det ingen tvekan om att barnrummet blir till en fantasifull saga. Låt ditt barn sova som en prins eller prinsessa under den fluffiga himlen. Relativt högt pris, men så värt det. Också ett bra alternativ om du vill sätta upp sänghimmel utan att borra hål i taket.

Fördelar:
+ Omringar hela sängen
+ Transparent och luftig
+ Fästs med sänghimmelsmodul

Nackdelar:
– Stativ ingår inte
– Rätt dyr om du köper hela kittet med stativ

Bästa lång sänghimmel – Jollein Sänghimmel Vintage

Jollein Sänghimmel Vintage 245 cm Mustard
Mått:245 cm
Material80% polyester, 20% bomull
Tvättråd:Maskintvätt 40 grader
Ca pris:590 kr

Vill du sätta upp en sådär riktigt härlig, luftig och framförallt lång sänghimmel över barnets lilla näste? Då bör du kolla in den här modellen från Jollein. Den här mäter en längd på ca 245 cm, vilket är väldigt generöst. 

Kombinerat med dess vackra och mysiga material hänger den otroligt fin på sin plats. Den ger en ombonad och trygg känsla, samtidigt som den kan öppnas upp och bara hänga lite på sidan. Ett extra plus för dess rimliga pris och att den kommer i en uppsjö av färger!

Fördelar:
+ Generös längd
+ Hänger fint
+ Ger ombonad känsla
+ Finns i många fina färger

Nackdelar:
– Kan upplevas som något tung

Bästa sänghimmel i linne – NG Baby Sänghimmel Mood

NG Baby Sänghimmel Mood
Mått:230 cm
Material100% lin
Tvättråd:Maskintvätt 40 grader
Ca pris:1200 kr

Det här är utan tvekan den lyxigaste sänghimmeln vi har stött på. Trots att det finns en del liknande modeller i samma prisklass fastnade vi lite extra för just den här och dess lyxiga touch. Materialet av 100% lin är både mysigt, härligt, luftigt och säkert att ligga under. Det har också lite av en stadga vilket gör att det hänger rätt rakt utan att sjunka in. 

Dessutom är materialet hållbart, andas och ventilerar bra, samt har en svalkande effekt. Perfekt för varma sommardagar eller för de gånger barnet somnar bäst i kallare temperaturer. Den här kommer garanterat att bidra till en fin stil i rummet. Ack så bra!

Fördelar:
+ 100% lin
+ Väldigt lyxig känsla
+ Stadig form andas bra och svalkar
+ Kan tvättas i maskin

Nackdelar:
– Relativt dyr
– Skrynklar en del

Bästa sänghimmel med mönster – Roommate Sänghimmel

Roommate Sänghimmel Guldprickar
Mått:200 cm
Material100% bomull
Tvättråd:Maskintvätt 40 grader
Ca pris:1150 kr

Gillar ditt barn fina mönster och härliga detaljer? Kolla då in den här sänghimmeln från Roommate! Den här modellen kommer i en vit design med fina guldprickar på. Den finns även i en del andra mönster och färger för er som vill kolla vidare. 

Utöver den fina mönstrade designen känns den som sänghimmel riktigt mysig och förhöjer stämningen i rummet. Lika bra att leka prinsessa i slott med som att somna tryggt till på kvällen. Passar perfekt att göra som sänghimmel med belysning. Materialet av bomull är också ett plus! Fint svall och trygg att använda.

Fördelar:
+ Fint mönster som barn gillar
+ Högkvalitativ bomull
+ Känns luftig

Nackdelar:
– Relativt dyr

Så väljer du sänghimmel 

Att välja rätt sänghimmel är inte alltid helt lätt. Egentligen handlar det inte om att välja rätt, för det finns inget som är fel. Utan det handlar om att du ska hitta den som passar bäst för ditt barn och barnrummet i fråga. Även sängen är avgörande, samt barnets ålder och vilken stil ni föredrar. En säng passar dock lika bra över babysäng som barnsäng!

Idag finns det som sagt mängder av olika sänghimlar att välja mellan. Det finns modeller för allt, olika former, färger, storlekar, längd, material, fästning, häng och så vidare. Det i sig är en fördel i och med att alla har större chans att hitta en som passar om utbudet och variationerna är bredare. 

Men, samtidigt kan ett generöst utbud även försvåra valprocessen. För det finns faktiskt en del saker som kan vara bra att tänka på innan du ska köpa en sänghimmel. Och då inte för att det ska rätt, utan för att det ska bli lättare för dig att välja ut bästa sänghimmel för ditt barn.

Sängens storlek

Det första du bör tänka på när du ska köpa en sänghimmel är vilken storlek barnets säng har. Detta har nämligen även en påverkan på vilken storlek och längd som är passande för sänghimmeln i fråga. 

En större säng, det vill säga en barnsäng eller juniorsäng, kräver ofta en lite bredare och något mer öppen sänghimmel. En lite mindre säng, så som en vagga, spjälsäng eller babysäng, kan istället funka bra med de flesta sänghimlar. Däremot vill du där inte ha för mycket tyg eller en för bred modell som blir allt för instängd. 

Rummets takhöjd

En annan avgörande faktor för vilken sänghimmel som passar i rummet är just hur högt det är i tak. Detta är speciellt viktigt att ta reda på om sänghimmeln ska fästas i taket eller högt upp på en vägg. 

Ska du istället fästa den på en ställning kan det även där vara bra att veta vilken höjd du har att arbete med. Den bör inte vara för lång och inte heller för kort. 

Tänk på att det går åt ännu lite mer längd om barnets sänghimmel ska fästas i taket eller i ett visst stativ som drar lite. Sen är det upp till dig hur långt eller kort den ska hänga – olika modeller för olika smak. 

Vilket material är bäst för en sänghimmel?

En viktig del av att välja sänghimmel är vilket material du ska ha. Det finns sänghimlar av många olika material, där de vanligaste är bomull eller polyester. När det kommer till materialet bör du tänka på om barnet har några allergier eller är känslig mot något, vilken temperatur rummet har, samt vilket intryck du vill ge i rummet. 

Lättare material som andas och ventilerar är bomull och linne. Dessa är bra då de känns mysiga utan att stänga in eller bli alldeles för varma. Däremot kan de vara något stela och inte ”hänga” lika löst. Efter tvätt brukar de också lätt bli skrynkliga. 

Andra material kan därför vara bättre på att skapa just den där tornkänslan många vill ha, samt lättare när det kommer till underhåll och form. Men sen beror det också på vad sänghimmeln ska användas till. 

Olika material passar olika bra för olika stilar och känslor. Det finns tunnare och tjockare material, hängiga och raka, de som håller formen och de som skrynklar, de som är moderna och de som är gammaldags, och så de som är färgade och genomskinliga. 

Behöver du köpa till ett stativ?

Beroende på vilken sänghimmel du köper kan det krävas att du köper till ett stativ. Detta då såklart om du köper en modell som inte kan hängas upp i taket, fästas på väggen eller runt sängen. Många sänghimlar, framförallt för mindre sängar, fäster du genom att sätta upp ett stativ som tyget sen ska hängas på. 

Med andra ord kan det innebära att du måste köpa till en extra pryl för att din sänghimmel ska funka. Kan vara bra att veta om innan du bestämmer sig för att se vad som passar bäst, vilken effekt du vill ha, hur den ska användas, och vilken budget som passar. 

Oavsett om du vill hänga sänghimmeln direkt över sängen, om du vill fästa den på väggen eller runt sängens alla hörn krävs någon form av stativ. Det gäller alltså att du inte bara vet om ett stativ krävs, utan du ska även hitta rätt stativ. Vill du också ha en sänghimmel med belysning kan det där innebära en del tillbehör. De flesta sänghimlar säljs utan stativ. 

Kan sänghimlen tvättas i maskin?

De som har barn vet om att det underlättar om det går att tvätta såväl kläder, tillbehör, leksaker, möbler och diverse annat som lätt kan bli smutsigt. Det samma gäller för din sänghimmel. 

Trots att barnet kanske inte kommer kladda överdrivet mycket på den kan det hända att smuts hamnar där, speciellt om barnet använder sänghimmeln i en lek. De allra flesta modeller kan dock tvättas, men det på lite olika temperaturer. 

Val av färg 

Den allra sista detaljen när det kommer till en sänghimmel och dess utformning eller design är vilken färg som passar bäst. Detta är ofta bra att kombinera ihop med materialet då olika material ofta ser bättre ut i vissa färger. 

Vill du exempelvis ha en modern och stilren look kan en ljusare sänghimmel vara fin. Önskar barnet en mer omslutande känsla kan mörkare eller mer neutrala toner göra sig bra. För en mer lekfull stämning kan klara färger och fina mönster vara roliga. Utgå från stil, behov, önskemål, tema, eller något annat som passar!

Pris

I och med att det finns så många olika modeller av sänghimmel idag finns varianter att hitta i de flesta prisklasser. Att utgå från sin budget och ändå hitta en bra sänghimmel är alltså inte omöjligt. 

Sen är det ju som med allt annat att högre kvalité, vissa material och designer kommer till högre pris. Men, det behöver ändå inte innebära att billiga sänghimlar är dåliga. Så länge storlek, passform, material, längd, färg och hänge funkar för er så är priset inte så betydande. 

Tänk dock på att en sänghimmel som ska användas länge eller ofta delta i lek eller bus bör tåla lite mer. Andra som bara ska hänga fint och inte röras så mycket kan vara lite mer ömtåliga. Detta kan såklart också påverkas av priset. men det finns i alla fall något som kan passa alla – du behöver verkligen inte köpa dyrt bara för att!

Sammanfattning

En sänghimmel kan göra otroligt stor skillnad i barnets rum. Inte bara för inredningens och känslans skull, utan även för barnets sömn, för barnets fantasi och för dess underhållning. Däremot är det inte alltid lätt att välja sänghimmel, inte minst med tanke på att det finns så många. 

Det är lätt att bli velig och känna sig osäker – vilken skulle egentligen passa bäst till mitt barn? Dock ska du komma ihåg att du ens sätter upp en sänghimmel kommer göra mycket, och barnet blir troligen nöjt oavsett!

Har barnet dessutom inte frågat om en sänghimmel på egen hand utan det är ett initiativ från din sida kan det bli en rolig överraskning. Med andra ord finns det egentligen bara fördelar med att sätta upp en sänghimmel, och det mesta brukar gå bra.

Så länge du funderar över vilka mått, material, fästningar och färger som kan passa och kännas bra även för barnet finns det inte mycket som kan gå fel. Ta en titt på våra rekommendationer om bästa sänghimmel för att få lite inspiration och hjälp på traven. Olika sänghimlar passar bra för olika barn, olika rum och olika hem!