Bästa dagbädden 2024

Uppdaterad: 1 jan, 2024

Sidan kan innehålla reklam genom annonslänkar.

En dagbädd kan fylla många olika funktioner i hemmet. Det är inte riktigt en säng, och inte riktigt en soffa. Men dagbädden är en bra stand-in för både soffan och sängen, och på så vis är det en väldigt mångsidig och praktisk möbel att ha. Och om du har en bra dagbädd som är skön och som du faktiskt vill spendera tid i, ja det är väl desto bättre. Både för dig själv och för dina gäster.

Vad är en dagbädd?

Dagbädden påminner om en schäslong eller divan,  ofta med en avlång form och mjuk stoppning. Men där dessa möbler i stort sett alltid har ett rygg- eller armstöd vid ena kortsidan är en dagbädd i sin mest klassiska design helt utan sådan design. Du kan tänka dig en dagbädd som en enkelsäng, fast tillverkad enligt en konstruktion som mer påminner om en soffa. 

Poängen med en dagbädd är att de fungerar som viloplats, och är normalt lite bättre anpassade för att sträcka ut sig än vad en soffa är. Samtidigt är de designade så att de passar i gästrummet, vardagsrummet eller var du nu vill ha en plats att kunna vila. Och väljer du en modell som klarar väder och vind så är en dagbädd väldigt härlig att ha utomhus.

Det är vanligt att dagbäddar formges ganska minimalistiskt och stramt, utan några vidare krusiduller. Men det betyder inte att de känns strama att vila på, för en bra dagbädd är väldigt skön.

Vilken dagbädd är bäst?

Det är inte lätt att hitta rätt bland alla alternativ, och att läsa sig till vilken dagbädd som är bäst kan sysselsätta dig i många långa timmar. De goda nyheterna är att vi gjort det mesta av det grovjobbet åt dig. Efter noggrann research och genomlysning av alternativen på marknaden har vi kunnat utse ett fåtal alternativ som sticker ut som bäst inom sin kategori. Läs vidare för att få våra bästa tips till dig som funderar på att skaffa en dagbädd.

Bästa dagbädden alla kategorier – Bloomingville Bulky Daybed

Bloomingville Bulky dagbädd
Typ:Dagbädd med kuddstöd och vändbar extra madrass
Material:Textil: UllStomme: Vitoljad ek
Mått:200 x 42 x 86 cm
Garanti:1 år
Färgalternativ:Grå

Den här fina dagbädden har en smart konstruktion där bädden är delad i två delar. Den övre delen kan lyftas av och vändas för att fungera som extra madrass om du behöver två sovplatser när det är flera gäster på besök. Det är en praktisk och effektiv funktion som ger extra flexibilitet. När madrasserna används ihop får du istället en förhöjd komfort i och med den extra fjädringen.

Designen på dagbädden är klassisk, men som namnet antyder har den en lite “bullig” känsla. Den upplevs som mjuk och inbjudande, och inte stram och hård som vissa dagbäddar kan kännas. När du är i närheten av den här så kommer du känna ett starkt sug efter att slå dig ner för en vilsam stund. 

Materialvalen är också av hög kvalitet, med slitstarka naturmaterial som ull och ek. Det borgar för lång hållbarhet och att dagbädden kan finnas kvar under lång tid, samt fräschas upp längs med vägen vid behov. Tyvärr är klädseln inte avtagbar, så för maximal livslängd får du göra löpande underhåll och fläckborttagning när olyckan är framme.

Fördelar:

 • Extra madrass för två personer att sova på
 • Snygg och klassisk design, passar överallt
 • Naturmaterial
 • Fantastiskt skön

Nackdelar: 

 • Saknar avtagbar klädsel

Mest prisvärda dagbädden – Avisi Dagbädd

AVISI dagbädd
Typ:Dagbädd med kuddstöd och vändbar extra madrass
Material:Sammet i polyester-blandning
Mått:201 x 53 x 81 cm
Garanti:10 år
Färgalternativ:Grön, beige, grå

Även den här dagbädden bygger på en smart lösning där bädden är delad i två. Den övre delen lyfts av och vänd för att kunna användas som extra madrass om du behöver två sovplatser. Väldigt smidigt och platseffektiv lösning som passar det lite mindre hemmet extra bra.

Själva dagbädden har en klassisk design med en skön huvudkudde längs ena kortsidan, som hålls på plats med ett spänne. Komfortnivån är hög och det är bra spänst i både bädd och kudde. Att lägga sig ner och vila på den här dagbädden är väldigt inbjudande.

Den enkla stilen i lyxigt sammetsutförande gör den lätt att placera i hemmet. Den passar tyvärr inte utomhus, men i övrigt är det en dagbädd som fungerar bra på de flesta platser. Snygg i grönt, men även väldigt klassisk och fin i beige eller grått. 

Fördelar:

 • Extra madrass för två personer att sova på
 • Snygg och klassisk design, passar överallt
 • Mycket för pengarna

Nackdelar:

 • Endast för inomhusbruk

Bästa dagbädden med flätat sits – Jotex Köpenhamn

Jotex Köpenhamn
Typ:Dagbädd med flätad bädd och stomme i ek
Material:Bädd: 100% juteStomme: Vitsåpad ekKudde: Äkta läder
Mått:200 x 40 x 75 cm
Garanti:1 år
Färgalternativ:Natur

Den här minimalistiskt designade dagbädden i flätat bädd av jute är perfekt för dig som älskar skandinavisk design. Den snygga ostoppade bädden kombineras med en stomme i lyxig vitsåpad ek och en kudde med fodral i äkta skinn. 

Naturmaterial ger en fin känsla (och doft!) som gör att dagbädden känns lite extra lyxig. Med tiden får de en personlig prägel av användning som gör varje exemplar unikt. Den enkla konstruktionen är också hållbar eftersom det relativt enkelt kan repareras i framtiden, om någon del skulle slitas ut. En möbel att använda och älska under lång tid.

Baksidan med den här dagbädden är att den helt klart är hårdare än stoppade alternativ. Att ligga längre stunder eller hela nätter är inte lika skönt. Det går bra att bädda med en dubbelvikt filt eller tunn madrass för att göra den skönare att sova på, men det blir ändå inte riktigt samma komfort som hos en stoppad variant. Det är bra att ta med i beräkningen om du föredrar en minimalistisk design.

Bra att veta är också att den här dagbädden levereras omonterad. Att montera den är å andra sidan väldigt enkelt, så låt dig inte avskräckas av det. Allt ingår och du är klar på någon minut. 

Fördelar:

 • Snygg minimalistisk design i skandinavisk stil
 • Naturmaterial som åldras med personlighet
 • Lätt att laga om den skulle bli sliten

Nackdelar:

 • Inte lika bekväm som en stoppad dagbädd

Bästa dagbädden för utomhusbruk – Ethimo Elite Teak

Ethimo Elite Teak
Typ:Dagbädd för utomhusbruk
Material:Bädd: Väderbeständig akrylStomme: Massiv teak
Mått:200 x 39 x 68 cm
Garanti:1 år
Färgalternativ:Vit eller grå bädd

För dig som söker en snygg dagbädd för utomhusbruk är denna från Ethimo ett bra val. Bädden är tillverkad i en väderbeständig akryl av hög kvalitet. Den står emot regn och solljus bra, utan att missfärgas eller nötas. Stommen i massiv teak är också motståndskraftig mot väder, men färgen kan skifta över tid om den exponeras för väta eller sol. Det ger en unik prägel över tid som gör att den med tiden bli mer personlig.

Bädden är skön som den är, men kombineras med fördel med en eller ett par sköna kuddar. Det medföljer tyvärr inte, så det får du köpa separat. Det är lite trist, men samtidigt förståeligt med tanke på att den ska kunna stå framme i alla väder.

Kvalitetskänslan kan man inte klaga på, och trots den ganska nätta konstruktionen är den här dagbädden väldigt rejäl. Det märks att det är riktiga och rejäla material, vilket ger ett positivt intryck.

Fördelar:

 • Gedigna material som står sig i väder och vind
 • Enkel design som passar i alla miljöer

Nackdelar:

 • Ingen kudde ingår

Vad du bör tänka på när du ska välja dagbädd

När du ska välja en dagbädd finns det ett par saker som är bra att tänka på. Viktigast är att fundera på vilken storlek som passar dig. Det finns även goda skäl att fundera på om du bara vill ha en enkel dagbädd, eller en som kan expanderas för att kunna fungera för två personer. Många dagbäddar kräver också lite hopbyggnad, och om du absolut inte vill sätta ihop något själv tar det bort några alternativ. 

Storlek

Vilken storlek du kan och ska välja beror på var du ska ha den och hur mycket plats som finns där. Ett mindre rum begränsar möjligheten att välja de allra största dagbäddarna, som kanske helt enkelt inte får plats. 

Traditionellt placeras dagbäddar ofta fristående, alltså utan att stå mot någon vägg. Att möblera så ger en enormt lyxig känsla, men kräver också mer utrymme. Du möblerar självklart efter eget tycke och smak, men tänk gärna på att lämna 50-100 cm utrymme runt dagbädden på alla sidor.

Design – material och konstruktion

Förutom storleken så är själva designen väldigt viktig, eftersom det är en av de saker du kommer tänka på allra mest. Material väljer du efter eget tycke och smak, och dagbäddar kommer i allt från flätat tyg utan stoppning (som passar bra utomhus) till vadderade varianter i mer känsliga tyger och skinn. 

Extramadrass

Något som kan göra dagbädden extra användbar är möjligheten att snabbt omvandla den till en dubbelsäng, ofta genom att vika ut en del av dagbäddens “madrass”. De dagbäddar som har den här funktionen kommer väldigt nära att mer vara en typ av bäddsoffa. Men låt oss inte märka ord, utan istället fokusera på det viktiga här. En dagbädd som kan “byggas ut” vid behov gör att du får ännu mer flexibilitet och kan bädda åt fler personer vid behov. Och när du inte behöver det så är det inget som du behöver tänka på eller som tar extra plats.

Förvaring

Vissa dagbäddar har inbyggd förvaring, vilket kan vara väldigt praktiskt. Det är ett bra ställe att förvara extra kuddar, filtar, täcken och sängkläder för gäster. Supersmidigt för dig som bor på lite mindre yta, men gillar hur dagbädden ser ut. 

Fördelar med en dagbädd

Dagbäddarna kombinerar det fina utseendet hos en vardagsrumsmöbel, med funktionen och till viss del känslan hos en säng. Att möblera med en dagbädd är lyxigt och ger ett väldigt trevligt och inbjudande intryck. Den liksom viskar till dig att slå dig ner med en tidning och ta det lugnt en stund. Det är en underbar detalj som verkligen höjer myskänslan hemma. 

Den största fördelen med dagbädden är att den är mångsidig. Du kan snabbt trolla fram en fullt tillräcklig gästsäng, utan att behöva offra dyrbar golvyta till en “riktig” gästsäng.

Ska man vara helt ärlig med sig själv är dagbädden i övrigt inte en möbel som främst är funktionell. Det är en vacker möbel för dig som vill vila med stil. Och det räcker så!

Sammanfattning

 • En dagbädd är ett mellanting mellan en divan/schäslong/soffa och en vanlig säng
 • De är perfekta för att skapa platser att vila på
 • Det finns dagbäddar för utomhusbruk och inomhusbruk
 • Den största fördelen med en dagbädd är att de är som en gästsäng som kan användas som en vardagsrumsmöbel när du inte har gäster.

CJ

CJ

Jag grundade Sömntuta.se för att få utlopp för mitt intresse för hälsa och sömn. Som nörd i allmänhet och pryltokig i synnerhet kan jag inte låta bli att vara intresserad av tekniker och prylar som bidrar till bra sömn. Sov gott!