Avslappningsljud – övningar och ljudfiler [Helt gratis!]

Uppdaterad: 24 jan, 2023

Sidan kan innehålla reklam genom annonslänkar.

Har du svårt att somna? Ligger du vaken om nätterna och blir mer och mer frustrerad över att inte kunna slappna av och somna in? Då är du inte ensam. Det är idag väldigt vanligt med den typen av sömnbesvär, men det finns några enkla knep du kan ta till för att helt slippa. Tänk att få njuta av en god natts sömn, helt utan stress eller oro.

‘Många gånger är orsaken till att man har svårt att komma till ro och somna att tankarna snurrar i huvudet. Det är extremt vanligt och kan hända både när man går och lägger sig och till och med när man vaknar mitt i natten. Att inte kunna somna in är frustrerande och kan leda till irritation och trötthet dagen efter. I förlängningen kan det till och med påverka hälsan negativt, eftersom sömnen är så pass viktig för din återhämtning och ditt välmående.

Det enklaste sättet att ta itu med dessa problem är att prova musik eller övningar för avslappning. Det finns idag en mängd olika alternativ som är helt gratis, helt naturliga och som kan användas när som helst och var som helst.

Hur kan avslappningsmusik och avslappningsövningar hjälpa dig få bättre sömn?

Om du lider av att tankarna snurrar kan det när det är som värst kännas helt tröstlöst. Många tänker direkt på att prova sömntabletter för att få hjälp med att komma till ro, men faktum är att det finns en mängd saker du kan prova som är både gratis och bara kräver att du har tillgång till ett par hörlurar eller högtalare.

Musik eller övningar framtagna för att få dig att slappna av finns i mängder, och mycket är helt gratis och fritt tillgängligt på nätet. Genom att slå på en övning (eller bara ha på musik eller naturljud och göra din egen övning) får du ett direkt verktyg för att stänga av tankarna och komma ner i varv. Genom att köra ett eller två varv genom en avslappningsövning får du kontakt med kroppen, släpper eventuell oro och kan bli trygg nog att somna.

Gratis avslappningsövningar på nätet

Mängder av avslappningsövningar finns nu tillgängliga på Internet, helt gratis. Ett exempel på en övning som finns helt gratis på Youtube är denna guidade meditation. Den är utmärkt för dig som aldrig gjort avslappningsövningar förut, och kommer ge dig en bra första upplevelse.

Avslappningsövningar för barn

Det finns egentligen inget som gör att barn inte kan göra vilken avslappningsövning som helst. Ändå kan det ibland kännas som att vissa övningar är bättre lämpade för barn och talar till dem på ett sätt som känns lite mer anpassat för barn, vilket kan hjälpa till att göra barnet lugnare och komma till ro. En favorit vi kan rekommendera är den här övningen som tagits fram av BRIS.

Avslappningsljud och musik att somna till

Vill du hellre göra din egen avslappningsövning eller bara lyssna på musik som hjälper dig komma till ro? Då finns det mängder av möjligheter med ljud du kan slå på och som till exempel imiterar naturljud. Vissa av dessa kan pågå i flera timmar. Men om allt går som det ska behöver du dem bara i några minuter.

Regn – somna till ljudet av regn som strilar ner

Vågor från havet – somna till ljudet av vågor som skvalpar

CJ

CJ

Jag grundade Sömntuta.se för att få utlopp för mitt intresse för hälsa och sömn. Som nörd i allmänhet och pryltokig i synnerhet kan jag inte låta bli att vara intresserad av tekniker och prylar som bidrar till bra sömn. Sov gott!