Bästa receptfria sömntabletterna 2022

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

För dig som har problem med sömnen kan sömntabletter vara en gåva från gud! Idag finns det mängder av receptfria sömntabletter som du kan beställa eller hämta ut på olika hemsidor och apotek. Vi har samlat de bästa receptfria sömntabletter som finns på marknaden, så att du får en tydligare överblick av vad som finns och vad som är bra.

Just sömntabletter är något som länge varit ett populärt läkemedel för de som har svårigheter med att sova. Vår sömn är otroligt viktig för att kroppen ska återhämta sig ordentligt och vila upp sig inför nästa dag. Däremot kan saker som stress, dålig mat, sjukdom och annat ha en negativ påverkan på våra sömnvanor. 

Med hjälp av receptfria sömntabletter kan du minska dina sömnproblem och hitta behagliga rutiner för dig. Vi hoppas att våra rekommendationer om bästa receptfria sömntabletter kan underlätta – du är värd att sova gott, alla dagar i veckan!

För vem är receptfria sömntabletter?

Sömntabletter är i regel ett receptbelagt läkemedel som främst skrivs ut till dem som har problem med sömnen. Det kan handla om svårigheter att somna, att man vaknar onödigt tidigt eller flera gånger under natten, eller att man helt enkelt sover dåligt. 

Receptfria sömntabletter är till för att underlätta vid samma besvär, bara med skillnaden att dessa ofta är lite mildare och inte ger lika stark effekt. Receptfria sömntabletter kallas ofta också för naturläkemedel i och med dess naturliga växtbaserade innehåll. 

Har du inte överdrivet svåra problem med sömnen kan receptfria sömntabletter funka för dig. Såväl unga som gamla kan testa receptfria sömntabletter vid sömnproblem. Att ta läkemedlet melatonin kan också hjälpa om du har svårt att sova. Det är ett hormon som utsöndras naturligt i kroppen, och har man brist på det kan det vara värt att testa. 

Om du däremot upplever att du har otroligt svårt att sova, att inget hjälper eller att din dåliga sömn påverkar ditt liv alldeles för mycket bör du söka vård! Då kan du som sagt vara i behov av starkare tabletter som då skrivs ut på recept.

Bästa receptfria sömntabletterna 

New Nordic Melissa Dream – bästa muskelavslappnande receptfria sömntabletterna

New nordic melissa dream 60 tabletter
Ca pris:150 kr
Antal i förpackning:60
Jämförelsepris per tablett:2,5 kr

New Nordic Melissa Dream är receptfria sömntabletter speciellt utformade för att bidra med en tryggare sömn och avkoppling. Tabletterna är trots sitt naturliga ursprung rätt starka och ger önskad effekt för dig som lider av sömnsvårigheter. Enligt oss och många andra är dessa en utav de bästa receptfria sömntabletterna på marknaden!  

Innehåller består av citronmeliss, kamomill, grönt te, B-vitamin och magnesium, bland annat. Framförallt B-vitamin och magesium hjälper kroppen att slappna av och fungera ”som vanligt”. Trygga men effektiva receptfria sömntabletter som funkar, helt enkelt. 

Vi gillar också att tabletterna påstås stärka minnet och bidra till att du vaknar mer utvilad. Doseringen är på två tabletter med intag ca en timme innan läggdags. Melissa Dream ger dig en god natts sömn till ett rimligt pris – en förpackning innehåller 60-120st. Vi är nöjda!

Valerina Natt filmdragerad tablett – bästa receptfria sömntabletter vid insomningsbesvär

Valerina Natt filmdragerad tablett
Ca pris:63 kr
Antal i förpackning:40
Jämförelsepris per tablett:1,5 kr

För dig som vill köpa receptfria sömntabletter specifikt anpassat för insomningsbesvär kan vi rekommendera Valerina Natt. Dessa är filmdragerade tabletter som är enkla att svälja och smidiga att förvara. Läkemedlet är växtbaserat och ger en positiv effekt för dig som upplever svårigheter med att somna. 

Valerina Natt har fått mycket goda recensioner av flera användare och rekommenderas av många. De kan användas för som receptfria sömntabletter för barn över 12 år och är därmed rätt milda. Trots det kommer din kropp ha lättare för att slappna av och gå ner i varv så att du lättare kan somna. Bra pris för en bra produkt.

Sedix dragerad tablett – bästa receptfria sömntabletter med enkel åtkomst 

Sedix
Ca pris:159 kr
Antal i förpackning:28
Jämförelsepris per tablett:5,7 kr

Sedix är en riktig klassiker när det kommer till tabletter för insomningsbesvär. Dessa tabletter finns att hitta på de allra flesta apotek, både online och i fysiska butiker. Oavsett var du köper dem är de receptfria och godkända för användning. 

Innehållet i tabletterna består bland annat av passionsblomma. Sedix dragerade tabletter funkar bra om du har anspänningar, känner oro, blir lätt irriterad och om du har insomningsbesvär under en kortare period. 

Dock är de inte tillräckligt starka för att bota mer allvarliga sömnsvårigheter. Överlag mycket välgörande och kan användas som receptfria sömntabletter för barn över 12 år. Milda och snälla mot kroppen men ger samtidigt önskad effekt mot lindrig oro och insomningsbesvär vid kontinuerlig användning. Dyra, men bra!

Lunixen filmdragerade tabletter – bästa receptfria sömntabletter mot lindrig oro

Lunixen
Ca pris:189 kr
Antal i förpackning:28
Jämförelsepris per tablett:6,8 kr

Precis som Sedix receptfria sömntabletter är Lunixen en annan klassiker som du kan hitta på de allra flesta apotek. Även dessa är receptfria och lätta att få tag på oavsett om du vill beställa hem eller köpa från en fysisk affär. 

Genom användning av Lunixen kan du få bukt på dina lindriga sömnproblem, samt motverka lättare oro. Det växtbaserade läkemedlet innehåller 500mg torrt vänderotextrakt per tablett. 

Vi gillar att tabletterna är blåa och avlånga – det är både roligare och lite lättare att svälja dem. Dock är dessa väldigt dyra och du får ett fåtal tabletter per förpackning. Annars funkar de bra och kan tas av de flesta.

A.Vogel Hypermin Tabletter – bästa lugnande receptfria sömntabletter

Hypermin sömntabletter
Ca pris:249 kr
Antal i förpackning:120
Jämförelsepris per tablett:2,1 kr

Vill du köpa lugnande receptfria sömntabletter? Då kan A. Vogel Hypermin tabletter vara ett bra alternativ för dig. Dessa är speciellt utformade för att ha en lugnande effekt på både kropp och själ. 

Innehållet av extrakt från ekologiskt odlad Johannesört bidrar till att nedstämdhet och lindrig oro kan minska. Det i sig har en positiv påverkan på din kropp och kan hjälpa dig att somna bättre. 

Så länge problemen inte är överdrivet allvarliga eller har pågått under en längre period kan det här vara receptfria sömntabletter som funkar! Vid köp får du en generös mängd tabletter för ett rimligt pris. 

Pascoflair tabletter – bästa naturliga receptfria sömntabletter

Pascoflair tabletter
Ca pris:91 kr
Antal i förpackning:30
Jämförelsepris per tablett:3,0 kr

Pascoflair är ett traditionellt växtbaserat läkemedel som används för att motverka lindrig oro och förbättra insomningsbesvär. Dessa har en mild men effektiv påverkan på kropp, hjärna och själ som efter kontinuerlig användning kan underlätta då du ska sova. 

Tabletterna innehåller den välkända örten passionsblomma, vilken här är torkad och maximerad per varje tablett. Varje tablett innehåller motsvarande ca 2-3g av den torkade blomman. Örtmedicinen är naturlig och gör gott för dig.  

Något som vi däremot vill anmärka på är att tabletterna är rätt dyra, samt att du får en rätt liten mängd per varje förpackning. Annars är vi nöjda. Vid behov kan de även användas för barn över 12 år.

Fördelar och nackdelar med att använda sömntabletter

För dig som på något sätt upplever svårigheter eller problem med sömnen kan sömntabletter göra dig skillnad. Oavsett om du har svårt att somna, om du inte sover djupt, om du vaknar ofta eller tidigt, eller om du sover dåligt överlag kan sömntabletter ges som lindrande läkemedel. 

Även receptfria sömntabletter kan ge önskad effekt. Några av fördelarna som kan komma med att använda sömntabletter är: 

 • Lättare att somna på kvällen
 • Avslappnad kropp, hjärna och själ
 • Lindring mot oro, ångest och liknande besvär
 • Du kan sova mer och vakna utvilad
 • Bättre sömn utan att vakna flera gånger under natten 
 • Hjälper dig att komma in i rutiner och bra sovvanor 
 • Du blir på bättre humör och känner dig gladare

Något som däremot är viktigt att veta om just med sömntabletter är att de inte bör användas vid lindriga besvär. Det vill säga, lider du av väldigt lätta sömnproblem kan det finnas andra utvägar för att bota besvären. Faktum är att sömntabletter inte hjälper dig att sova så mycket bättre, utan de ska mer hjälpa för att bryta en ond cirkel. 

Som med alla andra läkemedel bör de också bara tas om det är nödvändigt, om ditt liv påverkas otroligt negativt och om inget annat hjälper. Sömntabletter ska inte heller användas under en längre period. 

Det gäller då både receptbelagda och receptfria sömntabletter. Dosen bör vara så låg som möjligt för att inte orsaka andra hälsoproblem som konsekvens. 

Som med mycket annat kan sömntabletter hjälpa mot en sak, sömnproblem, men samtidigt leda till något annat. Beroende på vad sömntabletterna innehåller och hur starka de är kan följderna av användning såklart variera. Vanliga konsekvenser som kan komma från användning av sömntabletter är dock:

 • Effekten kan avta vid konsekvent användning under längre period
 • Du blir trött, sömning och dåsig under dagen
 • Du får svårare att koncentrera dig och din reaktionsförmåga försämras
 • Du kan bli beroende och få abstinens när du slutar
 • Du kan uppleva yrsel och tappa balansen 
 • Du får sämre minne och kan bli förvirrad
 • Musklerna blir svagare 
 • Din andning blir sämre 

Med andra ord kan det vara värt att testa andra behandlingsmetoder mot sömnsvårigheter om det är möjligt. Utöver sömntabletter finns det idag massor av andra sätt att behandla just oro och besvär med sömnen. 

Det finns även gott om hjälp att få. Tänk på att olika sömntabletter passar bra för olika personer, åldrar och besvär. Är du i behov av att få ut receptfria sömntabletter till barn finns det även en del alternativ att välja mellan där. Fråga om hjälp om du har svårt att hitta rätt variant. 

Alternativ till sömntabletter 

Som vi precis var inne på så finns det även en hel del alternativa behandlingsmetoder istället för sömntabletter. Dessa blir också allt mer populära att använda sig vilket innebär att de hela tiden utvecklas och förbättras, samt att det finns nya saker att testa. Har du inte svåra sömn- eller orosproblem är alternativ till sömnproblem att rekommendera. 

Så vilka alternativ till sömntabletter finns det? Jo, beroende på vilka besvär du har, hur gammal du är och vilken tidigare erfarenhet du har av att använda sömntabletter kan olika alternativ passa olika bra för dig. Här nedan listar vi några alternativ som kan vara bra för dig med såväl lindriga som lite mer svårbehandlade besvär.

Naturläkemedel och växtbaserade läkemedel

Precis som vi har pratat om tidigare i den här texten så kan naturläkemedel och växtbaserade läkemedel vara ett bra alternativ till sömntabletter. Just receptfria sömntabletter, de flesta, som finns att köpa på apotek och auktoriserade hemsidor är växtbaserade och klassas som naturläkemedel. 

De har då en mildare effekt och är inte så starka, men kan fortfarande hjälpa mot lindriga sömnbesvär, ångest och oro. Dessa har ofta en lugnande och avkopplande effekt som gör att du kan somna bättre. Det finns även lite starkare varianter av dessa som kan hjälpa även mot lite mer allvarliga svårigheter.

Behandlingar

Sen finns det även mängder av olika behandlingar som du kan göra för att motverka ångest och oro, vilket då i sig kan hjälpa dig att sova. Dessa bör anpassas efter ålder, besvär och om du har andra sjukdomar. 

Kognitiv beteendeterapi, KBT, är den behandling som rekommenderas i första taget för dig som har påtagliga besvär. Det är också en bra behandling för dig som haft problem länge. Visar det sig att varken liknande behandlingar eller mildare läkemedel hjälper kan du få sömntabletter utskrivna, men prata alltid med en läkare innan. 

Vardagliga saker som kan hjälpa

För dig som har lindriga sömnbesvär men ändå känner att det påverkar vardagen så kan du även testa att göra en del saker i ditt vardagliga liv som kan ha en positiv påverkan. Det kan vara enkla saker som att motionera regelbundet, försöka undvika alkohol och dricka mycket vatten. 

Det kan också vara bra att se över den miljö du har där du sover, att försöka hålla en regelbunden dygnsrytm med tillräckligt många sovtimmar, samt att öva på att göra olika avslappningsövningar. Men som sagt, hjälper inget och du känner att det påverkar ditt liv så pass mycket finns det mycket hjälp att få. 

Melatonin

För dig som är över 55 år och lider av sömnsvårigheter, så som att du har svårt att somna, att du vaknar ofta eller att du sover dåligt och oregelbundet så kan melatonin vara ett alternativ. 

Det räknas dock som ett läkemedel och ska bara användas under en kortare period. Men, i och med att vi redan har melatonin naturligt i kroppen är det rätt naturligt att tillföra lite extra. 

Detta speciellt när man blir äldre och den naturliga halten sjunker. Det kan då bli ännu svårare att reglera dygnsrytmen, vilket melatonin kan hjälpa till med för att skapa bättre sovvanor. Detta kan också köpas receptfritt, men då för dig över 55 år. Finns att köpa på de flesta apotek. 

Sammanfattning 

Så vad har vi kommit fram till om receptfria sömntabletter? Jo, det är vanligtvis naturliga växtbaserade läkemedel som du kan använda dig av om du upplever att du har lindriga sömnproblem. Till exempel svårigheter att somna, att du vaknar flera gånger per natt eller vaknar tidigt, eller att du sover dåligt och oroligt. 

Trots att läkemedlen är rätt milda och inte ger överdrivet stark effekt så kan de hjälpa vid lindriga besvär, oro och ångest. Idag finns det mängder av sömntabletter utan recept på marknaden, och det finns något att hitta för alla. Det finns även receptfria sömntabletter till barn. 

Tänk dock på att välja tabletter efter ditt behov, din ålder, tidigare erfarenhet och andra sjukdomar. Upplever du att de milda tabletterna eller andra behandlingsalternativ inte fungerar finns det även starkare tabletter att testa – be om råd från din läkare eller sök hjälp för att få rätt variant. 

De bör däremot inte användas i onödan då de kan ge vissa konsekvenser, även vissa receptfria varianter. Använd helst tabletter under en kortare period för att inte riskera beroende eller att bli immun mot dess verkan. 

Vi hoppas att vår guide om receptfria sömntabletter kan hjälpa dig att hitta en variant som kan lindra dina besvär. Glöm inte att det finns olika behandlingsalternativ som kan ge liknande effekt, så var inte rädd för att testa eller be om hjälp! Sömnen är otroligt viktig för oss alla.