Guide: Bästa receptfria sömntabletterna 2022

Uppdaterad: 12 aug, 2022

Sidan kan innehålla reklam genom annonslänkar.

Har du problem att somna? För dig som har problem med sömnen kan sömntabletter vara till stor hjälp. Idag finns det många alternativ bland receptfria sömntabletter som du kan beställa eller hämta ut på olika hemsidor och apotek.

Just sömntabletter är något som länge varit ett populärt läkemedel för de som har svårigheter med att sova. Vår sömn är otroligt viktig för att kroppen ska återhämta sig ordentligt och vila upp sig inför nästa dag. Däremot kan saker som stress, dålig mat, sjukdom och annat ha en negativ påverkan på våra sömnvanor. 

Disclaimer: Du som har sömnsvårigheter kan behöva få behandling för detta. Läkemedel mot sömnsvårigheter ska bara användas under korta perioder och i så låg dos som möjligt. Läs alltid bipacksedeln innan du tar något läkemedel. Jag som skrivit den här artikeln är inte läkare, bara intresserad av sömn i allmänhet. Vi rekommenderar att du även läser på hos 1177 om läkemedel vid sömnsvårigheter.

Skillnaden mellan receptbelagda och receptfria sömntabletter

De flesta sömntabletterna är receptbelagda läkemedel som främst skrivs ut till personer som har problem med sin sömn. Det handlar oftast om svåra fall där sömnen är lidande och där alla andra åtgärder har provats. Receptbelagt betyder att en läkare måste skriva ett recept till patienten för att man ska kunna hämta ut medicinen på ett apotek.

Receptfria sömntabletter är till för att underlätta vid lättare sömnbesvär, och kräver inte någon särskild undersökning av en läkare. Receptfri sömnhjälp finns tillgänglig att köpa från alla apotek och även i många mataffärer.

Den stora skillnaden mellan dessa är receptfria tabletter är betydligt mildare och inte ger lika stark effekt (de är heller inte beroendeframkallande på det sätt som starkare preparat kan vara).

Receptfria sömntabletter kallas ofta också för naturläkemedel i och med dess naturliga växtbaserade innehåll. 

För vem är receptfria sömntabletter?

Har du lättare problem med sömnen kan receptfria sömntabletter funka för dig. Det är rimligt att tänka på det som ett tillskott som kan användas för att hjälpa till med avslappning och nedvarvning.

Såväl unga som gamla kan testa receptfria sömntabletter vid sömnproblem. Att ta läkemedlet melatonin kan också hjälpa om du har svårt att sova. Det är ett hormon som utsöndras naturligt i kroppen, och har man brist på det kan det vara värt att testa. 

Om du däremot upplever att du har bestående problem med att sova, att inget hjälper eller att din dåliga sömn påverkar ditt liv bör du snarare uppsöka vård. Vården kan hjälpa dig att komma fram till en fungerande behandling som hjälper dig.

Bästa receptfria sömntabletterna 

Vilka receptfria sömntabletter finns då tillgängliga, och hur ska du välja? Vi listar de främsta alternativen som finns tillgängliga idag.

New Nordic Melissa Dream

New nordic melissa dream 60 tabletter
Ca pris:150 kr
Antal i förpackning: 60
Jämförelsepris per tablett:2,5 kr

Detta ska ej ses som medicinsk rådgivning. Läs alltid bipacksedeln noggrannt innan du tar något läkemedel.

New Nordic Melissa Dream är receptfria sömntabletter speciellt utformade för att bidra med en tryggare sömn och avkoppling. Tabletterna är trots sitt naturliga ursprung rätt starka och ger önskad effekt för dig som lider av sömnsvårigheter.

Innehåller består av citronmeliss, kamomill, grönt te, B-vitamin och magnesium, bland annat. Framförallt B-vitamin och magesium hjälper kroppen att slappna av och fungera ”som vanligt”. Trygga men effektiva receptfria sömntabletter som funkar, helt enkelt. 

Tabletterna sägs stärka minnet och bidra till att du vaknar mer utvilad. Doseringen är på två tabletter med intag ca en timme innan läggdags.

Melissa Dream ger dig en god natts sömn till ett rimligt pris – en förpackning innehåller 60-120st.

Valerina Natt filmdragerad tablett

Valerina Natt filmdragerad tablett
Ca pris:63 kr
Antal i förpackning: 40
Jämförelsepris per tablett:1,5 kr

Detta ska ej ses som medicinsk rådgivning. Läs alltid bipacksedeln noggrannt innan du tar något läkemedel.

För dig som vill köpa receptfria sömntabletter specifikt anpassat för insomningsbesvär kan vi tipsa om Valerina Natt.

Dessa är filmdragerade tabletter som är enkla att svälja och smidiga att förvara. Läkemedlet är växtbaserat och ger en positiv effekt för dig som upplever svårigheter med att somna. 

Valeriana görs av vänderot som är en ört som växer vilt i Sverige. Valeriana har använts under flera århundraden som behandling av lindrig oro och besvär med att somna. Ändå är det inte fullt ut känt vilka ämnen i vänderoten som ger den insomnande effekten.

Valeriana är inte beroendeframkallande, men du bör inte ta tabletterna om du är gravid eller ammar.

Sedix dragerad tablett

Sedix
Ca pris:159 kr
Antal i förpackning: 28
Jämförelsepris per tablett:5,7 kr

Detta ska ej ses som medicinsk rådgivning. Läs alltid bipacksedeln noggrannt innan du tar något läkemedel.

Sedix är en väldigt tillgänglig produkt när det kommer till tabletter för insomningsbesvär. Dessa tabletter finns att hitta på de allra flesta apotek, både online och i fysiska butiker. Oavsett var du köper dem är de receptfria och godkända för användning

Innehållet i tabletterna består bland annat av passionsblomma. Sedix dragerade tabletter funkar bra om du har anspänningar, känner oro, blir lätt irriterad och om du har insomningsbesvär under en kortare period. 

Överlag mycket välgörande och kan användas som receptfria sömntabletter för barn över 12 år. Milda och snälla mot kroppen men ger samtidigt önskad effekt mot lindrig oro och insomningsbesvär vid kontinuerlig användning. Dyra, men bra!

Lunixen filmdragerade tabletter

Lunixen
Ca pris:189 kr
Antal i förpackning: 28
Jämförelsepris per tablett:6,8 kr

Detta ska ej ses som medicinsk rådgivning. Läs alltid bipacksedeln noggrannt innan du tar något läkemedel.

Precis som Sedix receptfria sömntabletter är Lunixen en annan vanligt förekommande produkt som du kan hitta på de allra flesta apotek.

Även dessa är receptfria och lätta att få tag på oavsett om du vill beställa hem eller köpa från en fysisk affär. 

Genom användning av Lunixen kan du få bukt på dina lindriga sömnproblem, samt motverka lättare oro. Det växtbaserade läkemedlet innehåller 500mg torrt vänderotextrakt per tablett (liknande Valeriana Natt). 

Pascoflair

Pascoflair tabletter
Ca pris:91 kr
Antal i förpackning: 30
Jämförelsepris per tablett:3,0 kr

Detta ska ej ses som medicinsk rådgivning. Läs alltid bipacksedeln noggrannt innan du tar något läkemedel.

Pascoflair är ett traditionellt växtbaserat läkemedel som används för att motverka lindrig oro och förbättra insomningsbesvär.

Dessa har en mild men effektiv påverkan på kropp, hjärna och själ som efter kontinuerlig användning kan underlätta då du ska sova. 

Tabletterna innehåller den välkända örten passionsblomma, vilken här är torkad och maximerad per varje tablett. Varje tablett innehåller motsvarande ca 2-3g av den torkade blomman.

Att använda receptfria sömntabletter

För dig som på något sätt upplever svårigheter eller problem med sömnen kan sömntabletter göra skillnad. Oavsett om du har svårt att somna, om du inte sover djupt, om du vaknar ofta eller tidigt, eller om du sover dåligt överlag kan sömntabletter ges som lindrande läkemedel. 

I första hand ska du alltid se till att skapa bra förutsättningar för sömn: tydliga rutiner, lugn och ro, lagom med mat och träning, lite eller inget bruk av tobak och alkohol.

När det är gjort kan receptfria sömntabletter hjälpa till att ge önskad effekt, som egentligen kommer av att ha en välfungerande sömn:

 • Avslappnad kropp, hjärna och själ
 • Lindring mot oro, ångest och liknande besvär
 • Du kan sova mer och vakna utvilad
 • Du blir på bättre humör och känner dig gladare

Sömntabletter är inte första åtgärden

Något som däremot är viktigt att veta om just med sömntabletter är att de inte bör användas som första utväg. Det vill säga, lider du av väldigt lätta sömnproblem kan det finnas andra sätt att lindra besvären. Faktum är att sömntabletter inte hjälper dig att sova så mycket bättre, utan de ska mer hjälpa för att bryta en ond cirkel. 

Som med alla andra läkemedel bör de också bara tas om det är nödvändigt, om ditt liv påverkas otroligt negativt och om inget annat hjälper. Sömntabletter ska inte heller användas under en längre period. 

Det gäller då både receptbelagda och receptfria sömntabletter. Dosen bör vara så låg som möjligt för att inte orsaka andra hälsoproblem som konsekvens. 

Potentiella effekter av att använda receptfria sömntabletter

Som med mycket annat kan sömntabletter hjälpa mot en sak, sömnproblem, men samtidigt leda till något annat. Beroende på vad sömntabletterna innehåller och hur starka de är kan följderna av användning såklart variera.

Vanliga konsekvenser som kan komma från användning av sömntabletter är dock:

 • Effekten kan avta vid konsekvent användning under längre period
 • Du blir trött, sömning och dåsig under dagen
 • Du får svårare att koncentrera dig och din reaktionsförmåga försämras
 • Du kan uppleva yrsel och tappa balansen 
 • Du får sämre minne och kan bli förvirrad
 • Musklerna blir svagare 
 • Din andning blir sämre 

Med andra ord är det värt att först testa andra behandlingsmetoder mot sömnsvårigheter, om det är möjligt. Utöver sömntabletter finns det idag massor av andra sätt att behandla just oro och besvär med sömnen. 

Det finns även gott om hjälp att få. Tänk på att olika sömntabletter passar bra för olika personer, åldrar och besvär. Är du i behov av att få ut receptfria sömntabletter till barn finns det även en del alternativ att välja mellan där. Fråga om hjälp på ditt närmaste apotek om du har svårt att hitta rätt variant. 

Alternativ till sömntabletter 

Som vi precis var inne på så finns det även en hel del alternativa behandlingsmetoder istället för sömntabletter. Har du inte svåra sömn- eller orosproblem är alternativ till sömnproblem att rekommendera. 

Så vilka alternativ till sömntabletter finns det? Jo, beroende på vilka besvär du har, hur gammal du är och vilken tidigare erfarenhet du har av att använda sömntabletter kan olika alternativ passa olika bra för dig. Här nedan listar vi några alternativ som kan vara bra för dig med såväl lindriga som lite mer svårbehandlade besvär.

Naturläkemedel och växtbaserade läkemedel

Precis som vi har pratat om tidigare i den här texten så kan naturläkemedel och växtbaserade läkemedel vara ett bra alternativ till sömntabletter. De flesta receptfria sömntabletter som finns att köpa på apotek och auktoriserade hemsidor är växtbaserade och klassas som naturläkemedel. 

De har då en mildare effekt och är inte starka, men kan fortfarande hjälpa mot lindriga sömnbesvär, ångest och oro. Dessa har ofta en lugnande och avkopplande effekt som gör att du kan somna bättre.

Behandlingar

Sen finns det även mängder av olika behandlingar som du kan göra för att motverka ångest och oro, vilket då i sig kan hjälpa dig att sova. Dessa bör anpassas efter ålder, besvär och om du har andra sjukdomar. 

Kognitiv beteendeterapi, KBT, är den behandling som rekommenderas i första taget för dig som har påtagliga besvär. Det är också en bra behandling för dig som haft problem länge.

Visar det sig att varken liknande behandlingar eller mildare läkemedel hjälper kan du få sömntabletter utskrivna, men prata alltid med en läkare innan. 

Vardagliga saker som kan hjälpa

För dig som har lindriga sömnbesvär men ändå känner att det påverkar vardagen så kan du även testa att göra en del saker i ditt vardagliga liv som kan ha en positiv påverkan. Det kan vara enkla saker som att motionera regelbundet, försöka undvika alkohol och dricka mycket vatten. 

Det kan också vara bra att se över den miljö du har där du sover, att försöka hålla en regelbunden dygnsrytm med tillräckligt många sovtimmar, samt att öva på att göra olika avslappningsövningar.

Tyngdtäcke

Ett annat bra sätt att behandla oroskänslor och insomningsbesvär kan faktiskt vara att byta till ett tyngdtäcke. Många tyngdtäcken har idag erkänts som medicinskteknikska hjälpmedel och har visat sig vara effektiva för att dämpa oro och ångest.

Låter det intressant? Här kan du läsa om vilka tyngdtäcken som funkar bäst och vad som är viktigt att tänka på när du ska skaffa ett tyngdtäcke.

Melatonin

För dig som är över 55 år och lider av sömnsvårigheter, så som att du har svårt att somna, att du vaknar ofta eller att du sover dåligt och oregelbundet så kan melatonin vara ett alternativ. 

Det räknas dock som ett läkemedel och ska bara användas under en kortare period. Men, i och med att vi redan har melatonin naturligt i kroppen är det naturligt att tillföra lite extra. 

Detta speciellt när man blir äldre och den naturliga halten sjunker. Det kan då bli ännu svårare att reglera dygnsrytmen, vilket melatonin kan hjälpa till med för att skapa bättre sovvanor.

Sammanfattning 

Så vad har vi kommit fram till om receptfria sömntabletter? Jo, det är vanligtvis naturliga växtbaserade läkemedel som du kan använda dig av om du upplever att du har lindriga sömnproblem. Till exempel svårigheter att somna, att du vaknar flera gånger per natt eller vaknar tidigt, eller att du sover dåligt och oroligt. 

Trots att läkemedlen är milda och inte ger stark effekt så kan de hjälpa vid lindriga besvär, oro och ångest. Idag finns det mängder av sömntabletter utan recept på marknaden, och det finns något att hitta för alla. Det finns även receptfria sömntabletter anpassade för barn. 

Tänk dock på att välja tabletter efter ditt behov, din ålder, tidigare erfarenhet och andra sjukdomar. Upplever du att de milda tabletterna eller andra behandlingsalternativ inte fungerar f – be om råd från din läkare eller sök hjälp för att få rätt variant. 

Tabletter bör däremot inte användas i onödan då de kan ge vissa biverkningar, även vissa receptfria varianter. Använd helst tabletter under en kortare period för att inte riskera beroende eller att bli immun mot dess verkan. 

Vi hoppas att vår guide om receptfria sömntabletter kan hjälpa dig att hitta en variant som kan lindra dina besvär. Glöm inte att det finns olika behandlingsalternativ som kan ge liknande effekt, så var inte rädd för att testa eller be om hjälp! Sömnen är otroligt viktig för oss alla. 

Karin

Karin

Jag har ett stort intresse för sömn, hälsa, inredning och inte minst älskar jag att skriva. Med ett förflutet som säljare i inredningsbranschen och på sängvaruhus har jag också bra koll på sängar, sängkläder och mycket mer. Lever för långa sovmorgnar!