Bästa bäddsoffan 2024

Uppdaterad: 1 jan, 2024

Sidan kan innehålla reklam genom annonslänkar.

En bäddsoffa är ett perfekt komplement för alla olika bostäder. Det gäller inte minst de bostäderna som är av den lite mindre storleken där man med fördel kan ha en bäddsoffa istället för säng. Bäddsoffan tillåter dig själv eller en extra person att sova tryggt och bekvämt i bostaden – det utan att du eller hen måste sova på den faktiska soffan, eller att du måste välja mellan soffa eller säng. Bäddsoffor är helt enkelt väldigt bra av många olika anledningar. 

Idag finns det otroligt många bäddsoffor att välja mellan, något som både kan vara till din fördel och din nackdel. Du vill ju inte göra en stor investering i en bäddsoffa som sen inte alls är skön eller fyller sitt syfte.  Oavsett vad du är ute efter och vilken bäddsoffa som kan passa in i ditt hem kan vår guide om bästa bäddsoffan hjälpa dig att hitta rätt modell. Vi har hittat de bästa bäddsofforna i flera kategorier, samt samlat ihop vad du bör tänka på när du väljer bäddsoffa. 

Efter att ha undersökt marknaden och gjort noggrann research kom vi fram till vilka vi anser är den bästa bäddsoffan i olika kategorier. Bästa bäddsoffan i alla kategorier är Recast Soft Pacific Pearl, det på grund av dess höga kvalité och lyxiga design kombinerat med dess komfort och anpassningsförmåga. Den mest prisvärda bäddsoffan är Stefan Bäddsoffa 3-sits, där du får allt du behöver till ett bra pris! 

Bästa bäddsoffan – Recast Soft

Recast Soft bäddsoffa

Antal sittplatser:2-3
Mått:200 x 140 x 63 cm (hopfälld), 200 x 140 x 38 cm (utfälld)
Material: Pocketfjädrar, skum, yttertyg i 100% polyester
Färg:Grå, blå
Pris:ca 7 500 kr

Den bästa bäddsoffan i alla kategorier är enligt oss denna modell från Recast. Soft Pacific Pearl är en otroligt kvalitativ och lyxig bäddsoffa som inte bara är praktisk och fyller många funktioner. Dess stilrena danska design med eleganta detaljer gör den till en ordentlig statement piece var den än placeras.

Trots att den har skapats i en så elegant form är bäddsoffans kvalité även riktigt hög när det kommer till komfort. Soffan anpassar sig efter din egen vikt, storlek och liggställning för att den ska vara så bekväm som möjligt. Detta tack vare de inbyggda pocketfjädrarna som håller stadgan och ser till att bäddsoffan är lika bekväm som soffa som den är som säng. 

En annan fördel med bäddsoffan, som i sig också adderar till varför vi valde den här som bästa modell, är att den är enkel och smidig att hantera. Det går både snabbt och lätt att fälla ut den till säng vilket vi verkligen gillar. Lyx och kvalité kombinerat med enkelhet är det bästa!

Som utfälld mäter den hela 140x200cm, vilket är väldigt generöst och rymmer utan tvekan två personer samtidigt. När den ska fällas ihop till soffa igen är inte det heller ett problem. Även då är bäddsoffan optimerad för att ta så lite plats som möjligt samtidigt som den känns rymlig och trivsam.  

Oavsett hur din bostad ser ut lär det inte vara ett problem att få plats med Recast Soft i hemmet. Det passar lika bra att använda den som bäddsoffa istället för säng som att använda den i vardagsrummet eller som bäddsoffa i barnrum. Som pricken över i:et finns det även lite förvaring för kudde och täcke. Det här är verkligen en värdig investering.

Fördelar

 • Elegant men samtidigt enkel design 
 • Anpassar sig efter dig för att hålla hög komfort
 • Rymlig men tar lite plats

Nackdelar

 • Relativt högt pris

Bästa bäddsoffan med divan – MOOD Vändbar Divanbäddsoffa

MOOD bäddsoffa
Antal sittplatser:2
Mått:220 x 149 x 90 cm (hopfälld), 203 x 132 x 40 cm (bäddyta)
Material:Skum, sammet (polypropen)
Färg:Blå, mörkgrå
Pris:ca 7 000 kr

Denna bäddsoffa från Mood är en riktig klassiker. Att vi fastnat lite extra just för den här beror helt enkelt på att den både är enkel att hantera i och med dess behagliga men kompakta storlek, samt att den är praktisk att använda i och med dold förvaring. Trots det är designen snyggt stilren och gör sig bra i vilket hem som helst.

Som bäddsoffa med divan är Mood ett perfekt alternativ då du vill optimera utrymmet i din bostad till max. Divanen erbjuder inte bara extra sittplats, gott om benutrymme och dold förvaring – den är även vändbar och kan alltså användas på båda sidor. På så sätt kan du anpassa bäddsoffan helt efter behov och tycke, samt använda din bäddsoffa som hörnsoffa. 

Vi uppskattar verkligen att bäddsoffan med bara några få handgrepp kan bäddas ut hur smidigt som helst. Både som hopfälld och utfälld känns den rymlig och bekväm att sitta i. Som utfälld är den till och med så pass rymlig att den har plats för två personer samtidigt. Ett extra plus för att bäddytan inte tar så mycket mer plats!

Överlag är vi verkligen imponerade över den här. Denna bäddsoffa med divan kan placeras såväl i vardagsrummet som i gästrum och vanliga sovrum. Oavsett var ni vill ha den kommer den smälta in och erbjuda en god natts sömn. Den kommer även i många fina färger för dig att välja mellan.

Fördelar

 • Kompakt utformning med stilren design
 • Vändbar divan för förvaring, extra sittplats och benutrymme
 • Bäddutrymmet tar inte mer utrymme

Nackdelar

 • Endast soffplats för 2 personer

Bästa bäddsoffan budget – Stefan Bäddsoffa 3-sits

Stefan bäddsoffa
Antal sittplatser:3
Mått:196 x 115 x 84 cm (hopfälld), 194 x 115 x 40 cm (bäddyta)
Material:Skum, tyg (polyester)
Färg:Beige, blå, mörkgrå
Pris:ca 5 000kr

Efter en hel del research på marknaden av bäddsoffor kom vi fram till att Stefan Bäddsoffa med 3-sits är den mest prisvärda bäddsoffan. Utan att överdriva så är det här en av de billigaste bäddsofforna på marknaden, det vill säga om man utgår från pris i förhållande till kvalité och funktion. 

Trots att priset inte må kännas överdrivet lågt så kan vi konstatera att det är svårt att hitta liknande soffor av hög kvalité för samma pris. Denna bäddsoffa är tillverkad i en så kallad Futon-modell – den är både snygg och praktisk och kan passa som bäddsoffa vid compact living!

Soffan är enkel att hantera och smidig att placera i alla rum. För att fälla ut soffan krävs det bara att du fäller ner soffryggen. Vips så har du en användbar bäddsoffa som sängplats. Trots dess nätta storlek ger den gott om utrymme när du ska sova, närmare bestämt 194x115cm. Att sen fälla upp den är lika lätt. 

En unik detalj som denna bäddsoffa har är att du kan luta ryggstödet ett steg. Alltså kan den både göras om till behaglig liggstol och sängplats. I sin helhet känns den prisvärda bäddsoffan både stadig och komfortabel att använda i alla lägen. Riktigt snygg design som gör sig bra överallt! 

Fördelar

 • Prisvärd soffa till hög kvalité
 • Snygg design med praktisa funktioner
 • Rymlig sängplats

Nackdelar

 • Något kort sittplats i soffan

Bästa bäddsoffan med förvaring – Sian U-bäddsoffa Large

SIAN U-bäddsoffa med förvaring

Antal sittplatser:3
Mått:365 x 370 x 85 cm (hopfälld)
Material:Skum, tyg (sammet)
Färg:Grå (flera nyanser), beige, svart, rosa
Pris:ca 15 000kr

Om du vill investera i en riktigt lyxig bäddsoffa kan vi varmt rekommendera den stora U-bäddsoffan från SIAN. Bäddsoffan i sig säljs till ett mycket högre pris än de andra vi rekommenderat, vilket kanske inte passar allas budget eller intresse. Men, den här bäddsoffan är både väldigt stor och kommer med såväl divan och schäslong. Med det i åtanke är priset trots allt ganska aptitligt.

Det innebär att denna bäddsoffa enligt oss är den bästa bäddsoffan med förvaring. Det är verkligen ingen överdrift att förvaringslösningarna är utmärkta, och det finns också gott om dem på flera ställen. Har du en stor familj och ett rymligt hem men brist på förvaring, eller om du bara är i behov av extra sådan kan den här vara en perfekt lösning. 

Utöver att bäddsoffan är utrustad med utomordentliga möjligheter håller den också hög kvalité i komfort. Tack vare de bonellresår som finns i soffans sits känns soffan följsam men samtidigt stabil oavsett hur du sitter eller var du ligger. Du får en god tryckavlastning som också gör att din kropp mår bra efter en kväll i bäddsoffan. 

Trots att den här soffan med förvaring är så stor är den inte svår att fälla ut eller fälla ihop. Det krävs bara några enkla handtag, och vips så är den på plats där du vill ha den. Ni har gott om plats både i soffan och i sängen. Vi är imponerade rakt igenom. Bäddsoffan finns även i flera färger och tyger.

Fördelar

 • Mycket generös storlek både i soffa och säng
 • Stadig och följsam för hög komfort
 • Gott om förvaring

Nackdelar

 • Högt pris
 • Kan upplevas som lite för stor i vissa rum

Det bör du tänka på när du väljer bäddsoffa

Vi tror verkligen att några av våra rekommenderade bäddsoffor kan bli en ny favorit hos dig. Nu när vi delat med oss av de modeller som enligt oss är de bästa bäddsofforna i olika kategorier är det dags att gå in på vad du bör tänka på när du väljer bäddsoffa.

Det är ett faktum att en bäddsoffa kan underlätta i vardagen, men det är också ett faktum att olika modeller gör sig olika bra i olika lägen. För att bäddsoffan ska bli rätt för dig, passa i ditt hem och göra sig bra för dina behov är dessa punkter bra att se över:

 • Modell/storlek – vad passar i rummet?
 • Bäddning/ utfällning
 • Förvaring 
 • Komfort 
 • Stil 
 • Material och färg
 • Soffans kvalité och utformning 

Modell/ storlek – vad passar i rummet?

Den första punkten du bör gå igenom är vilken modell och storlek du ska ha på bäddsoffan. Här är det viktigt att du utgår från det rum du vill placera soffan i, det vill säga vad det rummet får plats med. Mät utrymmet och utgå sedan efter det. Tänk också på att måtten på en bäddsoffa varierar när den är utfälld och hopfälld, samt beroende på modell. 

Vad gäller modell så bör du även där utgå ifrån vilket användningsområde du vill att soffan ska fylla. Ska den användas som extra soffplats framför TV:n, med möjlighet till sovplats ibland? Eller är det tänkt att den främst ska användas som sovplats i ett gästrum? 

Fundera över vad bäddsoffan ska ha för funktion både när den är hopvikt och utfälld. Mindre bäddsoffor är smidigare och tar mindre plats, medan bäddsoffa med divan ger dig extra sittutrymme och förvaring. Stora bäddsoffor har sovplats för fler  personer, men tar också mycket större plats överlag. 

Bäddning/utfällning

Nästa punkt du bör tänka på för att hitta den bästa bäddsoffan är just bäddning/utfällning. Precis som vi var inne på innan så ser olika bäddsoffor olika ut som hopfälld och utfälld. Här finns det ofta två olika varianter att välja mellan, följt av flera storlekar: längsbäddad eller framåtbäddad

Längsbäddad betyder att sovplatsen är i linje med ryggstödet på soffan. Det innebär att soffan redan från början är lite bredare, men att den sen inte tar så mycket mer plats när den bäddas ut. En framåtbäddad soffa är istället den variant som är smalare från början men som sen blir bredare/längre som utfälld. Än en gång, utgå från önskad funktion, syfte och rumsplacering när du gör ditt val. 

Förvaring

En väldigt viktig faktor för många som investerar i en bäddsoffa är möjligheten till inbyggd förvaring. Många köper en bäddsoffa för att optimera utrymmet i bostaden, och då kan både storlek och extra förvaring vara avgörande. 

Idag finns det både mindre och större bäddsoffor med förvaring. Bäddsoffa med divan eller liknande erbjuder ofta både extra sittplats och dold förvaring. Vill du ha mycket extra utrymme och förvaringsplats kan du köpa en större eller mindre bäddsoffa med divan på både sidor, samt med förvaring undertill. 

Komfort 

När det kommer till bäddsoffor är komfort och bekvämlighet något att lägga lite extra uppmärksamhet på. Trots att utvecklingen av bäddsoffor har kommit väldigt långt – där vi idag inte längre behöver välja mellan komfort i säng och komfort i soffa – finns det olika typer av komfort att kolla på. 

Här är det även avgörande vad din bäddsoffa ska användas till och hur ofta den ska användas. För en bäddsoffa som väldigt ofta ska användas som säng, exempelvis om du ska använda din bäddsoffa istället för säng, bör komforten i utvecklat läge vara riktigt hög. Ska den användas som vanlig soffa i ett vardagsrum bör fokus ligga på att den är skön att sitta i.  

En bäddsoffa som mestadels ska finnas där som en ”nödlösning” i ett gästrum behöver inte vara riktigt lika stadig och bekväm. Men å andra sidan vill man ju att den som någon gång ska sova på den sover skönt, speciellt om det är en gäst. Med andra ord bör bäddsoffan vara behaglig, vilket idag inte är så svårt att hitta. 

Somliga bäddsoffor är utrustade med mer kompakta fjädrar, andra har lite mer stadga i fyllningen, och så finns det vissa modeller som är mjukare överlag. Vill du vara på den säkra sidan kan det vara bra att testa vad du tycker om en bäddsoffa innan köp – sitt i den, byt plats, sitt tillsammans, och så vidare.

Stil

Detta kanske må låta som en självklar punkt, det vill säga att man ska anpassa bäddsoffan till bostadens stil. Men faktum är att det inte är helt självklart att man väger in det vid köpet. För att bäddsoffan ska göra sig bra i ditt hem och med den övriga inredningen bör den matcha stilen något, såvida du inte vill göra ett riktigt statement som suger åt sig uppmärksamhet. 

Vill du däremot matcha stilen kan det vara bra att gå i samma färgskala, matcha andra delar av rummet eller helt enkelt köra väldigt neutralt. Beroende på soffans placering kan detta vara mer eller mindre avgörande både för helhetskänslan i rummet och för känslan med soffan. 

Material

Näst sista punkten för att hitta den bästa bäddsoffan för dig är att välja material. Med material menar vi klädsel. Detta är såklart något du bör gå in på när du bestämt dig mer för vilken modell, storlek, bäddning och komfort du vill ha. 

För att hitta rätt material bör du även där fundera över när, hur, var och till vad din soffa ska användas. Bor du själv, eller är ni ett par som varken har barn eller husdjur (och inte heller får besök av dem så ofta) kan du kolla på i princip alla olika tyger. 

Gäller det istället er som familj med barn, eller dig som har ett husdjur kan det verkligen vara värt att hitta ett mer slitstarkt material som är lätt att rengöra. Ju mer tid du lägger på att hitta ett material som passar dig desto längre kommer soffan hålla. 

Soffans kvalité och utformning

Nu är vi framme vid sista steget. Puh, det finns en del att tänka på för dig som ska skaffa bäddsoffa! 

Det sista vi vill tipsa om är att kolla på soffans kvalité och utformning. Detta är det sista steget då detta blir som en slags överblick över soffan i helhet. Ju mer pengar och energi du lägger på att investera i en hållbar och tålig bäddsoffa, desto mer kommer du få tillbaka i form av långlivad och bekväm användning.

När det kommer till kvalité kan det vara bra att kolla lite närmare på soffans ram, hur den ser ut inuti, ben eller grund, och så vidare. Billigare material och snabbare tillverkning innebär ofta lägre kvalité som inte håller lika länge. Men, bara för att man köper dyrare soffor är det inte säkert att den har högre kvalité – var därför noggrann med att välja en bäddsoffa som faktiskt är välbyggd.

Sammanfattning

Så, vilken är den bästa bäddsoffan på marknaden? Vi har valt ut olika soffor i flera olika kategorier som enligt oss slår alla andra modeller; bästa bäddsoffan i alla kategorier, bästa bäddsoffan budget, bästa bäddsoffa med divan och bästa bäddsoffan med förvaring. 

Beroende på vad som passar dig bäst kan olika bäddsoffor vara olika bra. När du ska välja soffa finns det några olika punkter du bör kolla på för att hitta den som passar dig och ditt hem bäst. 

Utöver modell, storlek och utbäddning baserat på placering och rummets storlek bör du även kolla på komfort, förvaring, stil och material. Ju mer tid och energi du lägger på att hitta en bäddsoffa som matchar dina behov, krav och önskemål på olika sätt desto längre kommer du kunna ha kvar den. Se även till att granska dess kvalité innan köp, och testa om du har chansen!

CJ

CJ

Jag grundade Sömntuta.se för att få utlopp för mitt intresse för hälsa och sömn. Som nörd i allmänhet och pryltokig i synnerhet kan jag inte låta bli att vara intresserad av tekniker och prylar som bidrar till bra sömn. Sov gott!