Test: Cura Pearl Classic tyngdtäcke

Uppdaterad: 1 feb, 2023

Sidan kan innehålla reklam genom annonslänkar.

De senaste åren har tyngdtäcken blivit alltmer populära och synts i alla möjliga sammanhang. Återförsäljare och influencers har varit ivriga med att prata om hur tyngdtäcken bidrar till bättre sömn och gör det lättare att slappna av. Och faktum är att tyngdtäcken länge använts inom vården för att hjälpa till att minska oro och förbättra sömn.

Bland de mest framträdande tillverkarna av tyngdtäcken är svenska Cura, som gjort sitt bästa för att sprida tyngdtäckets gospel och göra det relevant för vanliga Svenssons. 

Det mest populära täcket i Curas sortiment heter Pearl Classic. Men lever det verkligen upp till hajpen? Gör Curas täcke verkligen vad de lovar, trots att de säljs till betydligt lägre priser än traditionella tyngdtäcken? Det har vi gått till botten med.

Cura Pearl Classic
Cura Pearl Classic

Jämför priser på Cura Pearl Classic

Varför ska du lita på oss?

Inför det här testet har jag försökt testa Cura Pearl på ett sätt som motsvarar vad du själv kan förvänta dig. Jag har inte testat täcket i ett labb med speciell utrustning, utan istället helt enkelt bäddat och sovit med det. Och känt efter – hur bra är Cura Pearl egentligen? 

Jag har vana av att syna textilier och sovrumsinredning i sömmarna och har med erfarenhet skaffat mig ett skarpt öga för vad som är bra och mindre bra. På så vis kan du lita på att det som skrivs i det här testet är att lita på. Med det sagt är det fortfarande till stor del subjektiva åsikter som det handlar om, och åsikter kan såklart skilja sig åt.

Hur har vi testat produkten

Jag har använt täcket som mitt ordinarie täcke under cirka en månads tid. Under den tiden har jag bäddat, sovit, bäddat om och även testat att rengöra täcket. Min sambo har också använt täcket, och på så vis har jag kunnat stämma av min egen upplevelse med ytterligare en person. 

Cura Pearl Classic i korthet

Cura Pearl är ett tyngdtäcke som finns i en mängd olika tyngder. Täcket är uppbyggt med en kärna som består av flera lager av glaspärlor och en vaddering av polyester. Pärlorna avgör vikten, och täcket kan köpas i vikter mellan 3-13 kilo. Runt vadderingen finns ett slitstarkt tyg av polyester samt ett yttersta lager av tyg i 100% bomull. Curas tyngdtäcken är även registrerade som medicintekniska hjälpmedel hos Läkemedelsverket.

Hur bra är Cura Pearl Classic?

Ja, men hur bra är Cura Pearl då? Låt oss titta lite närmare på hur jag upplevt att använda deras tyngdtäcke. 

Avslappning

Den punkt som Cura själva trycker på mest är ju att täcket ska bidra till bättre sömn och mindre oro. På tillverkarens hemsida kan man läsa att “vetenskapliga studier har visat att kroppens närhetshormon ökar vid något som kallas DPTS (deep pressure touch simulation), vilket uppnås naturligt vid användning av tunga täcken.” Närhetshormonet som utsöndras ska minska stress och ångest, och göra det lättare att slappna av. 

Jag lider personligen inte av någon ångest att tala om, men brukar definitivt ha svårt att komma till ro och slappna av när det är dags att sova. Med de förutsättningarna kan jag ändå säga att tyngdtäcket har en väldigt behaglig effekt som jag upplever faktiskt gör stor skillnad.

Eftersom tyngdtäcket ligger och ger ett jämnt tryck över hela kroppen känns det ungefär som en lätt omfamning. Min upplevelse är att det faktiskt blir lättare att slappna av, låta hjärnan sluta jobba och helt enkelt bli lugn. Och med det kommer en väldigt skön sömn.

Sambon som annars brukar klaga på både rörelse och snarkning säger också att det minskat till i stort sett noll. Det tycker vi båda om! 

Komfort

Förutom att det är skönt att ligga under trycket som täcket bildar så är Cura Pearl dessutom väldigt mjukt och gosigt. Den inre kärnan av vaddering och glaspärlor är hyfsat följsam och känns absolut inte stel eller ojämn i trycket den skapar.

Samtidigt, det här är självklart inte lika mjukt och fluffigt som ett duntäcke av hög kvalitet. Jag får en idé och provar att använda ett duntäcke under tyngdtäcket. Det blir genast mjukare och fluffigare, men också rejält mycket varmare. För den som har möjlighet är det inte en dum kombo för de kallaste vintermånaderna.

Design och material

Jag har egentligen inte så mycket att säga om designen på täcket. Det är bra att fyllningen är insydd i ett rutnät, det gör att det inte klumpar ihop sig och håller sig jämnt.

Materialen kan jag däremot säga lite mer om. Jag tycker att det känns att det är gedigna material, och jag gillar att det finns dubbla lager tyg. Det gör att täcket kan maskintvättas i upp till 60 grader, vilket känns fräscht. Under tiden som jag använt täcket har jag inte lagt märke till någon tendens till att tyget noppar sig eller att innanmätet skaver hål i yttertyget.

Miljö och allergi

Jämfört med traditionella tyngdtäcken är Cura Pearl Classic konkurrenskraftigt prissatt, men jämfört med vad de flesta lägger på sitt täcke är dessa i en relativt hög prisklass. Då förväntar jag mig självklart att täcket är vettigt producerat.

Även här bedömer jag att Cura lever upp till förväntningarna. Enligt dem själva är det här tyngdtäcket det mest certifierade på marknaden. Kvantitet behöver inte betyda kvalitet, men alla de branschstandarder jag förväntar mig finns med i listan (ex. OEKO-TEX, SGS och BSCI-certifieringar). Det fungerar som en garanti för att täcket är tillverkade på ett säkert sätt både för dig, de som jobbar i produktionen och för miljön.

Användning

Tyngdtäcket passar till mina helt vanliga påslakan. Cura säljer specialanpassade påslakan med en knytanordning som ska göra att tyngdtäcket hålls på plats bättre, men under min användning tyckte jag inte det var ett problem jag märkte av. Vad som däremot är värt att nämna är att det såklart är lite mer arbetsamt att bädda om och byta påslakan, eftersom täcket är tyngre än till exempel ett duntäcke. Jag upplevde inte att det var särskilt jobbigt, mer något som du bör vara medveten om.

Det funkar också väldigt bra att tvätta täcket i min tvättmaskin. Det som däremot återigen är lite jobbigt är att täcket inte klarar av att torktumlas, utan bör istället torkas på ställning inom- eller utomhus. Min tvättställning är inte riktigt byggd för ett fuktigt  tyngdtäcke, men det funkade bra att hänga upp i tvättlina utomhus. 

Sammanfattning

Jag tycker att Cura Pearl Classic har varit superskönt att använda och helt klart gjort att jag upplevt att jag sovit djupare och lugnare. Jag har också fått höra att jag snarkar mindre och ligger mer stilla om nätterna. 

Materialen och hela konstruktionen känns väl genomtänkt och gjord för att hålla under lång tid. Jag har inte kunnat testa den under riktigt lång tid, men det känns lätt att sköta om täcket genom att vädra ur det eller tvätta det i maskin. 

Om du är nyfiken på att prova ett tyngdtäcke tycker jag att det här är ett väldigt bra alternativ, som ligger bra till i pris och håller vad det lovar. 

Cura Pearl Classic

Jämför priser på Cura Pearl Classic

För vem är Cura Pearl Classic?

Cura Pearl Classic passar alla som vill sova med mer lugn och ro under natten, och som upplever att det är svårt att somna eller kanske sover oroligt. Täcket ska också fungera bra för att dämpa ångest och oroskänslor. 

Och så passar det dig som bara är nyfiken på hur det känns såklart!

Vilken vikt bör jag välja?

Vilken vikt som passar är väldigt individuellt, men det finns tumregler som kan hjälpa dig välja. Cura själva rekommenderar följande:

Barn 2-3 år3 kg täcke
Barn 4-6 år5 kg täcke
Barn 7-14 år7 kg täcke
Vuxen 40-50 kg5 kg täcke
Vuxen 50-65 kg7 kg täcke
Vuxen 65-80 kg9 kg täcke
Vuxen 80-90 kg11 kg täcke
Vuxen 90+ kg13 kg täcke

Om du vill ha starkare effekt kan du välja ett tyngre täcke än vad tabellen säger, och självklart omvänt om du vill ha en lite svagare effekt.

CJ

CJ

Jag grundade Sömntuta.se för att få utlopp för mitt intresse för hälsa och sömn. Som nörd i allmänhet och pryltokig i synnerhet kan jag inte låta bli att vara intresserad av tekniker och prylar som bidrar till bra sömn. Sov gott!